Προβιοτικά και πως να κάνουμε υπέροχα καρότα τουρσί

Προβιοτικά οι πολύτιμοι για την εντερική μας υγεία ζωντανοί μικροοργανισμοί.

Η υγιής εντερική λειτουργία του οργανισμού μας είναι το θεμέλιο της καλής μας υγείας.
Αυτό εξαρτάται από την ευαίσθητη ισορροπία των εντερικών βακτηρίων – ας θυμηθούμε : Πρεβιοτικά και προβιοτικά , μια πρώτη γνωριμία μαζί τους
Την ευαίσθητη αυτή ισορροπία του εντερικού μας συστήματος την βοηθούν να διατηρηθεί τα γνωστά μας προβιοτικά , οι πολύτιμη για την εντερική μας υγεία ζωντανοί μικροοργανισμοί.
Προβιοτικά – όνομα που έχει δοθεί σε ωφέλιμα για τον οργανισμό μας βακτηρίδια από τις ελληνικές λέξεις προ + βίος=ζωή ή βιοτικός=ο σχετικός με τη ζωή , για τη ζωή – στα αγγλικά probiotic –
Οι πιο γνωστές μας τροφές που περιέχουν αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς είναι:
-1. το γιαούρτι – η παραγωγή, η κατανάλωση και οι σημαντικές και πολύτιμες ιδιότητες του γιαουρτιού για την υγεία ήταν γνωστές στους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Ασίας εδώ και 5.000 χρόνια και προηγήθηκαν αυτών των πιο σύγχρονων παρατηρήσεων
-2. όλα τα τρόφιμα ζύμωσης – τα γνωστά μας τουρσιά , τα οποία είναι ζυμωμένα τρόφιμα , χωρίς ξύδι –
-3. το κεφίρ
-4. το προζύμι
-5. το kvass – χυμοί ζυμωμένων λαχανικών
και
-6. το kombucha – σε επόμενη ανάρτηση όλες οι πληροφορίες για τα προβιοτικά και την σημαντικότητά τους –
Σήμερα ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε καρότα τουρσί καθώς τα τρόφιμα ζύμωσης – μιά πανάρχαια τεχνική – είναι από τις καλύτερες πηγές προβιοτικών
Λοιπόν:
Τα καρότα τουρσί είναι ιδιαίτερα νόστιμα με ήπια γεύση και είναι μια υγιεινότατη σαλάτα – που μπορεί να συνοδεύσει ένα πλήθος τροφών – ιδιαίτερη σημαντική για όλη μας την οικογένεια.
Και θα χρειαστούμε:
– 4 με 5 καρότα ,
– 1 ρίζα τζίντζερ – στο μέγεθος περίπου ενός μέτριου καρότου
– θαλασσινό αλάτι ,
– νερό φιλτραρισμένο – χωρίς χλώριο και προσμίξεις και
– γυάλινο βάζο ζύμωσης ενός l με το σκέπασμά του.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες ή σε μπαστουνάκια
Καθαρίζουμε το τζίντζερ και το κόβουμε σε ροδέλες
Τοποθετούμε τα καρότα μας και το τζίντζερ στο δοχείο ζύμωσης πολύ-πολύ στριμωχτά , ώστε να μην μπορούν να βγουν στην επιφάνεια , αφήνοντας περίπου δυό – 2 – εκατοστά κενό από το στόμιο του βάζου.
Καλύπτουμε με αλατόνερο 2% – για να φτιάξουμε το αλατόνερο διαλύουμε 20gr αλάτι σε ένα λίτρο νερό χωρίς χλώριο.
Προσέχουμε τα λαχανικά μας  να είναι βυθισμένα στο αλατόνερο και αν αυτό δεν είναι εφικτό τοποθετούμε ένα βάρος πάνω τους και
κλείνουμε χαλαρά το καπάκι του βάζου μας.
Αφήνουμε τα καρότα μας σε θερμοκρασία δωματίου για τρεις με τέσσερις ημέρες για να αρχίσει και η ζύμωση.
Ο χρόνος της ζύμωσης εξαρτάται από την θερμοκρασία. – Το χειμώνα τα λαχανικά μας χρειάζονται περισσότερες μέρες , ενώ το καλοκαίρι λιγότερες.
Δεν ξεχνάμε κάθε μέρα να ελέγχουμε αν τα καρότα μας είναι βυθισμένα στο αλατόνερο για να μην μας μουχλιάσουν.
Μετά από τρεις με τέσσερις μέρες , τώρα το χειμώνα , αρχίζει η ζύμωση και μπορεί να δούμε αφρό στην επιφάνεια  – αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό αλλά δείγμα πως η ζύμωση έχει αρχίσει , απλά με ένα κουτάλι απομακρύνουμε τον αφρό και ξανασκεπάζουμε το δοχείο μας.
Μόλις είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα – ο χρόνος εξαρτάται και από τα προσωπικά μας γούστα , αν θέλουμε έντονη γεύση και όσφρηση δίνουμε στα καρότα μας περισσότερο χρόνο ωρίμανσης , μπορεί να χρειαστούν ακόμα και δέκα μέρες ή και παραπάνω μέχρι να αποκτήσουν τη γεύση που μας ικανοποιεί – όπως είναι τα τοποθετούμε στο ψυγείο μας για να σταματήσουμε την περαιτέρω ζύμωση.
Τα καρότα μας με την ακαταμάχητη και πολύτιμη πιπερόριζα τώρα είναι έτοιμα να μας προσφέρουν τα πολύτιμα προβιοτικά , τα οποία με τη σειρά τους βοηθάνε την εντερική μας χλωρίδα να διατηρεί την ισορροπία της , γιατί χωρίς αυτή την ισορροπία  θα ήταν δύσκολη-μα πολύ δύσκολη- η επιβίωσή μας.
Προσθέτουμε τα καρότα και την πιπερόριζα στις σαλάτες μας ή τα προσφέρουμε στο τραπέζι μας σαν πολύτιμα ορεκτικά.

Καλή μας όρεξη

Ο όρος προβιοτικό αρχικά είχε αναφερθεί σε μικροοργανισμούς που έχουν επιπτώσεις σε άλλους μικροοργανισμούς.
Η έννοια των προβιοτικών περιελάμβανε την ιδέα ότι ουσίες που εκκρίνονται από έναν μικροοργανισμό διεγείρουν την ανάπτυξη ενός άλλου μικροοργανισμού.
Ο όρος προβιοτικά υιοθετήθηκε από τον Parker το 1974 , ο οποίος χαρακτήρισε την έννοια ως «Οργανισμοί και ουσίες που συμβάλλουν στην εντερική μικροβιακή ισορροπία». 
Σε μια προσπάθεια βελτίωσης του ορισμού, ο Fuller το 1989 επαναπροσδιορίζει την έννοια της λέξης προβιοτικά ως «ένα ζωντανό μικροβιακό συμπλήρωμα τροφής που επηρεάζει ευεργετικά το ζώο ξενιστή βελτιώνοντας την εντερική του μικροβιακή ισορροπία». Αυτός ο αναθεωρημένος ορισμός τόνισε την ανάγκη να είναι βιώσιμο ένα προβιοτικό και  τόνισε δύο σημαντικές αξιώσεις για τα προβιοτικά: τη βιώσιμη φύση των προβιοτικών και την ικανότητα να βοηθήσουν στην ισορροπία του εντέρου.
Αν και τα προβιοτικά θεωρούνται ασφαλή, σε ορισμένες περιπτώσεις , όπως σε περιπτώσεις ανοσοανεπάρκειας ,
σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και γενικά  φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου ,
σε περιπτώσεις που έχουμε κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες και σε ασθένειες καρδιακής βαλβίδας  ενδέχεται να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες και όπως καταλαβαίνουμε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πάντα συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας

Σημείωση:
– Mία ζύμωση με 1% έως 1,5% αλάτι μπορεί να κρατήσει καλά για τουλάχιστον 4 έως 6 μήνες στο ψυγείο μας ή σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
– Mιά ζύμωση με 2% αλάτι θα κρατήσει για τουλάχιστον 3 μήνες, εάν τα λαχανικά διατηρούνται βυθισμένα στην άρμη.
Καλή επιτυχία!
-Σε επόμενη ανάρτηση περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία ζύμωσης λαχανικών αλλά και φρούτων.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένουthalia-botanologia.gr

https://academic.oup.com/cid/article/60/suppl_2/S129/379230
https://academic.oup.com/ps/article/90/11/2663/1504138
www.nutraingredients.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734995/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4813632/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4490230/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-get-more-probiotics
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323314.php#side-effects

Share: