Αλκαλικά τρόφιμα και αλκαλική διατροφή – τι μας προσφέρουν

Αλκαλικά τρόφιμα ή όξινα;
Αλκαλική διατροφή ή όξινη;
Τι είναι και τι συνιστά η υγιεινή διατροφή;
Και πολλές φορές έχουμε κάνει αυτές τις ερωτήσεις – ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει
-Η υγιεινή διατροφή είναι χρέος μας απέναντι στον εαυτό μας, στους άλλους ανθρώπους, στο περιβάλλον και
στη Φύση.
– Η υγιεινή διατροφή είναι ο πρώτος παράγοντας υγείας και ακολουθεί το περιβάλλον, η άσκηση, η κληρονομικότητα, το άγχος και το στρες.
– Για να ετοιμάσουμε υγιεινά γεύματα πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο, να έχουμε καθαρό μυαλό, να έχουμε ηρεμία,
να πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και
να μην απογοητευόμαστε εύκολα, διότι θα στρεφόμαστε προς εύκολες και καταστροφικές λύσεις όπως τα πρόχειρα και έτοιμα φαγητά.
– Δυστυχώς, λόγω έλλειψης πληροφόρησης και σύγχυσης πολλές φορές κάνουμε λάθη και απογοητευόμαστε εύκολα, για αυτό να θυμόμαστε ότι όταν λέμε υγιεινή διατροφή εννοούμε αλκαλική διατροφή ή τη διατροφή που η πλειοψηφία των τροφίμων απαρτίζεται από αλκαλικά τρόφιμα.
Και θα ρωτήσουμε γιατί – διότι το pH του αίματός μας είναι από 7,35 έως 7,45.
Δηλαδή αλκαλικό και εμείς έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε αυτές τις τιμές.
Για να τις διατηρήσουμε πρέπει από το σύνολο των τροφών μας το 80% να είναι αλκαλικές τροφές.
Με τον τρόπο αυτό έχουμε υγεία και ευζωία και ο οργανισμός μας γερνάει όλο και πιο αργά.
Να θυμόμαστε:
– πως η διαφορά του αίματος με pH 7,30 και του αίματος με pH 7,45 είναι πάρα πολύ μεγάλη.
όσο πιο αλκαλικό είναι το αίμα μας τόσο περισσότερο οξυγόνο έχει
– η αλκαλική δίαιτα μεγιστοποιεί τη ζωτικότητά μας δεδομένου ότι οι ιστοί γίνονται πιο εύπλαστοι και οι φλεγμονές μειώνονται και – δυστυχώς –
υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από φλεγμονές λόγω της μη αλκαλικής δίαιτας.
Αυτές οι φλεγμονές προκαλούν ασθένειες όπως:
# η αρθρίτιδα
# ο καρκίνος
# οι διαταραχές του ευερέθιστου εντέρου
# η ινομυαλγία και πολλές άλλες…
– Όταν το σώμα είναι αλκαλικό τότε τα οστά γίνονται ισχυρότερα, άρα έχουμε και πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Υπάρχει μια ποικιλία αλκαλικών τροφίμων όπως:
το λεμόνι και
το καρπούζι που είναι οι δυό πιο αλκαλικές τροφές και συνεχίζουμε με:
ακτινίδιο
ανανάς
αντίδια
αχλάδια
δαμάσκηνα
πιπέρι καγιέν
λάιμ
μαϊντανός
νεροκάρδαμο
πεπόνι
σπαράγγια
σταφύλια
σταφίδες ξανθές
σύκα ξερά
χυμοί Φρούτων
χυμοί Λαχανικών
αβοκάντο
αρακάς
αχλάδια
βερίκοκα
γκρέιπφρουτ
καρότα
κολοκύθα
μαρούλι
μήλα
μούρα
μπανάνες
νεκταρίνι
ροδάκινα
σέλινο
σκόρδο
σπανάκι
σταφύλια
σταφίδα μαύρη
σύκα φρέσκα
χουρμάδες φρέσκοι
αρακάς
κουνουπίδι
λάχανο
μαρούλι
μήλα ξινά
μπρόκολο
παντζάρια
πατάτες με φλούδα
πιπερόριζα – τζίντζερ-φρέσκια
πιπεριές
πορτοκάλι
ροδάκινα
σμέουρα
φασολάκια φρέσκα
φράουλες
χαρούπια
αμύγδαλα
αγγούρι
αγκινάρα
αλάτι θαλασσινό
αμάραντος
ελαιόλαδο
ελιές ώριμες
καρύδα φρέσκια
κάστανα ξερά ψημένα
κεράσια
κεχρί
κινόα
κρεμμύδι
λαχανάκια Βρυξελλών
μανιτάρια
μέλι ανεπεξέργαστο
μελιτζάνα
μοσχοκάρυδο
μουστάρδα
μπάμιες
ντομάτες
πίκλες σπιτικές
πράσο
ραπανάκι
σουσάμι και το έλαιό του.
Και ας δούμε κάποια από τα παραπάνω τρόφιμα με περισσότερες λεπτομέρειες για να κατανοήσουμε την σπουδαιότητά τους.
1) Σπανάκι- το σπανάκι είναι αλκαλικό, ακριβώς όπως όλα τα πράσινα τρόφιμα.
Είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη, η οποίοι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και τα ιχνοστοιχεία,
σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
2) Λάχανο-
το λάχανο έχει τις περίφημες  glucosinolates, οι οποίες είναι οργανικές ενώσεις, οι οποίες καταπολεμούν τον καρκίνο.
Επίσης το λάχανο μειώνει τη χοληστερόλη, περιέχει πλήθος  αντιοξειδωτικών είναι πλούσιο σε:
βιταμίνες Α
βιταμίνη C
σε βιταμίνη K όπως επίσης και σε χλωροφύλλη
3) Αγγούρι-
Το αγγούρι είναι 95% νερό, είναι ένα εξαιρετικό αλκαλικό τρόφιμο, 
με ισχυρότατα θρεπτικά συστατικά που του χαρίζουν μεγάλη θρεπτική αξία.
4) Μπρόκολο-
το μπρόκολο είναι άλλο ένα σπουδαίο λαχανικό, απαραίτητο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα
5) Αβοκάντο-
πίστευαν παλαιότερα ότι το αβοκάντο μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους επειδή το 85%  των θερμίδων του προέρχονται από τα λίπη.
Τα λίπη όμως αυτά δεν προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους και οι μεγάλες ποσότητες ελαϊκού οξέος που περιέχει μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης.
Επίσης αυξάνει τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας και μειώνει της χαμηλής πυκνότητας, οι οποίες είναι γνωστές ως η «κακή» χοληστερόλη.
Το ελαϊκό οξύ επιβραδύνει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τα τα ωμέγα έλαιά του αυξάνουν τον μεταβολισμό ενθαρρύνοντας την απώλεια βάρους.
Το αβοκάντο έχει πολλά άλλα θρεπτικά στοιχεία που προλαμβάνουν:
– τη φλεγμονή
– τον καρκίνο και
– το διαβήτη
Έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως:
– άλφα-καροτένιο
– σελήνιο
– βήτα-καροτίνη και
– λουτεΐνη σε υψηλές ποσότητες..
6) Σέλινο-
το σέλινο είναι από τις απαραίτητες αλκαλικές τροφές, πλούσιο σε βιταμίνη C και πολλά άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά.
7) Πιπεριά-
η πιπεριά είναι και αυτή ένα από τα ισχυρότερα αλκαλικό τρόφιμα.
Είναι φορτωμένη με πολλά αντιοξειδωτικά, σύμφωνα δε με έρευνες, η πιπεριά μειώνει τον κίνδυνο:
– του διαβήτης τύπου 2
– του καρκίνου
– των καρδιαγγειακών παθήσεων
– των φλεγμονών και
– της εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
             Aνακεφαλαιώνοντας πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να μειώσουμε τις φλεγμονές και
για να αφαιρέσουμε τις τοξίνες από το σώμα μας είναι σημαντικό να τρώμε κυρίως αλκαλικές τροφές και να μένουμε μακριά από τα όξινα τρόφιμα.
H τακτική κατανάλωση αλκαλικών τροφίμων κάνει θαύματα:
– στην πέψη μας,
– στη μνήμη μας,
– στη συγκέντρωσή μας,
– στο δέρμα μας,
– στη διάθεσή μας,
– στην ενέργειας μας, καθώς πολλές από τις πιο αλκαλικές τροφές είναι βραδείας αποδέσμευσης άρα δεν ξεμένουμε από “καύσιμα” κατά την διάρκεια της ημέρας.
Επίσης οι αλκαλικές τροφές μειώνουν τον πόθο μας για:
– ζάχαρη
– αλκοόλ
– καφέ και διάφορα άλλα διεγερτικά.
Για να έχουμε λοιπόν εξασφαλίσει την αλκαλική μας διατροφή πρέπει:
– να έχουμε ισορροπημένη διατροφή και να ακολουθούμε τον κανόνα 80/20, δηλαδή
– να υπάρχει αφθονία φρούτων και λαχανικών στη βάση της διατροφής μας, να ακολουθούν τα υπόλοιπα και η ζωική πρωτεΐνη, σε ελάχιστες ποσότητες, να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας.
Με αυτόν τον τρόπο είμαστε σίγουροι πως το μεγαλύτερο μέρος του γεύματός μας είναι αλκαλικό.
Επίσης είναι βασικό:
– να επιλέγουμε ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, διότι όχι μόνο έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά αλλά έχουν και όλες τις φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση της γλυκόζης, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των σακχάρων στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
– να γνωρίζουμε πως υπάρχουν τρόφιμα, τα οποία ενώ είναι όξινα κατά τη δοκιμή, όπως το λεμόνι
το λάιμ και το γκρέιπφρουτ, μετατρέπονται σε αλκαλικά όταν καταναλώνονται, βοηθώντας το πεπτικό μας σύστημα στο σύνολό του.
– να γνωρίζουμε πως ο καφέ και τα αναψυκτικών τύπου κόλα είναι από τα πιο όξινα τρόφιμα, ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα τα πιο αλκαλικά.
– να γνωρίζουμε πως οι νεφροί μας  έχουν λιγότερη δουλειά να κάνουν με μιά αλκαλική διατροφή.
– να γνωρίζουμε πως όλες οι αλκαλικές τροφές είναι πλούσιες σε
βιταμίνες,
ανόργανα μέταλλα,
ιχνοστοιχεία και νερό.
Το νερό των αλκαλικών τροφών απορροφάται πολύ εύκολα από τον οργανισμό μας, χαρίζοντάς του μέγιστη ενυδάτωση.
                 Παρατηρούμε λοιπόν ότι τα αλκαλικά τρόφιμα είναι πάρα – πάρα πολλά, με τα οποία μπορούμε να ετοιμάσουμε πλουσιότατα και υγιεινότατα γεύματα για μας και για όλους όσους αγαπάμε!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Ας θυμηθούμε:Πονοκέφαλος – Η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια από τις αιτίες του

Share: