Το pH του αίματός μας , οι όξινες τροφές και οι αλκαλικές τροφές

Το pH του αίματός μας

Πολλές φορές ακούμε για το pH του αίματός μας, για όξινες τροφές,

για αλκαλικές τροφές και αναρωτιόμαστε, ειδικά για το pH,- τι να είναι;
Λοιπόν το pH  τα αρχικά των λέξεων Potential of Hydrogen είναι ένας δείκτης που μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός διαλύματος!
Και για το αίμα μας πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι!
Και εδώ βρίσκεται το μυστικό αλλά και η ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου οργανισμού, – που είναι η ικανότητά του να ρυθμίζει το ph του!
Και το κάνει με φυσιολογικές διαδικασίες, όπως με την πνευμονική λειτουργία και τους νεφρούς!
Η κλίμακα του pH στους 25 °C, κυμαίνεται από 0 έως 14 και
διαλύματα που έχουν τιμή pH μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα,
ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7,  χαρακτηρίζονται αλκαλικά.
Τα διαλύματα με pH = 7 ονομάζονται ουδέτερα. 
Η κλίμακα του pH του αίματός μας είναι:
7,35 – 7,45 για την ανθρώπινη ζωή!
Λεπτότατη ισορροπία!
Έχουμε pH 7,2 ή 7,1 – ο οργανισμός μας βρίσκεται σε καταστροφική ανισορροπία!
Έχουμε pH 7,55 ή 7,60 και εδώ καταστροφή!
Κάτω από 6,8 ή πάνω από 7,8, τα κύτταρά μας θα σταματήσουν να λειτουργούν και ο θάνατος θα ακολουθήσει σύντομα, τόσο απλά…
Λίγες σταγόνες οξύ αρκούν για να μετατρέψουν ένα αλκαλικό διάλυμα σε όξινο!
Οπότε εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τι κάνουμε στα 5 λίτρα αίματος που έχουμε, με τις τόσες όξινες τροφές που διοχετεύουμε καθημερινά τον οργανισμό μας!
Απλά παραδείγματα:
-Η φθορά των δοντιών μας οφείλεται κυρίως στους υδατάνθρακες που τρώµε – ζάχαρη, άµυλο- και στα βακτηρίδια που υπάρχουν στο στόµα µας.
Τα βακτηρίδια μετατρέπουν τη ζάχαρη σε οξέα και έτσι δημιουργείται όξινο περιβάλλον!
Η  παρουσία των οξέων καταστρέφει το σµάλτο που καλύπτει τα δόντια μας και ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηριδίων µε επιβλαβείς συνέπειες για την υγιεινή της στοματικής μας κοιλότητας!
-Στο στομάχι µας υπάρχει γαστρικό υγρό, το οποίο περιέχει υδροχλωρικό οξύ, για να διευκολύνει την πέψη των τροφών, αν τώρα εμείς, για οποιοδήποτε λόγο -άγχος, κακή διατροφή- αυξήσουμε  την ποσότητα του υδροχλωρικού οξέος, τότε αρχίζουν τα προβλήματα στο στομάχι, και αν δεν σταματήσουμε να διαταράσσουμε, ειδικά με την διατροφή μας, το περιβάλλον του, όπως καλά γνωρίζουμε, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά!
Με απλά λόγια για να διατηρήσουμε την υγεία μας η διατροφή μας πρέπει να αποτελείται από 60% αλκαλικές τροφές και
40% όξινες τροφές!
Για να αποκατασταθεί η υγεία, η διατροφή μας πρέπει να αποτελείται από 80% αλκαλικές τροφές και 20% όξινες τροφές ή και ακόμα λιγότερες!
Πολλοί όμως από εμάς καταναλώνουν εξαιρετικά όξινες τροφές με pH 5,0 – 5,5 όπως:
– τεχνητά γλυκαντικά,
– πάρα πολλά τρόφιμα από αλεύρι πλήρως επεξεργασμένο,

– αλάτια ραφιναρισμένα,
– ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά,
– κρέας βοδινό,
– γαλοπούλα,
– γλυκά και κέικ,
– ζάχαρη άσπρη,
– ζυμαρικά άσπρα,
– καραμέλες,
– μαρμελάδες,
– διάφορα ξίδια επεξεργασμένα,
– τρανς λιπαρά-με τα γνωστά φλεγμονώδη αποτελέσματα,
– τηγανιτά,
– γαλακτοκομικά,
– πολλά κρέατα,
– διάφορα πρόσθετα τροφίμων,
– κόκα κόλα,
– burgers, που θέτουν το πεπτικό μας σύστημα εκτός ισορροπίας, αναστέλλεται η ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τα τοιχώματα του εντέρου,
τα κύτταρα γεμίζουν τοξίνες,
τα συστήματα του οργανισμού δεν μπορούν να λειτουργήσουν με όλη τη δυναμική τους – με λίγα λόγια τα αποθέματα του σώματος σε μέταλλα,
βιταμίνες και
ένζυμα εξαντλούνται.
Και αυτά τα αποθέματα ο οργανισμός μας τα χρειάζεται, τα χρειάζεται  για τις κανονικές λειτουργίες της ζωής , και όχι μόνο για να απαλλάξει το σώμα από ότι άχρηστο το έχουμε γεμίσει-συνθετικά άπεπτα χημικά που θέλουμε, ακόμα και σήμερα, να τα ονομάζουμε τροφές!
Και τώρα ας δούμε ένα απλό κατάλογο αλκαλικών και όξινων τροφών:
εξαιρετικά αλκαλικές τροφές pH 8,5 – 9,0
pH 9,0:
λεμόνια,
καρπούζι.
pH 8,5: 
αγάρ-αγάρ,
ακτινίδιο,
ανανάς,
αντίδια,
αχλάδια γλυκά
δαμάσκηνα
καγιέν,
μαϊντανός,
νεροκάρδαμο,
παπάγια,
πεπόνι,
σπαράγγι,
σταφύλια
σταφίδες
σύκα
χουρμάδες
χυμοί φρούτων,
χυμοί λαχανικών.
Μέτρια αλκαλικές τροφές / pH 7,5 – 8,0
pH 8,0:
αβοκάντο,
αρακάς φρέσκος,
αχλάδια λιγότερο γλυκά,
βερίκοκα,
βότανα πράσινα,
γκρέιπφρουτ,
καρότα,
κολοκύθα γλυκιά,
μήλα γλυκά
μούρα,
μπανάνες ώριμες,
νεκταρίνι,
ροδάκινα γλυκά,
σέλινο,
σκόρδο,
σπανάκι,
σταφύλια λιγότερο γλυκά,
σταφίδες κορινθιακές,
σύκα φρέσκα,
φραγκοστάφυλο,
χουρμάδες φρέσκοι.
Ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες / pH 7,0 τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στο τραπέζι μας!!!
pH 7,5/ pH 7,0:
αμύγδαλα,
αγγούρι,
αγκινάρα,
αλάτι θαλασσινό ανεπεξέργαστο,
αμάρανθος,
ασπράδι αυγών
βατόμουρα,
βύνη κριθαριού,
γιδίσιο γάλα & τυρόγαλο άβραστο,
γογγύλια,
ελαιόλαδο,
ελιές ώριμες,
καλαμπόκι γλυκό φρέσκο,
κολοκύθα λιγότερο γλυκιά
κουκιά,
κουνουπίδι,
καρύδα φρέσκια,
κάστανα ξερά, ψημένα,
κεράσια,
κεχρί,
κινόα,
κρεμμύδι,
κρόκοι αυγών λίγο βραστοί,
λάχανο,
λαχανάκια Βρυξελλών,
μαρούλι,
μήλα
μηλόξυδο,
μπρόκολο,
μανιτάρια,
μαγιά διατροφικές νιφάδες,
μέλι ανεπεξέργαστο,
μελιτζάνα,
μοσχοκάρυδο,
μουστάρδα,
μπάμιες,
μπαχαρικά,
ντομάτες γλυκές ή μέτρια γλυκές),
παντζάρι,
πατάτες με φλούδα,
πράσο,
πιπεριά,
πορτοκάλι,
ραβέντι,
ραπάνι,
ραδίκια
ροδάκινα λιγότερο γλυκά,
σμέουρα,
σταφύλια ξινά,
τζίντζερ-φρέσκο
φασολάκια φρέσκα πράσινα,
φράουλες,
φακές
φασόλια ξερά
φιστίκια αιγίνης
φυτρωμένα σιτηρά,
χαρούπια,
ψωμί Εσσαίων,
ψωμί σίκαλης οργανικό φυτρωμένο
προβιοτικά
Μέτρια όξινες Τροφές / pH 6,0 – 6,5
pH 6,0:
γιαούρτι γλυκό,
δημητριακά επεξεργασμένα,
κρασί,
μελάσα,
τουρσιά-
τροφές πλήρους σιταριού,
φρουτοχυμοί εμπορίου με ζάχαρη,
φύτρο σταριού,
ψάρια,
όλα τα επεξεργασμένα ψωμιά από παντός είδους επεξεργασμένα άλευρα.
pH 6,5:
αυγά ολόκληρα πολύ καλά βρασμένα
βρώμη,
όλα τα γλυκά,
όλα τα ζυμαρικά,
κέτσαπ,
μαγιονέζα,
μπανάνες πράσινες
πατάτες ξεφλουδισμένες,
ρύζι επεξεργασμένο
τυριά,
φαγόπυρο,
φιστίκι αράπικο.
Εξαιρετικά όξινες Τροφές / pH 5,0 – 5,5  που πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή μας 
pH 5,0:όλα τα τεχνητά γλυκαντικά και τρανς λιπαρά
pH 5,5: όλα τα επεξεργασμένα άλευρα
ραφιναρισμένο ιωδιούχο αλάτι.
όλα τα ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά,
βοδινό κρέας,
γαλοπούλα,
όλα τα γλυκά και τα κέικ από επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι,
όλες οι ζάχαρες,
όλα τα ζυμαρικά από επεξεργασμένο αλεύρι,
καφές,
κρέας κατσικίσιο,
κρέας αρνίσιο,
κρέας χοιρινό
κουνέλι,
λικέρ,
μαρμελάδες,
μπύρα,
ξύδι λευκό επεξεργασμένο,
ρύζι-όλα τα επεξεργασμένα ρύζια,
όλα τα λάδια πλην του ελειόλαδου
όλα τα εξευγενισμένα βούτυρα και μαργαρίνες
τσιγάρα,
…..
αυτά προσωρινά και θα ξανα-επανέλθω στο θέμα
ας θυμηθούμε και:
1) Αλκαλικά τρόφιμα και αλκαλική διατροφή – τι μας προσφέρουν
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου thalia-botanologia.gr

όλοι μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς

Share: