Τα πρόσθετα των τροφίμων επιβαρύνουν την ινομυαλγία
Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυϊκό πόνο.
Λόγω του χρόνιου πόνου, πολλά άτομα με ινομυαλγία έχουν διαταραχές ύπνου, χρόνια κόπωση και κατάθλιψη
Η αιτία της ινομυαλγίας δεν είναι ακόμη γνωστή και η κατάσταση δεν μπορεί να θεραπευτεί.
Τα άτομα με ινομυαλγία πρέπει να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους μέσω θεραπειών και αλλαγών στον τρόπο ζωής
Θα μπορούσαν να είναι τα χημικά πρόσθετα των τροφίμων αυτά που μας αρρωσταίνουν και που επιδεινώνουν τα συμπτώματα κάποιας ανισορροπίας του οργανισμού μας;
– αϋπνία
– δυσφορία του πεπτικού συστήματος
– κόπωση
– άγχος
– κατάθλιψη
– πονοκέφαλος
– χρόνιος πόνος
– προβλήματα βάρους-παχυσαρκία
– βλάβες των οφθαλμών
– κόπωση και αποπροσανατολισμός
Μήπως όλες αυτές οι ανισορροπίες του οργανισμού μας εντείνονται από τα πρόσθετα των τροφίμων;
Μήπως τα πρόσθετα των τροφίμων δρουν επιβαρυντικά στην ινομυαλγία;
– η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο με άγνωστες αιτίες και χωρίς συγκεκριμένη παθοφυσιολογία.
– η ινομυαλγία είναι μια διαταραχή που προκαλεί πόνους στους μύες και όχι στις αρθρώσεις.
– αν και η ακριβής αιτία της ινομυαλγίας είναι άγνωστη οι ερευνητές προσπαθούν να εξερευνήσουν τα πιθανά αίτια, όπως τα φυσικά και συναισθηματικά τραύματα,
τις διαταραχές του ύπνου ακόμα και ορισμένες ασθένειες.
– πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στον πόνο της ινομυαλγίας μπορεί να είναι τα πρόσθετα τροφίμων.
Η ευαισθησία στον πόνο είναι ένα πολύ γνωστό σύμπτωμα της ινομυαλγίας.
Ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα είναι η αυξημένη ευαισθησία σε διάφορες ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της τροφής.
Σε αντίθεση με την τενοντίτιδα ή
την αρθρίτιδα, όπου η πηγή του πόνου είναι συνήθως εύκολο να εντοπιστεί, στην ινομυαλγία παραμένει ακόμα ένα μυστήριο όπως και οι παράγοντες που την προκαλούν.
Μια σειρά από μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι τα χημικά πρόσθετα των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο της ινομυαλγίας.
Τα πιο γνωστά και τα πιο “καταστροφικά” είναι:
– τα τρανς λιπαρά οξέα-trans fatty acids
Τα τρανς λιπαρά οξέα-trans fatty acids που δημιουργήθηκαν από τη βιομηχανία τροφίμων είναι ότι “χειρότερο” υπάρχει στη σύγχρονη διατροφή.
Πρόσφατα δεδομένα έχουν κρίνει τα τρανς λιπαρά οξέα-trans fatty acids ως ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, διότι συμβάλλουν σε προβλήματα όπως:
καρδιαγγειακές παθήσεις,
συστηματική φλεγμονή,
δυσλιπιδαιμία,
ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και πιο πρόσφατα, ηπατικές παθήσεις,
νευροεκφυλιστικές παθήσεις και επιδείνωση της ινομυαλγίας.
Άσπρο ψωμί,
ψωμί ολικής άλεσης,
κρουασάν,
κράκερς,
κρουτόν,
κέϊκς,
κούκις,
μάφινς,
πατατάκια,
ντόνατς,
φιστικοβούτυρο,
τηγανητές πατάτες και γενικά τα τηγανιτά – Η ιατρική βιβλιογραφία έχει συνδέσει τα τηγανητά τρόφιμα με την επιδείνωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας.
σκληρές μαργαρίνες,
μαλακές μαργαρίνες, όλα περιέχουν υψηλές ποσότητες τρανς λιπαρών οξέων-trans fatty acids και οι έρευνες τα τελευταία χρόνια, ή μία μετά την άλλη, βρίσκουν τα τρανς λιπαρά οξέα-trans fatty acids καταστροφικά για την υγεία και πάρα πολλές εταιρείες τροφίμων είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν την ποσότητα των τρανς λιπαρών στις ετικέτες τους, όταν οι τροφές περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα από μισό γραμμάριο, εξαιρουμένων αυτών που υπάρχουν φυσικά σε προϊόντα διατροφής που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρέας από βοοειδή, πρόβατα ή κατσίκα.
– οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
και
– το όξινο γλουταμινικό νάτριο – MSG –
Το όξινο γλουταμινικό νάτριο-MSG είναι ένα βιομηχανικό πρόσθετο, που χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό γεύσης σε πάρα πολλά προϊόντα διατροφής.
Το όνομά του έχει συνδεθεί με ποικίλες αλλεργικές αντιδράσεις.
Βέβαια υπόκειται σε κανονισμούς που καθορίζουν τη χρήση του στα τρόφιμα.
Όπως όμως συμβαίνει συνήθως με τα πρόσθετα των τροφίμων, έχει θεωρηθεί και έχει κατηγορηθεί ως “ύποπτο” για μια σειρά αλλεργικών αντιδράσεων, όπως σφίξιμο στο στήθος,
ναυτία,
λήθαργο,
ταχυπαλμίες,
διαταραχές του νευρικού συστήματος,
πόνους στις αρθρώσεις και τα οστά, ξηροστομία και πρόσφατα επιδείνωση της ινομυαλγίας.
Επίσης έχει κατηγορηθεί ως πιθανή αιτία πονοκεφάλων και ημικρανιών που βασανίζουν εκατομμύρια ανθρώπους.
Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να αποφευχθούν όλα αυτά τα χημικά πρόσθετα των τροφίμων, αλλά όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον πόνο της ινομυαλγίας σίγουρα είναι πολύ καλύτερα να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων και να αναγνωρίζουμε τα πρόσθετα που περιέχουν, ώστε
να μένουμε μακρυά τους.
Ο πιο κατάλληλος βέβαια τρόπος να μένουμε μακρυά τους είναι
να τρώμε τα τρόφιμα όπως υπάρχουν στη φύση αποφεύγοντας τα συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία
σχεδόν πάντα περιέχουν κάποιο χημικό πρόσθετο.
Σε γενικές γραμμές, εάν ένα τρόφιμο έχει υποστεί επεξεργασία μπορεί ότι περιέχει MSG.
Αν τρώμε επεξεργασμένα τρόφιμα, πρέπει να θυμόμαστε να ψάχνουμε την ετικέτα για τις κρυμμένες ουσίες που υποδηλώνουν την παρουσία MSG.
Αν τρώμε ακατέργαστα τρόφιμα, σίγουρα στη διατροφή μας είναι απαλλαγμένη από υψηλές ποσότητες MSG.
Και η απόφαση να ακολουθήσουμε μία διατροφή χωρίς MSG σίγουρα είναι μια σοφή επιλογή.
Βέβαια όταν χρησιμοποιούμε φρέσκα υλικά και ακατέργαστα προϊόντα χρειάζεται περισσότερος χρόνος στο μαγείρεμα, αλλά
αξίζει τον κόπο γιατί προφυλάσσουμε τον οργανισμό μας από ουσίες που μπορεί να του προκαλέσουν φθορές και διάφορες παθήσεις.
Μόλις αρχίσουμε να απομακρύνουμε τα πρόσθετα από τη διατροφή μας θα παρατηρήσουμε πως ο πόνος της ινομυαλγίας δεν μας επισκέπτεται συχνά και η διαδικασία θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο εύκολη αφού θα υπάρχει μια συνεχή ανακούφιση άρα και καλύτερη ψυχική διάθεση.
Φρέσκο πόσιμο νερό, λοιπόν, φρέσκους χυμούς αντί για διάφορα αναψυκτικά,
δικό μας προζυμένιο ψωμί από ολικής άλεσης αλεύρι,
φρέσκα φρούτα και λαχανικά,
όσπρια,
ελαιόλαδο – ιατρική μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση ελαιολάδου βελτίωσε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχολογική λειτουργία ατόμων με ινομυαλγία.
ξηρούς καρπούς και ότι άλλο παράγεται με τη δυνατόν λιγότερη επεξεργασία.
Πρέπει όμως, να γνωρίζουμε ότι οι απαντήσεις συχνά ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, ειδικά με συνυπάρχουσες καταστάσεις κοινές στην ινομυαλγία, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που επηρεάζουν το αποτέλεσμα των διατροφικών αλλαγών και πως οι διατροφικές αλλαγές δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο, μπορεί να μην είναι εμφανείς για αρκετές εβδομάδες.
Αυτά δεν πρέπει να αποθαρρύνουν, διότι ήδη, θα έχουμε αρχίσει να αναζωογονούμε το πεπτικό μας σύστημα και ολόκληρο τον οργανισμό μας και θα δούμε σιγά-σιγά να βελτιώνεται η γενική μας υγεία και να μετριάζονται οι πόνοι της ινομυαλγίας.
Δυστυχώς τα συμπτώματα της ινομυαλγίας είναι συχνά προκλητικά και απρόβλεπτα και η υγιεινή διατροφή είναι ένας τομέας, στον οποίο το άτομο μπορεί να πάρει τον έλεγχο για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Άλλοι τομείς που οδηγούν σε βελτιωμένη καθημερινή λειτουργία και στους οποίους πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή είναι η αερόβια άσκηση, πρέπει να μπει στις προτεραιότητες,
το στρες, πρέπει με κάποιο τρόπο να μειωθεί, και
ο ύπνος, πρέπει και εδώ με κάποιο τρόπο να προσπαθήσουμε να έχουμε βαθύ και ήρεμο ύπνο.
Ας θυμηθούμε:
Τα βότανα και ο ρόλος τους στη θεραπεία της ινομυαλγίας
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
μελέτες,πηγές και αναφορές:
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/fibromyalgia.htm
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199008163230703
https://www.nature.com/articles/1602973
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/trans-fatty-acid
https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/trans-fat-food_en
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955571/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15781956/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11253967/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17389261/
https://www.healthline.com/nutrition/fibromyalgia-diet-recipes
https://www.everydayhealth.com/fibromyalgia/are-food-additives-aggravating-your-fibromyalgia.aspx
https://kwangwellness.com/how-to-make-vegetable-juice-for-health/
https://www.arthritis-health.com/types/fibromyalgia/foods-avoid-fibromyalgia
https://www.arthritis-health.com/treatment/diet-and-nutrition/what-are-anti-inflammatory-foods
http://195.134.76.37/chemicals/chem_MSG.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate
https://www.practicalpainmanagement.com/patient/conditions/fibromyalgia/there-fibromyalgia-diet