Αρωματοθεραπεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο.

Η αρωματοθεραπεία είναι κλάδος της βοτανοθεραπείας, η οποία -βοτανοθεραπεία- είναι ένα υποσύνολο θεραπευτικών πρακτικών βασισμένων στη φύση, μιας μεγάλης ομάδας με τη γενική ονομασία συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική – complementary and alternative medicine ή CAM.
Η αρωματοθεραπεία έχει οριστεί ως η θεραπευτική χρήση αιθέριων ελαίων από βότανα για τη βελτίωση της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής μας ευεξίας, αλλά και για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.
Η αρωματοθεραπεία συνδέεται με τα αιθέρια έλαια. 
Τα αιθέρια έλαια είναι η ψυχή των βοτάνων!
Τα αιθέρια έλαια είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της φύσης.
Βρίσκονται σε μορφή συμπυκνωμένη στα άνθη,
στα φύλλα,
στον κορμό,
στον καρπό,
στις ρίζες.
Αυτά δίνουν στο φυτό το άρωμά του και μέσα σε αυτά βρίσκεται όλη η ζωτική τους ενέργεια.
Αυτή τη ζωτική ενέργεια μας την χαρίζουν όταν τα χρησιμοποιούμε!
Είναι ένα μεγάλο δώρο της φύσης στον άνθρωπο!
Είναι μαγικά και μυρωδάτα ελιξίρια ευζωίας,
ίασης και ομορφιάς.
Τα αιθέρια έλαια έχουν την δύναμη -όταν τα χρησιμοποιούμε με τεχνικές γνωστές εδώ και αιώνες- να μας θεραπεύσουν και να συμβάλλουν στην ίαση πολλών παθήσεων,
να βελτιώνουν τη διάθεση μας και
την ευημερία μας,
να μας προστατεύουν από ανισορροπίες,
να καλμάρουν τα συμπτώματα του άγχους, 
να μας προστατέψουν από εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου,
να μας προστατέψουν από την κατάθλιψη και
από φλεγμονές, ιδανικά και για τις φλεγμονές και άλλες παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής μας – πως τα αιθέρια έλαια θεραπεύουν τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής μας στο άρθρο μου: Αιθέρια έλαια για υγιή μεταξένια, όμορφα και λαμπερά μαλλιά
Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα περισσότερα αιθέρια έλαια που εφαρμόζουμε εξωτερικά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε από μόνα τους αλλά αναμεμιγμένα με κάποιο λάδι βάσης – για τα κατάλληλα λάδια βάσης δείτε το άρθρο μου: Λάδια βάσης, η κινητήρια δύναμη των αισθήσεών μας, στην υπηρεσία της υγείας μας
Η απορρόφησή τους από το δέρμα τα στέλνει κατευθείαν στο κυκλοφορικό μας σύστημα και αν τα μυρίσουμε θα τα στείλουμε στα κέντρα, τα οποία έχουν σχέση με την έκκριση των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών που παίρνουν μέρος στην ίασή μας και βέβαια στον ψυχισμό μας.
Το πως χειριζόμαστε τα αιθέρια έλαια και τα ροφήματα βοτάνων παίζει καθοριστικό ρόλο στην ίαση.
Πολλοί βοτανολόγοι, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, επισημαίνουν ότι ένα αρωματικό ρόφημα βοτάνων, σερβιρισμένο σε ένα όμορφο πορσελάνινο φλιτζάνι έχει τη δύναμη να μας χαρίσει ίαση,
τόνωση, όταν χρειάζεται
χαλάρωση, όταν χρειάζεται
ξεκούραση,
διαύγεια,
ζωτικότητα και να διώξει τη θλίψη και τη μελαγχολία.
Ένα ζεστό μπάνιο αρωματισμένο με τα αγαπημένα μας αιθέρια έλαια μπορεί να μας απαλλάξει από το συσσωρευμένο στρες και άγχος μιας κουραστικής μέρας και να μας χαρίσει έναν αναπαυτικό και ήρεμο ύπνο, αλλά και να συμβάλλει στην ίαση πολλών παθήσεων και ανισορροπιών του οργανισμού μας.
Τα αιθέρια έλαια εξάγονται με απόσταξη με ατμό ή μηχανική έκφραση.
Τα αιθέρια έλαια που παράγονται με τη βοήθεια χημικών διαλυτών δεν θεωρούνται αληθινά αιθέρια έλαια, επειδή τα υπολείμματα διαλυτών μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα των αιθέριων ελαίων και να οδηγήσουν σε νοθεία του αρώματος ή σε ερεθισμό του δέρματος.
Οι περισσότεροι αρωματοθεραπευτές πιστεύουν ότι τα συνθετικά αρώματα είναι κατώτερα από τα αιθέρια έλαια επειδή δεν διαθέτουν φυσική ή ζωτική ενέργεια.
Ωστόσο, αυτό αμφισβητήθηκε από ψυχολόγους που ασχολούνται με την αίσθηση της όσφρησης και από βιοχημικούς

Η αρωματοθεραπεία αποσκοπεί στη θεραπεία του νου, της ψυχής και του σώματός μας, με τη χρήση των πολύτιμων θεραπευτικών αιθέριων ελαίων.

11 κοινά αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών του καρκίνου:
αιθέρια έλαιο λεβάντας: για την ανακούφιση από το στρες, για τη βελτίωση του ύπνου, τη μείωση της φλεγμονής και τη θεραπεία της κατάθλιψης.
αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου: για την αναζωογόνηση του οργανισμού, τη μείωση του πυρετού και την καταπολέμηση των ημικρανιών και των βακτηριακών λοιμώξεων.
αιθέριο έλαιο γεράνι: για τη μείωση του άγχους, τη μείωση της κατάθλιψης και την προώθηση του ύπνου.
αιθέριο έλαιο Melaleuca: ανακουφίζει από τον πόνο, μειώνει τις φλεγμονές και καταπολεμά τα βακτήρια.
αιθέριο έλαιο λεμόνι: ανακουφίζει από τον πόνο, το άγχος, τη ναυτία και τον εμετό.
αιθέριο έλαιο χαμομήλι: προάγει τον ύπνο και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
αιθέριο έλαιο περγαμόντο: μειώνει κατά πολύ, τα συμπτώματα του άγχους, του στρες, της κατάθλιψης και της κόπωσης.
αιθέριο έλαιο μέντας: ενισχύει την ενέργεια, ενισχύει την πνευματική εγρήγορση, ανακουφίζει από τον πυρετό, τη ναυτία και άλλα προβλήματα της πέψης.
αιθέριο έλαιο τζίντζερ: τονώνει την όρεξη, ανακουφίζει από τη ναυτία, τον έμετο και τα προβλήματα του εντέρου.
αιθέριο έλαιο κέδρου: προωθεί τη χαλάρωση και μειώνει το άγχος.
αιθέριο έλαιο λιβάνι-frankincense: μειώνει τις φλεγμονές και καταπραΰνει τον πόνο, σαν ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό, καταπραύνει τους ερεθισμούς του δέρματος, καταπολεμά τις λοιμώξεις και ενισχύει την ανοσία.
     Για ορισμένους ασθενείς με καρκίνο, η θεραπεία είναι ένας δύσκολος δρόμος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά αναζητούν πρόσθετες πρακτικές ή προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με την τυπική θεραπεία του καρκίνου για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του καρκίνου και των παρενεργειών της θεραπείας.
Τέτοιες θεραπείες ονομάζονται συμπληρωματικές θεραπείες.
Ενώ υπάρχουν πολλές συμπληρωματικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν, τα αιθέρια έλαια φαίνεται να έχουν κερδίσει τη σημαντική προσοχή για τη βοήθειά τους στην παροχή ανακούφισης στους ασθενείς με καρκίνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας.- περισσότερa για τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων στο άρθρο μου: Αιθέρια έλαια και οι ισχυρές ιαματικές τους ιδιότητες

“η πίστη σε μια θεραπεία – θετική προσδοκία – συμβάλλει στη θεραπεία και θα πρέπει να υποστηρίζεται και όχι να μειώνεται” επιμένει ο dr. Bruce H. Lipton και συνεχίζει μιλώντας για το εικονικό φάρμακο ή χάπι το γνωστό μας placebo: “Και τι σας θεράπευσε λοιπόν;
Προφανώς όχι το χάπι ζάχαρης.
Ήταν η αντίληψή σας και οι πεποιθήσεις σας για το χάπι που σας θεράπευσε.
Σχεδόν όλοι λένε ότι είναι εξοικειωμένοι με αυτή τη θεωρεία – πώς το μυαλό μπορεί να απελευθερώσει την αντίστοιχη χημεία, η οποία και θεραπεύει, όταν η πεποίθηση αλλάζει εκ βάθρων και υπάρχει θετική προσδοκία, δηλαδή πίστη στη θεραπεία.
Αυτό που οι περισσότεροι όμως άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν είναι η συνέπεια μιας αρνητικής πεποίθησης, σε σχέση με το γεγονός ότι η θεραπεία με placebo είναι συνέπεια μιας θετικής πεποίθησης.
Μια αρνητική πεποίθηση είναι εξίσου ισχυρή στη διαμόρφωση της βιολογίας και της γενετικής μας.
Λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση μιας θετικής πεποίθησης.
Μια αρνητική πεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε οποιαδήποτε ασθένεια και κανένα φάρμακο ή χάπι να μη σας θεραπεύσει, απλά γιατί αυτή η αρνητική
πεποίθηση μεταφράζεται στη αντίστοιχη χημεία, που εκρήγνυται στον οργανισμό σας, η οποία δεν υποστηρίζει την υγεία σας και τη ζωτικότητά σας”

Όταν η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται παράλληλα με τις τυπικές θεραπείες για τον καρκίνο για τη διαχείριση των παρενεργειών της θεραπείας, οι ασθενείς συχνά αισθάνονται λιγότερο άγχος και στρες, γεγονός που βελτιώνει τη συνολική ποιότητα ζωής τους.
Πολλά από τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά στη διαχείριση του πόνου.
Σε πολλές περιπτώσεις, η αρωματοθεραπεία συνδυάζεται με άλλες συμπληρωματικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός,
η γιόγκα και το μασάζ για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Για έναν καρκινοπαθή, αυτή η πρόσθετη υποστήριξη, όταν αντιμετωπίζεται με θετική προσδοκία, είναι ευεργετική στη θεραπεία τους.
Θεωρείται ότι τα θετικά αποτελέσματα της αρωματοθεραπείας προκύπτουν από τη δέσμευση χημικών συστατικών των αιθερίων ελαίων από τους υποδοχείς του οσφρητικού βολβού, επηρεάζοντας το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου και βέβαια το λεμφικό σύστημα.
Οι εφαρμογές των αιθερίων ελαίων ασκούν αντιβακτηριακά,
αντιφλεγμονώδη,
αναλγητικά,
αποτοξινωτικά,
αγχολυτικά,
αντικαταθλιπτικά,
επουλωτικά και τονωτικά αποτελέσματα – 
Αυτό σημαίνει απλά, ότι η εισπνοή ελαίων μέσω της όσφρησης ή η εφαρμογή ελαίων στο δέρμα συντελεί στην ίαση του οργανισμού μας.
Εδώ πρέπει να γνωρίζουμε πως η αίσθηση της όσφρησης είναι ισχυρότατη.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο γρηγορότερος τρόπος για να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου είναι μέσω της αίσθησης της όσφρησης.
Η σκόπιμη και ελεγχόμενη εφαρμογή της όσφρησης χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες,
τους αρχιτέκτονες,
τους καλλιτέχνες,
τους αρωματοποιούς,
τους σχεδιαστές και τους μάγειρες.
Κάποιες εφαρμογές των μυρωδιών εμφανίζονται σε περιβάλλοντα όπως τα καζίνο,
τα ξενοδοχεία,
οι ιδιωτικές λέσχες και τα αυτοκίνητα.
Οι υπεύθυνοι στο Κέντρο Καρκίνου Sloan-Kettering στην πόλη της Νέας Υόρκης προσθέτουν αιθέρια έλαια με οσμή βανίλιας στον αέρα για να βοηθήσουν τους ασθενείς να ανταπεξέλθουν τις κλειστοφοβικές επιπτώσεις των εξετάσεων της μαγνητικής τομογραφίας. – οι χαλαρωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων στο άρθρο μου: Χαλαρωτικά και αγχολυτικά αιθέρια έλαια βοτάνων
Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία, οπότε οι ασθενείς πρέπει να βρουν τα έλαια που λειτουργούν καλύτερα σε αυτούς και στις συγκεκριμένες ανησυχίες τους για την υγεία τους.
Η εισπνοή αιθερίων ελαίων μέσω της μύτης ή η εφαρμογή αιθερίων ελαίων στο δέρμα μπορεί να καταπολεμήσει τα επιβλαβή βακτήρια, να μειώσει τη φλεγμονή και το οίδημα και να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.
Πώς χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια
Κάθε ένας από εμάς έχει μια μοναδική χημεία σώματος, κατ΄επέκταση τα αιθέρια έλαια λειτουργούν διαφορετικά σε κάθε άτομο.
Για το λόγο αυτό, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να δούμε τη βελτίωση των συμπτωμάτων των παθήσεων και των ανισορροπιών του οργανισμού μας.
Ωστόσο, μόλις βρούμε τα κατάλληλα για εμάς αιθέρια έλαια, μπορούμε να τα εισπνεύουμε ή να τα χρησιμοποιούμε τοπικά, για να επωφεληθούμε τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
-. Η διάχυση είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος εισπνοής των αιθέριων ελαίων.
1ος τρόπος – με διάχυση από τη συσκευή της αρωματοθεραπείας μας και σταλάξουμε τα αιθέρια έλαια που μας ενδιαφέρουν στη συσκευή μας και σύμφωνα με τις οδηγίες της, αφήνουμε να διαχυθούν στο χώρο μας οι θεραπευτικοί υδρατμοί 
2ος τρόπος –  με ψεκασμό του δωματίου μας, δείτε πως στο άρθρο μου: Πως ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με αιθέρια έλαια βοτάνων
3ος τρόπος – με εισπνοές, ας δούμε πως:
– ρίχνουμε 1l φρεσκοβρασμένο νερό σε μια γυάλινη ή κεραμική λεκανίτσα, δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά ή πλαστικά σκεύη, διότι αυτά τα υλικά αντιδρούν με την θερμότητα και γίνονται δύσκολα στην αφή και η θερμότητα μπορεί να απελευθερώσει χημικές ουσίες.
– προσθέτουμε 5 με 10 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που χρειαζόμαστε και ανακατεύουμε πολύ καλά.
– εναλλακτικά ετοιμάζουμε αφέψημα με 9gr, περίπου, βοτάνου σε 1l νερό και το ρίχνουμε στην λεκανίτσα.
– βάζουμε μιά μεγάλη πετσέτα πάνω από το κεφάλι μας για να κλείσουμε τον ατμό μέσα.
– η πετσέτα θα λειτουργήσει σαν μια τέντα παγιδεύοντας τους ατμούς.
– κρατάμε το κεφάλι μας πάνω από το μπολ ώστε το πρόσωπό μας να είναι περίπου 35cm από την επιφάνεια του νερού και εισπνέουμε βαθιά τους ατμούς για 10 περίπου λεπτά.
  Σημείωση: Δεν σκύβουμε πολύ κοντά για να μην καούμε.
– μετά τις εισπνοές αφαιρούμε την πετσέτα και τοποθετούμε το μπολ στο χώρο που βρισκόμαστε έτσι ώστε οι ατμοί να συνεχίσουν να διαχέονται μέσα στο δωμάτιο όσο διάστημα το νερό είναι ζεστό.
Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό και να σταλάξουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο, ώστε να αυξήσουμε το ποσό των ατμών στο δωμάτιο, ενώ εμείς παραμένουμε στο ζεστό χώρο του δωματίου μας για περίπου μισή ώρα για να δώσουμε το χρόνο στους αεραγωγούς να προσαρμοστούν και να καθαρίσει το αναπνευστικό μας σύστημα.
Και παραλλαγή.
Στεγνή εισπνοή:
Η στεγνή εισπνοή είναι μια παραλλαγή, που μας επιτρέπει να εισπνεύσουμε τους θεραπευτικούς ατμούς των βοτάνων χωρίς το ζεστό νερό.
Είναι μια παλιά πρακτική συνταγή η εξής πολύ-πολύ απλή:
Παίρνουμε ένα βαμβακερό καθαρό πανάκι, το ζεσταίνουμε ελαφρά και σταλάζουμε πάνω του το αιθέριο έλαιο που χρειαζόμαστε
Το φέρνουμε λίγα εκατοστά από τη μύτη και εισπνέουμε τους ατμούς. – περισσότερες πληροφορίες για τις εισπνοές στο άρθρο μου: Θυμάρι – Πως το αιθέριο έλαιό του ανακουφίζει τη βουλωμένη μας μύτη
-. Eφαρμόζοντας τοπικά, δηλαδή απευθείας εφαρμογή στο στο δέρμα.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αιθέρια έλαια είναι πολύ συμπυκνωμένα και πρέπει να αραιωθούν με ένα λάδι βάσης ή λάδι φορέα πριν από την εφαρμογή.
Το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας είναι και τα δύο υπέροχα έλαια μεταφοράς που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να απορροφήσει σωστά τα αιθέρια έλαια – ας δούμε περισσότερα λάδια βάσης στο άρθρο μου
Εφαρμογές τοπικά
1ος τρόπος – κομπρέσες, δείτε πως κάνουμε κομπρέσες στο άρθρο μου: Βότανα και τρόποι χρήσης : πως κάνουμε κομπρέσες με αιθέρια έλαια βοτάνων
2ος τρόπος  μασάζ  και λουτρά με λοσιόν, κρέμες και αλοιφές από αιθέρια έλαια βοτάνων, ας δούμε χαρακτηριστικά παραδείγματα στο άρθρο μου: Αλοιφή ευκάλυπτου για αποσυμφόρηση του αναπνευστικού μας
Για το μασάζ με αιθέρια έλαια στο άρθρο μου: Ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια, σε έναν ιδανικό συνδυασμό για μασάζ
     Και στο arizonaoncology.com διαβάζουμε: “στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ογκολόγοι στην Arizona Oncology υποστηρίζουν πολύ τους ασθενείς τους που χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια ως υποστηρικτική φροντίδα, για τη γενική ευημερία τους καθώς περνούν από θεραπεία καρκίνου, όμως επειδή ορισμένα έλαια μπορούν να αλληλεπιδράσουν με χημειοθεραπείες και μπορεί να προκαλέσουν άλλους τύπους προβλημάτων, συνιστάται ανεπιφύλακτα στους ασθενείς να συζητούν και να ζητούν την συμβουλή του γιατρού τους, πριν χρησιμοποιήσουν αιθέρια έλαια κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου”

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

μελέτες, έρευνες, δημοσιεύσεις:
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/aromatherapy-pdq
https://arizonaoncology.com/blog/essential-oils-to-manage-cancer-treatment-side-effects/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sense_of_smell

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6438088/
Ας θυμηθούμε:
Συνταγές υγείας με αιθέρια έλαια βοτάνων και φυτών
Αιθέρια έλαια βοτάνων για ηρεμία, ξεκούραση, διαύγεια και ζωτικότητα
Φωτοευαισθησία των φυτικών ελαίων και των αιθερίων ελαίων

Share: