Κουλούρι, ένα οικονομικό, λαχταριστό και νόστιμο έδεσμα

Το κουλούρι πάντα ήταν και είναι ένα αγαπημένο έδεσμα ειδικά των παιδιών μας, αλλά και ένα γρήγορο και οικονομικό σνακ για όποιον θα ήθελε να καλμάρει την πείνα του πριν από ένα γεύμα.
Σε αυτή μου τη συνταγή θα σας δείξω πως ετοιμάζω τα δικά μου κουλούρια.
Θα χρειαστώ:
-. μισό κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
-. 100gr νιφάδες βρώμης
-. 150 με 200gr λάδι
-. 200gr λευκό ξηρό κρασί
-. το χυμό μισού λεμονιού
-. μία σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
-. μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
-. δυό κουταλάκια του γλυκού baking powder
-. δύο με τρία κουταλάκια του γλυκού πάστα πιπεριάς –  συνήθως έχω πάντα πάστα από πιπεριά Φλωρίνης και σε αυτή μου τη συνταγή χρησιμοποιώ, αν δεν έχω πάστα, χρησιμοποιώ:
-. δύο κουταλάκια του γλυκού γλυκιά πάπρικα,
-. λίγο αλάτι-περίπου μισό κουταλάκι
-. ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
-. ελάχιστο τριμμένο θυμάρι
-. μισό κουταλάκι μέλι-
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το χυμό του λεμονιού και το κρασί,
προσθέτω την σόδα και ανακατεύω να διαλυθεί.
Συνεχίζω με το λάδι,
το σκόρδο,
την πάστα της πιπεριάς ή την πάπρικα,
το κουρκούμι,
το αλάτι και το μέλι, και ανακατεύω πολύ καλά.
Παράλληλα σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύω το αλεύρι με την βρώμη,
το baking powder και το θυμάρι, τα οποία στη συνέχεια τα προσθέτω στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνω πολύ καλά.
Η ζύμη μου πρέπει να είναι τόσο σφικτή όσο χρειάζεται για να μπορώ να την πλάσω χωρίς δυσκολία.
Πλάθω τα κουλούρια μου, στο μέγεθος και στο σχήμα που θέλω – αν θέλω πασπαλίζω με σουσάμι
Σε ένα ταψί αναλόγου μεγέθους στρώνω μια λαδόκολλα και αραδιάζω τα κουλούρια μου.
Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 περίπου λεπτά –  ανάλογα με το φούρνο μας.
Τα κουλούρια μου τα συνδυάζω με τυρί,
με ελιές,
με ντομάτες ακόμα και με μέλι.
Οι υψηλής διατροφικής αξίας υδατάνθρακες που περιέχουν μας χαρίζουν ενέργεια και νοστιμιά και είναι ένα εξαίρετο σνακ για όταν πεινάσουμε ανάμεσα στα γεύματα, καθώς μας παρέχουν το αίσθημα του κορεσμού χάρη στις φυτικές ίνες της  βρώμης και του αλευριού.
Επίσης είναι υψηλής διατροφικής αξίας κολατσιό για τα παιδιά μας.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου : thalia –botanologia.gr
Share: