Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συνδέεται με περιορισμό της κινητικότητας

Τα χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης Κ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της κινητικότητας και αναπηρίας σε υπερήλικες, προσδιορίζοντας ένα νέο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας σε μεγαλύτερη ηλικία,
σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην Journal of Gerontology: Medical Sciences, είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ των βιοδεικτών της κατάστασης της βιταμίνης Κ και την έναρξη του περιορισμού της κινητικότητας και της αναπηρίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.
“Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού των ηλικιωμένων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ποικιλία των παραγόντων κινδύνου για την κινητική αναπηρία”, δήλωσε ο Kyla Shea, επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας διατροφής στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University.
“Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων που οδηγούν σε αναπηρία, αλλά η έρευνα  για την κατανόηση αυτής της σχέσης είναι στα αρχικά της στάδια.Βασικά βασιζόμαστε σε προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της κυκλοφορούσας βιταμίνης Κ σχετίζεται με βραδύτερη ταχύτητα βάδισης και υψηλότερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας “, συνέχισε η Kyla Shea.

Ο Δρ. Kyla Shea είναι Επιστήμονας ερευνήτρια , ειδικευμένη στη Βιταμίνης Κ.
Η έρευνά της επικεντρώνεται στο ρόλο των μικροθρεπτικών συστατικών στην ασθένεια και την αναπηρία που σχετίζονται με την ηλικία.
Συγκεκριμένα, η dr. Shea αξιολογεί το ρόλο των βιταμινών  Κ και D στην οστεοαρθρίτιδα, η ανεπάρκεια των οποίων είναι η κύρια αιτία αναπηρίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Εξετάζει επίσης τη σχέση μεταξύ της διατροφικής κατάστασης της βιταμίνης Κ και της καρδιαγγειακής νόσου.
Η dr Shea ανακάλυψε ότι οι ενήλικες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης Κ και D έχουν καλύτερη λειτουργία στα πόδια από τους ενήλικες με επαρκή επίπεδα μόνο μίας από τις βιταμίνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής για την υγεία των αρθρώσεων και / ή των μυών.

Η νέα μελέτη εξέτασε δύο βιοδείκτες για να εντοπίσει τα επίπεδα των κυκλοφορούντων βιταμινών K *: τη μέτρηση των επιπέδων της  φυλλοκινόνης και  του ucMGP στο πλάσμα.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα συμμετεχόντων προηγούμενης μελέτης για την “υγεία και γήρανση και σώματος” (Health ABC), η επανεξέταση διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες-υπερήλικες, με χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας βιταμίνης Κ ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν περιορισμό κινητικότητας και αναπηρία.
Ο άλλος βιοδείκτης, το  ucMGP, δεν έδειξε σαφείς συσχετισμούς με περιορισμό κινητικότητας και αναπηρία.
Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι ενήλικες με χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας βιταμίνης Κ ήταν σχεδόν 1,5 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν περιορισμό κινητικότητας και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αναπηρία κινητικότητας σε σύγκριση με αυτούς με επαρκή επίπεδα.
Αυτό ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.
“Η σύνδεση που παρατηρήσαμε με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ υποστηρίζει περαιτέρω τη σύνδεση της βιταμίνης Κ με την κινητική αναπηρία”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Sarah Booth.

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη λένε ότι τα ευρήματά τους “υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να εμπλακεί στη διαδικασία αναπηρίας σε μεγαλύτερη ηλικία”.

“Παρόλο που οι δύο βιοδείκτες που εξετάσαμε είναι γνωστό ότι αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της βιταμίνης Κ, τα επίπεδά τους όμως  μπορούν να επηρεαστούν και από άλλους γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες.”

Για την κατανόηση των μηχανισμών των βιοδεικτών της βιταμίνης Κ και για το ρόλος τους στην κινητικότητα χρειάζονται περισσότερες μελέτες και έρευνες , εξήγησε χαρακτηριστικά η dr Η Shea τονίζοντας ότι: “Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων που οδηγούν σε αναπηρία, αλλά το έργο μας αυτό που αποσκοπεί να κατανοήσουμε αυτή τη σχέση είναι σε νηπιακό στάδιο”.
Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από 635 άνδρες και 688 γυναίκες ηλικίας 70-79 ετών.
Η κινητικότητα αξιολογείτο κάθε έξι μήνες για έξι έως δέκα χρόνια μέσω ετήσιων κλινικών επισκέψεων και τηλεφωνικών συνεντεύξεων
Για την παρούσα ανάλυση, οι ερευνητές καθόρισαν ως περιορισμό της κινητικότητας ανάμεσα σε  δύο διαδοχικές εξαμηνιαίες εκθέσεις τη δυσκολία είτε στην κάλυψη απόστασης μισού χιλιομέτρου με περπάτημα , είτε στην αναρρίχηση 10 βημάτων χωρίς ανάπαυση και την κινητική αναπηρία ανάμεσα σε  δύο διαδοχικές εξαμηνιαίες αναφορές , την πολύ μεγάλη δυσκολία ή ανικανότητα είτε στην κάλυψη απόστασης μισού χιλιομέτρου με περπάτημα , είτε στην αναρρίχηση 10 βημάτων χωρίς ανάπαυση
Τα επίπεδα κυκλοφορούντων βιταμινών K αντικατοπτρίζουν την ποσότητα της βιταμίνης Κ που λαμβάνεται από τη διατροφή.

Ποσότητες:
Για έναν μέσο ενήλικα:
ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι σαλάτα παρέχει 145 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης K1 ή 181% της ημερήσιας αξίας.
ένα φλιτζάνι ωμό λάχανο σαλάτα παρέχει 113 mcg ή 141% και
μισό φλιτζάνι βραστά μπρόκολο ψιλοκομμένο παρέχει 110 mcg, ή 138% της ημερήσιας δόσης

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

read more:Η πολύτιμη και απαραίτητη για την υγεία μας διατροφική βιταμίνη Κ

πηγές και αναφορές:
Βιταμίνη Κ
botanologia.gr
nutritioninsight.com
www.sciencedaily.com
medicalnewstoday.com
https://academic.oup.com/journals

Share: