Τα αγγούρια περιέχουν polyphenols που ονομάζονται lignans, όπως η pinoresinol, 
η lariciresinol και η secoisolariciresinol, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, 
της μήτρας, 
των ωοθηκών του προστάτη…
περιέχουν επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται cucurbitacins, τα οποία έχουν επίσης ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. 
Σύμφωνα με πολλές μελέτες:
“Οι επιστήμονες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι πολλά διαφορετικά μονοπάτια σηματοδότησης – μετάδοσης/μεταδοτικότητας –  που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων μπορούν να μπλοκαριστούν από τη δραστηριότητα των cucurbitacins”.
Οι cucurbitacins, είναι δομικά ποικίλα triterpenes που απαντώνται στα μέλη των Cucurbitaceae και πολλών άλλων φυτικών οικογενειών και διαθέτουν τεράστιο φαρμακολογικό δυναμικό. 
Τα Cucurbitaceae/κολοκυνθοειδή είναι οικογένεια φυτών που αποτελείται από 965 είδη, τα οποία διαχωρίζονται σε 95 γένη, αναμεσά τους τα γνωστά μας αγγούρια και κολοκύθια!!!
Ανάμεσα στις ιδιότητες και δράσεις στους θα βρούμε τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις,
αντικαρκινικές,
αντιαρτηριοσκληρωτικές,
αντιδιαβητικές, επίσης  ο ρόλος των Cucurbitacins ως προληπτικού και αντιοξειδωτικού καθαρισμού των ελεύθερων ριζών έχει επίσης αναφερθεί…
Και ίσως με ρωτήσετε γιατί τα αναφέρω όλα αυτά – όχι βέβαια για να σας κουράζω, αλλά για να σας παρακινήσω και να σας θυμίσω αυτά τα θαυμάσια τρόφιμα, τα οποία θα πρέπει να έχουμε στο τραπέζι μας σχεδόν καθημερινά, ειδικά τώρα το καλοκαίρι και 
ας θυμηθούμε:
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Share: