Ένα γευστικό ρόφημα με μέλι, γάλα και μοσχοκάρυδο για την αϋπνία

Τα ροφήματα και τα ελιξίρια βοτάνων και μπαχαρικών είναι φαγητά και ιάματα ταυτόχρονα- η διαχωριστική γραμμή πολύ λεπτή.
Μπορούμε να γευτούμε ένα ρόφημα βοτάνων ή μπαχαρικών, γιατί μια δεδομένη στιγμή το ζητάει ο οργανισμός μας ή γιατί θέλουμε να αποκαταστήσουμε μια ανισορροπία του οργανισμού μας.
Ακριβώς αυτό είναι και ένα ρόφημα με γάλα,
μοσχοκάρυδο και μέλι.
Μοσχοκάρυδο – Myristica fragrans
Το μοσχοκάρυδο ήταν και είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό με αναλγητικές,
αντιμικροβιακές,
αντιθρομβωτικές,
αποτοξινωτικές,
αντιφλεγμονώδεις,
αντιεμετικές,
σπασμολυτικές,
τονωτικές και χωνευτικές ιδιότητες, με ηρεμιστική και υπνωτική δράση και υπήρξαν στιγμές στην ιστορία του κόσμου που το βάρος του άξιζε σε χρυσάφι.
Το μοσχοκάρυδο είναι ένας από τους πολύτιμους συμμάχους μας σε περιόδους που μας ταλαιπωρούν αϋπνίες.
Ένα ζεστό φυτικό ή ζωικό γάλα- αμυγδάλου ή κατσικίσιο- με μοσχοκάρυδο μας βοηθάει να ηρεμήσουμε,
να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε.
Πως ετοιμάζω χαλαρωτικό γάλα με μοσχοκάρυδο
Το μοσχοκάρυδο υπάρχει ολόκληρο ή αλεσμένο.
Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και χάνει γρήγορα το άρωμά του, για αυτό το αγοράζω σε καρπούς και το τρίβω όταν το χρειάζομαι σε έναν πολύ λεπτό τρίφτη, ή το αγοράζω αλεσμένο σε μικρές ποσότητες
Το αποθηκεύω σε αεροστεγές δοχείο, μακριά από το φως και τη θερμότητα.
Για το ρόφημά μου θα χρειαστώ:
– 1 μεγάλο φλυτζάνι γάλα, της αρεσκείας μου,
– 1gr τριμμένο μοσχοκάρυδο,
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Και
-. ζεσταίνω για ελάχιστα λεπτά μία κούπα από γάλα της προτίμησής μου, αμυγδάλου ή κατσικίσιο, ανάλογα πάντα με την περίσταση, στο οποίο έχω ρίξει την ανάλογη ποσότητα αλεσμένου μοσχοκάρυδου*
-. ρίχνω σε ένα φλυτζάνι το ρόφημά μου,
-. προσθέτω ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι,
-. ανακατεύω και σερβίρω! 
     Το ρόφημα με μοσχοκάρυδο πίνεται πολύ πριν την ώρα του ύπνου, γιατί το μοσχοκάρυδο χρειάζεται περίπου τρεις ώρες για να δράσει.
Η ηρεμιστική του δράση διαρκεί περίπου επτά με οκτώ ώρες.
Δεν χρησιμοποιούμε περισσότερο από ένα 1gr σκόνης μοσχοκάρυδου την ημέρα, – και αυτό για μικρά χρονικά διαστήματα, διότι δόσεις πάνω από 4*gr μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως παραισθήσεις και άλλες παρενέργειες, όπως παραληρηματική μέθη.
Και βέβαια δεν χρησιμοποιούνται  θεραπευτικές δόσεις σε περιόδους εγκυμοσύνης και γαλουχίας.

*Η τοξικότητα του μοσχοκάρυδου είναι αβέβαιη, αν και αναφορές περιπτώσεων υποδηλώνουν ότι εάν οι δόσεις που λαμβάνονται είναι υπερβολικές, μπορεί να εμφανιστεί οξεία τοξικότητα, η οποία προκαλεί σοβαρό πονοκέφαλο,
ναυτία,
ζάλη και παραλήρημα.
Μία κουταλιά της σούπας αλεσμένο μοσχοκάρυδο ή 5g αλεσμένο μοσχοκάρυδο με περιεκτικότητα 1 έως 2 mg myristicin μπορεί να προκαλέσουν κλινικά συμπτώματα παραισθήσεων, ναυτία και σοβαρό εμετό, η δε κατανάλωση δύο αλεσμένων μοσχοκάρυδων, περίπου 8g, λέγεται ότι προκαλεί θάνατο.
Η ελάχιστη δόση των 5g αλεσμένο μοσχοκάρυδο με περιεκτικότητα 1 έως 2 mg myristicin θεωρείται ως “τοξική δόση”.
Η γερμανική Επιτροπή Ε καταγράφει το μπαχαρικό ως μη εγκεκριμένο βότανο και το AHPA και προτείνει να χρησιμοποιείται μόνο υπό την επίβλεψη ενός ατόμου που γνωρίζει τις πιθανές επιπτώσεις του. – https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/myristica-fragrans
Συμπέρασμα: Γενικά, η υπερβολική κατανάλωση μοσχοκάρυδου που υπερβαίνει το “τοξικό επίπεδο” μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, επειδή μπορεί να προκαλέσει νευροτοξικότητα στον εγκέφαλο.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει αναπτυχθεί ολιστική θεραπεία για την πρόληψη της δηλητηρίασης από μοσχοκάρυδο.
Επομένως, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση μοσχοκάρυδου σε μεγάλη ποσότητα. – https://doczz.net/doc/5073966/toxicity-of-nutmeg–myristicin—a-review

μελέτες για το Myristica fragrans
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4075663/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21495887/
http://www.iamj.in/posts/2018/images/upload/97_101.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7037852/
https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Myristica+fragrans
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128092866000236
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/nutmeg
https://www.britannica.com/topic/nutmeg
https://www.doctissimo.fr/html/sante/phytotherapie/plante-medicinale/muscade.htm

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.

-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: