Σκόρδο και μέλι, ένα πανίσχυρο διατροφικό ίαμα – Πως το φτιάχνω

Σκόρδο και μέλι, ένα πανίσχυρο διατροφικό ίαμα – πως το φτιάχνω;
Πανεύκολα
-. καθαρίζω τα σκόρδα μου
-. τοποθετώ τις σκελίδες μου ολόκληρες ή κομμένες σε ροδέλες σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο
-. ρίχνω στο βάζο μου τόσο μέλι, όσο να σκεπάζει πολύ καλά τις σκελίδες μου,
-. ανακατεύω πολύ καλά
-. κλείνω το βάζο μου και
-. το τοποθετώ στο πιο ψυχρό σημείο της κουζίνας μου,
-. κάθε μέρα, πρωί και βράδυ, ανοίγω το βάζο μου, για να βγουν τυχόν αέρια, ανακατεύω και ξανακλείνω
-. μέρα με τη μέρα θα παρατηρώ μικροσκοπικές φυσαλίδες στο μέλι, σημαίνει ότι το σκόρδο μου έχει αρχίσει να “ζυμώνεται”,
-. μέρα με τη μέρα θα παρατηρώ το μέλι μου να γίνεται πιό ρευστό, αυτό γιατί το σκόρδο θα έχει αρχίσει να βγάζει τους χυμούς του στο μέλι,
-. μόλις η ζύμωση ολοκληρωθεί, θα χρειαστεί περίπου 20 ημέρες, έως δύο μήνες**, κλείνω το βάζο μου και
-. το τοποθετώ σε ένα σκοτεινό και σχετικά ψυχρό ντουλάπι της κουζίνας μου,
-. το διατηρώ έως και ένα μήνα, μετά τη ζύμωση, σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία εκτός ψυγείου, αν η θερμοκρασία της κουζίνας μου είναι υψηλή προτιμώ τα κάτω ράφια του ψυγείου μου,
-. στο ψυγείο διατηρώ περισσότερο χρόνο το μείγμα μου.
** Όταν το σκόρδο μου έχει “ζυμωθεί” για αρκετό καιρό, χάνει την έντονη μυρωδιά  του.
Τι προσέχω ιδιαίτερα
-. το σκόρδο μου πρέπει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, αλλά και της αποθήκευσης να είναι σκεπασμένο με το μέλι,
-. αν έστω και ένα μικρό κομματάκι προεξέχει από το μέλι, θα δημιουργηθεί μούχλα, η ζύμωσή μου θα αποτύχει και θα καταστεί επικίνδυνο, έτσι θα αναγκαστώ να το πετάξω,
-. για αυτό χρειάζεται την προσοχή μου, ώστε το σκόρδο μου να είναι καλυμμένο με το μέλι
-. το pH του μελιού είναι όξινο, 3 έως 4,5 και είναι ο λόγος που διατηρείται για τόσο μεγάλα διαστήματα, τα δε ελεύθερα οξέα του, εξουδετερώνουν σχεδόν οποιοδήποτε μικροοργανισμό προσπαθήσει να αναπτυχθεί μέσα σε αυτό
-. αυτό είναι και η προστασία του μείγματός μας – σκόρδο και μέλι- καθώς το μέλι ως φυσικό συντηρητικό των τροφίμων, αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων στα τρόφιμα
Πως χρησιμοποιώ το μελόσκορδό μου
Το μελόσκορδό μου το χρησιμοποιώ με διάφορους τρόπους και σε διάφορες περιπτώσεις.
-. μία κουταλιά της σούπας από το μελόσκορδό μου, που θα περιέχει μέλι και δύο με τρεις ροδέλες σκόρδου ή μία σκελίδα, και είναι αρκετή για να τονώσει τον οργανισμό μου και
-. το χρησιμοποιώ όταν θέλω να ενισχύσω το ανοσοποιητικό σε επιβαρυμένες, από ιογενείς και βακτηρικές λοιμώξεις, περιόδους 
-. το χρησιμοποιώ όταν θέλω να τονώσω τον οργανισμό μετά από περιόδους εξάντλησης
-. το χρησιμοποιώ όταν θέλω να ενισχύσω την ανάρρωση του οργανισμού
-. το χρησιμοποιώ για την υγεία του εγκεφάλου,
-. για την υγεία του νευρικού συστήματος,
-. για την υγεία του εντερικού συστήματος,
-. το χρησιμοποιώ σαν συμπληρωματική θεραπεία σε διάφορες ανισορροπίες του οργανισμού,
-. για την στοματική υγεία και για όταν θέλω να μας προσφέρω ένα γλυκάκι!
-. το χρησιμοποιώ στις σαλάτες μου*,
-. στις σάλτσες μου, στις σούπες μου*,
-. το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά γιατί έχει θαυμάσια ιδιόμορφή γεύση που μας αρέσει πολύ!
* μπορώ να χρησιμοποιήσω και μία και δύο κουταλιές τις σούπας για κάθε πιάτο σαλάτας και στις σούπες μου το ίδιο, αφού πρώτα θα ψιλοκόψω το σκόρδο μου!
Γενικά το μελόσκοδρό μου είναι ένα από τα μυστικά της ευζωίας και αναπόσπαστο μέρος της μαγειρικής μου.
Σκόρδο και μέλι
Πολλές και συνεχείς μελέτες και έρευνες, έχουν επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς, οι οποίοι τονίζουν πως το σκόρδο και το μέλι, εκτός από τη διατροφική τους αξία, έχουν και ισχυρή θεραπευτική αξία.
Έτσι 
το μέλι και το σκόρδο χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,
Το μέλι και το σκόρδο μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού, καθώς παίρνουν μέρος στη πρόληψη και θεραπεία των καρδιακών παθήσεων,
της υψηλής αρτηριακής πίεσης,
συντελούν στη μείωση των επιβλαβών επιπέδων της LDL χοληστερόλης,
παίρνουν μέρος στη πρόληψη και θεραπεία της αρθρίτιδας,
της δυσκοιλιότητας,
των δερματικών λοιμώξεων.
Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων- μειώνουν τα συμπτώματα του άσθματος,
Χρησιμοποιούνται για τη μείωση και θεραπεία του βήχα,
για τη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος,
συντελούν στη θεραπεία του κρυολογήματος,
για τη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης,
συντελούν στη θεραπεία της γρίπης,
συντελούν στη θεραπεία πολλών άλλων βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.
Προστατεύουν τον εγκέφαλό μας από κοινές ασθένειες όπως η άνοια και το Alzheimer,
προστατεύουν τον εγκέφαλό μας από βλάβες που οφείλονται στη γήρανση,
βελτιώνουν τη μνήμη,
τη συγκέντρωση και την εστίαση και, επίσης σημαντικό,
βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας από τα βαρέα μέταλλα.
Οι φωτογραφίες μου είναι από τη διαδικασία παρασκευής

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.

-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: