Χαμομήλι – το ιδανικότερο ίαμα για τις  εμμηνορροϊκές κράμπες 
Εμμηνορροϊκές κράμπες – Οι κράμπες της εμμηνόρροιας, ως γνωστόν, προκαλούν πόνους ή κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα πάρα πολλών γυναικών
Οι εμμηνορροϊκές κράμπες συνήθως αρχίζουν λίγο πριν την εμμηνορροϊκή περίοδο, κορυφώνονται εντός 24 ωρών μετά την έναρξη της αιμορραγίας και υποχωρούν συνήθως μετά από μία ή δύο ημέρες.
Οι εμμηνορροϊκές κράμπες είναι ή περιοδικές ή συνεχείς και δεν προκαλούν άλλες ιατρικές επιπλοκές.
Μπορούν όμως να επηρεάσουν τις κοινωνικές δραστηριότητες, όταν όμως σχετίζονται με καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση, οι εμμηνορροϊκές κράμπες μπορεί να έχουν επιπλοκές.
Χαμομήλι – Για χιλιάδες χρόνια, τα ροφήματα των βοτάνων αποτελούσαν φυσική θεραπεία για πολλές καταστάσεις.
Σήμερα τα αποτελέσματα των ερευνών με αντικείμενο τα βότανα επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι τα ροφήματα των βοτάνων έχουν φαρμακευτικά οφέλη.
“Πρόκειται για έναν αυξανόμενο αριθμό μελετών που αποδεικνύουν ότι τα φυσικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια περιέχουν χημικές ουσίες που έχουν ιατρική αξία”, λέει  ​​ο συγγραφέας μελέτης για το χαμομήλι Elaine Holmes, PhD, χημικός στο Imperial College του Λονδίνου.

Για αιώνες, οι άνθρωποι όταν ένιωθαν άρρωστοι ή αγχωμένοι έπιναν ρόφημα  χαμομηλιού ως φαρμακευτική θεραπεία. Τώρα, οι ερευνητές στην Αγγλία έχουν βρει νέα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το δημοφιλές ρόφημα όντως, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του κρυολογήματος και των εμμηνορροϊκών κραμπών

Και ας δούμε γιατί και πως.
Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο ενοχλητικές είναι οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια μας και ειδικά εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν οι εμμηνορροϊκές κράμπες.
Και βέβαια γνωρίζουμε τις ηρεμιστικές ιδιότητες και την αγχολυτική δράση του χαμόμηλου, αυτό όμως που πολλές φορές ξεχνάμε είναι πως το χαμόμηλο είναι και ένα εξαίρετο βότανο για τις συσπάσεις μυών.
Οι ερευνητές στο Τμήμα Ουρολογίας και Διατροφής, από το πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλίβελαντ στο Οχάιο περιλαμβάνουν τους μυϊκούς σπασμούς σε έναν κατάλογο ασθενειών που ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία με χαμομήλι.
Τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και οι τερπενοειδείς ενώσεις, οι πρόδρομοι των στεροειδών, που υπάρχουν στα αποξηραμένα λουλούδια του χαμομηλιού είναι υπεύθυνα για τα ιαματικά αποτελέσματά του.
Έτσι για να αντιμετωπίσουμε τις κράμπες που είναι ακριβώς συσπάσεις των μυών, ετοιμάζουμε και πίνουμε έγχυμα χαμόμηλου, το βασικότερο όμως είναι να έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας χαμομηλέλαιο και να κάνουμε μαλάξεις στο σημείο της κράμπας.
Το χαμομηλέλαιο έχει ισχυρές αναλγητικές,
σπασμολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις, οι οποίες θα μας απαλλάξουν από τις νυχτερινές κράμπες και θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε χωρίς άλλα προβλήματα τον ύπνο μας!
Ας δούμε και γιατί βοηθάει το χαμομήλι στις εμμηνορροϊκές κράμπες
Το χαμομήλι , εκτός των άλλων συστατικών του, περιέχει και δύο ιδιαίτερες ενώσεις , την hippurate και την glycine.
Η hippurate είναι μια αντιφλεγμονώδης ένωση, η οποία βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Η glycine βοηθά στην ανακούφιση μυϊκών σπασμών / συστολών, που είναι ο κύριος λόγος για τις κράμπες της περιόδου.
Το έγχυμα του χαμόμηλου λειτουργεί για να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να τα ηρεμήσει.
Έτσι, είναι πάρα πολύ χρήσιμο για τις εμμηνορροϊκές κράμπες.
Αρχίζουμε να πίνουμε ροφήματα χαμόμηλου 1-2 εβδομάδες προτού την έναρξη της περιόδου , ώστε να έχουμε τα θετικά του αποτελέσματα.

read more: Χαμόμηλο το θεραπευτικό – Ένα φυτικό φάρμακο του παρελθόντος με λαμπρό μέλλον

Κείμενα-παρουσίαση:thalia-botanologia.gr

αναφορές και πηγές πληροφόρησης:
https://www.sciencedaily.com/releases/2005/01/050104112140.htm
www.livestrong.com
www.webmd.com
www.webmd.com
www.naturalfoodseries.com

Share: