Πατάτες , γιατί δεν πρέπει να τις διατηρούμε στο ψυγείο

Πατάτες – ξέρετε γιατί δεν διατηρούμε στο ψυγείο τις πατάτες μας;

Ας δούμε γιατί-
Υπάρχει μιά μεγάλη παρεξήγηση με το αν οι πατάτες διατηρούνται στο ψυγείο ή σε ένα φυσικό δροσερό,σκοτεινό και χωρίς υγρασία σημείο.
Λοιπόν, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες ειδικά των ψυγείων μετατρέπουν το άμυλο της πατάτας σε ζάχαρη πολύ πιο γρήγορα από ό, τι νομίζουμε,με αποτέλεσμα οι πατάτες μας να ζαχαρώνουν και να μαυρίζουν όταν τις τηγανίζουμε.
Για το λόγο αυτό διατηρούμε τις πατάτες πάντα σε μια χάρτινη σακούλα ή τυλιγμένες σε εφημερίδες– σε ένα δροσερό και σκοτεινό χωρίς υγρασία μέρος του σπιτιού μας.
Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες και τσάντες διότι εμποδίζουν τις πατάτες να αερίζονται με αποτέλεσμα να μουχλιάζουν και να χαλάνε πολύ γρήγορα,
και να θυμόμαστε πως αν οι πατάτες μας παγώσουν δεν επαναφέρουν και αποκτούν μαυρίσματα στο εσωτερικό τους!
Η πατάτα, Solanum tuberosum, γνωστή και ως γεώμηλο, είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Solanaceae.
Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού,
του Περού,
της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι.
Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού.
Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Ο Καποδίστριας που είχε δοκιμάσει την πατάτα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη έκρινε ότι θα ήταν μία βασική και θρεπτική τροφή για το δοκιμαζόμενο και πεινασμένο ελληνικό λαό των δύσκολων εκείνων χρόνων.
Όταν ήρθε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να πείσει τον κόσμο να χρησιμοποιήσουν τις πατάτες.Αυτοί αρνήθηκαν να δεχτούν κάτι άγνωστο σε αυτούς και τις πέταξαν στα σκουπίδια.
Ο Καποδίστριας, γνώστης, εν μέρει, της ψυχολογίας του λαού που ήρθε να κυβερνήσει και ακολουθώντας έξυπνες τακτικές άλλων πολιτικών της εποχής, περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα – νύχτα. 
Η πράξη αυτή έπεισε τους πονηρούς αλλά όχι έξυπνους κατοίκους, ότι πρόκειται για κάποιο πολύτιμο τρόφιμο και σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια
Στην αρχή καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα, πειραματικά, στην περιοχή της Tίρυνθας.
Η παραγωγή πατάτας ήταν πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια των Παγκοσμίων πολέμων, αφού έθρεψε και κράτησε ζωντανούς πολλούς ανθρώπους.
Ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερό, υγρό κλίμα.
Η Γερμανία, η Ρωσία και η Πολωνία είναι οι μεγαλύτερες πατατοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης.

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

Share: