Κρεμμύδι, σκόρδο και όλα τα λαχανικά Allium σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη

Επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα λαχανικά της οικογένειας allium και τα συστατικά ειδικά του σκόρδου έχουν αντινεοπλασιακές ιδιότητες.

Κρεμμύδι, σκόρδο και καρκίνος του προστάτη
Σε μια μελέτη που δημοσίευσε η Εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου , οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πληθυσμιακή, ελεγχόμενη από την περίπτωση μελέτη για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης λαχανικών allium και καρκίνου του προστάτη.
Αν και οι επιδημιολογικές μελέτες που σχετίζονται με την κατανάλωση λαχανικών  της οικογένειας allium έχουν δείξει ότι έχει άμεση σχέση- η κατανάλωσή τους- με τις περιπτώσεις μειωμένου κατά πολύ κινδύνου για καρκίνους του στομάχου,
του παχέος εντέρου,
του οισοφάγου και του μαστού, τα στοιχεία που ήταν  διαθέσιμα μέχρι τώρα, για  μια πιθανή συσχέτιση των λαχανικών αυτών με τον καρκίνο του προστάτη ήταν λίγα.
Οι πρόσφατες όμως μελέτες και έρευνες επιβεβαίωσαν πλήρως τις επιδημιολογικές μελέτες και έδειξαν πως τα λαχανικά allium, που είναι το σκόρδο,
το κρεμμύδια,
τα πράσα,
το σχοινόπρασο,
τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια ασκαλώνια, είναι πλούσια σε φλαβονόλες και ενώσεις οργανοθειούχες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντικαρκινικές  ιδιότητες.
Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί είναι ασαφείς, αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως τα συστατικά των λαχανικών Allium σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη ανεξαρτήτως των κιλών  ενός ατόμου, από τα άλλα τρόφιμα που τρώει καθημερινά  και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Ειδικά στους άνδρες με τοπικό και με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη παρατηρήθηκε θεαματική βελτίωση.
Επίσης διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν πρόσληψη λαχανικών του γένους Allium, ειδικότερα σκόρδου και κρεμμυδιού, ανεξάρτητα από την πρόσληψη άλλων διαιτητικών τροφών, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Και ανάμεσα στα άλλα συμπεράσματα της μελέτης καταφανώς σημαντικότατο ήταν το συμπέρασμα των μελετητών πως :“Στη μελέτη μας, το σκόρδο και τα κρεμμύδια ήταν τα σημαντικότερα  λαχανικά που σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη”

read more:https://botanologia.gr/kremmydia-mia-monadiki-kai-polytimi-pigi-fytothreptikon-systatikon/

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

https://academic.oup.com/jnci/article/94/21/1648/2912294#cited-by

Share: