Επεξεργασμένα τρόφιμα – Γιατί επιμένουν να λένε όχι σε αυτά πολλοί ογκολόγοι.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, και με τα περισσότερα ινστιτούτα διατροφής και διάφορων παθήσεων,πολλές ασθένειες που ταλαιπωρούν των σύγχρονο άνθρωπο,τις περισσότερες φορές,οφείλονται στην κακή διατροφή και στις άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Το περίεργο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές πωλούνται στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας και το πιο πιθανό είναι να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις κουζίνες μας.
Και όπως χαρακτηριστικά λέει ο Dr. Eisenberg* “Πετάξτε όλα τα σκουπίδια από το σπίτι σας. Και έτσι δεν θα είναι εκεί για να τα βλέπετε και να μπαίνετε στον πειρασμό να τα φάτε”

Ας δούμε κάποια από τα τρόφιμα λοιπόν που όλο και περισσότεροι γιατροί ανά τον κόσμο μας συμβουλεύουν να μην τα προτιμάμε.
Επεξεργασμένα κρέατα
Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι ίσως τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα που μπορεί να καταναλώνουμε λόγω των χημικών συντηρητικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Στη λίστα βρίσκονται λουκάνικα, μπέικον,ζαμπόν,σαλάμια και διάφορα άλλα τυποποιημένα κρέατα λόγω του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η κατανάλωση μόλις 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα -περίπου δύο φέτες ζαμπόν- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%, σύμφωνα με την έκθεση. Το πρόβλημα δεν προέρχεται μόνο από το ίδιο το κρέας αλλά από τις κύριες μεθόδους επεξεργασίας του, οι οποίες περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την προσθήκη αλατιού ή άλλων ισχυρών συντηρητικών
Παρά την παρόμοια προετοιμασία, τα καπνιστά ψάρια δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο τα καπνιστά κρέατα, σύμφωνα με τον dr Cary Presant**,παθολόγο, αιματολόγο και ογκολόγο στο Λος Άντζελες και κλινικού καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής Ογκολογίας και Θεραπευτικής Έρευνας.
Τεχνητά γλυκαντικά
Ο Dr. Bonta μας προτρέπει να απομακρύνουμε από την κουζίνα μας όλα τα τεχνητά γλυκαντικά.
Ο Dr. Eisenberg υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση υποκατάστατων ζάχαρης επιλέγοντας γλυκαντικά με φυτική βάση.
“Οι έρευνες για τις πιθανές τοξικές επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών είναι σε εξέλιξη, οπότε γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε κάτι φυσικό μέχρι να έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα των ερευνών;”, ρωτάει. “Δεν ξέρουμε τι θα ανακαλύψουμε τα επόμενα 10 χρόνια”. Σήμερα αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ,δυστυχώς, η κατανάλωση συνηθισμένης ζάχαρης μπορεί να πολλαπλασιάσει τα καρκινικά κύτταρα.
Σολομός ιχθυοτροφείου
Σίγουρα, είναι φθηνότερος από τους ελευθέρας βοσκής σολομούς, αλλά ο εκτρεφόμενος σολομός έχει πολύ υψηλότερες ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Κατά μέσο όρο, ο σολομός εκτροφής έχει 16 φορές περισσότερα PCBs από τον άγριο,4 φορές περισσότερο από το βόειο κρέας και 3,4 φορές περισσότερο από τα άλλα θαλασσινά, αναφέρουν οι περιβαλλοντικές ομάδες εργασίας.
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να γευόμαστε το σολομό είναι να “επιλέγουμε σολομό που έχει αλιευθεί σε ανοιχτές θάλασσες και να τον μαγειρεύουμε και να τους ψήνουμε με το καλύτερο παρθένο ελαιόλαδο”, προτείνει ο Steven G. Eisenberg, στους συναδέλφους του,στους ασθενείς του αλλά και σε όλους όσους θέλουν να προσέχουν την υγεία τους.
Ο σολομός είναι πλούσιος σε υγιή λίπη γνωστά ως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και είναι πιά γνωστός ο θετικός ρόλος τους στον οργανισμό μας.
Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων
Ένα τρόφιμο που καταναλώνεται κατά κόρον και ειδικά από μικρά παιδιά.
Ας δούμε τι μας προτείνουν οι ειδικοί της υγείας και πιά είναι η άποψή οτυς.
Σύμφωνα με έρευνες, οι συγκεκριμένες σακουλίτσες ποπκόρν είναι γεμάτες χημικά που προκαλούν όχι μόνο στειρότητα, αλλά και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του παγκρέατος.
Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ μάλιστα αναγνωρίζει ένα συγκεκριμένο οξύ που περιέχεται στα ποπκορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο, ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το χημικό αυτό προκαλεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
Παράλληλα, είναι γεμάτο με τεχνητό βούτυρο και που οι αναθυμιάσεις του περιέχουν το διακυτελικό τοξικό συστατικό που σχετίζεται με καρκίνους του πνεύμονα.
Υδρογονωμένα έλαια ή αλλιώς trans λιπαρά
Τα τρανς λιπαρά σχηματίζονται όταν οι κατασκευαστές μετατρέπουν τα υγρά έλαια σε στερεά λίπη, σε μια διαδικασία που ονομάζεται υδρογόνωση και η οποία αυξάνει τη διάρκεια ζωής και σταθεροποιεί τη γεύσειςς των τροφίμων.
Τα τρανς λίπη μπορούν να βρεθούν σε πάρα-πάρα πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, της μαργαρίνης, των δημητριακών, στις καραμέλες, στα μπισκότα, στα τσιπς, στα σνακ, στις σάλτσες,στις σαλάτες και σε πολλά άλλα τρόφιμα.
“Απλά πες τε Όχι. Όχι. Όχι. Όχι, “λέει ο Dr. Eisenberg. “Δεν θα ξανα-φάω ποτέ τρανς λιπαρά”
Αυτά τα λίπη συνδέονται στενά με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. έχει απαγορεύσει τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια (PHO), τα οποία αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή τεχνητών trans-λιπαρών ουσιών των τροφίμων.
Οι παραγωγοί τροφίμων από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν υποχρεωθεί να αφαιρέσουν τα PHO από τα προϊόντα τους.
Αλλά δυστυχώς τα συναντάμε στα συστατικά πολλών τροφίμων,οι δε κατασκευαστές τροφίμων έχουν μεν μερικώς σταματήσει τη χρήση τους αλλά την έχουν αντικαταστήσει με φοινικέλαιο, το οποίο όμως είναι εξίσου ανθυγιεινό, ενώ η παραγωγή του είναι ιδιαίτερα βλαβερή για το περιβάλλον.
Αυτά μας επισημαίνουν οι ειδικοί της υγείας, εμείς οφείλουμε να τους ακούμε να κάνουμε τις δικές έρευνες,να προτιμάμε όσο το δυνατόν αυτούσια προϊόντα χωρίς περίτεχνες επεξεργασίες και να θυμόμαστε ότι τις περισσότερες φορές το απλό είναι και το πιο υγιεινό.

* Ο dr Steven Eisenberg είναι ογκολόγος με ένα βαθύ πάθος για τη μουσική και την διατροφή.Ακολούθησε την παράδοση της οικογένειάς του στην ιατρική ακολουθώντας όμως και τη δική του αγάπη για τη μουσική. Από το 2008, συνεργάστηκε με δεκάδες ασθενείς του για να γράψουν τραγούδια μαζί, κάτι που θεωρεί ότι ,μαζί με την προσεγμένη διατροφή,αποτελεί βασικό στοιχείο της θεραπείας τους. Ο dr Steven Eisenberg πιστεύει ότι η μουσική έχει τη δύναμη της επούλωσης και πολλές φορές έχει παρουσιάσει τις προόδους των ασθενών του.

** “Πάντα προσπαθώ να μάθω ποιο είναι το πιο σημαντικό για τους ασθενείς μου, και να προσαρμόσω τις θεραπείες μου για να τους βοηθήσω να ελέγχουν την ασθένειά τους και να απολαμβάνουν τη ζωή τους. Οι ασθενείς μου είναι σαν την οικογένεια μου, γι ‘αυτό χρησιμοποιώ τις τελευταίες εξελίξεις για να θεραπεύσω τις ασθένειές τους και να βελτιώσω την ποιότητα ζωής τους”
Ο Cary A. Presant, είναι εξειδικευμένος αιματολόγος και ιατρικός ογκολόγος στη Νότια Καλιφόρνια από το 1979. Έχει συμμετάσχει σε εργαστηριακές και κλινικές έρευνες και ήταν διευθυντής προγραμμάτων καρκίνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον,

Κείμενο επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:Ψήσιμο στα κάρβουνα – Tι κινδύνους κρύβει και πόσο επικίνδυνο είναι

πηγές και αναφορές:
www.healthline.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Eisenberg
https://drsteven.com/
www.rd.com

Share: