Οι δράσεις των βοτάνων-Ισχυρότατα διουρητικά βότανα

– Διουρητικά βότανα
– Κατακράτηση υγρών

Πολλές φορές το σώμα μας διατηρεί το επιπλέον αλάτι και νερό προκαλώντας τη γνωστή μας κατακράτηση υγρών και στη συνέχεια έχουμε πρήξιμο των αστραγάλων,
των ποδιών μας ή του στομαχιού μας και παρατηρούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει.
Όταν υπάρχει κυκλοφορικό πρόβλημα στον οργανισμό μας, όταν η καρδιά είναι αδύνατη και η κυκλοφορία, μέσω των νεφρών, του αίματος είναι μειωμένη ή
όταν τα αιμοφόρα αγγεία είναι εξασθενημένα -ιδιαίτερα του φλεβικού συστήματος των ποδιών- πάλι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συσσώρευση υγρών σε διάφορα μέρη του σώματος.
Και είναι αναγκαίο τα συσσωρευμένα υγρά να αποβάλλονται από τον οργανισμό μας.
    Σε αυτή την περίπτωση έρχονται να βοηθήσουν τα διουρητικά βότανα αλλά και πολλά φρούτα και λαχανικά με διουρητικές ιδιότητες.

Τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της βασικής πλατφόρμας των σύγχρονων φαρμάκων.
Τα θεραπευτικά αποτελέσματα πολλών παραδοσιακών βοτάνων οφείλονται στην παρουσία των φυσικών αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα των φαινολικών ενώσεων, οι οποίες είναι σε θέση να “καθαρίσουν” τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με οξειδωτικό στρες, όπως ο καρκίνος, η υπέρταση και η γνωστική δυσλειτουργία.
Προκειμένου να προστατευθεί ο άνθρωπος από το οξειδωτικό στρες, αλλά και από πολλές άλλες νοσηρές καταστάσεις χρησιμοποιούνται διάφορα βότανα και φυτά, ανάλογα με τις ιδιότητές τους, για την πρόληψη των παθήσεων και τη διατήρηση της υγείας.

Πολλά βότανα, φρούτα και λαχανικά είναι φυσικά διουρητικά, τα οποία αυξάνουν και ενθαρρύνουν την παραγωγή ούρων και προσφέρουν ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών.
Τα χρησιμοποιούμε για να ανακουφιστούμε από το οίδημα, συσσώρευση υγρών στους ιστούς του σώματος, που αιτία του είναι η κατακράτηση υγρών, για να αντιμετωπίσουμε την υπέρταση, το γλαύκωμα,
τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος,
τις καρδιακές παθήσεις και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο από το οποίο υποφέρουν πολλές γυναίκες.
Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί, διότι ενώ τα φυσικά διουρητικά απομακρύνουν τα συσσωρευμένα υγρά από το σώμα, υπάρχει η πιθανότητα να απομακρυνθούν και σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, για αυτό όταν χρησιμοποιούμε ένα φυσικό διουρητικό, είναι σημαντικό να αναπληρώνουμε τις θρεπτικές ουσίες που χάνουμε για να αποτρέψουμε την απώλεια ηλεκτρολυτών.
Επίσης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί αν καταναλώσουμε πάρα πολλά διουρητικά μπορεί να πάθουμε αφυδάτωση που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα.
Ισχυρότατα διουρητικά σύμφωνα με την κατάταξη του Ιπποκράτη αλλά και πολλών σύγχρονων βοτανολόγων και ερευνών είναι:
το σκόρδο- Allium sativum
το πράσο- Allium ampeloprasum
το κρεμμύδι- Allium cepa, και τα τρία αυτά λαχανικά-βότανα της οικογένειας Allium, ενταγμένα στην καθημερινή μας διατροφή δρουν ως ισχυρότατα διουρητικά.
το πολυκόμπι- Equisetum arvense, το πολυκόμπι είναι ένα από τα ισχυρότερα διουρητικά βότανα, του οποίου η ευεργετική επίδραση στο ουροποιητικό σύστημα το καθιστά ένα από τα καλύτερα και αποτελεσματικότερα βότανα για τη θεραπεία των λοιμώξεων του συστήματος.
το αγριοράδικο-Taraxacum officinale, το ταραξάκο έχει μια μοναδική αξία, είναι από τα δημοφιλέστερα διουρητικά βότανα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, έτσι όταν το χρησιμοποιούμε δεν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ανεπάρκεια καλίου στο σώμα μας, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει όποιο καρδιακό πρόβλημα, αλλά και τόσα άλλα προβλήματα.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι, πως καθώς οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες είναι πλούσιες σε νάτριο και χαμηλές σε κάλιο, γεγονός που προκαλεί κατακράτηση υγρών, τα διουρητικά βότανα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι ιδανικά για την απομάκρυνση των υγρών από τον οργανισμό μας αλλά και για την πρόσληψη καλίου.
το πετροσέλινο- Petroselinum crispum
το φλισκούνι- Mentha pulegium
το πολυτρίχι ή σκορπίδι με βοτανικό όνομα Adiantum capillus-veneris, αδίαντο ή κόμη της Αφροδίτης
το μάραθο- Foeniculum vulgare
το σέλινο- Apium graveolens, το σέλινο σαν άριστο διουρητικό, διεγείρει την παραγωγή ούρων και η ιδιότητά του αυτή προστατεύει αλλά και βοηθά στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
η αντράκλα- Portulaca oleracea, η αντράκλα είναι  ισχυρότατο διουρητικό , το οποίο δρα άμεσα και μια πλούσια πηγή καλίου 494 mg/100g,
μαγνησίου 68 mg/100g,
ασβέστιο 65 mg / 100g…
τα cranberries ή κράνα-Vaccinium oxycoccos, έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β, ο χυμός τους είναι ένα αποτελεσματικό διουρητικό, διατηρούν το pH των ούρων σε φυσιολογικές τιμές , ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι θεραπεύουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες.
τα φύλλα της αγκινάρας-Cynara scolymus L, τα εκχυλίσματα των φύλλων αγκινάρας συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τα ισχυρότερα διουρητικά βότανα και αποτοξινωτικά βότανα.
Μειώνουν την κατακράτηση υγρών, βοηθούν στην παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι και σε συνδυασμό με το γαϊδουράγκαθο και το αγριοράδικο αποτελούν το ιδανικότερο ίαμα για  την υγεία του συκωτιού μας.
η κολλιτσίδα Arctium lappa, η κολλιτσίδα είναι ένα ισχυρότατο βότανο και ένα ισχυρότατο διουρητικό, ιδανικό για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας
Άλλα ισχυρά διουρητικά βότανα είναι:
η αχιλλέα ή χιλιόφλλο ή Αγριαψιθιά-Achillea millefolium
οι καρποί του κράταιγου – Crataegus monogyna, σε πολλά μέρη της Ελλάδας γνωστός και ως μπουρμπουτζελιά, τρικοκκιά 
τα γένια του καλαμποκιού-Stigma maydis, ισχυρότατο διουρητικό, ιδανικό για τις πέτρες στα νεφρά, ιδανικό σε περιπτώσεις λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης,
σε φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος,
για τη θεραπεία της κυστίτιδας,
της ουρηθρίτιδας,
και της προστατίτιδας – για τις πέτρες στα νεφρά κάνουμε έγχυμα με 20gr βοτάνου σε 1l νερό και πίνουμε 1 φλιτζάνι κάθε 4 ώρες
το αγριοκαρότο-Daucus carota
το αρκτοστάφυλλο ή αρκουδοκούμαροArctostaphylos uva ursi – ήπιο διουρητικό και στυπτικό, ιδανικό για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα,
νεφρίτιδα,
πυελίτιδα και πυελονεφρίτιδα. 
η αγριάδα-Cynodon dactylon, δραστικότατο διουρητικό βότανο, ιδανικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως η κυστίτιδα, αλλά και ισχυρότατο και άμεσα αποτελεσματικό βότανο για πέτρες στη χολή και στα νεφρά- χρειάζεται προσοχή στη χρήση της αγριάδας για να μην δημιουργηθούν προβλήματα όπως τραυματισμός της ουροδόχου κύστεως.
οι σπόροι του αμάραντου,
οι σπόροι του γλυκάνισου-Pimpinella anisum
τα φύλλα της ελιάς,
η μαντζουράνα-Origanum majorana
Από τα φρούτα τα ισχυρότερα διουρητικά είναι αυτά που είναι πλούσιοι σε ηλεκτρολύτες καλίου, όπως: 
το λεμόνι και το πορτοκάλι και οι χυμοί τους- το νερό με λεμόνι είναι ένα ρόφημα με ισχυρή αποτοξινωτική και διουρητική δράση πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά,
ο ανανάς,
το καρπούζι, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ισχυρότατο διουρητικό που απομακρύνει τα περιττά υγρά από το σώμα χωρίς να αφυδατώνει.
τα βατόμουρα,
τα σταφύλια και τα κεράσια.
Από τα λαχανικά τα ισχυρότερα διουρητικά είναι:
τα σπαράγγια,
τα παντζάρια, άριστα διουρητικά, καθαρίζουν τα αιμοσφαίρια, από τις λιπαρές ουσίες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών,
το μαρούλι,
το σπανάκι,
η κολοκύθα,
το αγγούρι, το αγγούρι ανήκει στην ομάδα των ισχυρών φυσικών διουρητικών, κρατά τα νεφρά μας υγιή, προστατεύει από παθήσεις της ουροδόχου κύστεως και μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
τα πράσινα φασόλια,
οι ντομάτες, οι οποίες λειτουργούν όπως και τα καρπούζια, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, παρακινεί τα νεφρά να απελευθερώνουν περισσότερα υγρά αποτοξινώνοντας τον οργανισμό μας.
τα καρότα, τα καρότα προσφέρουν στο σώμα μας ένα μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών, μετάλλων και βιταμινών και είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά διουρητικά και επικουρούν στην αποτοξίνωση του σώματος.
     Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε το νερό – διότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών είναι να πίνουμε καθημερινά άφθονο νερό.
Όταν ο οργανισμός μας έχει καθημερινά τις απαιτούμενες ποσότητες νερού, τότε δεν υποφέρει από κατακράτηση υγρών και αποβάλλει φυσιολογικά το πλεονάζον αποθηκευμένο νερό.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia-botanologia.gr

Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ διουρητικά βότανα ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ μαζί με διουρητικά φάρμακα – 

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.

-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16950583
http://www.myspiceblends.com/glossary/herbal_properties_glossary/Diuretic.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22890173
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6268265/
https://www.herbwisdom.com/herb-uva-ursi.html
https://www.drugs.com/npp/uva-ursi.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Arctostaphylos_uva-ursi
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1621440
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6124480
https://www.progressivehealth.com

Share: