Ένα υγιεινότατο ρόφημα μπρόκολου, ασπίδα κατά του καρκίνου και ρυθμιστής της πίεσης του αίματός μας
Πώς να προετοιμάζω το ρόφημά μας
Θα χρειαστώ:
– 100g φρέσκο ​​μπρόκολο
– 100ml νερό
– ένα  μήλο
– το μισό λεμόνι από ένα λεμόνι, το οποίο έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά
και:
– πριν από όλα ετοιμάζω το μπρόκολο όπως σας έχω πει εδώ: Γιατί ψιλοκόβω το μπρόκολο και όλα μου τα σταυρανθή λαχανικά και γιατί τα αφήνω να σταθούν απ  40 έως 90 λεπτά πριν τα μαγειρέψω ή τα κάνω ροφήματα-
στη συνέχεια
– πλένω το μήλο και μαζί με το λεμόνι, τα κόβω σε μικρά κομμάτια.
– όταν το μπρόκολο είναι έτοιμο βάζω όλα μου τα υλικά στο μπλέντερ.
– χτυπάω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά μου και μεταφέρω το χυμό μου σε ένα μεγάλο ποτήρι και τον απολαμβάνουμε!-
     – εάν το ρόφημα είναι πολύ παχύρευστο για τα γούστα κάποιου, μπορεί να προσθέσει νερό χωρίς χλώριο ή ζωμό λαχανικών-

“το μπρόκολο είναι ένα από τα ισχυρότερα αντικαρκινικά τρόφιμα-ιάματα που έχουμε”

Και μην ξεχνάμε ότι το μπρόκολο είναι ένα διατροφικό θαύμα με τεράστια οφέλη για την υγεία όπως:
1. επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης – η Diindolylmethane (DIM), μια ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο και στα άλλα σταυρανθή λαχανικά, έχει βρεθεί πως επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και πως προωθεί την παράταση της ζωής.
2. προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα – το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καθώς ένα φλιτζάνι μπρόκολο στον ατμό περιέχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών, αυτό βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και  προωθεί την πέψη.
3. απαλλάσσει  το σώμα μας από τις τοξίνες – είναι γνωστό πως οι περισσότερες τοξίνες θέτουν σε κίνδυνο την κύτταρά μας , η αποτοξίνωση του σώματός μας περνά από μια διαδικασία δύο σταδίων και το  αξιοσημείωτο σχετικά με το μπρόκολο είναι ότι λαμβάνει μέρος και στα δύο στάδια, καθώς οι glucosinolates που περιέχει βοηθούν το πρώτο στάδιο της αποτοξίνωσης που ονομάζεται Φάση Ι , και η sulphoraphane υποστηρίζει το δεύτερο στάδιο που ονομάζεται Φάση ΙΙ…
Το μπρόκολο θεωρείται επίσης άριστο αποτοξινωτικό λόγω της παρουσίας της βιταμίνης C, του θείου και των αμινοξέων, τα οποία βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και των τοξινών από το σώμα μας.
4. κάνει καλό στην όρασή μας – το ικανοποιητικά ποσοστά  βήτα-καροτίνης  στο μπρόκολο προστατεύουν τα μάτια μας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και μας βοηθούν να διατηρούμε  υγιή την όρασή μας.
5. προωθεί την απώλεια βάρους – το μπρόκολο βοηθά να κρατάμε λεπτή τη μέση μας , καθώς ένα φλιτζάνι βρασμένο μπρόκολο περιέχει μόνο περίπου 40 θερμίδες.
6. προλαμβάνει την αναιμία  κατά την εγκυμοσύνη – το μπρόκολο προλαμβάνει την αναιμία χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε σίδηρο – περιέχει 1,2 mg. σιδήρου ανά 100gr,
καθώς και βιταμίνη C η οποία αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.
7. προλαμβάνει τον καρκίνο – το μπρόκολο μοιράζεται ισχυρότατες αντικαρκινικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες με όλα τα άλλα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι,
τα λαχανάκια Βρυξελλών,
το άσπρο και το κόκκινο λάχανο.

…και στα ιταλικά μπρόκολο σημαίνει “μικρά βλαστάρια” ή βλασταράκια από το brocco που σημαίνει βλαστάρι – απλά για να γνωρίζουμε και την ετυμολογία της λέξης, και όπως χαρακτηριστικά λέει η dr Emily Ho, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Linus Pauling το μπρόκολο μπορεί να είναι ένα από τα ισχυρότερα αντικαρκινικά τρόφιμα-ιάματα που έχουμε”

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου : thalia-botanologia.gr

news.harvard.edu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391535/
https://www.sciencedaily.com/releases/2007/05/070517100315.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23211939

Share: