Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει επικίνδυνα τον κίνδυνο για διαβήτη

Ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης του αέρα μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο για την υγεία
Περίπου μία στις επτά περιπτώσεις της νόσου προκλήθηκε άμεσα από την ατμοσφαιρική  ρύπανση του αέρα σε όλο τον κόσμο το 2016.
Νέες έρευνες συνδέουν την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη παγκοσμίως.
Ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης που θεωρούνται ασφαλή από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς.
Η έρευνα διεξήχθη από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο St. Louis και το υγειονομικό σύστημα St. Louis Health Affairs (VA).
     Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής Ziyad Al-Aly ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα χωρίς ιστορικό διαβήτη σε βάθος 8,5 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο ρύπανσης στο οποίο εκτίθεντο διαχρονικά, με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη στην πορεία.
Στα συμπεράσματά τους επεσήμαναν πως η μείωση των ρύπων στον αέρα, ιδίως στις χώρες με σοβαρό πρόβλημα όπως η Ινδία, θα οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2.
     Περισσότεροι από 420 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη, ο οποίος είναι μια από τις ταχύτερα αυξανόμενες παθήσεις παγκοσμίως.
Η ανθυγιεινή διατροφή, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η παχυσαρκία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, στους οποίους έρχεται να προστεθεί η ρύπανση του αέρα – η ατμοσφαιρική ρύπανση
Συνολικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ρύπανση συνέβαλε σε 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη παγκοσμίως το 2016, που αντιπροσωπεύει περίπου το 14% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως το συγκεκριμένο έτος.
     Εκτίμησαν επίσης ότι το 2016 χάθηκαν 8,2 εκατομμύρια χρόνια υγιεινής ζωής λόγω διαβήτη ο οποίος συσχετίστηκε με τη ρύπανση, που ήταν περίπου το 14%,του συνόλου των περιστατικών παγκοσμίως εκείνη τη χρονιά,υγιούς ζωής που χάθηκαν λόγω διαβήτη.
Το μέτρο της απώλειας της υγιεινής ζωής αναφέρεται συχνά ως “χρόνια ζωής με αναπηρία”.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μελέτη εντόπισε 150.000 νέες περιπτώσεις διαβήτη ανά έτος που αιτία τους ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση και 350.000 χρόνια υγιεινής ζωής που χάθηκαν ετησίως.
     Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια της ρύπανσης διεισδύσουν στον οργανισμό και οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης, καθώς και σε χρόνια φλεγμονή, εμποδίζοντας έτσι το σώμα να μετατρέψει τη γλυκόζη του αίματος-σάκχαρο-σε ενέργεια.
Τον Οκτώβριο του 2017, η Επιτροπή Lancet για τη ρύπανση και την υγεία δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει τα κενά γνώσης σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.
Μία από τις συστάσεις της ήταν να καθοριστεί και να ποσοτικοποιηθεί η σχέση μεταξύ ρύπανσης και διαβήτη.
“Η ομάδα του St. Louis κάνει σημαντική έρευνα για να σταθεροποιήσει τους δεσμούς μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των συνθηκών υγιεινής όπως ο διαβήτης”, δήλωσε ο κ. Philip J. Landrigan, MD , παιδίατρος και επιδημιολόγος που είναι ο κοσμήτορας της παγκόσμιας υγείας στη σχολή Mount Sinai της Ιατρικής στη Νέα Υόρκη και πρόεδρος του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής.
“Πιστεύω ότι η έρευνά τους θα έχει σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο.”
πηγές πληροφόρησης:

https://medicine.wustl.edu/news/air-pollution-contributes-significantly-to-diabetes-globally/
https://www.medicaldaily.com/can-air-pollution-increase-risk-diabetes-425372

Αυτά επισημαίνουν οι επιστήμονες.
     Μήπως θα έπρεπε,σιγά-σιγά και κάθε ένας από εμάς να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης;
     Μήπως θα έπρεπε, σιγά-σιγά ο κάθε ένας από εμάς ανάμεσα στις τόσες άλλες ασχολίες του να εντάξει και τις προσπάθειές του ώστε από το δικό του πόστο να περιορίσει, έστω και λίγο κάθε μέρα, την ατμοσφαιρική ρύπανση;
Μπορούμε να ξεκινήσουμε πολύ απλά από το να μην ανεχόμαστε άλλο τα τόσα μηχανάκια που κάθε μέρα εξαπολύουν στον αέρα χιλιάδες ρύπους και τόσα άλλα καθημερινά, όπως ο κύριος ή κυρία που σταματάει το αυτοκίνητο να πάρει τσιγάρα και δεν κλείνει τον κινητήρα.
     Όταν κάποιος άλλος που σταματάει να ψωνίσει οτιδήποτε και αφήνει κινητήρα και κλιματιστικό ανοιχτό και εξαπολύει στην ατμόσφαιρα χιλιάδες ρύπους.
      Όπως κάποια από τα μέσα μαζικής μεταφοράς που παραμένουν στις αφετηρίες, μέσα σε ασφυκτικά κατοικημένες γειτονιές, με τους κινητήρες και τα κλιματιστικά ανοιχτά χωρίς να λογαριάζουν ότι δίπλα υπάρχουν παιδιά, άρρωστοι και εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη καθαρό αέρα αλλά και ξεκούραση.
Όπως τα τζάκια το χειμώνα που τόσο καταστροφικά καταστρέφουν τον αέρα που αναπνέουμε.
     Ας αντιδράσουμε σε κάτι και αν όχι για τη δική μας ζωή, τουλάχιστον για τη ζωή των παιδιών μας.
Δεν μας χρωστάνε κάτι, εμείς τους χρωστάμε μια αξιοπρεπή και υγιεινή ζωή.
Για σκεφτείτε το λίγο.
Ας ξεκινήσουμε από αυτά τα μικρά,και πάμε αργότερα στα μεγαλύτερα.
Οι επιστήμονες και οι ερευνητές φωνάζουν εμείς τι κάνουμε;
Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

Share: