Λιαστές πεντανόστιμες ντομάτες – ένα κορυφαίο έδεσμα

Οι λιαστές ντομάτες είναι ένας τρόπος να κρατήσω το απόλυτο αυτό καλοκαιρινό λαχανικό στο τραπέζι μουκαι στη διατροφή μας, όλη τη διάρκεια του χειμώνα – προσωπικά, δεν αγοράζω ποτέ ντομάτες το χειμώνα, αγοράζω πάντα λαχανικά εποχής.
Θα χρειαστώ κατ’ αναλογία-
– δύο κιλά κόκκινες στρογγυλές ντομάτες
– 200gr χοντρό θαλασσινό αλάτι
– ένα μεγάλο ξέβαθο ταψί
– μία σχάρα*, την οποία θα τοποθετήσουμε πάνω στο ταψί
– τούλι ή μια αυτοσχέδια κρησάρα – σήτα
Ξεκινάω:
Πλένω πολύ καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε στα δυο.
Αφαιρώ τους σπόρους και τις αφήνω για 2 ώρες τουλάχιστον να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό.
Τοποθετώ τη σχάρα πάνω στο ταψί και αραδιάζω πάνω στη σχάρα τις ντομάτες με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.
Πασπαλίζω τις ντομάτες με το αλάτι.
Τις τοποθετώε στον ήλιο καλυμμένες, με ένα  τούλι, το οποίο δεν πρέπει να τις ακουμπά, για να τις προστατέψουμε από τα διάφορα ζωύφια και τη  σκόνη – πολλές φορές, αντί για τούλι ετοιμάζω μια αυτοσχέδια σήτα κάτι σαν κρησάρα,  οπότε θα έχω απόλυτη προστασία και από τα ζουζούνια και από τον αέρα.
Η διάρκεια τώρα τις αποξήρανσης έχει να κάνει με το πόσο ισχυρός είναι ο ήλιος, αλλά και το πως θέλω να είναι οι ντομάτες μου.
# αν τις θέλω πλήρως αποξηραμένες, ώστε να τις διατηρήσω σε γυάλινο βάζο, η αποξήρανση διαρκεί περίπου επτά (7) ημέρες – πάντα ανάλογα με την ηλιοφάνεια –
# αν θέλω να τις διατηρήσω στο λάδι χρειάζομαι λιγότερο χρόνο αποξήρανσης, περίπου τρεις  (3) με τέσσερις (4)  μέρες.
Εκείνο που δεν ξεχνώ είναι να τις βάζω κάθε βράδυ μέσα στην κουζίνα, για να μην τραβήξουν υγρασία– αν το μέρος που ζει κάποιος είναι πολύ ξηρό και το βράδυ δεν ανεβάζει υγρασία, μπορεί κάλλιστα να αφήσει τις ντομάτες έξω
Όταν πια έχουν εξατμιστεί όλα τους τα υγρά και είναι τελείως στεγνές, οι ντομάτες μου είναι έτοιμες.
Τις τινάζω να φύγει το αλάτι και τις αποθηκεύω.
Συνήθως ο πιο κατάλληλος τρόπος αποθήκευσης είναι η τοποθέτησή τους σε γυάλινο δοχείο, το οποίο αποθηκεύω σε σκοτεινό και χωρίς υγρασίες ντουλάπι της κουζίνας μου.
Αν τώρα θέλω να διατηρήσω τις ντομάτες μου στο λάδι – όπως είπα, ο χρόνος αποξήρανσής τους είναι μικρότερος –  τις βάζω σε γυάλινα βάζα, προσθέτω το λάδι, τόσο όσο να τις σκεπάζει και κλείνω το βάζο.
Σε κάποια από τα βάζα μου προθέτω ρίγανη ή θυμάρι, τα οποία χρησιμοποιώ σε  φαγητά που θέλω ρίγανη ή θυμάρι.
Ο τρόπος αυτός διατήρησης της ντομάτας είναι από τους ιδανικότερους, διότι έχει αναδυθεί από τα “βάθη” της ντομάτας το λυκοπένιο, το οποίο είναι ευκολότερα απορροφήσιμο από το πεπτικό μας σύστημα.
Ο παραπάνω τρόπος είναι ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής λιαστής ντομάτας.
Ένα πολύτιμο μπαχαρικό.
Θα σας δείξω τι είναι αυτό το μπαχαρικό και πως το παρασκευάζω:
Πολύ απλά, είναι τριμμένη ντομάτα μεγάλης αποξήρανσης.
Είναι ένα πολύ γευστικό μπαχαρικό, το οποίο κάνω κάθε καλοκαίρι και με το οποίο “νοστιμίζω” ένα πλήθος φαγητών αλλά και ωφελούμεθα, όλη η οικογένεια, από τις σπουδαίες ιδιότητες του λυκοπενίου που περιέχει.
Πολλές φορές το προσθέτω σε μείγματα μπαχαρικών δικής μου εμπνεύσεως, σε πολλούς χυμούς λαχανικών αλλά και στο αλάτι μου
Προσθέτει μιά διαφορετική νότα γεύσης σε ένα πλήθος φαγητών μου χειμώνα-καλοκαίρι, καθώς είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο μπαχαρικό.
“Δένει” δε, εξαίρετα με το κουρκούμι, για τις  περισσότερες σάλτσες μου.
Όλη η διαδικασία γίνεται και αυτή στον ήλιο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι λιαστές ντομάτες μεγάλης αποξήρανσης.
Καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμες, αν πιάνοντάς τες στα δάχτυλά μου τρίβονται πολύ εύκολα και γίνονται σκόνη.
Όταν είναι λοιπόν είναι έτοιμες έχω τρεις τρόπους να τις τρίψω, ή με τα χέρια μου,
ή στο γουδί,
ή στο μούλτι.
Αποθηκεύω το πολύτιμο μπαχαρικό μου σε σκοτεινό και ξηρό περιβάλλον και σε γυάλινα βάζα.
Καλή επιτυχία.
*Προσοχή μεγάλη στη μούχλα κατά τη διάρκεια της αποξήρανσης.
Στα πιο παλιά χρόνια, ειδικά στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας, όπου η παραγωγή της ντομάτας περιοριζόταν τους καλοκαιρινούς μήνες, στα περισσότερα σπίτια ετοίμαζαν μεγάλες ποσότητες λιαστής ντομάτας, τις οποίες άπλωναν σε ειδικές αυτοσχέδιες καλαμωτές και έτσι δεν υπήρχε περίπτωση να τους μουχλιάσουν κατά την περίοδο της αποξήρανσης.

read more:https://botanologia.gr/ntomata-i-kyria-me-ta-kokkina-kai-i-istoria-tis-sto-diava-ton-aionon/

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Share: