Λιαστές πεντανόστιμες ντομάτες – ένα κορυφαίο έδεσμα

Οι λιαστές ντομάτες είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε το απόλυτο αυτό καλοκαιρινό λαχανικό στο τραπέζι μας και στη διατροφή μας το χειμώνα.
Θα χρειαστούμε κατ’ αναλογία-
– δύο κιλά κόκκινες στρογγυλές ντομάτες
– 200 γρ χοντρό θαλασσινό αλάτι
– ένα μεγάλο ξέβαθο ταψί
– μία σχάρα* ,την οποία θα τοποθετήσουμε πάνω στο ταψί
– τούλι ή μια αυτοσχέδια κρησάρα – σήτα
Ξεκινάμε:
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες μας και τις κόβουμε στα δυο.
Αφαιρούμε τους σπόρους και τις αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό.
Τοποθετούμε τη σχάρα πάνω στο ταψί και αραδιάζουμε πάνω στη σχάρα τις ντομάτες με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.
Πασπαλίζουμε τις ντομάτες μας με το αλάτι.
Τις τοποθετούμε στον ήλιο καλυμμένες με ένα  τούλι , το οποίο δεν πρέπει να τις ακουμπά , για να τις προστατέψουμε από τα διάφορα ζωύφια και τη  σκόνη – μπορούμε αν θέλουμε αντί για τούλι να κατασκευάσουμε μια αυτοσχέδια σήτα κάτι σαν κρησάρα,  οπότε θα έχουμε απόλυτη προστασία και από τα ζουζούνια και από τον αέρα.
Η διάρκεια τώρα της αποξήρανσης έχει να κάνει με το πόσο ισχυρός είναι ο ήλιος αλλά και το πως εμείς θέλουμε να είναι οι ντομάτες μας.
# αν τις θέλουμε ξερές ώστε να τις διατηρήσουμε σε γυάλινο βάζο η αποξήρανση διαρκεί περίπου επτά ( 7 ) ημέρες – πάντα ανάλογα με την ηλιοφάνεια –
# αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις ντομάτες μας στο λάδι χρειαζόμαστε λιγότερο χρόνο αποξήρανσης περίπου τρεις  ( 3 ) με τέσσερις ( 4 )  μέρες.
Εκείνο που δεν ξεχνάμε είναι να τις βάζουμε κάθε βράδυ μέσα στην κουζίνα, για να μην τραβήξουν υγρασία εκτός και
αν το μέρος που ζούμε είναι πολύ ξηρό και το βράδυ δεν ανεβάζει υγρασία.
Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμες οι ντομάτες μας όταν πια έχουν εξατμιστεί όλα τους τα υγρά και είναι τελείως στεγνές – δεν τις αφήνουμε να ξεραθούν τελείως γιατί μετά θα χρειαστεί να τις μαλακώνουμε με νερό πριν τις χρησιμοποιήσουμε.
Όταν ήμαστε ικανοποιημένοι από την αποξήρανσή τους τις τινάζουμε να φύγει το αλάτι και τις αποθηκεύουμε.
Συνήθως ο πιο κατάλληλος τρόπος αποθήκευσης είναι να τοποθετήσουμε τις ντομάτες μας σε γυάλινο δοχείο το οποίο  αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και χωρίς υγρασίες ντουλάπι.
Αν τώρα θέλουμε να διατηρήσουμε τις ντομάτες μας στο λάδι – όπως είπα τις έχουμε αποξηράνει λιγότερο χρόνο-  τις βάζουμε σε γυάλινα βάζα και προσθέτουμε το λάδι μας τόσο όσο να τις σκεπάζει.
Αν θέλουμε,μπορούμε να προσθέσουμε ρίγανη ή σκόρδο – αυτό βέβαια περιορίζει την χρήση τους σε κάποια φαγητά που δεν θέλουμε ρίγανη ή σκόρδο.

Ο τρόπος αυτός διατήρησης της ντομάτας είναι από τους ιδανικότερους , διότι έχει αναδυθεί από τα «βάθη» της ντομάτας το λυκοπένιο και να είναι ευκολότερα απορροφήσιμο από το πεπτικό μας σύστημα.
Ο παραπάνω τρόπος είναι ένας παραδοσιακός τρόπος παρασκευής λιαστής ντομάτας , ας ετοιμάσουμε τώρα και ένα μπαχαρικό με τις φλούδες της.

Ας δούμε τι είναι αυτό το μπαχαρικό μας και πως το παρασκευάζουμε:
Πολύ απλά ,είναι αποξηραμένη και τριμμένη φλούδα  ντομάτας.
Είναι ένα πολύ γευστικό μπαχαρικό το οποίο κάνω κάθε καλοκαίρι και με το οποίο μπορούμε να νοστιμίσουμε ένα πλήθος φαγητών αλλά και να ωφεληθούμε από τις σπουδαίες ιδιότητες του λυκοπενίου που περιέχει.
Μπορούμε να το προσθέσουμε σε μείγματα μπαχαρικών δικής μας εμπνεύσεως , σε πολλούς χυμούς λαχανικών αλλά και να αρωματίσουμετο αλάτι μας
Προσθέτει μιά διαφορετική νότα γεύσης σε ένα πλήθος φαγητών μας χειμώνα – καλοκαίρι καθώς είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο μπαχαρικό.
Δένει δε εξαίρετα με το κουρκούμι για τις  περισσότερες σάλτσες μας.
Όλη η διαδικασία γίνεται και αυτή στον ήλιο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι λιαστές ντομάτες μεγάλης αποξήρανσης μόνο
που εδώ χρησιμοποιούμε μόνο τις φλούδες από τις ντομάτες.
Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμες , αν πιάνοντάς τες στα δάχτυλά μας τρίβονται πολύ εύκολα και γίνονται σκόνη.
Όταν είναι λοιπόν έτοιμες έχουμε τρεις τρόπους να τις τρίψουμε , ή με τα χέρια μας , ή στο γουδί , ή στο μούλτι.
Τις αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό περιβάλλον σε γυάλινα βάζα.
Καλή επιτυχία.
*Μπορούμε αντί για σχάρα να χρησιμοποιήσουμε λαδόκολλα , την οποία θα στρώσουμε μέσα στο ταψί και επάνω θα τοποθετήσουμε τις ντομάτες μας.
Η λαδόκολλα απορροφά την υγρασία κι έτσι δεν μουχλιάζουν οι ντομάτες μας – κάτι που αποφεύγουμε με τη σχάρα  – κατά τη διάρκεια της αποξήρανσης.
Στα πιο παλιά χρόνια , ειδικά στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας όπου η παραγωγή της ντομάτας περιοριζόταν τους καλοκαιρινούς μήνες στα περισσότερα σπίτια ετοίμαζαν μεγάλες ποσότητες λιαστής ντομάτας , τις οποίες άπλωναν σε ειδικές αυτοσχέδιες καλαμωτές και έτσι δεν υπήρχε περίπτωση να τους μουχλιάσουν κατά την περίοδο της αποξήρανσης.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr :
Ντομάτα…η κυρία με τα κόκκινα και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων
Πως οι ντομάτες μας βοηθάνε να κάψουμε το περιττό λίπος
Nτομάτες-ρυθμίζουν την εσωτερική μας θερμοκρασία και βοηθούν στη μείωση της εφίδρωσης

Share: