Περί Καρδάμου-Κάλλιστον μεν είναι δοκεί τό εν τη Βαβυλώνι κάρδαμον

Και διαβάζουμε στο Διοσκουρίδη:
“περί Καρδάμου – 
Κάλλιστον μεν είναι δοκεί τό εν τη Βαβυλώνι κάρδαμον ,
παντός δε το σπέρμα θερμαντικόν ,
δριμύ ,
κακοστόμαχον ,
κοιλία ταράσσον και έλμινθας εκτινάσσον ,
σπλήνα μειούν ,
έμβρυα φθείρον ,
έμμηνα κινούν ,
συνουσίαν παρορμών ,
αποσμήχει λέπρας , λειχήνας.
Συν μέλιτι δε σπλήνα ταπεινοί καταπλασσόμενον και κηρία αποκαθαίρει και τα εκ θώρακος ανάγει εγκαθεψόμενον ροφήμασιν.
Ερπετών τε εστιν αντιφάρμακον πινόμενον.
Θυμιαθέν δε ερπετά διώκει.
Τρίχας τε ρεούσας επέχει και άνθρακας περιρρήττει πυοποιούν.
Συν όξει δέ και αλφίτοις καταπλασθέν , ισχιαδικούς ωφελεί και οιδήματα και φλεγμονάς διαφορεί , δοθιήνας τε εκπυοί συν άλμη καταπλασθέν.
και η πόα δε τά αυτά ποιεί , έλασσον μέντοι δύναται…”

     Κάρδαμο λοιπόν από πολύ-πολύ παλιά.
Μας θυμίζει κάτι το καρδάμωσα;
Εδώ και αιώνες υπάρχουν γραμμένες πολλές-πολλές μελέτες για σχεδόν τα περισσότερα βότανα και τα φυτά.
Σήμερα οι επιστημονικές μελέτες μας μιλάνε για την isothiocyanate του κάρδαμου που είναι αντικαρκινική – Η διατροφική πρόσληψη βιοενεργών φυτοχημικών συστατικών , συμπεριλαμβανομένου του Phenethyl isothiocyanate – PEITC, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων στον άνθρωπο , και ειδικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. 
Για την προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου που έχουν οι glucosinolates των σταυρανθή λαχανικών.
Για το πόσο ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι και στις ντομάτες.
Και ναι , βέβαια υπήρχαν βιβλία και “επιστημονικές μελέτες” και στην αρχαιότητα – γιατί επιστήμονες ήταν και ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός και τόσοι άλλοι στο πέρασμα των αιώνων , που οι πληροφορίες που μας άφησαν ήταν θησαυροί
Ας μελετάμε αυτούς τους θησαυρούς.
Ας τους αφουγκραζόμαστε  χωρίς  υστερίες και συνθήματα.
Χωρίς εμπάθειες , με αγάπη για μας , με αγάπη για την φύση ,
με αγάπη για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

  Σε επόμενο άρθρο περισσότερες πληροφορίες για το περίφημο κάρδαμο – Nasturtium officinale

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://en.wikipedia.org/wiki/Phenethyl_isothiocyanate
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5228035/
https://en.wikipedia.org/wiki/Glucosinolate
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11887749
https://academic.oup.com/annonc/article/23/8/2198/136316

Share: