Δυόσμος – το ιδανικότερο βότανο για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Δυόσμος –Mentha balsamea Wild.** – και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Το λάδι του δυόσμου έχει θετικά αποτέλεσμα στην κινητικότητα του εντέρου και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Το κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου του δυόσμου είναι η μενθόλη, η οποία χαλαρώνει τους λείους μύες, όπως αυτούς που βρίσκεται στο παχύ έντερο. Αυτή η επίδραση μειώνει τους  σπασμούς του εντέρου.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μακ Μάστερ του Καναδά μετά από έρευνες που διεξήγαγαν σε μία μεγάλη ομάδα ατόμων που έπασχαν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου επιβεβαίωσαν κάτι που εδώ και πολλά χρόνια η λαϊκή σοφία και παράδοση το είχε σαν δεδομένο.
Όταν κάποιος έπασχε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου,για τη θεραπεία του χρησιμοποιούσε ένα πολύ αποτελεσματικό για την περίπτωση βότανο: Το δυόσμο.

Σύμφωνα με τις μελέτες το λάδι δυόσμου είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική βραχυχρόνια θεραπεία για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου* 

Το λάδι του δυόσμου όπως και το έγχυμα του βοτάνου μαζί με τις φυτικές ίνες είναι από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες του συνδρόμου.
Οι ερευνητές μετά από μελέτες σε 2795 ασθενείς ανακάλυψαν ότι το έλαιο του δυόσμου βελτίωσε μετά από δυόμιση μόνον θεραπείες!
Ήταν η αποτελεσματικότερη από όλες τις θεραπείες που μελέτησαν, και το βασικότερο;
Χωρίς καμία παρενέργεια.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ο δυόσμος μπορεί να βοηθήσει στα κοινά συμπτώματα του συνδρόμου όπως είναι ο πόνος , η δυσκοιλιότητα , το φούσκωμα και τα αέρια.Στην πραγματικότητα,έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τις φυτικές ίνες και τουλάχιστον τόσο καλός όσο τα αντισπασμωδικά φάρμακα, γνωστά και ως μυοχαλαρωτικά.

Βλέπουμε λοιπόν ότι άκρως αποτελεσματικές θεραπείες που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν χρόνια και χρόνια υποβαθμίστηκαν λόγω του ότι εμφανίστηκαν στην αγορά καινούργια φάρμακα,αλλά πολύ ακριβά για μια πάθηση τόσο συχνή και ελεγχόμενη.
Πολλά από αυτά τα φάρμακα μετά από κάποιο διάστημα αποσύρθηκαν λόγω ανησυχιών.
Όσοι λοιπόν ταλαιπωρούμεθα από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου-την κοινή σπαστική κολίτιδα-ελέγχουμε και επαναπροσδιορίζουμε την διατροφή μας,εξαφανίζουμε τα λίπη και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις φυτικές ίνες.
Προτιμάμε διαλυτές φυτικές ίνες όπως
– η βρώμη,
– το κριθάρι και
– τα φρούτα.
Ελέγχουμε το στρες.
Ασκούμεθα και βλέπουμε λίγο πιο αισιόδοξα την ζωή.
Επίσης βάζουμε το δυόσμο στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με οδοντόκρεμα δυόσμου ή να τρώμε ένα μπολ τσιπς από μέντα θα διευκολύνει τα συμπτώματά μας. Μείζωνα σημασία έχει ο τρόπος που εντάσσουμε το δυόσμο στην καθημερινή μας διατροφή.Και βέβαια πάντα συμβουλευόμαστε  το γιατρό μας.Η αντιμετώπιση του συνδρόμου μπορεί να είναι σύνθετη, οπότε χρειάζεται μια πλήρη εικόνα για το τι πρέπει να κάνουμε και πως.Αν για παράδειγμα παίρνουμε αντιόξινα, δεν πρέπει να παίρνουμε παράλληλα και λάδι δυόσμου.Το έγχυμα δυόσμου είναι ανεκτό από τα περισσότερα άτομα,ενώ το αιθέριο έλαιο το παίρνουμε πάντα κατόπιν συνταγής.

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
– Πάντα χρησιμοποιoύμε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
– Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
– Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
– Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24100754
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16121521
https://www.webmd.com/ibs/peppermint-oil-works#2
https://www.aafp.org/afp/2007/0401/p1027.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2583392/?tool=pubmed
https://link.springer.com/article/10.1007/BF00239938

**Peppermint – Mentha × piperita, ή Mentha balsamea Wild.

Share: