Θυμάρι – τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού!

Κοιτάζοντας τη χημική σύνθεση μιας συνηθισμένης τροφής φυτικής προέλευσης αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα που κατοικοεδρεύει εντός της!!!
Ας δούμε λίγο τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού και στο αιθέριο έλαιό του!!!
Το Thymus vulgaris κοινώς γνωστό ως “θυμάρι” έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς αιώνες για τις αρωματικές, γαστρονομικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Το όνομα θυμάρι προέρχεται από την ελληνική λέξη “θύμος” που σημαίνει θάρρος ή δύναμη.
Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., το θυμάρι χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως φαρμακευτικό φυτό, το οποίο αναφέρθηκε στο έργο του Διοσκουρίδη.
Ωστόσο, στην περιοχή της Μεσογείου χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως μπαχαρικό και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί σε είδη θυμαριού για τον προσδιορισμό της χημικής τους σύστασης.
Μια μεγάλη ποικιλία χημικών ενώσεων καθώς και αιθέριων ελαίων αποτελούν την κύρια σύνθεση του θυμαριού που ποικίλλει ανάλογα με το κλίμα και τη γεωγραφική περιοχή.
Έρευνες έχουν αναφέρει ότι το θυμάρι περιέχει 56.53% monoterpenes,
28.69% monoterpene hydrocarbons,
5.04% sesquiterpene hydrocarbons και
1.84% oxygenated sesquiterpenes.
Το θυμάρι είναι πλούσιο σε πολλά flavonoids και
phenolic antioxidants όπως η zeaxanthin,
η lutein,
η pigenin,
η naringenin,
η luteolin και η thymonin
Το φρέσκο ​​θυμάρι έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, καθώς είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία.
Κάλιο,
σίδηρος,
ασβέστιο,
μαγγάνιο,
μαγνήσιο και σελήνιο συγκεντρώνονται στα φύλλα και το κύριο συστατικό του ελαίου που εξάγεται είναι η θυμόλη.
Η θυμόλη είναι ένα σημαντικό φαινολικό συστατικό που ευθύνεται κυρίως για την αντιοξειδωτική δράση του θυμαριού.
Ο ανθισμένος μίσχος του θυμαριού περιέχει παράγωγα flavonoid όπως η apigenol και η luteolol,
phenolic acids όπως το cafeic και το rosmarinic acids, και tannins.
Επίσης θα βρούμε στο αιθέριο έλαιό του geraniol,
1,8-cineol,
borneol,
geranyl acetate,
para-cymene,
carvacrol,
linalool,
alpha-Thujene
alpha-Pinene
beta-Pinene
beta-Myrcene
alpha-Phellandrene
Carene<δ-2->
D-Limonene
beta-Phellandrene
para-Cymene
gamma-Terpinene
Terpineol
Terpinen-4-ol
Caryophyllene
Cyclohexene,
1-methyl-4-(5-methyl-1-methylene-4-hexenyl)
     όταν τρώμε λοιπόν κάποιο  φαγητό πασπαλισμένο με άφθονο θυμάρι καταπίνουμε όλες τα παραπάνω φυτοθρεπτικά συστατικά!!!
Κάποιες από αυτές τις φυτο – χημικές ουσίες  διασπώνται κατά τη διάρκεια της πέψης, κάποιες άλλες όμως συνεχίζουν να κάνουν μια σειρά από ακόμα μη εξακριβωμένες λειτουργείες στο σώμα μας:
-. ίσως να θέτουν σε λειτουργεία ή εκτός λειτουργείας τη δράση κάποιων γονιδίων, ή
-. να αναχαιτίζουν κάποια ελεύθερη ρίζα προτού διαταράξει κάτι σημαντικό στο βάθος ενός κυττάρου.
     θα ήταν θαυμάσιο να γνωρίζαμε όλα αυτά – βέβαια σιγά-σιγά τα μαθαίνουμε – μπορούμε όμως εν τω μεταξύ να τρώμε θυμάρι, γνωρίζοντας ότι πιθανόν δεν μας προκαλεί κανένα κακό, μια και οι άνθρωποι το έτρωγαν ανέκαθεν, και ότι μάλλον μας κάνει καλό, μια και οι άνθρωποι το έτρωγαν ανέκαθεν – εξ άλλου μην ξεχνάμε πως  ενθοβοτανολόγος Paul Alan Cox, Ph.D. έχει πει:
Όταν οι λαοί ζουν εδώ και πολλές δεκαετίες σε περιοχές όπου η χλωρίδα ποικίλει και μεταδίδουν τις συνταγές τους από γενιά σε γενιά, η χρήση ενός θεραπευτικού φυτού παρέχει τόσες ορθές πληροφορίες όσες και οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας – 
και βέβαια τρώμε θυμάρι ακόμα και αν δεν κάνει τίποτα, γιατί  μας αρέσει η γεύση του και το απολαμβάνουμε!!!

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
διατροφή – μύθοι και προπαγάνδα: michael pollan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2452316X16301880
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391421/

Share: