Το ρόδι – Ο καρπός της μακροζωίας με τις ισχυρές και θαυμαστές του ιδιότητες, που τον καρπό του οι σημερινοί επιστήμονες έχουν ονομάσει σούπερ-τροφή “super-food”

Από που να αρχίσω και τι να πρώτο πω.
Οι μαρτυρίες που έχουμε για το ρόδι ξεκινούν από την εποχή του Ομήρου.
Όλοι μίλησαν για το ρόδι, για το δέντρο όσο και για τον καρπό του.
Παρόλα αυτά κάπου αχνοφαίνεται, στην άρνηση του Παυσανία να μιλήσει για την σημασία του ροδιού, ότι γύρω από το ρόδι και την σημασία του υπήρχε ένα ιερό μυστικό.
Παρ΄όλη όμως την μυστικότητα έχει παραμείνει μέχρι τις μέρες μας ότι το ρόδι είναι ένα σύμβολο –Το σύμβολο της ζωής και του θανάτου;
Ή μήπως, μήπως υπάρχουν κι άλλα μυστικά;
Πως είναι δυνατόν το ρόδι να το σπάει η νεόνυμφη γυναίκα για να σκορπίσει τους καρπούς του πριν περάσει την πόρτα του καινούργιου σπιτιού για να εξασφαλίσει με τον τρόπο αυτό πρώτα απ’ όλα γονιμότητα και μετά αφθονία;
Πως είναι δυνατόν το ρόδι να είναι ένα από τα κύρια συστατικά για τα κόλλυβα που θα παρασκευαστούν για την μνήμη των νεκρών;
Τι είναι τελικά αυτός ο περίεργος καρπός που αποτελείται από μικρούς – μικρούς κόκκους κόκκινου χρώματος που ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μία σφαίρα;
Και ανάμεσά τους για να είναι και μαζί και χώρια ένας λεπτότατος μανδύας, ο οποίος τυλίγεται γύρω τους.
Και ερχόμαστε στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο το 23 μ.χ
Ο Πλίνιος στο 23ο βιβλίο της “Φυσικής Ιστορίας” του αφιερώνει πέντε ολόκληρα κεφάλαια στο ρόδι και στην ροδιά.
Μεταξύ άλλων μαθαίνουμε από τον Πλίνιο ότι χρησιμοποιούσαν-
τον καρπό :
– για κοιλιακές παθήσεις,
– για το στομάχι,
– για παθήσεις των ματιών,
– για τον πονόλαιμο,
– για τις παθήσεις των αυτιών,
τα άνθη :
– για το διαβήτη – μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism έδειξε πως τα άνθη του ροδιού ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης.
Συντελούν στην πρόσληψη της οξείδωσης των λιπαρών οξέων και της φλεγμονής και συμβάλλουν στην εύρυθμη αγγειακή λειτουργία.
Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε την Ιατρική Unani, στην οποία τα άνθη του ροδιού συνταγογραφούνται για τη θεραπεία του διαβήτη.
Στην ιατρική Unani και στην Ayurvedic τα άνθη του ροδιού
έχουν χρησιμοποιηθεί αιώνες τώρα για τη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας, της υπεργλυκαιμίας και των επιπλοκών τους.
Τα άνθη του ροδιού είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, όπως ellagic acid,
gallic acid,
oleanolic acid και ursolic acid. 
Ως εκ τούτου, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα.
– για τσιμπήματα σκορπιού,
– για δυσεντερίες,
– για αιμορραγίες,
– για ακατάσχετη εμμηνόρροια,
– για διάρροια, και
– ως γενικό παυσίπονο.
Και ερχόμαστε στο σήμερα.
Έρευνες πολλές, που όλες αποδεικνύουν περίτρανα την διατροφική αξία του καρπού, των φύλλων και των ανθών της ροδιάς.
Ακόμα και η ρίζα της ροδιά έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Στην ουσία ολόκληρο το δέντρο είναι ένας θησαυρός.
Οι ιδιότητες και οι δράσεις πολλές:
– τεράστια αντιοξειδωτική δράση,
– αντικαρκινικές ιδιότητες,
– αντικαταθλιπτικές ιδιότητες,
– αντιγηραντικές ιδιότητες
– αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Το αντιοξειδωτικό δυναμικό του χυμού του ροδιού είναι περισσότερο από αυτό του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού, το οποίο προκαλείται από τις τανίνες που περιέχει.
Ο χυμός του ροδιού μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες, τις ελεύθερες ρίζες και την υπεροξείδωση των λιπιδίων.
Επιπλέον, το εκχύλισμα από τα σπόρια του ροδιού εμποδίζει την κυτταρική ανάπτυξη και προκαλεί απόπτωση, η οποία οδηγεί σε αντι-καρκινογόνα αποτελέσματα.
Ένα μέτριο ρόδι είναι αρκετό για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών αναγκών του οργανισμού ενός ενήλικα σε βιταμίνη C και σε Κάλιο!
Τα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει πως το ρόδι:
– συμβάλει στη μείωση της πίεσης και προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες,
– συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης,
– αυξάνει την γονιμότητα,
– συμβάλει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος,
– διατηρεί το φυσικό ισοζύγιο της χοληστερόλης και των λιπιδίων
– συμβάλει στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
– προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.
Ο Γάλλος νομπελίστας γιατρός Luc Montagnier είχε πει ότι:
Τα μυστικά της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι ο χυμός του ροδιού, η παπάγια και μισή ώρα τρέξιμο την ημέρα.
Έρευνες του εργαστηρίου ερευνών για τα λιπίδια στο Ισραήλ έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι, η τακτική κατανάλωση του χυμού του ροδιού μειώνει το οξειδωτικό στρες.
Το οξειδωτικό στρες είναι τα αυξημένα επίπεδα ελευθέρων ριζών στον οργανισμό το οποίο οξειδωτικό στρες είναι ο βασική αιτία εμφάνισης της αθηροσκλήρυνσης, η οποία προκαλεί στένωση των αρτηριών και οδηγεί στην καρδιακή ανεπάρκεια,
του εμφράγματος του μυοκαρδίου,
του καρκίνου και της νόσου του Πάρκινσον.
Άλλες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το ρόδι και το εκχυλίσμά του μειώνει την διάβρωση των χόνδρων με αποτέλεσμα την άμεση βοήθειά του στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, καθώς τα ισχυρότατα φλαβονοειδή που περιέχει συμβάλλουν στην μείωση των φλεγμονών.
Επίσης έχει επιβεβαιωθεί η αντιβακτηριδιακή και αντιϊκή του δράση και η μεγάλη περιεκτικότητα του σε φολικό οξύ.
Οι περισσότερες από τις έρευνες που έχουν γίνει για το ρόδι έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά όπως το nature και αφορούν:
– τον καρκίνο του προστάτη, “έμεινα έκπληκτος όταν είδα τέτοια βελτίωση του PSA σε αριθμούς” είχε δηλώσει ο Dr Allan Pantuck, ο οποίος είχε ηγηθεί σε μία παλαιότερη έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη
και συμπλήρωνε:
“ελπίζουμε, ότι μπορεί ο χυμός του ροδιού να είναι σε θέση να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την ανάγκη για άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως και οι οποίες φέρνουν μαζί τους πολλές παρενέργειες”

– τον καρκίνο γενικά, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός του ροδιού προλαμβάνει και πολλούς τύπους καρκίνων,
– τις καρδιοπάθειες, μειώνει των κίνδυνο απόφραξης των αγγείων
– τη νόσο Alzheimer,
– τον διαβήτη,
– την οστεοαρθρίτιδα,
– την παχυσαρκία,
– την χοληστερίνη, το ρόδι επιδρά στον μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL-χοληστερόλης,
– την ενίσχυση της μνήμης,
– την σεξουαλική υγεία, ενισχύει την σεξουαλική υγεία,
– την αντιγήρανση, επιβραδύνει την γήρανση του οργανισμού
– την παχυσαρκία, από μιά τελευταία έρευνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μαθαίνουμε ότι
ο χυμός του ροδιού μπορεί να μειώσει το λίπος που συσσωρεύεται σαν “σαμπρέλα” γύρω από την κοιλιακή χώρα πολλών ατόμων και
με αυτόν τον τρόπο συμβάλει στην μείωση της παχυσαρκίας!
Μετά από ένα μόλις μήνα, οι μισοί σχεδόν από τους εθελοντές που κατανάλωναν 500ml χυμό ροδιού την ημέρα, είχαν την τάση να αναπτύσσουν πολύ λιγότερα λιποκύτταρα γύρω από την κοιλιακή τους χώρα.
Και είναι γνωστό ότι το κοιλιακό λίπος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου II και με καρδιακές νόσους.
Οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι: “ο χυμός του ροδιού βοηθάει να μειωθούν και οι πιθανές μελλοντικές συσσωρεύσεις κοιλιακού λίπους προστατεύοντας τα άτομα από ασθένειες που σχετίζονται με αυτό”
Ακόμα η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι το 90% των ατόμων της μελέτης είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση όταν τελείωσε η έρευνα!
Οι επικεφαλής ερευνητές του School of Health Sciences,Dr Emad Aldujaili και Dr Catherine Tsang επισημαίνουν ότι:
“ο χυμός του ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου να εμφανιστούν καρδιακά νοσήματα, διότι τα αποτελέσματα της έρευνας μας έδειξαν μία σημαντική συνεκτική πτώση της αρτηριακής πίεσης”

Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 στο Διεθνές περιοδικό της Παχυσαρκίας -International Journal of Obesity- εστιάζεται στη βοήθεια που προσφέρει το εκχύλισμα των φύλλων της ροδιάς στο αδυνάτισμα.
Βρέθηκε ότι το εκχύλισμα των φύλλων της ροδιάς περιέχει άφθονες τανίνες, οι οποίες βοηθούν στην μείωση των λιπιδίων και κατ’ επέκταση στη μείωση του σωματικού βάρους, ιδιότητες εξαιρετικά σημαντικές.
Επίσης αναστέλλει την ανάπτυξη της παχυσαρκίας και της υπερλιπιδαιμίας που έχει προκληθεί από δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών.
Επεκτείνοντας τις μελέτες ανακάλυψαν  ότι το εκχύλισμα ροδιού περιέχει άφθονες ανθοκυανίνες  και υδρολυόμενες ταννίνες με  ισχυρές αντιοξειδωτικές,
αντιφλεγμονώδεις  και αντικαρκινικές ιδιότητες.
     #. Και οι έρευνες συνεχίζονται αποδεικνύοντας κάθε μέρα τις θαυμαστές ιδιότητες ολόκληρου του δέντρου της ροδιάς και το πόσο απαραίτητο είναι το ρόδι στον οργανισμό μας.
Αυτή την εποχή το ρόδι έχει την τιμητική του και όλες οι λαϊκές αγορές της χώρας μας έχουν ρόδια.
Μπορούμε να κάνουμε χυμούς, μαρμελάδες, πετιμέζι ή και να τα αποθηκεύσουμε για το χειμώνα, εγώ θα επανέλθω και με άλλα άρθρα για τον καρπό αυτόν της ζωής το ρόδι.
   Ας μην αμελούμε λοιπόν, να το προσφέρουμε στον εαυτό μας!

Η ιστορία της ροδιάς ή ροϊδιάς, του δέντρου με τον κοκκινόχρυσο καρπό της με τη χρυσή κορώνα
Τη λέμε ροδιά ή ροϊδιά και τα φρούτα της ρόδια ή ρόιδα.
Το επιστημονικό της όνομα: Punica granatum L .
Η ροδιά κάνει ένα κοκκινόχρυσο φρούτο με μια κορόνα στην κορυφή του και η Ήρα, στο περίφημο άγαλμά της “Ηραίο” του Άργους, στο ένα της χέρι κρατούσε ένα ρόδι.
“Η θεά καθόταν σε χρυσελεφάντινο θρόνο και στο διάδημά της ήταν χαραγμένες οι Ώρες και οι Χάριτες.
Στο ένα της χέρι κρατούσε το σκήπτρο και στο άλλο ένα ρόδι και προβάλλονται μυστικοί λόγοι για το σύμβολο αυτό, που εγώ θέλω να αποσιωπήσω” μας λέει χαρακτηριστικά ο Παυσανίας
Η ροδιά λοιπόν καλλιεργείται στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων και ήταν η καλλιέργειά της σύγχρονη με της ελιάς,
της συκιάς και του αμπελιού, αλλά ήταν αρχαιότερη της βερικοκιάς και της αμυγδαλιάς.
Τα ονόματα με τα οποία την συναντάμε στην Ελλάδα είναι πολλά, άλλα πανάρχαια, άλλα νεότερα και διαφοροποιημένα.
Έτσι έχουμε τα ονόματα:
ροιά,
ρόα,
σίδη,
ροδιά,
ροϊδιά,
ρόϊδο,
ρόϊδι,
ρόδι,
ροδιά,
ρογδιά,
ρόγδιο.
H ονομασία “Ροιά” καθιερώθηκε από τον Όμηρο και με την ονομασία αυτή, την αναφέρει ο Όμηρος στην περιγραφή που μας έχει αφήσει για τους κήπους του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου.
όγχναι καί ΄ροιαί καί μηλέαι άγλαόκαρποι – εκεί απιδιές,
ροδιές,
μηλιές με τα λαμπρά τα μήλα (ομήρου οδύσσεια ραψ.ζ’)
Στη συνέχεια τη συναντάμε τη ροδιά μας στον μύθο της Περσεφόνης, όπου ο θεός του Άδη Πλούτωνας, πριν να στείλει την Περσεφόνη στην μητέρα της, της δίνει κρυφά να φάει κόκκους από τον καρπό της ροδιάς- ροιής κόκκον έδωκε φαγείν μελιηδέα λάθρη– για να την εξαναγκάσει να επιστρέψει.
Τη συναντάμε στο μύθο του Τάνταλου-
δένδρεα δ᾽ ύψιπέτηλα κατά κρῆθεν χέε καρπόν,
όγχναι καί ῥοιαί καί μηλέαι αγλαόκαρποι
συκέαι τε γλυκεραί καί ἐλαῖαι τηλεθόωσαι·
και δέντρα αψηλοφύλλωτα κρεμούσαν τον καρπό τους
ροδιές, αφράτες απιδιές, μηλιές καλοκαρπούσες,
συκιές μελόγλυκιες, κι ελιές φουντόκλωνες κι ανθάτες.  ραψωδία λ’
Και ο φουκαριάρης και καταδικασμένος Τάνταλος τίποτα από όλα αυτά δεν μπορούσε να γευτεί.
Ο Ησίοδος, που και αυτός μνημονεύει την ροδιά, μας λέει ότι η ροδιά φύτρωσε από το αίμα του Άδωνη αλλά και από το αίμα του Ζαγρέα Δυονύσου.
Στον τάφο του Πολυνείκη, σύμφωνα με την θέληση των Ερινύων, φύτρωσε μια ροδιά που τα ρόδια της όταν κάποιος τα άνοιγε έσταζαν αίμα.
Ροδιά φύτρωσε και στον τάφο του Μενοικέως, ο οποίος θυσιάστηκε οικειοθελώς για να σώσει την πατρίδα του την Θήβα.
Και η Θεά Αφροδίτη φύτευσε μια ροδιά στην Κύπρο, ενώ στην Δήλο την βρίσκουμε ως νύμφη Ροιά, προσωποποιημένη στο όνομα της μητέρας του Ανίου.
Ο Διόδωρος μας λέει ότι στην γύρω από τον Αχελώο ποταμό, στην εύφορη και καλλιεργήσιμη γη, εφύοντο αμπέλια,
μηλιές και ροϊές.
Ο Αριστοτέλης μας αναφέρει την ροδιά, όπως και ο Αριστοφάνης και ο Θεόφραστος, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει:
Η κοπριά των χοίρων καθιστά την δριμύτητα της ροιάς σακχαροδεστέραν και την γλυκαίνει.
Και ο Δημόκριτος μας συμβουλεύει να φυτεύουμε τη ροδιά κοντά σε μυρτιές για καλλίτερη και πλουσιότερη καρποφορία.
Με ένα άλλο όνομα που συναντάμε την ροδιά στους αρχαιότατους εκείνους χρόνους, ειδικά στους Κρήτες και στους Βοιωτούς, είναι Σίδη ή Σίδα.
Και ο παλιός μύθος, o πιο παλιός από όλους, μας λέει ότι η όμορφη Σίδη ήταν παντρεμένη με τον πανέμορφο Ωρίωνα και παινεύτηκε ότι ήταν πιο όμορφη από την Ήρα!
Τι ήθελε και το έλεγε!
Η Ήρα, όπως ήταν αναμενόμενο, την τιμώρησε.
Η τιμωρία σκληρή,την έστειλε στον κάτω κόσμο.
Εκεί η όμορφη νύμφη Σίδη μεταμορφώθηκε σε μια όμορφη ροδιά!
Αυτά πολύ-πολύ συνοπτικά μας αναφέρει η μυθολογία.
Η μυθολογία, η αδελφή της ιστορίας και μάλιστα η πρωτότοκος όπως λέει ο Βολταίρος!
Και έρχεται τους νεότερους χρόνους ο Πλίνιος και μας λέει ότι η ροδιά πήρε το όνομά της από τους Φοίνικες, το οποίο διέδωσαν στον κόσμο οι Καρχηδόνιοι.
Μήλο Φοινικικό την ονομάζει – Malus Punicum, και ορμώμενος από την ονομασία αυτή ο Κάρολος Λινναίος (1707-1778) ο “πατέρας της ταξινόμησης” της δίνει το όνομα “Punica granatum L”.
Από τότε το όνομα Punica granatum L’ καθιερώθηκε ως το επιστημονικό και βοτανικό όνομα της ροδιάς.
Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος του De Candolle, ο οποίος υποστηρίζει ότι το όνομα punicum οφείλεται στο κόκκινο χρώμα του άνθους και των καρπών της ροδιάς και όχι στην καταγωγή της από την Καρχηδόνα.
Και κλείνω αυτό μου το άρθρο με δύο θαυμάσιες μαντινάδες πριν επανέλθω με τις θαυματουργές ιδιότητες του ροδιού:
Μέ τση ρογδιάς τό κόκκινο μοιάζουν τά δυό σου χείλη,
θαρρείς πώς τό ζωγράφισε τ΄αγγέλου τό κοντύλι.
           Αγάπη μου ξυνόρογδο, ξαρρωστικό κυδώνι
όλο τόν κόσμο ξαρρωστείς, μά’ μένα ξανατώνεις.

Όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς!

Κείμενο επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

έρευνες, μελέτες και αναφορές:
https://www.nature.com/articles/0803502
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2858627/
https://www.livestrong.com/article/507974-are-pomegranates-good-for-children/
http://parenting.firstcry.com/articles/pomegranate-for-babies-health-benefits-and-more/
https://www.naturalproductsinsider.com/weight-management/pomegranate-leaf-shows-potential-treating-obesity
https://dom-pubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1463-1326.2007.00708.x
http://gaia.aua.gr/xmlui/handle/10329/4967?show=full
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2022/4158762/
https://greenmedinfo.com/blog/how-clean-your-arteries-one-simple-fruit

Share: