Βότανα για την επιληψία και τις επιληπτικές κρίσεις

Η επιληψία είναι μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, στην οποία διαταράσσεται η δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.
Είναι μια χρόνια πάθηση που στην έξαρσή της εκδηλώνεται με επιληπτικές κρίσεις και αναφέρεται σαν μία από τις συχνότερες νευρολογικές διαταραχές.
Οι επιληπτικές κρίσεις εμφανίζονται σαν επεισόδια ανώμαλης ηλεκτρικής δραστηριότητας σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου, προκαλώντας συμπτώματα, όπως απώλεια αισθήσεων και σπαστικότητα.
Πιο απλά- η επιληψία είναι η χρόνια πάθηση και οι επιληπτικές κρίσεις το σύμπτωμα.
Ο επιληπτικός μηχανισμός της επιληψίας σχετίζεται στενά με την ανισορροπία των νευροδιαβιβαστών και τον πολλαπλασιασμό των νευρογλοιακών κυττάρων. Επιπλέον, οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μιτοχονδριακή βλάβη, οξειδωτικό στρες και διαταραχή της αποδόμησης του σακχάρου.
Αν και ο μηχανισμός της έρευνας για την επιληψία έχει φτάσει μέχρι το γενετικό επίπεδο, τα διαθέσιμα αρχεία θεραπείας και αποκατάστασης της επιληψίας δεν φαίνονται πολλά υποσχόμενα.
Πρόσφατα, τα βοτανικά φάρμακα έχουν προσελκύσει περισσότερες έρευνες λόγω της χαμηλής τοξικότητας και των παρενεργειών τους, καθώς και της εξαιρετικής αποτελεσματικότητάς τους, ειδικά σε χρόνιες παθήσεις.
Με βάση τις σωρευτικές ανασκοπήσεις, φαίνεται ότι η εμφάνιση επιληψίας δεν σχετίζεται μόνο με το νευρικό σύστημα αλλά και με το ανοσοποιητικό και μεταβολικό σύστημα, για παράδειγμα, συσσώρευση νευροεκφυλιστικών πρωτεϊνών,
ανισορροπία νευροδιαβιβαστών,
πολλαπλασιασμό νευρογλοιακών κυττάρων,
νευρική διεγερσιμότητα,
δομικές αλλαγές στις συνάψεις,
τάση νευρώνων,
μεταλλάξεις διαύλων ιόντων ή παραλλαγές συνδέτη,
φλεγμονώδη αντίδραση,
οξειδωτικό στρες,
βλάβη στα μιτοχόνδρια και διαταραχές του μεταβολισμού του γλυκογόνου. – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.604040/full
Η λέξη “επιληψία” προέρχεται από το ελληνικό ρήμα “επιλαμβάνομαι”, που σημαίνει “καταλαμβάνομαι, προσβάλλομαι αιφνίδια” και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε γαλλικό κείμενο τον 16ο αιώνα.
Τα ιάματα από βότανα έχουν μακρά ιστορία χρήσης για τη θεραπεία ατόμων με επιληπτικές διαταραχές και η χρήση τους για πρόληψη και θεραπεία έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ενώ μέρος της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας σχετικά με τη χρησιμότητα αυτών των ιαμάτων, συζητείται λεπτομερώς, παράλληλα με τη χρήση της κετογονικής δίαιτας,
τη χρήση μουσικής και τον έλεγχο των επιπέδων του GABA, για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων.
“Πολλοί άνθρωποι με επιληψία χρησιμοποιούν φυτικές και βοτανικές θεραπείες.
Μερικοί ασθενείς τα χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν στον έλεγχο των κρίσεων τους, ενώ άλλοι τα χρησιμοποιούν για τη θεραπεία των παρενεργειών των φαρμάκων ή για τον έλεγχο των συνυπαρχόντων συμπτωμάτων, όπως η κατάθλιψη,
το άγχος και τα προβλήματα μνήμης” λέει η dr Dana Ekstein, MD, PhD, ανώτερος νευρολόγος στο Hadassah Medical Center στην Ιερουσαλήμ, σε μια επισκόπηση που δόθηκε στην 70η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Επιληψίας.
“Ρωτήστε τους ασθενείς σας για τη χρήση βοτανικών ουσιών γιατί πιθανότατα τα χρησιμοποιούν και συμβουλεύστε τους  για την ασφάλεια της χρήσης τους.
Πολλοί ασθενείς υποθέτουν ότι τα φυσικά προϊόντα είναι ασφαλή, αλλά υπάρχουν σημαντικά ζητήματα ασφάλειας.
Ορισμένα βοτανικά ιάματα έχουν συσχετιστεί με επιδείνωση των επιληπτικών κρίσεων, όπως η εφέδρα- Ephedra sinica 
το βαλσαμόχορτο-Hypericum perforatum, το ginkgo biloba- Ginkgo biloba L. και το ginseng- Panax quinquefolius https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1525505001902811
“Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ βοτανικών και αντιεπιληπτικών φαρμάκων,  διότι, ορισμένα βότανα είναι επικίνδυνα και μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα ήδη λαμβανόμενα φάρμακα. είπε.
Ορισμένα βότανα μπορεί να μειώσουν ή να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα των αντιεπιληπτικών φαρμάκων.
Απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια πολλών βοτανικών θεραπειών.
Και βέβαια υπάρχουν βότανα που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων, όπως οι επιληπτικές κρίσεις, και που συντελούν στη θεραπεία της επιληψίας, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό πως η επιληψία είναι μια κρίσιμη κατάσταση του οργανισμού, η οποία δεν λύνεται με ένα μόνο βότανο.
Ένας σημαντικός αριθμός αυτών των θεραπευτικών ιαμάτων χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα και έχουν να κάνουν  και με την ήδη υπάρχουσα θεραπεία, αλλά και με την προσωπικότητα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου.
Και καθώς η επιληψία είναι μια πολύπλοκη πάθηση και υπάρχουν πολλοί τύποι της, ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει να γίνει ένα σχέδιο που ταιριάζει στο συγκεκριμένο άτομο.
Ένας παράγοντας που περιπλέκει είναι ότι τα άτομα με επιληψία μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες από έναν συνδυασμό βοτάνων, που όλα τα άλλα άτομα, όχι μόνο δεν εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά επωφελούνται άμεσα από τις ιδιότητες του συγκεκριμένου  μείγματος των βοτάνων.
Έτσι όταν προσπαθείτε να καταλάβετε εάν ένα βότανο είναι κατάλληλο για εσάς, μην βασίζεστε σε ισχυρισμούς του κατασκευαστή ή μιας εταιρείας που προσπαθεί να το πουλήσει, αλλά στα αποτελέσματα μακροχρόνιων μελετών και ερευνών και σε εθνοβοτανολογικά συμπεράσματα.
Και σύμφωνα με τα εθνοβοτανολογικά συμπεράσματα και τα αποτελέσματα μακροχρόνιων μελετών η επιληψία αντιμετωπίζεται παραδοσιακά με αντισπασμωδικά βότανα και αντισπασμωδικά φάρμακα.
Και τα άτομα με επιληψία στρέφονται σε φυσικές θεραπείες και εναλλακτικές θεραπείες για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους ή να συμπληρώσουν τις θεραπείες τους.
Από βότανα και βιταμίνες μέχρι βιοανάδραση και βελονισμό, υπάρχουν πολλά που μπορούν να βοηθήσουν.
#. Θεραπείες με βότανα-βότανα που χρησιμοποιούμε στην επιληψία-
Με την αυξανόμενη αγορά και το δημόσιο ενδιαφέρον, οι θεραπείες με βότανα έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα και ναι, υπάρχει ένα βότανο για κάθε πάθηση.
Τα βότανα, όπως καλά γνωρίζουμε, είναι ένας τρόπος ενίσχυσης και τόνωσης και θεραπείας των συστημάτων του σώματός μας.
Σύμφωνα με μελέτη, βοτανικά ιάματα που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική, ιαπωνική ιατρική Κάμπο και Ινδική Αγιουρβέδα έχουν δείξει ισχυρά αντισπασμωδικά αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται προσοχή, διότι πολλά από τα βότανα που χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων έχουν ηρεμιστικά αποτελέσματα και αλληλεπιδρούν με άλλα βότανα, συμπληρώματα και συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Αυτά τα βότανα τα παίρνουμε μόνο υπό την επίβλεψη του γιατρού μας, ώστε να παρακολουθεί τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις.
Τα βασικότερα βότανα που χρησιμοποιούμε, τα επιλέγουμε από την ομάδα των αντισπασμωδικών,
των νευροπροστατευτικών,
των αγχολυτικών και των αντικαταθλιπτικών,
συνεπικουρούμενα με την μουσική, όπως η  Σονάτα του Μότσαρτ για δύο πιάνα σε ρε μείζονα (K448), την Κετογονική δίαιτα και τον έλεγχο τον επιπέδων του GABA
Τα βότανα
Η Nigella sativa και η Cannabis sativa είναι δύο από τα καλύτερα τεκμηριωμένα αντισπασμωδικά βότανα.
-. Nigella sativa, το έλαιο της Nigella sativa βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων.
Έδειξε ισχυρές αντιεπιληπτικές ιδιότητες καθώς μείωσε τις σπασμωδικές 
Σε μια διπλά τυφλή διασταυρούμενη κλινική δοκιμή που διεξήχθη σε παιδιά με ανθεκτική επιληψία, το εκχύλισμα χορηγήθηκε ως συμπληρωματική θεραπεία και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά ενός εικονικού φαρμάκου.
Όλοι οι ασθενείς, 20 παιδιά 13 μηνών έως 13 ετών, έλαβαν συνεχή θεραπεία για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη μελέτη.
Έλαβαν εκχύλισμα (40 mg/kg/8 h) ή εικονικό φάρμακο για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων και μεταξύ αυτών των περιόδων για δύο εβδομάδες έλαβαν μόνο τα προϋπάρχοντα αντιεπιληπτικά τους φάρμακα (AEDs).
Η μέση συχνότητα των κρίσεων μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το εκχύλισμα ( P <0,05) έτσι το υδατικό εκχύλισμα Nigella sativaΤο L. έχει αντιεπιληπτικά αποτελέσματα σε παιδιά με ανθεκτικές κρίσεις.
Η thymoquinone είναι το κύριο συστατικό των σπόρων Nigella sativa και η αντισπασμωδική δράση αυτής της ένωσης αξιολογήθηκε σε πειραματικές και κλινικές μελέτες.
-. Cannabis sativa, για πάνω από μια χιλιετία, προκλινικά και κλινικά στοιχεία έχουν δείξει ότι τα cannabinoids  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων αποτελεσματικά, ιδιαίτερα σε ασθενείς με επιληψία ανθεκτική στη θεραπεία.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα  σχετικά με τον μηχανισμό, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των κανναβινοειδών σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρήση.
Η μελλοντική βασική επιστημονική έρευνα και οι προγραμματισμένες πολυκεντρικές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές θα παρέχουν πληροφορίες για τη λειτουργία των κανναβινοειδών και τις πιθανές νευροπροστατευτικές επιδράσεις του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος.
Αυτά τα ευρήματα θα αυξήσουν την κατανόησή μας για τις κρίσεις και μπορεί να παρέχουν νέα, στοχευμένα θεραπευτικά μοντέλα για την επιληψία.
Για ποια θα είναι αυτά τα μοντέλα, λόγω του μεγάλου αριθμού διαφορετικών τύπων επιληπτικών κρίσεων και λόγω της διαφοράς μεταξύ των ατόμων και της μοναδικότητάς τους,  δεν υπάρχει απλή απάντηση.
Πάντως, μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων επιμένουν και υποστηρίζουν πως η καλύτερη δυνατή επιλογή για το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με επιληψία είναι να χρησιμοποιείται το βότανο της κάνναβης, ως έχει, διότι ο οργανισμός παίρνει ταυτόχρονα όλα τα φυτοθρεπτικά συστατικά της, έχοντας αυτό που ονομάζεται “συνδυαστική επίδραση” – συνέργεια- (entourage effect), όπου όλα τα κανναβινοειδή και τα τερπένια του βοτάνου, δουλεύουν μαζί, δυναμικά για να επιτύχουν την απόλυτη υγεία. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3722849/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4604191/
και https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7012327/
Επίσης τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βότανα για την επιληψία είναι και:
-. Verbena officinalis το δικό μας ιεροβότανο, ή γοργογιάνι.
Η βερβένα έχει συνδεθεί από αρχαιοτάτων χρόνων με θεϊκές και υπερφυσικές δυνάμεις και ιδιότητες και έχει εξίσου μακροχρόνια χρήση ως φαρμακευτικό βότανο και είναι ένα από τα αρχικά 38 ανθοϊάματα Μπαχ – Bach Flower Remedies, που συνταγογραφούνται κατά του “υπερ-ενθουσιασμού”
Οι εθνοιατρικοί ιχυρισμοί για το ιεροβότανο είναι πως το βότανο μειώνει το άγχος και την αϋπνία και αποτρέπει την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων.
H Verbena officinalis (1) έχει χρησιμοποιηθεί ως ηρεμιστικό,
χαλαρωτικό,
τονωτικό των νεύρων,
αντιφλεγμονώδες,
αναλγητικό και αντικαταθλιπτικό, με ισχυρές αντισπασμωδικές,
αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και δράσεις, οι οποίες σχετίζονται και με την ενίσχυση του συστήματος GABAergic.
Εκτός από τη Verbena officinalis και άλλα είδη του του γένους verbena έχουν ηρεμιστικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες και δράσεις,  όπως η ισχυρότατη Verbena hastata ή Blue vervain
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η βερβένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικός παράγοντας ή/και συμπλήρωμα για τη θεραπεία της επιληψίας.
-. Senecio vulgaris L** – μαρτιάκος, είχε προταθεί ως θεραπεία για την επιληψία από τον Nicholas Culpeper τον 17ο αιώνα και πολύ πιο πριν από τον Πεδάνιο Διοσκουρίδη, ο οποίος έλεγε πως το αφέψημα του βοτάνου συντελεί στη θεραπεία του ίκτερου και της επιληψίας.
-. Magnolia officinalis, “μπορεί να μας εκπλήττει, αλλά το 30 με 40% των ατόμων με επιληψία θα συνεχίσουν να έχουν κρίσεις παρά τη θεραπεία τους, λόγω της ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας
Για να μην αναφέρουμε πως, ακόμη και όταν τα φάρμακα έχουν αποτέλεσμα, οδηγούν πολλές φορές, σε σοβαρές παρενέργειες, μειώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με επιληψία – επισημαίνει ο Peter de Witte γιατρός ερευνητής”
Με τόσους πολλούς ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται καλά στα συμβατικά αντισπασμωδικά φάρμακα, οι ερευνητές συνεχίζουν αμείωτα την αναζήτησή τους για μια λύση.
Έτσι τον Φεβρουάριο του 2020 μια ομάδα ερευνητών, αναμεσά τους και ο dr.Peter de Witte,  δημοσίευσε μια εργασία στο περιοδικό ACS Chemical Neuroscience στην οποία  ανέφεραν ότι η αρχαία κινεζική θεραπεία με φλοιό μανόλιας θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας.
Με το στόχο αυτό, της ανακάλυψης νέων ενώσεων, με τις οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ιάματα για ανθεκτικές στα φάρμακα επιληπτικές κρίσεις, συλλέχθηκαν και δοκιμάστηκαν 14 φυτά, τα οποία χρησιμοποιεί η παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την επιληψία.
Αυτό τους οδήγησε στην ένωση magnolol, που προέρχεται από το δέντρο της μανόλιας.
Στις δοκιμές οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η magnolol έχει ισχυρότατη αντισπασμωδική δράση και σταμάτησε ή μείωσε τις κατά τα άλλα ανθεκτικές στα φάρμακα επιληπτικές κρίσεις  – επίσης η magnolia είναι ένα από τα ισχυρότερα αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά βότανα. (4)
-. Hydrocotyle asiatica L. ή Centella asiatica L, γνωστή και ως Gotu kola ή υδροκοτύλη.
Η υδροκοτύλη είναι ένα πανάρχαιο βότανο, από τα ισχυρότερα βότανα για τη θεραπεία της επιληψίας και τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων.
Ισχυρότατο αντισπασμωδικό και αγχολυτικό βότανο, επιδρά κατευναστικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας τη συγκέντρωση GABA* στον εγκέφαλο.
Αναζωογονεί ολόκληρο το νευρικό σύστημα και δρα βελτιωτικά στη μνήμη και στη συγκέντρωση.
Η Gotu kola αλληλεπιδρά με φάρμακα για το κεντρικό νευρικό σύστημα, για αυτό απαιτείται η συνεργασία και η έγκριση του βοτάνου από τον θεράποντα γιατρό. 
– σε επόμενο άρθρο μου θα ασχοληθώ αποκλειστικά με το θαυματουργό βότανο.
Συνάψεις και υποδοχείς
*GABA
Τι είναι λοιπόν το GABA, υπάρχει στον οργανισμό μας;
Που βρίσκεται και σε τι χρησιμεύει;
Το GABA είναι νευροδιαβιβαστής!
Το GABA είναι ο πιο σημαντικός ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής στο ανθρώπινο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Οι υποδοχείς GABA είναι ευρέως κατανεμημένοι στον εγκέφαλο των θηλαστικών και αποτελούν στόχο για αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για μια ανισορροπία μεταξύ διεγερτικών και ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών στην παθοφυσιολογία της επιληψίας.
Η μείωση της GABAergic και της γλουταμινεργικής μετάδοσης εμπλέκεται στη δημιουργία επιληψίας.
Και νευροδιαβιβαστές ονομάζουμε τις  βιοχημικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμεύουν στην μεταβίβαση πληροφοριών από ένα νευρώνα του εγκεφάλου στον επόμενο!
Πιό απλά και κατανοητά το GABA είναι ένας φυσικός ηρεμιστικός παράγοντας του εγκεφάλου και
για την ακρίβεια, πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστές της λειτουργίας του,
έτσι
όταν υπάρχει επάρκεια του GABA το σώμα μας από μόνο του και με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο θα ρυθμίσει το στρες,
την ένταση,
τι άγχος και τις συνέπειές τους!
Οι διαταραχές άγχους όπως
κρίσεις πανικού,
επιληψία,
διαταραχές κρίσεων, και
πολυάριθμες άλλες καταστάσεις που περιλαμβάνουν εθισμό,
πονοκεφάλους,
σύνδρομο Parkinson, και
γνωστική εξασθένηση, όλα σχετίζονται με χαμηλή δραστηριότητα GABA.
Έτσι εάν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία του GABA, ακολουθούν επιληπτικές κρίσεις.
Το ένζυμο  του γλουταμικού οξέος (GAD) προάγει τη σύνθεση του νευρωνικού GABA από αυτό, το οποίο κωδικοποιείται από δύο διαφορετικά γονίδια, τα GAD2 και GAD1
Το GAD1 παίζει τον κύριο ρόλο για την παραγωγή GABA στον εμβρυϊκό εγκέφαλο, ενώ η συμβολή του GAD2 αρχίζει να αυξάνεται μετά τη γέννηση. 
Το GAT-1 και το GAT-3 είναι μεταφορείς GABA (GAT) και το υψηλό επίπεδο περιεχομένου GAT έχει συσχετιστεί με επιληπτικές κρίσεις.
Οι υποδοχείς GABA μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις τύπους, ως υποδοχείς GABA-A, GABA-B και GABA-C
Ο υποδοχέας τύπου Α GABA (GABA-A R) έχει βρεθεί ότι είναι ο κύριος γενετικός στόχος της κληρονομούμενης ανθρώπινης επιληψίας.
Επί του παρόντος, μειωμένη ή μη φυσιολογική λειτουργία GABA έχει ανιχνευθεί τόσο σε γενετικά όσο και σε επίκτητα ζωικά μοντέλα επιληψίας και στους ανθρώπινους επιληπτικούς εγκεφαλικούς ιστούς.
-. Convallaria majalis, το γνωστό μας μιγκέ, το οποίο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα για τη θεραπεία της επιληψίας, σήμερα δεν χρησιμοποιείται, παρά ελάχιστα, διότι κάθε μέρος του φυτού είναι δηλητηριώδες.
-. Viscum album L. ή mistletoe***, το γνωστό μας γκι, ημιπαρασιτικό βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία της επιληψίας και άλλων νευρολογικών διαταραχών.
Ο Πλίνιος ήταν ένας από τους πρώτους γνωστούς συγγραφείς που ανέφερε τη χρήση του γκι για τη θεραπεία της επιληψίας.
Αν και υπάρχει κάποια συζήτηση για την αληθινή ταυτότητα αυτού του βοτάνου, στη Φυσική Ιστορία αναφέρεται η συγκεκριμένη ποικιλία γκι ως η ιδανικότερη για την επιληψία.
Αναφέρει επίσης ότι μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το γκι που δεν έχει αγγίξει το έδαφος κατά τη συγκομιδή, διατηρεί στο έπακρο τις ιδιότητές του και μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά την επιληψία.
Το 1720, ο Sir John Colbatch προσέγγισε εκ νέου τη χρήση του γκι για τη θεραπεία της επιληψίας.
Σε πρόσφατες μελέτες παρατηρήθηκε πως το Viscum album L. εμπλέκεται και στην επάρκεια του GABA, του νευροδιαβιβαστή, ο οποίος είναι ο φυσικός  ηρεμιστικός παράγοντας του εγκεφάλου, ιδιότητα που το κατατάσσει ανάμεσα στα πρώτα της ομάδας των βοτάνων των ειδικών για την επιληψία.
-. Artemisia annua, αυτό το πολύτιμο βότανο που έχει προταθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών μεταξύ των οποίων η επιληψία, 
το Alzheimer και ο covid-19.
Η artemisinin, μια πολύτιμη ουσία, προέρχεται από τα φύλλα και τα άνθη του βοτάνου Artemisia annua και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες.
Είναι ένα βότανο για το οποίο οι έρευνες, συνεχίζουν αμείωτες, από πάρα πολλούς ερευνητές και πολλά πανεπιστήμια.
“Τα δεδομένα μας, όχι μόνο παρέχουν μια σταθερή βάση για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι artemisinins αναγνωρίζονται από ένα μόριο-στόχο, αλλά θα βοηθήσουν επίσης τους ερευνητές να αναπτύξουν και να βελτιστοποιήσουν αυτούς τους παράγοντες σε εξαιρετικά συγκεκριμένους ρυθμιστές της gephyrin.
Αυτοί οι ρυθμιστές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των νευρολογικών ασθενειών όπως η νόσος του Alzheimer, η σχιζοφρένεια και η επιληψία”
-. Celtis integrifolia, κοινώς γνωστό ως African Hackberry, είναι ένα φαρμακευτικό βότανο του οποίου η ρίζα, τα φύλλα και ο φλοιός χρησιμοποιούνται από τους λαούς της Αφρικής, και όχι μόνο, για τη θεραπεία της επιληψίας.
Οι μελέτες για το βότανο έδειξαν πως το εκχύλισμα των φύλλων τους Celtis integrifolia διαθέτει ισχυρή αντισπασμωδική δράση, ενισχύοντας έτσι τον εθνοϊατρικό ισχυρισμό για τη χρήση του βοτάνου στη διαχείριση της επιληψίας.
-. Uncaria rhynchophylla, η αντισπασμωδική δράση του υδατικού εκχυλίσματος της Uncaria rhynchophylla έχει παρατηρηθεί σε μοντέλα επιληπτικών κρίσεων, όπως και η βελτίωση των  επιληπτικών κρίσεων, που προκαλούνται από το καϊνικό οξύ ρυθμίζοντας την ανοσοαπόκριση και το μονοπάτι σηματοδότησης.
-. Paeonia officinalis L. τα δεδομένα έδειξαν ότι το εκχύλισμα από τη ρίζα της παιώνιας έχει εξαιρετική προστατευτική δράση στους κατεστραμμένους νευρώνες, εκτός από την αντισπασμωδική της δράση, όταν χορηγείται από το στόμα.
-. Scutellaria baicalensis και η Scutellaria lateriflora, και τα δύο αυτά είδη του γένους της Scutellaria έχουν επιδείξει ισχυρή αγχολυτική και νευροπροστατευτική δράση.
Στη σκουτελλάρια έχουν παρατηρηθεί τέσσερα ισχυρότατα φλαβονοειδή, το baicalein,
το scutellarein,
το wogonin και το baicalein.
Και είναι γνωστό ότι ορισμένα φλαβονοειδή, καθώς και οι γλυκοσίδες τους, – οι γλυκοσίδες ασκούν θεραπευτική επίδραση στην επιληψία-  ασκούν αγχολυτική, ηρεμιστική και αντισπασμωδική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα
Έτσι τα κύρια φλαβονοειδή, το baicalin,
το baicalein και το wogonin έχουν προσελκύσει την προσοχή για τις ποικίλες δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών,
αντιοξειδωτικών,
αντισπασμωδικών και αγχολυτικών δράσεων.
Αυτά τα φλαβονοειδή, έχει αποδειχθεί, ότι έχουν υψηλή συγγένεια με τον υποδοχέα GABA A
Το Baicalin μπορεί να περάσει από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μπορεί να είναι ένα πιθανό συμπλήρωμα για την πρόληψη και τη θεραπεία της επιληψίας, καθώς μείωσε το ποσοστό των κρίσεων, αύξησε τον λανθάνοντα χρόνο έναρξης των κρίσεων, ανέστειλε την αύξηση του επιπέδου υπεροξείδωσης των λιπιδίων,  και άσκησε νευροπροστατευτικά αποτελέσματα https://www.hindawi.com/journals/omcl/2015/171756/
Έτσι, από τα συμπεράσματα πολλών μελετών, παρατηρούμε πως μια σειρά από νευρικά και νοοτροπικά βότανα, με τη κατάλληλη και συνετή χρήση και με την βοήθεια και άλλων θεραπευτικών πρακτικών – μουσική- συντελούν στη μείωση της έντασης και στη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων και της επιληψίας.
-. Lavandula stoechas L., τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι η θεραπεία με εκχύλισμα αγριολεβάντας καθυστέρησε σημαντικά την έναρξη της πρώτης κρίσης και μείωσε τη σοβαρότητα των σπασμών, ενώ η Lavandula angustifolia, η γνωστή μας λεβάντα βοηθάει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, είναι ασφαλής για άτομα με επιληψία, έχει ισχυρές αντισπασμωδικές ιδιότητες, οι οποίες όμως δεν υποκαθιστούν τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.
-. Coriandrum sativum L., τα υδατικά και τα αιθανολικά εκχυλίσματα σπόρων κόλιανδρου έχουν  διερευνηθεί για τα πιθανά αντισπασμωδικά τους αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι και τα δύο εκχυλίσματα έχουν ισχυρά αντισπασμωδικό αποτέλεσμα.
“Επίσης τα αποτελέσματα μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι ο κόλιαντρος, ο οποίος στην παραδοσιακή ιατρική συνταγογραφείται για την ανακούφιση του πόνου,
τη διαχείριση του άγχους και των ισχυρών  αντισπασμωδικών αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων και δράσεων, προλαμβάνει νευρωνικές βλάβες και είναι ένα χρήσιμο φάρμακο για τη διαχείριση των διαταραχών μάθησης και μνήμης που προκαλούνται από επιληψία.” επισημαίνουν οι ερευνητές.
Συμπερασματικά, οι μελέτες  έδειξε νευροπροστατευτικά,
αντιαποπτωτικά και αντισπασμωδικά αποτελέσματα του υδρο-αλκοολικού εκχυλίσματος του κόλιαντρου. (2)
-. Ferula gummosa,η φερούλα είναι ένα φημισμένο και πολύτιμο βότανο, το οποίο παρέχει ένα πιο ισχυρό προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι των επιληπτικών κρίσεων.
Έχει χρησιμοποιηθεί εντατικά ως αντισπασμωδικό,
αντιεπιληπτικό,
αντιφλεγμονώδες και
αναλγητικό βότανο.
Η Ferula gummosa είναι ένα βότανο που μελετάται εντατικά για τις ισχυρές αντισπασμωδικές του ιδιότητες, ώστε να βρεθούν νέες φαρμακευτικές εφαρμογές.(3)
-. Ziziphus jujuba, ο καρπός της  Ziziphus jujuba, γνωστή και ως τζιτζιφιά, ή κινέζικος χουρμάς, ή κόκκινος  χουρμάς,έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως τροφή και κινέζικο φυτικό φάρμακο για πάνω από 3.000 χρόνια.
Σε μελέτες έχει αποδειχθεί πως το υδροαλκοολικό εκχύλισμα των φρούτων της Ziziphus jujuba έχει αντισπασμωδική δράση και αντιεπιληπτικά αποτελέσματα έναντι των επαγόμενων κρίσεων, καθώς και βελτίωση της γνωστικής εξασθένησης που προκαλείται από επιληπτικές κρίσεις.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21723789/
και https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/3019568/
-. Acorus calamus, στο σύστημα ιατρικής της Αγιουρβέδα, τα ριζώματα του Acorus calamus θεωρούνται ότι διαθέτουν πολλές και ισχυρότατες ιδιότητες και δράσεις.
Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών όπως η επιληψία,
η σχιζοφρένεια,
οι διαταραχές μνήμης, 
οι διαλείποντες πυρετοί,
οι νευρολογικές διαταραχές και πολλές άλλες παθήσεις.
Σε σύγχρονες μελέτες, τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Acorus calamus έχει την ικανότητα να αποτρέπει την ανάπτυξη επιληπτογένεσης ρυθμίζοντας αντιοξειδωτικά ένζυμα, καθιστώντας τον Acorus calamus ως μελλοντικό αποτελεσματικό αντιεπιληπτικό φάρμακο.
Έχει αποδειχθεί η αντισπασμωδική του δράση και ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών δράσεων όπως καταπραϋντικές,
κατασταλτικές του κεντρικού νευρικού συστήματος,
αντισπασμωδικές,
αναλγητικές,
αντιφλεγμονώδεις,
αντιοξειδωτικές
ισχυρές ηρεμιστικές και υπνωτικές.
http://www.jsirjournal.com/Vol2Issue502.pdf
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13880200701538724
 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18375638/
-. Bacopa monnieri L, άλλο ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδα για τη θεραπεία της επιληψίας.
Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι το bacopa μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων.
Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα, διότι, εκτός των άλλων, άτομα με ιστορικό προβλημάτων των πνευμόνων ή  ουροποιητικών προβλημάτων και έλκος στομάχου πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με το βότανο.
-. Matricaria recutita, ενώ είναι ένα από τα γνωστότερα ηρεμιστικά βότανα και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις επιληψίας, χρειάζεται την επίβλεψη του γιατρού μας, διότι αλληλοεπιδρά με πολλά άλλα φάρμακα και έχει ισχυρές επιδράσεις με άλλα ηρεμιστικά.
Το χαμομήλι, ένα από τα ισχυρότερα και αποτελεσματικότερα βότανα που πρέπει να έχουμε στη φαρέτρα μας για την απόκρουση πολλών ασθενειών, μπορεί να παρατείνει τα αποτελέσματα κάποιων φαρμάκων.
#. Παρένθεση – Το χαμομήλι,
το θυμάρι,
το Curcuma longa- κουρκούμι,
η Nigella sativa, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιληψίας ρυθμίζοντας τους νευροδιαβιβαστές και τη συναπτική λειτουργία.
το Silybum marianum- γαιδουράγκαθο,
o Crocus sativus- το σαφράν
το Piper nigrum- το μαύρο πιπέρι,  αντιμετωπίζουν την επιληψία ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και τους φλεγμονώδεις παράγοντες,
ο Acorus tatarinowii,
η Glycyrrhiza glabra L, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιληψίας ρυθμίζοντας τα νευρογλοιακά κύτταρα.
το Curcuma longa- κουρκούμι,
το Silybum marianum- γαιδουράγκαθο,
ο Acorus tatarinowii, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιληψίας ρυθμίζοντας τη μιτοχονδριακή βλάβη και το οξειδωτικό στρες.
Η χορήγηση Valproic acid, του πιο συνηθισμένου φαρμάκου που συνταγογραφείται κατά της επιληψίας προκαλεί πολλές μεταβολικές και μορφολογικές ανωμαλίες στο ήπαρ λόγω του γεγονότος ότι το ήπαρ είναι το κύριο όργανο αποτοξίνωσης για αυτά τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Tο ήπαρ επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κατάποση valporic acid.
Ωστόσο, η κατάποση σιλυμαρίνης και/ή βιταμίνης Ε που είναι φυσικά αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει αυτή την επιβλαβή επίδραση αυτών των φαρμάκων στο ήπαρ.
έτσι οι ερευνητές συμβουλεύουν, βάση των αποτελεσμάτων τους,  τους ασθενείς που κάνει χρόνια χρήση valporic acid να κάνουν περιοδική έρευνα της ηπατικής λειτουργίας και να χρησιμοποιούν σιλυμαρίνη ή/και βιταμίνη Ε για την προστασία του συκωτιού τους.
#

-. Valeriana officinalis, ισχυρότατο ηρεμιστικό και αντισπασμωδικό, αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα και βότανα.
Το παίρνουμε υπό την επίβλεψη του γιατρού μας, διότι μπορεί να αυξήσει την καταστολή.
Η βαλεριάνα μερικές φορές συνδυάζεται με Melissa officinalis, ένα άλλο βότανο που έχει ηρεμιστική δράση.
-. Passiflora incarnata L. βοηθάει στη θεραπεία και την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων – η πασιφλόρα χρειάζεται προσοχή, διότι μπορεί να αυξήσει την καταστολή.
-. Convolvulus prostratus, το Convolvulus prostratus είναι ένα πολυετές βότανο που μοιάζει με την Ipomoea purpurea ή morning glory.
Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως τονωτικό του εγκεφάλου, για τη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών ασθενειών,
της επιληψίας,
για τη βελτίωση και τη διατήρηση της μνήμης και για ένα ευρύ φάσμα άλλων παθήσεων.
Έχει ισχυρά αγχολυτικά,
αντισπασμωδικά,
χαλαρωτικά,
αντιεμμονικά και νοοτροπικά αποτελέσματα.
Ειδικά στην Ayurvedic χρησιμοποιείται για την αϋπνία,
την επιληψία,
τις ψευδαισθήσεις και το άγχος
Το βότανο προκαλεί αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης, προάγει τον καλό ύπνο και γενικά προσφέρει ανακούφιση από το στρες,
την ψυχική κόπωση,
τον νευρωτισμό.
Με βάση τη συνολική ανασκόπηση του προφίλ των βοτάνων, της φαρμακογνωσίας, της φυτοχημείας, των φαρμακολογικών και των τοξικολογικών δεδομένων για το Convolvulus prostratus, σίγουρα, θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για μελλοντική έρευνα και ανάπτυξη του πολύτιμου βοτάνου.(7)
-. Acorus tatarinowii, το οποίο είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για πολλές και διάφορες παθήσεις μεταξύ των οποίων και η επιληψία.
Τόσο το αφέψημα όσο και το πτητικό έλαιο που εξάγεται από το ρίζωμα του Acorus tatarinowii  έχουν ισχυρά αντισπασμωδικά αποτελέσματα.
 Και τα δύο εκχυλίσματα μπορούν να αποτρέψουν τους σπασμούς καθώς και τη βλάβη του GABAergic, νευρώνα στον εγκέφαλο που σχετίζεται με σπασμούς – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15816974/
-. Caesalpinia bonduc (L.) Roxb.,η αντιεπιληπτική δράση του Caesalpinia bonducella έχει διερευνηθεί επισταμένως, όπου μεταξύ άλλων έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση της εμφάνισης τονικών σπασμών.
     -. Ωστόσο, όπως καταλαβαίνουμε, αυτά τα ευρήματα των μελετών δεν σημαίνουν ότι η λήψη οποιουδήποτε από αυτά τα βότανα θα θεραπεύσει από μόνο του την επιληψία.
Απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα, ώστε να καθοριστούν φαρμακευτικές δόσεις, να παρατηρηθούν τα αποτελέσματα,
να καταγραφούν τυχόν παρενέργειες που στο παρελθόν δεν καταγράφηκαν και να παρατηρηθούν οι αλληλεπιδράσεις με άλλες επιληπτικές θεραπείες.
Μεταξύ των παραπάνω βοτάνων, τα Caesalpinia bonduc (L.) Roxb.,
Opopanax chironium και Paeonia officinalis L. έχουν συνταγογραφηθεί για την επιληψία σε παιδιά.- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1059131114000260
     -. Οι περισσότερες από τις οδούς χορήγησης των βοτάνων είναι από το στόμα, αλλά ο Cedrus deodara Loudon και η Origanum majorana L. χορηγήθηκαν και μέσω εισπνοής.
Τα περισσότερα από τα βότανα που μελετώνται για την αντισπασμωδική τους δράση έχουν αποτελεσματική αντιεπιληπτική ικανότητα.
Είτε αλληλοεπέδρασαν με τους υποδοχείς GABA είτε είχαν αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες, αν και μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι φαρμακολογικοί μηχανισμοί, π.χ. νευροπροστατευτική δράση.
Άλλα βότανα που έχουν προταθεί για τη θεραπεία της επιληψίας είναι:
Euonymus alatus
Avena sativa L
Allium sativum
Cannabis sativa L.
Peganum harmala L.
Buxus sempervirens L.
Cichorium intybus L.
Melissa officinalis L.
Juniperus oxycedrus L.
Anthemis cotula L.
Linum usitatissimum L.www.researchgate.net  και https://www.researchgate.net και https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/epi.12463
-. Βότανα που δεν χρησιμοποιούμε στην επιληψία και στις επιληπτικές κρίσεις-
Επιληπτικές κρίσεις έχουν αναφερθεί ευρέως μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν εφεδρίνη.
-. τα βότανα του γένους εφέδρα χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια για να θεραπεύσουν πολλές και διαφορετικές παθήσεις, όπως δυσκολίες στην αναπνοή από το άσθμα,
την αλλεργία,
το κοινό κρυολόγημα και την κατατονία.
Ενεργά συστατικά του βοτάνου απομονώνονται και χρησιμοποιούνται σε πολλά παρασκευάσματα καταπολέμησης του κρυολογήματος και των αλλεργιών.
Δύο όμως ισχυρότατα αλκαλοειδή των βοτάνων του γένους της εφέδρας, η εφεδρίνη και η ψευδοεφεδρίνη, έχει παρατηρηθεί σε μελέτες πως προκαλούν επιληπτικές κρίσεις
Άλλα βότανα που αναφέρθηκαν ότι προκαλούν επιληπτικές κρίσεις στον άνθρωπο είναι:
-. ο Arcostaphylos uva-ursi,  που χρησιμοποιείται ως αντιρευματικό, το οποίο περιέχει αρβουτίνη που προκαλεί εμβοές, παραλήρημα και επιληπτικές κρίσεις
-. το Piper mysticum ή kava-kava, και είναι οι θρυμματισμένες ρίζες του φυτού, το οποίο πιστεύεται ότι έχει αντιαγχωτικά ή ηρεμιστικά αποτελέσματα.
-. το Piper methysticum, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως ηρεμιστικό βότανο για επιληπτικές κρίσεις, ωστόσο,  μπορεί να βλάψει το συκώτι, ακόμη και αν ληφθεί για μικρό χρονικό διάστημα.
Παίρνουμε kava μόνο υπό την επίβλεψη του γιατρού μας, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τη λειτουργία του ήπατος.
Το Kava μπορεί να αλληλεπιδράσει με μια σειρά από άλλα φάρμακα και το σπουδαιότερο -ΔΕΝ παίρνουμε kava εάν έχουμε νόσο του Πάρκινσον.
-. το Pausinystalia yohimbe, φλοιός δέντρου που περιέχει μια ποικιλία φαρμακολογικά δραστικών ουσιών και κυκλοφορεί σε μια σειρά προϊόντων για body-building και χρησιμοποιείται επίσης ως αφροδισιακό, και
-. το Aconitum sp. που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ρευματισμών και της αρθρίτιδας, έχει αναφερθεί ότι προκαλεί σπασμούς.
-. η Actaea racemosa  ή Cimicifuga racemosa
-. η Cicuta douglasii (DC)
-. η Paullinia cupana ή guarana– σε υψηλές δόσεις, το guarana μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες παρόμοιες με εκείνες της υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης , συμπεριλαμβανομένων των επιληπτικών κρίσεων – https://epilepsidergisi.com/eng/jvi.aspx?pdir=epilepsi&plng=eng&un=JTES-29981
ΔΕΝ χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ  τα παρακάτω βότανα στην επιληψία, εκτός και αν μας τα συστήσει ο γιατρός μας:
-. το Ginkgo ( Ginkgo biloba ) και
-. το ginseng ( Panax ginseng και Panax quinquefolius ) έχουν προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις σε αρκετούς ανθρώπους.
-. υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το GLA, ένα είδος λιπαρού οξέος που βρίσκεται στο έλαιο νυχτολούλουδου-Oenothera biennis και το έλαιο μποράγου-Borago officinalis ), επιδεινώνουν την επιληψία.
-. το υπερικό-Hypericum perforatum, αλληλεπιδρά με μια σειρά από φάρμακα και βότανα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιληψίας.
-. η λευκή ιτιά-Salix alba, μπορεί να αλληλοεπιδράσει με φάρμακα για την επιληψία.
Βότανα προς αποφυγή
Μερικά βότανα συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων κοινών, όπως η καμφορά,
ο ευκάλυπτος,
Salvia miltiorrhiza , ή κόκκινο φασκόμηλο
ο υσσώπος
το δενδρολίβανο
το φλισκούνι
ο μάραθος μπορεί να αυξήσουν άμεσα την πιθανότητα επιληπτικών κρίσεων.
Τα βότανα που περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με αντιεπιληπτικά φάρμακα ή να επιδεινώσουν τις κρίσεις είναι:
το σκόρδο
μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των φαρμάκων,
η Schizandra
μπορεί να προκαλέσει επιπλέον επιληπτικές κρίσεις,
η μέντα,

το σύμφυτο.
Πολλά άλλα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, είτε προκαλώντας περισσότερους σπασμούς είτε επιδεινώνοντας τις παρενέργειες.
Φυσικά το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό ανάλογα με το είδος των επιληπτικών κρίσεων και τα αντισπασμωδικά φάρμακα που παίρνει ο ασθενής.https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1528-1167.2007.01379.x
Αιθέρια έλαια
Ορισμένα από τα συστατικά των αιθέριων ελαίων μπορούν και διασπούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι είτε χρήσιμα είτε επιβλαβή, ανάλογα με την ουσία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν δοκιμάσουν οποιοδήποτε είδος αρωματοθεραπείας, οι επιληπτικοί ασθενείς θα πρέπει να μιλήσουν πρώτα με το γιατρό τους.
Ορισμένα αιθέρια έλαια αλληλεπιδρούν με τα επιληπτικά φάρμακα, επομένως, ο γιατρός θα πρέπει πάντα να δίνει την έγκρισή του εκ των προτέρων για να προχωρήσει κάποιος σε θεραπείες αρωματοθεραπείας.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η αρωματοθεραπεία κάποιες φορές και ανάλογα με τον ασθενή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα σε συνδυασμό με τα κάποια φάρμακα
Ενώ η αρωματοθεραπεία δεν θεραπεύει την επιληψία, είναι μια πολύ ευεργετική υποστηρικτική, μη επεμβατική θεραπεία, για τους περισσότερους επιληπτικούς ασθενείς.
Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται επηρεάζουν τον εγκέφαλο, επιτρέποντας μερικές φορές να σταματήσει τελείως μια επερχόμενη κρίση.
Αιθέρια που μπορεί να βοηθήσουν
Εάν ένα αιθέριο έλαιο περιέχει συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να κοιμηθεί ή να μειώσει το στρες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων ανακουφίζοντας ορισμένα ερεθίσματα.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019, έλαια από βότανα που ανήκουν στην οικογένεια Cymbopogon (5), η οποία περιλαμβάνει το Cymbopogon citratus, το γνωστό μας λεμονόχορτο,
το Cymbopogon nardus, τη γνωστή μας σιτρονέλλα,
Cymbopogon winterianus και στην οικογένεια Acorus, η οποία περιλαμβάνει τον Acorus calamus,
τον Acorus tatarinowii και
τον Acorus gramineus, έχουν αυτήν την ιδιότητα.
Οι μελέτες για τα αιθέρια έλαια αυτών των βοτάνων έδειξαν πως
-. κατά την εισπνοή του αιθέριου ελαίου του Acorus gramineus έχουν μετρηθεί σημαντικά υψηλότερα επίπεδα GABA στον εγκέφαλο.
-. το Cymbopogon citratus, έχει ισχυρές αγχολυτικές, καταπραϋντικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες
-. το Cymbopogon winterianus έχει ισχυρές αναλγητικές, αγχολυτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες και η χορήγησή του σε πειραματικές μελέτες, μείωσε σημαντικά τον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων
Επίσης το αιθέριο έλαιο:
-. της Angelica archangelica μειώνει τη διάρκεια των τονικών σπασμών,
μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης μετά την κρίση και μειώνει τη θνησιμότητα από επιληπτικές κρίσεις.
-. της φλούδα των νεραντζιών, Citrus aurantium, αυξάνει τον λανθάνοντα χρόνο σε επιληπτικές κρίσεις,
αυξάνει τον χρόνο ύπνου και μειώνει το άγχος,
-. της Nigella sativa, αναστέλλει τους σπασμούς,
-. της Lippia alba, έχει ισχυρά αντισπασμωδικά αποτελέσματα και αυξάνει τον λανθάνοντα χρόνο σε επιληπτικές κρίσεις,
-. της ρητίνη της Gardenia lucida προστατεύει από την ένταση και τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων και τη θνησιμότητα.
-. του Eugenia caryophyllata, το γνωστό μας γαρύφαλλο, για το λάδι του οποίου-το γαρυφαλέλαιο- μελέτη διαπίστωσε ότι μια δόση 0,1 mL/kg απέτρεψε όλους τους σπασμούς με ποσοστό επιβίωσης 100% σε ζωικά μοντέλα,
-. της Lavandula angustifolia -λεβάντα, προστατεύει από την τοξικότητα του ασβεστίου κατά τη διάρκεια επιληπτικών κρίσεων…https://www.hindawi.com/journals/ecam/2019/6216745/
Αιθέρια προς αποφυγή
-. το αιθέριο έλαιο του Cinnamomum camphora, η γνωστή μας καμφορά και
-. το αιθέριο έλαιο του Eucalyptus globulus, μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις σε άτομα με επιληψία, σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών, όπως και αιθέρια έλαια που περιέχουν thujone, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.
Η thujone είναι μια φυσική δίκυκλη μονοτερπενική κετόνη, και εμφανίζεται στη φύση σε δυο διαστερεομερείς δομές: την (-)- α– thujone και την (+)-β-thujone
Η α– και β-thujone αναστέλλουν την ενεργοποίηση των υποδοχέων GABA (gamma Aminobutyric acid) και έτσι οι νευρώνες μπορούν να πυροδοτηθούν εύκολα.
Αποτέλεσμα αυτής της αναστολής είναι η πιθανή πρόκληση  επιληπτικών κρίσεων…https://www.mountsinai.org/health-library/condition/seizure-disorders
Βότανα και τα αιθέριά τους που περιέχουν thujone και τα οποία πρέπει να αποφεύγονται σε περιπτώσεις επιληψίας:
ευκάλυπτος ( Eucalyptus globulus )
μάραθος ( Foeniculum vulgare )
ύσσωπος ( Hyssopus officinalis )
pennyroyal ( Mentha pulegium )
δεντρολίβανο ( Rosmarinus officinalis )
φασκόμηλο (Salvia officinalis)
tansy (Tanacetum vulgare)
thuja (Thuya occidentalis)
αψιθιά (Artemesia absinthium)
Συμπέρασμα
Πολλά βότανα έχουν αντισπασμωδική δράση.
Ωστόσο, κάποια από αυτά δεν έχουν ελεγχθεί επιστημονικά σε τυχαιοποιημένες τυφλές ελεγχόμενες μελέτες.
Τα βοτανικά φάρμακα μπορεί να μην είναι τόσο αβλαβή όσο πιστεύουν πάρα πολλά άτομα και καθώς αυξάνεται η χρήση βοτανικών φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρότεροι κανονισμοί και άτομα που δεν έχουν γνώση να μην εκφέρουν άποψη.
Ορισμένα από τα βοτανικά φάρμακα  μπορεί να είναι δυνητικά νευροτοξικά και να προκαλούν επιληπτικές κρίσεις.
Απαιτείται περαιτέρω κλινική έρευνα, επαγρύπνηση και αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών για τον καθορισμό του κινδύνου που σχετίζεται με τη χρήση διαφόρων βοτανικών φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia – botanologia.gr

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο γιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
Εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
Δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

μελέτες, έρευνες, αναφορές
Οι επιδράσεις της βοτανοθεραπείας στην επιληψία – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5564656/
https://www.mdedge.com/neurology/epilepsyresourcecenter/article/130285/epilepsy-seizures/how-do-patients-epilepsy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5564656/
*https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332217320139?via%3Dihub
https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrocotyle_umbellata
**http://www.botanical.com/botanical/mgmh/g/grocom41.html#com
https://en.wikipedia.org/wiki/Senecio_vulgaris
*** https://www.herbalgram.org/resources/herbalgram/issues/68/table-of-contents/article2901/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7340679/
https://en.wikipedia.org/wiki/Mistletoe
http://www.epilepsynaturapedia.com/index.php/Mistletoe
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32668477/
https://plants.jstor.org/stable/10.5555/al.ap.upwta.3_955
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190129124935.htm
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780444640581000042
https://www.research-in-germany.org/news/2019/1/2019-01-31_New_Findings_About_Anti-Malaria_Drug.html
https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/anticonvulsant
(1)
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/verbena-officinalis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871286/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174135/
(2)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5355817/
https://sites.kowsarpub.com/zjrms/articles/1279.html
(3)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27077815/
(4)
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200311112014.htm
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acschemneuro.9b00610
magnolia and epilepsy
https://www.acs.org
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5365644/
(5)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17561386/ – λεμονόχορτο
το σκόρδο έχει ισχυρές αντισπασμωδικές ιδιότητες – anti-seizure :
https://www.researchgate.net/
(6)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5000650/
https://www.researchgate.net
(7)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3868798/
ματζουράνα – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1059131114000260
https://www.seizure-journal.com/article/S1059-1311(14)00026-0/fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3684096/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5771388/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/acorus
https://scialert.net/fulltext/?doi=jms.2014.290.296
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17349826/
https://www.semanticscholar.org/paper/Rosmarinic-acid-is-anticonvulsant-against-seizures-Grigoletto-Oliveira/25928f9dd3bedeac67d0c1e8fae4a5303ce2fce1
ροσμαρινικό οξύ
διατροφή και επιληψία  https://www.epilepsy.com/article/2014/3/epilepsy-specialist-discusses-herbal-products-seizures

 

Share: