Δίαιτα και αποτοξίνωση με ένα ιδανικό ρόφημα-ποτό
Δίαιτα- ειδικός τρόπος διατροφής και διαβίωσης ως αποτροπή της παχυσαρκίας.
Οι “χυμοί” του σώματός μας είναι σαν τα νερά του ποταμού και πρέπει να ρέουν ελεύθερα και απρόσκοπτα!
Σε περιπτώσεις ανισοροπίας, η όποια ίασή και επαναφορά της ισορροπίας του οργανισμού μας, ξεκινάει με την αποτοξίνωσή του.
Όταν το σώμα μας έχει αποτοξινωθεί είναι σε θέση να απορροφήσει όλες τις θρεπτικές ουσίες που θα θελήσουμε να του προσφέρουμε με τα τρόφιμα.
Η θεωρία των τεσσάρων χυμών διατυπώθηκε το 400 π.Χ. στην φιλοσοφική διατριβή “Περί της φύσης των ανθρώπων” της σχολής του Ιπποκράτη και βασιζόταν στην θεωρία των “τεσσάρων στοιχείων” του Εμπεδοκλή
-γη, νερό, φωτιά, αέρας
Ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι τα τέσσερα αυτά στοιχεία εκδηλώνονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα με τους τέσσερις ζωογόνους χυμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους προσδιορίζουν την ιδιοσυγκρασία και τη σωματική διάπλαση του ατόμου.
Ο Γαληνός χρησιμοποίησε τη θεωρία των τεσσάρων χυμών για να διατυπώσει την θεωρία του περί ασθενειών και επηρέασε ιατρούς και επιστήμονες μέχρι τον Μεσαίωνα.
Σήμερα, αν και η θεωρία των τεσσάρων ιδιοσυγκρασιών έχει ξεπεραστεί, συνεχίζει να ισχύει στον τομέα της ψυχολογίας και είναι αποδεκτή η αντίληψη πως υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της αρχαίας διδασκαλίας και της σύγχρονης επιστήμης στην κοινή τους αντίληψη περί της υπάρξεως βασικών δομικών λίθων από τους οποίους εξαρτάται η ζωή.
Ένα από τα πιο ισχυρά αποτοξινωτικά βότανα είναι η ρίζα του αγριοράδικου.
Το αφέψημα της ρίζας του αγριοράδικου έχει ισχυρότατη λιποδιαλυτική δράση και “ξεπλένει” στην κυριολεξία το λίπος από το συκώτι.
Άλλα τσάγια βοτάνων με ισχυρή αποτοξινωτική δράση είναι:
το τζίντζερ,
το γαρίφαλο,
η κανέλα,
η ρίζα της κολλιτσίδα και
η ρίζα του μαϊντανού, η οποία είναι επίσης εξαιρετικά ευεργετική για τα νεφρά.
H κατανάλωση μειγμάτων από χυμούς φρούτων και αφεψημάτων βοτάνων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας ευχάριστος και γευστικός τρόπος συνεχούς βελτιστοποίησης της υγείας μας.
Και αν οι γευστικές μας ανάγκες το απαιτούν, δε διστάζουμε να τους γλυκάνουμε με μέλι – ειδικά με μέλι κούμαρου, ερείκης ή καστανιάς.
Τα τρία αυτά μέλια είναι ελαφρώς πικρά αλλά με τέλεια γεύση.
Και τώρα ένα ιδανικό ρόφημα-ποτό για δίαιτα και αποτοξίνωση.
Υλικά που θα χρειαστούμε:
– χυμό από δύο πορτοκάλια
– χυμό από ένα κόκκινο γκρέηπφρουτ
– χυμό από ένα κιτρολέμονο -λάιμ ή από λεμόνι αν δεν έχουμε λάιμ
– ένα φλιτζάνι έγχυμα ιβίσκου που παρασκευάζουμε με μιά κουταλιά αποξηραμένα πέταλα ιβίσκου
– μία κουταλιά της σούπας μέλι από κούμαρα ή κάποιο άλλο με λίγο πικρή γεύση
– μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο γυάλινο ποτήρι βάζουμε το έγχυμα του ιβίσκου μας και όταν έρθει σε θερμοκρασία 40 με 35°C , προσθέτουμε το μέλι μαζί με το τζίντζερ.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τους χυμούς των εσπεριδοειδών μας και σερβίρουμε!
Είναι ένας απολαυστικός,
αναζωογονιτικός,
αποτοξινωτικός,
θρεπτικός και τονωτικός χυμός με πάρα πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά.
Και βέβαια δεν διστάζουμε να κάνουμε τους δικούς μας συνδυασμούς σύμφωνα με τις γευστικές μας απαιτήσεις,
τις δράσεις των εκάστοτε βοτάνων που χρειαζόμαστε και τις ανάγκες κάθε φορά του οργανισμού μας.
Καλή μας απόλαυση!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr