Αγγούρι – το γνωστό μας άγνωστο καλοκαιρινό φρούτο

Αγγούρι – και στο μυαλό μας έρχεται η εικόνα μιας δροσερής χωριάτικης σαλάτας και ενός πικάντικου τζατζικιού –  αλλά είναι μόνο αυτά το αγγούρι;
Για ας δούμε.
Το αγγούρι,
το πεπόνι,
το καρπούζι και το κολοκύθι ανήκουν στην ίδια οικογένεια των κολοκυνθοειδών.
Το συναντάμε για πρώτη φορά πριν 3000 χρόνια στην Ινδία πριν το συναντήσουμε στην αρχαία Ελλάδα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους από όπου και διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η θρεπτική αξία του αγγουριού
Από τα ισχυρότερα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού  είναι οι αντιοξειδωτικές του ουσίες.
Η αντιοξειδωτική “δύναμη” του αγγουριού είναι ισχυρότατη καθώς αυξάνει τους δείκτες  της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας του οργανισμού μας.
‘Έχει ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες αλλά επαρκή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Τα 100gr αγγουριού έχουν μόνο 13 θερμίδες και το 97% είναι νερό , αλλά τόσο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
– Το αγγούρι, η αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα
Αγγούρι και πυρίτιο
Το πυρίτιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών μας,
των αρθρώσεών μας και των συνδέσμων μας.
Συμβάλλει στην ταχεία επούλωση των καταγμάτων,
των θλάσεων και των τραυματισμένων τενόντων και συνδέσμων.
Επιταχύνει την επούλωση οστικών τραυμάτων,
ενισχύει την αντοχή και την αναγέννηση των αρθρώσεων,
επιβραδύνει τον εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των χόνδρων.
Βοηθά σε περιπτώσεις οστεοπενίας.
Χωρίς την παρουσία του δεν μπορεί να απορροφηθεί το ασβέστιο από τα οστά, μάλιστα ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πυρίτιο διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών μας από το ασβέστιο.
Το ορθοπυριτικό οξύ αποτρέπει την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση,
αυξάνει την οστική μάζα,
μειώνει την πιθανότητα καταγμάτων.
Το αγγούρι, το οποίο είναι πλούσιο σε πυρίτιο, προάγει την υγεία των αρθρώσεών μας,
ανακουφίζει από την αρθρίτιδα,
καταπολεμά την ουρική αρθρίτιδα και ενισχύει τον  συνδετικό ιστό.
Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινων κρεάτων, όπως  βοδινό και χοιρινό και  εντόσθια ζώων, όπως 
η καρδιά,
το συκώτι,
τα νεφρά και ο εγκέφαλος, προσθέτουν στον οργανισμό τους μεγάλες ποσότητες πουρινών, οι οποίες αυξάνουν επικίνδυνα το ουρικό οξύ στον οργανισμό τους. 
Το ουρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, το οποίο όταν ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα πυροδοτεί επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας.
Έτσι τρόφιμα, όπως το αγγούρι και βότανα, όπως το εκουιζέτο, τα οποία περιέχουν πυρίτιο είναι απαραίτητα σε άτομα τα οποία υπάρχει περίπτωση να αναπτύξουν ή ήδη έχουν ουρική αρθρίτιδα.
Επίσης το αγγούρι, μας προστατεύει από τις τοξίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα και στο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και προωθεί την αποτοξίνωση.
Ενισχύοντας το αγγούρι με καρότο έχουμε ένα δυναμικό τρόφιμο – με πλήθος βιταμινών,
και ιχνοστοιχείων,  το οποίο ανακουφίζει από την ουρική αρθρίτιδα,
ανακουφίζει από τον πόνο της αρθρίτιδας ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος…
-Το αγγούρι και τα νεφρά μας
Το αγγούρι κρατά τα νεφρά μας υγιή και προστατεύει από παθήσεις της ουροδόχου κύστεως.
Καθώς το αγγούρι μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος , διατηρεί υγιή τα νεφρά μας , η δε υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό προωθεί την ούρηση, καθώς το αγγούρι ανήκει στην ομάδα των φυσικών διουρητικών.
Το αγγούρι και ο εγγέφαλός μας
Το αγγούρι περιέχει ένα φυσικό φλαβονοειδές , τη φισετίνη , η οποία μειώνει την πνευματική εξασθένηση και τη φλεγμονή λόγω γήρανσης προστατεύοντας από τη νόσο Alzheimer και το εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ παράλληλα παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Το αγγούρι και το εντερικό μας σύστημα
Το αγγούρι και το νερό του συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου μας, ενώ παράλληλα ενυδατώνουν τον οργανισμό μας.
Λίγες μόνο φέτες αγγουριού μπορούν να μας ξεδιψάσουν αμέσως, αλλά και να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψή μας  σε νερό, προσφέροντας ισχυρή ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Οι υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες που συναντάμε στη φλούδα του αγγουριού βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού και εντερικού μας συστήματος .προστατεύοντας μας από δυσπεψία και δυσκοιλιότητα
Το αγγούρι και το pH
Ο χυμός αγγουριού περιέχει αλκαλικά στοιχεία, τα οποία ρυθμίζουν το pH μας – ας θυμηθούμε : “Το pH του αίματός μας , οι όξινες τροφές και οι αλκαλικές τροφές”
Το αγγούρι και ο διαβήτης
Το αγγούρι μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση φυσικής ινσουλίνης και να δράσει ευεργετικά σε περιπτώσεις διαβήτη, καθώς βοηθά και στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Το αγγούρι και τα οστά μας.
Το αγγούρι είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Κ .
Η βιταμίνη Κ συμβάλει στον σχηματισμό των πρωτεϊνών,  μια βιταμίνη απαραίτητη για τον σχηματισμό και την περαιτέρω αντοχή των ιστών και των οστών μας.
Μια βιταμίνη που η έλλειψή της οδηγεί σε οστεοπόρωση και αυξάνει τον κίνδυνο του κατάγματος.
Το αγγούρι και τα νύχια μας
Το αγγούρι με το πυρίτιό του, αποτρέπει το σπάσιμο και τη φθορά των αδύναμων νυχιών των χεριών μας και των ποδιών μας.
Το αγγούρι και η στοματική υγιεινή
Ο χυμός του αγγουριού είναι ιδανικό ίαμα , το οποίο συμβάλει στην υγεία της στοματικής κοιλότητας καθώς  συμβάλλει στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων των δοντιών και των ούλων, όπως η πυόρροια.
Επίσης μας προστατεύει από την κακοσμία του στόματος – μια φέτα αγγουριού ανάμεσα στον ουρανίσκο μας με τη γλώσσα μας , εξαλείφει άμεσα την κακή αναπνοή,
Το αγγούρι και η αρτηριακή πίεση
Το αγγούρι όταν αποτελεί μέρος μιας συνολικής ισορροπημένης διατροφής κρατά την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το κάλιο που περιέχει το αγγούρι – 100gr αγγουριού έχουν 147 mg κάλιο – συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο σώμα , επίσης το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι και αυτά απαραίτητα για τη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής σας πίεσης.
Το αγγούρι και το δέρμα μας.
Το αγγούρι με τις βιταμίνες του  και τα ιχνοστοιχεία του, που του χαρίζουν τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, καταπραΰνει το δέρμα μας, μειώνοντας  τους ερεθισμούς και το πρήξιμο.
Το αγγούρι ενεργοποιεί το κολλαγόνο στο δέρμα συμβάλλοντας στη μείωση του πρηξίματος.
Επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και των κυττάρων.
Καταπολεμά  τις ρυτίδες και την κυτταρίτιδα – ο χυμός του αγγουριού με επάλειψη αλλά και ο πολτός του αγγουριούσαν κατάπλασμα μειώνουν την κυτταρίτιδα, αλλά και τις ρυτίδες!
Ξεκουράζει άμεσα τα μάτια μας.
Μας προσφέρει άμεση βοήθεια και είναι ένα άφοβο σπιτικό ίαμαγια την ακμή και το κάψιμο από τον ήλιο – μερικές φέτες αγγουριού στα σημεία που μας έχει κάψει ο ήλιος και η ανακούφιση είναι άμεση!
Αγγούρι – ένα βάλσαμο για το δέρμα
Πολλές φορές θα έχει τύχει να ξεχάσουμε κάποια από τις γλάστρες μας χωρίς νερό,το καταλαβαίνουμε αμέσως από το μαράζωμα των φύλλων,
και
τρέχουμε αμέσως και ποτίζουμε την γλάστρα μας.
Και ω , του θαύματος!
Μέσα το πολύ σε μισή ώρα τα φύλλα του φυτού μας ξαναζωντανεύουν και όρθια και στητά κοιτάζουν πάλι ψηλά το φωτεινό ουρανό!
Λοιπόν , κάτι τέτοιο παθαίνει και η επιδερμίδα μας αν την αφήσουμε χωρίς νερό.
Ας μην το ξεχνάμε.
Nερό και γνωρίζουμε πολύ καλά πως το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό.
Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό.
Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους και στους παγετώνες, είναι δηλαδή πάγος και χιόνι, ενώ ακόμα μικρότερο ποσοστό το 0,6% βρίσκεται στις λίμνες, στα ποτάμια και στα υπόγεια
ύδατα γλυκού νερού. 
Ο ρόλος του νερού στη ζωή είναι καθοριστικός.
Αποτελεί βασικό συστατικό όλων των οργανισμών – τόσο των φυτικών, όσο και των ζωικών.
Το διαθέσιμο νερό σε κάθε οικοσύστημα καθορίζει –σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες όπως η θερμοκρασία, τα θρεπτικά κλπ- τα είδη των οργανισμών που θα αναπτυχθούν σε κάθε περιοχή.
Για παράδειγμα το σώμα της κότας αποτελείται κατά 74% από νερό…
Ως κομμάτι της φύσης, και ο άνθρωπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το νερό.
Ένας ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αντέξει περισσότερες από 2-3 μέρες χωρίς αυτό, ενώ το ποσοστό του νερού στο ανθρώπινο σώμα είναι περίπου 70%.
Το νερό είναι βασικό συστατικό του αίματος και επιτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες απομακρύνοντας τις τοξικές και άχρηστες ουσίες από το ανθρώπινο σώμα.
Εμείς οι ανθρώπινοι οργανισμοί εκτός από το νερό που πρέπει να πίνουμε, πρέπει να τρώμε και πολλά φρούτα και λαχανικά.
Αυτό γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μία σημαντική πηγή νερού στη διατροφή μας ,το ποσοστό νερού στο αγγούρι και στο μαρούλι είναι περίπου 96%, και πολλές φορές φτάνουν να καλύπτουν έως και το 40% των καθημερινών αναγκών μας σε νερό.
Πίνουμε λοιπόν νερό,τρώμε φρούτα και λαχανικά και επιπλέον ενυδατώνουμε την επιδερμίδα μας με φυσικές πρακτικές που ενυδατώνουν εξωτερικά το δέρμα μας.

Ενυδάτωση της επιδερμίδας μας με φρέσκο αγγουράκι!
Το αγγούρι και οι ενυδατικές του ιδιότητες

Ας δούμε πως:
Μια από τις πιό γνωστές φυσικές πρακτικές που ενυδατώνουν την επιδερμίδα του δέρματός μας είναι το αγγούρι.
Το αγγούρι και έχει πλήθος ιχνοστοιχείων,όπως
βιταμίνη  C
βιταμίνη B1,
βιταμίνη Κ
παντοθενικό οξύ-Β5
θειαμίνη -Β1
ριβοφλαβίνη -Β2 που του προσδίδουν ισχυρές ενυδατικές,
τονωτικές,
αντιοξειδωτικές,
επουλωτικές και
μαλακτικές ιδιότητες που είναι ιδανικότατες για την υγεία του δέρματός μας και,κατ’επέκταση, της επιδερμίδας μας.
Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι και η φλούδα του αγγουριού είναι απαραίτητη για το δέρμα μας
Έτσι όταν μιλάμε για το αγγούρι εννοούμε και την φλούδα του.
Έτσι έχουμε:
  1. Ροδέλες αγγουριού πάνω από τα κλειστά μας βλέφαρα όταν τα μάτια μας είναι:
κουρασμένα
πρησμένα και
με μαύρους κύκλους
χρησιμοποιούμε φέτες αγγουριών, όχι μόνο γιατί είναι δροσερά
αλλά γιατί μειώνουν τις φλεγμονές,
συντελούν στη μείωση των μαύρων κύκλων και
ξεκουράζουν τα κουρασμένα μας μάτια.
Και να θυμόμαστε πως
οι μαύροι κύκλοι και τα πρησμένα μάτια είναι αποτέλεσμα και τροφικών δυσανεξιών.
  2. Τρίβουμε ολόκληρο το αγγούρι στον τρίφτη και προσθέτουμε 2 με 3 κουταλιές νιφάδες βρώμης – η ποσότητα της βρόμης εξαρτάται από το μέγεθος του αγγουριού μας ,δεν πρέπει να είναι πολύ “σφιχτός” ο πολτός που θα πάρουμε-
Αφήνουμε τις νιφάδες να μουλιάσουν στον πολτό από το τριμμένο αγγούρι και φοράμε τη μάσκα ,στο πρόσωπο και μέχρι κάτω χαμηλά στο λαιμό, για είκοσι περίπου λεπτά.
Μετά το πέρας των είκοσι λεπτών ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Με τον τρόπο αυτό το αγγούρι και η βρώμη χαρίζουν στην επιδερμίδα μας όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Δεν παραλείπουμε να κάνουμε αυτή την πρακτική μια φορά την εβδομάδα για μισή ώρα περίπου.
Η πρακτική αυτή προστατεύει την επιδερμίδα του προσώπου μας από
– τα σπυράκια
– τα μαύρα στίγματα,
– τις πρώιμες ρυτίδες και το βασικότερο παρέχει την αναγκαία υγρασία σε όλη την περιοχή του προσώπου και του λαιμού,δίνοντάς μας:
– φρεσκάδα,
– λάμψη,
– υγεία και
– νεανική υφή.
Σημείωση: Όταν χρησιμοποιούμε φρούτα και λαχανικά πρέπει να προσέχουμε να μην έχουν φυτοφάρμακα ή διαλέγουμε βιολογικά.
Τα συμβατικής γεωργίας ή αν υποψίες πλένουμε πάντα πολύ καλά με ζεστό νερό και ξεπλένουμε με κρύο.
     Γενικά το αγγούρι μας χαρίζει ενέργεια,
καθαρίζει και αναζωογονεί την επιδερμίδα μας,
αναπληρώνει την καθημερινή ανάγκη του οργανισμού μας για
βιταμίνες
μέταλλα και
ιχνοστοιχεία.
Έχει τις περισσότερες από τις βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα μας μέσα σε μια μέρα όπως:
βιταμίνη Α
βιταμίνες του συμπλέγματος Β – Β2, Β6, Β9, Β5
βιταμίνη C,
βιταμίνη Ε,
βιταμίνη Κ
μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως:
ασβέστιο,
κάλιο,
μαγνήσιο, 
σίδηρο, 
θείο,
μολυβδαίνιο,
μαγγάνιο,
χαλκό,
ψευδάργυρο,
σελήνιο,
φώσφορο, τα οποία, όπως γνωρίζουμε, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας δίνουν ενέργεια.
Επίσης περιέχει φλαβονοειδή όπως:
apigenin,
luleolin,
quercetin,
kaempferol,
ισχυρότατες λιγνάνες όπως:
pinoresinol,
lariciresinol,
secoisolariciresinol,
τριτερπένια όπως:
cucurbitacin A,
cucurbitacin B,
cucurbitacin C,
cucurbitacin D, τα οποία σύμφωνα με έρευνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Και αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το αγγούρι το συνδυάζουμε με σπανάκι και
καρότο και βέβαια δεν πετάμε ποτέ τη φλούδα του, διότι
περιέχει μια πολύ καλή ποσότητα βιταμίνης C – περίπου το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Aς μην νομίζουμε λοιπόν ότι το αγγούρι είναι ένα φτωχό φρούτο – γιατί περί φρούτου πρόκειται – και
μην ξεχνάμε να το έχουμε και αυτό στην καθημερινή μας διατροφή.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia – botanologia.gr

Ας θυμηθούμε και ας ξαναδιαβάσουμε στη botanologia.gr:
Φλαβονοειδή – Τα πολύτιμα δραστικά συστατικά του φυτικού βασιλείου
Νύχια – Όμορφα και δυνατά με τη βοήθεια των βοτάνων και της διατροφής
Αγγούρι και πεπόνι,ένας χυμός με πλήθος θρεπτικών συστατικών
Μήλο,αγγούρι και καρότο σε ένα κοκτέιλ γεμάτο βιταμίνες

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8569244
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20614191
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441156/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/283006.php
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-9-45

Share: