Φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια.
Γνωρίζετε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι πλούσια σε σουλφίδια, χημικές ουσίες που περιέχουν θείο;
Το θείο είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο, που διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων μας, καθώς προστατεύουν αλλά και απαλλάσσουν από τα βακτήρια και τους ιούς που προκαλούν λοιμώξεις, γεγονός που κατατάσσει τα πράσινα κρεμμυδάκια στα τρόφιμα εκείνα που συμβάλουν στην πρόληψη των κρυολογημάτων έτσι, η κατανάλωση πράσινων φρέσκων κρεμμυδιών αποτρέπει και ανακουφίζει από τα κρυολογήματα, ενώ παράλληλα βοηθούν την πέψη,
ενισχύουν το στομάχι και τον σπλήνα,
αυξάνουν την όρεξη και ενισχύουν τη γεύση πολλών άλλων λαχανικών και βέβαια τα πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια έχουν ισχυρή αντιβακτηριακή,
αντιπαρασιτική και αντιιική δράση, καθώς περιέχουν allicin/αλλισίνη,
η οποία έχει μελετηθεί για τη δυνατότητά της να θεραπεύει διάφορα είδη βακτηριακών λοιμώξεων με πολλαπλή αντοχή στα φάρμακα, καθώς και ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις…
Επιπλέον τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα,
βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα,
μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου,
ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα,
ρυθμίζουν την χοληστερόλη και καθαρίζουν τις τοξίνες από το έντερο.
Διατροφικά, τα πράσινα κρεμμυδάκια έχουν ένα συνδυασμό των πλεονεκτημάτων των κρεμμυδιών και των φυλλωδών λαχανικών όπως το σπανάκι ή τα σέσκουλα.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή
-. βιταμίνης Κ – ένα μέτριο πράσινο κρεμμύδι παρέχει το 34% της επαρκούς πρόσληψης της βιταμίνης Κ για τις γυναίκες- έρευνες συνδέουν συγκεκριμένα τα κρεμμυδάκια με μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, τρία πράσινα κρεμμυδάκια μεσαίου μεγέθους και έχουμε πάρει την ημερήσια δόση μας σε βιταμίνη Κ – 
-. βιταμίνης Α,
-. βιταμίνης C και
-. φολικού οξέος/βιταμίνης Β9.
     tips – όταν είναι η εποχή τους, προσθέτουμε φρέσκα κρεμμυδάκια σε όλες μας τις σαλάτες και στις σούπες λαχανικών!!!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
μελέτες και αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9502545/
https://www.mdpi.com/1420-3049/24/1/119
https://www.mdpi.com/1422-0067/18/8/1645
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170005/nutrients
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2016/FO/C5FO01251A

Share: