Το σκόρδο, η θεραπευτική του δύναμη και δύο ισχυρότατα σπιτικά ελιξίρια.
Στο σκόρδο έχω αναφερθεί πολλές φορές και δεν θα σταματήσω να αναφέρομαι, για να σας θυμίζω πόσο πολύτιμο είναι για την υγεία μας.
Το σκόρδο όπως όλοι γνωρίζουμε -και πρέπει να γνωρίζουμε -είναι ένα ισχυρότατο φυσικό αντιβιοτικό με ένα ευρύ φάσμα δράσεων
Οι αντιιικές,
οι αντιβακτηριακές,
οι αντιμυκητιασικές,
οι αντιπρωτοζωικές,
οι αντιθρομβωτικές του ιδιότητες και
τα ευεργετικά αποτελέσματά του στο καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι επιστημονικά πια αποδεδειγμένες.
Η καθημερινή λήψη αυτού του πολύτιμου βολβού έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία μας από σχεδόν όλες τις λοιμώξεις.
Το γεγονός ότι το σκόρδο είναι σε θέση να βοηθήσει φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους παθήσεις μας δείχνει ότι πάρα πολλές ασθένειες έχουν κοινές ρίζες και αιτίες,
και το βασικότερο συνδέονται μεταξύ τους.
Όλα στο σώμα μας είναι συνδεδεμένα.
Η επιδίωξή μας είναι να εντοπίσουμε την αιτία.
Αν δεν προσδιορισθεί η αιτία ώστε να σταματήσουμε τα αποτέλεσματά της αυτά θα επανεμφανιστούν και ίσως δριμύτερα.
Το σκόρδο σαν απόλυτο φυσικό αντιβιοτικό, χωρίς παρενέργειες, δρα προληπτικά – και θεραπευτικά- μη αφήνοντας να δημιουργηθούν αιτίες και εστίες μόλυνσης στον οργανισμό
Τα βότανα ως πηγές φαρμακευτικών ουσιών συνεχίζουν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας
Ένα τέτοιο βότανο είναι το σκόρδο.
Το σκόρδο-Allium sativum L. ανήκει στην οικογένεια Liliaceae και ανήκει στην ομάδα κρεμμυδιών.
Ο βολβός και οι σκελίδες του σκόρδου είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού για ιατρικούς σκοπούς
Μια απλή συνταγή με σκόρδο που μας χαρίζει ένα φίνο ρόφημα με ισχυρότατες προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες
– συνθλίβουμε τρεις σκελίδες σκόρδο και τις αφήνουμε δέκα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να ενεργοποιηθεί πλήρως η πολύτιμη allicin που περιέχει, όσο πιο ψιλοκομμένες και όσο πιο καλή η σύνθλιψη τόσο πιο έντονη είναι η θεραπευτική ενέργεια του σκόρδου.
Στο μπλέντερ ρίχνουμε
– τις κοπανισμένες σκελίδες σκόρδου
– δύο μικρές ντομάτες ή μία μεγάλη
– ένα μικρό αγγούρι
– το χυμό ενός λεμονιού
– ένα ποτήρι νερό χωρίς χλώριο ή αν έχουμε ένα ποτήρι ζωμό λαχανικών
– λίγο θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι
Χτυπάμε όλα μας τα υλικά στο μπλέντερ και έχουμε έτοιμο ένα πολύτιμο και νόστιμο ρόφημα, με το οποίο μπορούμε να συνοδέψουμε κάποιο γεύμα μας,
να το πάρουμε σαν ορεκτικό,
να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά την διάρκεια μιας λοίμωξης,
να τον προσθέτουμε όπως είναι σε χορτόσουπες που μόλις ετοιμάσαμε ή σε κάποιο γεύμα της αρεσκείας μας λίγο πριν το σερβίρουμε.
Προετοιμασία φρέσκου χυμού σκόρδου
– καθαρίζουμε 100g σκελίδες σκόρδου.
– τις συνθλίβουμε σε αποστειρωμένο γουδί και γουδοχέρι και στη συνέχεια το μείγμα το σουρώνουμε μέσω ενός αποστειρωμένου τουλπανιού ή φίλτρου.
– ο χυμός μας αυτός είναι 100% φρέσκο εκχύλισμα σκόρδου.
– τα 10g ακατέργαστου σκόρδου μας δίνουν περίπου 4ml χυμού (δηλ. 2,5 g / ml). ή μια κουταλιά της σούπας, περίπου.
– το χυμό μας μπορούμε να τον αραιώσουμε περαιτέρω με αποστειρωμένο αποσταγμένο νερό.
Πως τον χρησιμοποιούμε
– σε όλες μας τις σούπες
– σε όλα μας τα ροφήματα, όπως χυμούς και smoothies λαχανικών
– σε σαλάτες
– σε ψητά λαχανικά
– σε διάφορα πιάτα φούρνου και βέβαια
– αραιωμένο – μια κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι του νερού ζωμού λαχανικών, σαν προληπτικό και ισχυρότατο θεραπευτικό ελιξίριο σε περιόδους ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος
– αραιωμένο – μια κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι του νερού ζωμού λαχανικών, σαν θεραπευτικό ελιξίριο σε περιπτώσεις λοιμώξεων από βακτήρια, ιούς, παράσιτα.
Το χυμό του σκόρδου καλό είναι να τον καταναλώνουμε την ώρα που τον παρασκευάζουμε, αλλιώς τον αποθηκεύουμε στους −20 ° C και τον αποψύχουμε πριν από τη χρήση.
Από το 1940, η ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών φαρμάκων για την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων έχει φέρει επανάσταση στην ιατρική θεραπεία και η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από μικροβιακές ασθένειες έχουν μειωθεί δραματικά.
Δυστυχώς, η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιβακτηριακών φαρμάκων συνοδεύτηκε από την εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα οργανισμών.
Το φαινόμενο της αντίστασης επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς στις διαθέσιμες επιλογές για την ιατρική θεραπεία πολλών βακτηριακών λοιμώξεων.
Και μην ξεχνάμε – δεν μας τους έχει δώσει τυχαία όλους αυτούς τους πολύτιμους θησαυρούς η φύση.
Ας μην τους αφήνουμε ανεκμετάλλευτους.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4784133/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10594976/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11759674/