Δεντρολίβανο, το βότανο της μνήμης και το ελιξίριο της νεότητας μας

Δεντρολίβανο, το βότανο της μνήμης και το ελιξίριο της νεότητας μας.

Το δεντρολίβανό μας, ή αλλιώς το δυοσμαρίνι μας
Ανθίζει όλο τον χρόνο και τα μωβ ανθάκια του χαρίζουν την ευωδιά τους παντού γύρω τους.
Στην αρχαία Ελλάδα οι σοφοί το έπλεκαν στα μαλλιά τους και έτριβαν το αιθέριο έλαιό του στο μέτωπό τους για να δυναμώσουν την μνήμη τους.
Πρόσφατες έρευνες έχουν πλέον επιβεβαιώσει αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν από πάρα-πάρα πολύ παλιά- 
– Ότι το δεντρολίβανο είναι ένα ισχυρότατο ίαμα,
ένα ελιξήριο νεότητας,
ευζωίας και μακροζωίας.
Ας το παρακολουθήσουμε
Το δεντρολίβανο περιέχει ένα συστατικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, των οποίων οι συνέπειες είναι καταστροφικές για τον εγκέφαλο, καθώς είναι ένας από τους παράγοντες των εγκεφαλικών, του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Το συστατικό αυτό  του δεντρολίβανου είναι γνωστό ως carnosic acid (CA) και μπορεί να προστατεύσει από τον εκφυλισμό των νεύρων και από εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία είναι αποτελέσματα, πολλές φορές, των τοξινών και των ελεύθερων ριζών.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στα περιοδικά The Journal of Neurochemistry και Nature Reviews Neuroscience όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η CA του δενδρολίβανου προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από την καταστροφική ζημιά των ελεύθερων ριζών, εμποδίζει τη γήρανση του εγκεφάλου και συμβάλλει στο να διατηρείται ο εγκέφαλος νεανικός,αιχμηρός και οξύς.
Σύμφωνα δε με μία άλλη έρευνα του πανεπιστημίου της Catania της Ιταλίας το εκχύλισμα του δενδρολίβανου βοηθά στην προστασία επιμέρους συστατικών των κυττάρων του δέρματος, που ενδέχεται να επιφέρουν την γήρανση, η οποία σχετίζεται με τις ρυτίδες και διάφορες άλλες βλάβες του δέρματος.
Οι Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το δεντρολίβανο έχει μία πρωτεΐνη η οποία διασφαλίζει και προστατεύει το δέρμα από:
– το άγχος,
– τις τοξίνες,
– τις ελεύθερες ρίζες και
– το στρες διατηρώντας το νεανικό, όμορφο και σφριγηλό.
Να λοιπόν που για άλλη μια φορά καινούργιες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν γνώσεις παλιές, γνώσεις που μετέδωσαν ο Διοσκουρίδης, ο Οβίδιος, ο Θεόφραστος, οι οποίοι, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν καθόλου άδικο όταν έλεγαν ότι το δεντρολίβανο είναι το βότανο της σκέψης.
Οι αρχαίοι αυτοί σοφοί γνώριζαν πολύ καλά τις θαυμάσιες ιδιότητες του δεντρολίβανου και ήταν το δεντρολίβανο το ίαμα για πάρα πολλές παθήσεις αλλά και το κατεξοχήν καλλυντικό τους βότανο.
Οι  Άραβες γιατροί,επίσης, εκτιμούσαν πολύ το δεντρολίβανο γιατί γνώριζαν ότι αποκαθιστούσε την ζωτικότητα, τη μνήμη και την ομιλία.
Δεντρολίβανο – Οι ιδιότητές του και οι χρήσεις του σήμερα.
Τα φυτικά φάρμακα και ιάματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου εδώ και χιλιάδες χρόνια
Το δεντρολίβανο είναι ιθαγενές βότανο της νότιας Ευρώπης, το δε όνομα rosmarinus το πήρε από τις λατινικές λέξεις ros και marinus που σημαίνει η “δροσιά της θάλασσας” επειδή ευδοκιμεί σε παράκτιες ως επί το πλείστον περιοχές.
Το δεντρολίβανο είναι ένα ισχυρότατο αναζωογονητικό βότανο το οποίο μεταδίδει το κέφι για την ζωή αφού έχει την ιδιότητα να θεραπεύει από το μακροχρόνιο άγχος και στρες και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.
Είναι πολύτιμο για άτομα που υποφέρουν από ατονία,
αδυναμία,
δυσπεψία και είναι άριστο διεγερτικό του κυκλοφορικού διότι σαν θερμαντικό βότανο διεγείρει και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συγκέντρωση και ενισχύοντας την προοπτική και αναδρομική μνήμη.
Το δεντρολίβανο βελτιώνει τη ροή του αίματος μέσω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων και σαν ισχυρότατο αναλγητικό καταπραΰνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.
Η τοπική εφαρμογή του δενδρολίβανου μπορεί να ανακουφίσει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα υποτροπής του μυοσκελετικού πόνου σε ασθενείς που υποφέρουν.
Μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του δενδρολίβανου στην ανακούφιση του πόνου έχουν αναφέρει σημαντική μείωση της έντασης του πόνου.(1)
Η επάλειψη με λοσιόν δεντρολίβανου ή με αραιωμένο αιθέριο έλαιό του σε καταπονημένους από ρευματισμούς μύες καταπραΰνει άμεσα τους πόνους.
Μία χρήση όχι και τόσο γνωστή του δεντρολίβανου είναι η σχέση του με την τριχοφυΐα.
Το δεντρολίβανο ενδυναμώνει και ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας και αναστέλλει την τριχόπτωση  καθώς έχει την ιδιότητα με μιά απλή επάλειψη να ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.
Το δεντρολίβανο και το αιθέριό του  είναι μια εναλλακτική λύση για άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν συμβατικές θεραπείες ή ανησυχούν για παρενέργειες, και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η ικανότητα του δεντρολίβανου να επηρεάσει την τριχόπτωση εξαρτάται και από την αιτία της.(2)
Αλλά το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου έχει ισχυρές ιδιότητες που επιβραδύνουν, σταματούν αλλά και  αντιστρέφουν μερικώς την τριχόπτωση, παρατηρούμε δηλαδή το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου να:
– καταπολέμα τη  χρόνια φλεγμονή, που είναι γνωστή αιτία τριχόπτωσης.
– λειτουργεί ως αντιβακτηριακός παράγοντας
– μειώνει τη δραστικότητα των ανδρογόνων
– αποτρέπει την ίνωση και
– αυξάνει τη ροή αίματος.
Άλλες ιδιότητες και χρήσεις του δεντρολίβανου
– Το 2003, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Journal of Rheumatology” ανέφερε ότι το ροσμαρινικό οξύ ανέστειλε την αρθρίτιδα.
Το ροσμαρινικό οξύ είναι ένα φυτοχημικό που περιέχεται σε διάφορα βότανα, συμπεριλαμβανομένου του δεντρολίβανου.
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η συμπλήρωση ροσμαρινικού οξέος στους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.(3)
– To δεντρολίβανο είναι το βότανο που ανεβάζει την διάθεση, καθώς έχει αγχολυτική και αντικαταθλιπτική συμπεριφορά, και για τον λόγο αυτό χορηγείται σε άτομα που βρίσκονται σε ένταση, σε υπερένταση και σε άτομα με κατάθλιψη ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής.
– Σαν φαρμακευτικό φυτό το δεντρολίβανο έχει τονωτικές,
αντισηπτικές,
αντιβακτηριακές,
αντικαρκινικές,
αντιδιαβητικές,
αντιφλεγμονώδεις και
αναλγητικές ιδιότητες και χρήσεις, είναι ισχυρό  αντιοξειδωτικό,
αντιθρομβωτικό* και αντιδιουρητικό.
Οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές δράσεις του δεντρολίβανου είναι οι πλέον μελετημένες και πολλές πειραματικές μελέτες τις έχουν επιβεβαιώσει.
Σε προκλινικά δε στάδια, το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου έχει χρησιμοποιηθεί τοπικά για μυϊκούς και ρευματικούς πόνους.**
Επίσης έχει ισχυρά ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα και είναι το ιδανικότερο βότανο για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας.
Μεταξύ των πολύτιμων φυτοσυστατικών του το δεντρολίβανο περιέχει και την πολύ σημαντική και μοναδική κατηγορία των πολυφαινολικών διτερπενίων.
Σε μελέτες και ανασκοπήσεις μελετάται η χημεία και η φαρμακολογία των διτερπενίων δεντρολίβανου και εξετάζεται με ιδιαίτερη έμφαση το θεραπευτικό τους δυναμικό για τη νόσο του Alzheimer (4)
Βάσει των παραπάνω ιδιοτήτων του, βρίσκουμε το δεντρολίβανο να χρησιμοποιείται ως:
τονωτικό για το στομάχι το συκώτι και τη χολή,
για τον διαβήτη,
για την καταπολέμηση της αναιμίας,
για την αϋπνία και για τις ζαλάδες,
για τον πονοκέφαλο,
για την ενίσχυση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών,
για το άγχος και το στρες
για την κατάθλιψη,
για τους πόνους,
για τα αρθριτικά.
Δεντρολίβανο για πονοκεφάλους και ημικρανίες
Το δεντρολίβανο – Rosmarinus officinalis L, έχει χρησιμοποιηθεί στη βοτανική ιατρική για τη θεραπεία πολλών νευροεκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου, όπως είναι το  Alzheimer,
για τη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών, όπως η μνήμη και η προσοχή
για τους πονοκεφάλους,
για την επιληψία και για πολλές άλλες παθήσεις.
“Βρέθηκε ότι το δεντρολίβανο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διεγερτικό και ήπιο αναλγητικό και θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή”- αναφέρει μία από τις μελέτες που έχουν γίνει για αυτό το θαυμάσιο βότανο- το δεντρολίβανο.*
Το δενδρολίβανο, είναι ένα από τα πιο μελετημένα βότανα και έχουν βρεθεί και πιστοποιηθεί πολλές από τις ιδιότητες και χρήσεις του.
Μεταξύ άλλων,  έχει παρατηρηθεί πως το δεντρολίβανο μειώνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.
Είναι θερμαντικό και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη και μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες!
Στην παραδοσιακή ιατρική αυτοί που χρησιμοποίησαν πρώτοι το ρόφημα του δεντρολίβανου για τη θεραπεία των  πονοκεφάλων ήταν οι Κινέζοι βοτανολόγοι και όπως χαρακτηριστικά έλεγαν-ζεσταίνει το σώμα από μέσα προς τα έξω.
Πολύ δημοφιλή τα αρχαία χρόνια ήταν και τα λουτρά με δεντρολίβανο.
Τα λουτρά με δεντρολίβανο τα βρίσκουμε και στην ευρωπαϊκή παραδοσιακή ιατρική, όπου οι σκληρά εργαζόμενοι, τα θεωρούσαν αποτελεσματικά και ιδανικά σε περιπτώσεις εξάντλησης και έλλειψης δύναμης.
Η συνήθης πρακτική ήταν να παίρνουν ένα  λουτρό με δεντρολίβανο τα πρωινά της μέρας ξεκούρασης, όπως ήταν η Κυριακή, πιθανότατα διότι τα λουτρά με δεντρολίβανο έδινα ενέργεια στον οργανισμό, κάτι απαγορευτικό για το βράδυ.
Βέβαια το δεντρολίβανο συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να αποτελεί βιώσιμη επιλογή για τους πάσχοντες από ημικρανία, μειώνοντας τα συναισθήματα έντασης και στρες.
Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου το χρησιμοποιούμε πάντα σε αραιωμένη μορφή στα μπάνια μας, σε κρέμες, σε κομπρέσες και σε μασάζ.
Μια συχνή πρακτική για τους πονοκέφαλοι ήταν και είναι η εξής:
– Σε 600ml κρύου νερού προσθέτουμε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο.
– Ανακατεύουμε πολύ καλά και βυθίζουμε μέσα για λίγα λεπτά μία μικρή πετσέτα.
– Στύβουμε την πετσέτα και την τοποθετούμε σαν κομπρέσα στο μέτωπό μας.
– Πιέζουμε απαλά με τα δάχτυλά μας και χαλαρώνουμε για λίγα λεπτά.
– Αφαιρούμε την κομπρέσα και επαναλαμβάνουμε για αρκετές φορές αν οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι.
Πως να ετοιμάσουμε ένα γευστικό ρόφημα δεντρολίβανου
Το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ανάπτυξη σχέσης με το κάθε βότανο που χρησιμοποιούμε.
Το έγχυμα δενδρολίβανου είναι πολύ εύκολο να ετοιμαστεί και απαιτεί μόνο δύο συστατικά – νερό και δεντρολίβανο.
Μέσα σε μία τσαγιέρα ή σε ένα σκεπαστό σκεύος βάζουμε μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένο δεντρολίβανο.
Προσθέτουμε 1ml νερό που μόλις το έχουμε βράσει, σκεπάζουμε και αφήνουμε τo βόταν;o μας μέχρι δεκαπέντε λεπτά να εμποτιστεί και να εκχυλιστεί για να μας δώσει όλα τα συστατικά του.
Σουρώνουμε σε φλιτζάνι,
σερβίρουμε απολαμβάνουμε!
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο ρόφημά μας ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, αν και δεν χρειάζεται, διότι το ρόφημα δεντρολίβανου είναι ευωδιαστό και  νοστιμότατο από μόνο του.
Όταν ετοιμάζουμε τα ροφήματά μας στο σπίτι μας είναι ένας εύκολος τρόπος για να ελέγχουμε τη δύναμη και το περιεχόμενό τους.
Επίσης όταν αγοράζουμε βότανα, προσέχουμε τη συσκευασία τους να μην έχει φθορές και το χρώμα τους να είναι ζωηρό και να μας θυμίζει πρόσφατα αποξηραμένο βότανο
Οι ετικέτες στα βότανα που αγοράζουμε σπάνια αποκαλύπτουν πώς μεγαλώνουν τα βότανα, πόσο μάλλον, πόσο καιρό τα συστατικά τους έχουν εκτεθεί στο φως και στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ πολλές φορές η αποθήκευσή τους δεν είναι κατάλληλη.
Και τώρα ένας “μύθος” που αναφέρεται στο δεντρολίβανο
Κάπου εκεί γύρω στα 1370 ζούσε μία βασίλισσα.
η βασίλισσά μας ήταν η Ελισάβετ της Ουγγαρίας και ήταν παράλυτη και
εβδομήντα χρονών!
Έβαλε λοιπόν η πριγκίπισσά μας τον αλχημιστή της να της παρασκευάσει ένα ελιξίριο
Ο αλχημιστής παρασκεύασε ένα ελιξήριο από απόσταγμα
– δεντρολίβανου
– κέδρου και
– τερεβινθίνης
Μόλις το ελιξίριο παρασκευάστηκε η βασίλισσα το χρησιμοποίησε και
ω!!! του θαύματος,μεταμορφώθηκε σε μια ελκυστική,πανέμορφη νεαρή κοπέλα.
Τόσο όμορφη ήταν που μόλις την αντίκρισε ο βασιλιάς της Πολωνίας,που ήταν μόνο είκοσι πέντε χρονών
την ζήτησε αμέσως σε γάμο!
Από τότε το ελιξίριο αυτό ονομάστηκε: “το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας”

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Το δεντρολίβανο είναι ένα βότανο ανεξάντλητο με πολλές εφαρμογές και δράσης που θα τις δούμε και σε επόμενα άρθρα.
Πάντα χρησιμοποιούμε τα βότανα υπό την επίβλεψη ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22543174
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19053868
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24494164
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15272109
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5684790/#ref18
2.  https://www.medicalnewstoday.com/articles/319444.php
3. https://healthfully.com/426883-rosemary-for-inflammation-arthritis.html
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749867/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29389474
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1471-4159.2007.05039.x
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15850964

www.ncbi.nlm.nih.gov/
** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5905578/
www.rjwhelan.co.nz
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19053868
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905473/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227022/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6029681/
www.liebertpub.com

Share: