Νύχια – Όμορφα και δυνατά με τη βοήθεια των βοτάνων και της διατροφής

Νύχια – Όμορφα και δυνατά με τη βοήθεια των βοτάνων,των βιταμινών,ειδικά της βιοτίνης,  και της πλήρης και ισορροπημένης διατροφής μας
Βιταμίνη Β7 για υγιή και δυνατά νύχια.

Όμορφα νύχια , γιατί η όψη των νυχιών μας είναι ο καθρέφτης της γενικότερης υγείας του οργανισμού μας.
Όπως και τα μαλλιά μας , έτσι και τα νύχια μας είναι εξαρτήματα του δέρματός μας και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι το εξωτερικό τους περίβλημα , το οποίο αποτελείται από κερατίνη.
Η δε δραστηριότητα των κυττάρων μας στις ρίζες των νυχιών μας είναι αδιάλειπτη.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα νύχια μας δεν σταματούν ποτέ να αναπτύσσονται.
Η δε σάρκα μας που βρίσκεται από κάτω τους τροφοδοτείται με αίμα από πολλά μικρά αγγεία , δίνοντας στα νύχια μας αυτό το όμορφο ροζ χρώμα που έχουν.
Με άλλα λόγια τα νύχια μας δεν είναι μόνο αυτή η κερατινοποιημένη σκληρή πλάκα που βλέπουμε , η δε ποιότητα της κερατίνης είναι γενετικά καθορισμένη και διαφέρει στον κάθε έναν από εμάς και αυτός είναι και
ένας από τους λόγους που πολλοί από εμάς έχουν φυσιολογικά εύθραυστα -μαλακά-νύχια.
Άλλοι λόγοι που έχουμε εύθραυστα νύχια είναι:
α) παθολογικά αίτια όπως:
έλλειψη σιδήρου
έλλειψη βιταμινών
έλλειψη βασικών ιχνοστοιχείων και μετάλλων
επιβαρυμένη διατροφή
προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδή
λήψη ορισμένων φαρμάκων
λήψη ορμονών
σοβαρές λοιμώξεις
δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση ή
προσβολή των νυχιών από μύκητες
β) μηχανικά αίτια όπως:
πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών
χρήση απορρυπαντικών
διάφορα χημικά που έρχονται σε επαφή με τα χέρια μας
συχνό μανικιούρ
στενά παπούτσια ή
τραυματισμοί των νυχιών.
Και εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε και να σκληρύνουμε τα νύχια μας;
Πρώτα εξαλείφουμε τα μηχανικά αίτια ενώ παράλληλα
αλλάζουμε τα διατροφικά μας πρότυπα.
Και ξεκινάμε
~ πίνουμε άφθονο νερό και φρέσκους χυμούς φρούτων
~ τρώμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης όπως:
– καρύδια
– ηλιόσπορους
– λιναρόσπορο
– ψάρια
– δημητριακά ολικής αλέσεως
– φρέσκα φρούτα και λαχανικά
– όσπρια
– αλεύρι βρώμης
– ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Η κατανάλωση αρκετών πρωτεϊνών μέσω της διατροφής μας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της παραγωγής της κερατίνης – βασικό δομικό συστατικό των νυχιών μας , ώστε τα νύχια μας να είναι ισχυρά,παχιά και υγιή.
~ αποφεύγουμε τα εξευγενισμένα σάκχαρα
τα τρανς λιπαρά και
τα γλυκά
~ τρώμε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα βιοτίνης – βιταμίνη Η
Βιοτίνη – η απαραίτητη βιταμίνη των νυχιών μας
Η βιοτίνη είναι ένα από τα μέλη της οικογένειας της βιταμίνης Β.
Την συναντάμε και με τα ονόματα:
βιταμίνη Β9 ή βιταμίνη Η
Η βιοτίνη αυξάνει το πάχος των νυχιών μας και εμποδίζει τον διαχωρισμό και το σπάσιμό τους.
Σε μία από τις μελέτες προστέθηκε στην καθημερινή διατροφή των ατόμων που έλαβαν μέρος, βιταμίνη Β7  για αρκετούς μήνες.
Στο πέρας της μελέτης παρατηρήθηκε πως τα 2,4 mg βιταμίνης στην καθημερινή διατροφή επέφερε σημαντική βελτίωση στα νύχια στο 90% των ατόμων που έλαβαν μέρος.
Οι δερματολόγοι επισημαίνουν πως τα 2,4 mg ημερησίως είναι αρκετά για να διατηρήσουν τα νύχια μας υγιή
και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η βιοτίνη σε συνδυασμό με το MSM (μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο – ένα θειούχο αμινοξύ,απαραίτητο για υγιή νύχια) και το πυρίτιο , συνδέονται με υγιή και εύρωστα νύχια.
Το  πάχος των νυχιών αυξάνεται κατά 25% και το σκίσιμο μειώνεται, αρκεί τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα να καταναλώνουν καθημερινά τρόφιμα που περιέχουν βιοτίνη και πυρίτιο.
Μιά άλλη μελέτη έδειξε αύξηση 25% του πάχους της πλάκας των νυχιών σε άτομα με εύθραυστα νύχια,τα οποία είχαν εντάξει στην καθημερινή τους διατροφή τρόφιμα πλούσια σε βιοτίνη.
Τη βιοτίνη τη βρίσκουμε:
στα φιστίκια
στο φυστικοβούτυρο
στα καρύδια
στα φουντούκια
στα αμύγδαλα
στους ηλιόσπορους
στο ρύζι
στον αρακά
στις φακές
στα ρεβίθια
στο κριθάρι
στη σίκαλη
στο καλαμπόκι
στους σπόρους του σουσαμιού
στο αβοκάντο
στα βατόμουρα
στα σμέουρα
στο κουνουπίδι
στα μανιτάρια
στη σίκαλη
στο βασιλικό πολτό
στη μαγιά της μπύρας
στο σολομό
στο αυγό,
στο κοτόπουλο,
στο κατσικίσιο γάλα,
το φύτρο του σταριού,
στη μαγιά,
στη σοκολάτα…
~ τρώμε τρόφιμα που είναι πλούσια σε:
– βιταμίνη Α
– κάλιο
– φώσφορο
– νιασίνη
– ασβέστιο
– μαγνήσιο – επαρκής πρόσληψη μαγνησίου είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη κάθετων κορυφογραμμών στα νύχια μας,επίσης βοηθά στο σχηματισμό νέων νυχιών και στην ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα μας.
βιταμίνη C με βιοφλαβονοειδή που θεραπεύει τις φλεγμονές των νυχιών,επίσης η βιταμίνη C  είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, μια πρωτεΐνη που δίνει σχήμα, αντοχή και ακεραιότητα σε πολλούς ιστούς και είναι το δομικό στοιχείο των νυχιών μας, των μαλλιών μας και των δοντιών μας.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να οδηγεί σε εύθραυστα νύχια, καθώς και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους.
– σίδηρο , η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει το σχήμα και την εμφάνιση των νυχιών μας.
– ψευδάργυρο – η ανεπαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να συμβάλει στην εκφύλιση της πλάκας νυχιών μας, προκαλώντας την εμφάνιση λευκών κηλίδων.
Αυγά,
ρεβίθια και
καρύδια είναι οι ισχυρότερες πηγές ψευδαργύρου.
~ αφήνουμε τον ήλιο να παράγει βιταμίνη D στο σώμα μας , κάτι που θα ενισχύσει πάρα πολύ τα νύχια μας.
~ τρώμε τρόφιμα πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά , τα οποία τρέφουν και ενυδατώνουν και τα νύχια μας
τα ω-3 λιπαρά θα τα βρούμε
– στο μουρουνέλαιο
– στο λάδι του σολομού
– στις σαρδέλες
– στο ελαιόλαδο
– στο λάδι από κουκούτσια σταφυλιού
– στο αβοκάντο
– στα αμύγδαλα και
– στα αυγά
~ τρώμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε
η βιταμίνη Ε είναι , και αυτή, αναγκαία σε όσους έχουν εύθραυστα νύχια ή νύχια που ξεφλουδίζουν
τη βρίσκουμε:
– στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
– στο ελαιόλαδο
– στο αβοκάντο
– στα σπαράγγια
– στους ξηρούς καρπούς- ηλιόσπορους-αμύγδαλα-καρύδια και
– στα δημητριακά ενώ παράλληλα μπορούμε να κάνουμε:
α) μασάζ στα νύχια μας με λάδι βιταμίνης Ε -όπως με ελαιόλαδο- καθημερινά και σιγά-σιγά θα δούμε τα νύχια μας να αποκτούν δύναμη και ένα όμορφο ροδαλό χρώμα
β) εφαρμόζουμε στα νύχια μας ένα μείγμα που θα έχουμε ετοιμάσει από:
– μέλι
– λάδι αβοκάντο
– κρόκο αυγού σε ίσα μέρη και
– μια πρέζα αλάτι  , το μείγμα αυτό  είναι ιδανικό για την αποκατάσταση του χρώματος και της υφής των νυχιών μας.
γ) κάνουμε μασάζ με ελαιόλαδο και καστορέλαιο , τα δύο αυτά λάδια σε συνδυασμό είναι άλλη μιά αποτελεσματική θεραπεία για νύχια που σπάζουν και ξεφλουδίζουν.
Συνδυάζουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μία κουταλιά της σούπας καστορέλαιο σε ένα μπολ και
τρίβουμε τα νύχια μας για πέντε λεπτά κάθε ημέρα
δ) χρησιμοποιούμε ζελ αλόης αν έχουμε μύκητες στα νύχια μας
ε) κάνουμε μασάζ στα νύχια μας με λάδι κολλιτσίδας ή κάνουμε εμβαπτίσεις των νυχιών μας σε έγχυμα κολλιτσίδας
Η κολλιτσίδα είναι ένα ισχυρό βότανο που βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων ιδανική για τα μαλακά νύχια
ζ) πίνουμε εγχύματα και αφεψήματα βοτάνων τα οποία είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως:
– το ταραξάκο ή αγριοράδικο
τ- ο Alfalfa ή μηδική
– δεντρολίβανο
– χαμόμηλο κ.α
Και , άφησα τελευταίο το πυρίτιο και το πολυκόμπι
Το πυρίτιο είναι ένα σημαντικότατο ιχνοστοιχείο απαραίτητο στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου συνδετικού ιστού και κατ επέκταση απαραίτητο σε ολόκληρο τον οργανισμό μας.
Συνήθως δεν παίρνουμε επαρκείς ποσότητες πυριτίου  μέσω της διατροφή μας , και ο λόγος είναι η σπανιότητά του.
Το πολυκόμπι , ένα πολύτιμο βότανο , περιέχει υψηλές ποσότητες πυριτίου.
Το πολυκόμπι είναι βότανο με επιστημονική ονομασία Equisetum arvense ( σε επόμενη ανάρτηση όλα τα στοιχεία για το πολυκόμπι) είναι από τα ιδανικότερα βότανα για τα ευαίσθητα και σπασμένα νύχια γιατί τα σκληραίνει και τα ομορφαίνει και:
~ ετοιμάζουμε έγχυμα του βοτάνου και πίνουμε
Θα παρατηρήσουμε τη διαφορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Το πολυκόμπι μπορούμε να το βρούμε:
– σε αποξηραμένο βότανο
– σε μορφή χαπιών και
– σε χυμό
Επίσης μπορούμε το έγχυμα από το πολυκόμπι να το χρησιμοποιήσουμε και σαν κομπρέσες πάνω στα νύχια μας ή να εμβαπτίζουμε τα νύχια μας σε αυτό , τα αποτελέσματα είναι άριστα και άμεσα
Εκτός από το πολυκόμπι μπορούμε να εμπλουτίσουμε την διατροφή μας και με τρόφιμα που περιέχουν πυρίτιο, και  αυτές είναι:
– τα σπαράγγια
– το λάχανο
– τα αγγούρι
– τα ραδίκια
– το μαρούλι
– τα σινάπια
– οι ελιές
– η παστινάκη- άσπρα καρότα-
– τα ραπανάκια
– τα κρεμμύδια
– το καλαμπόκι
– τα παντζάρια
– οι πιπεριές
– τα κολοκύθια
– οι μελιτζάνες
– τα καρότα
– η μηδική
– τα περισσότερα φυλλώδη πράσινα λαχανικά
– οι σπόροι ολικής αλέσεως όπως:
το ρύζι
η βρώμη
το κεχρί και
ο λιναρόσπορος
οι ξηροί καρποί όπως:
τα φιστίκια
τα αμύγδαλα
ο ηλιόσπορος
ο κολοκυθόσπορος
η μαύρη σταφίδα
τα φρούτα όπως:
τα μήλα
τα κεράσια
τα σταφύλια και
τα πορτοκάλια
Υψηλά ποσά πυριτίου περιέχει και το μητρικό γάλα – αυτό για να το γνωρίζουμε-
Πυρίτιο ακόμη περιέχει σε μεγάλες ποσότητες η μπύρα – η μπύρα σωστής αφροζύμωσης χωρίς χημικά πρόσθετα και επιβλαβής προστιθέμενες ουσίες – και
το φυσικό νερό το οποίο περιέχει επίσης πυρίτιο ως ορθοπυριτικό οξύ.
Όπως παρατηρούμε λοιπόν φίλοι μου όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή κάποια ανισορροπία στον οργανισμό μας οι φυσικοί τρόποι επαναπροσδιορισμού και ισορροπίας είναι πολλοί.
Η φύση μας έχει προμηθεύσει τα απαραίτητα προϊόντα ,στο χέρι μας είναι να τα χρησιμοποιούμε.
Και δεν ξεχνάμε πως η καλύτερη πηγή μικροθρεπτικών συστατικών ή ιχνοστοιχείων και μακροθρεπτικών ουσιών που επηρεάζουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας είναι μια σωστά ισορροπημένη διατροφή
Η κατανάλωση ποικιλίας βιταμινών, ανόργανων συστατικών και θρεπτικών ουσιών μέσω του τροφίμου αποτελεί τον καλύτερο τρόπο βελτίωσης και διατήρησης της υγείας των νυχιών μας.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia- botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:Λεμόνι για τα νύχια μας-πως το λεμόνι αποκαθιστά την υγεία των νυχιών μας

Πηγές και αναφορές:
https://www.livescience.com/51696-biotin-vitamin-b7.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2648686
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2273113
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8477615
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17763607
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20620759
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4112259/

Share: