Milkshake με κουρκούμι, μπανάνες, αμυγδαλόγαλα και αμυγδαλοβούτυρο.
Milkshake (1)* με κουρκούμι, γάλα αμυγδάλου (2)*, μπανάνες, βούτυρο αμυγδάλου (2)* και σπόρους chia
Ένα δροσερό, κρεμώδες, φυτικό milkshake, υψηλής θρεπτικής αξίας, αλλά και θεραπευτικής, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά, μέσα από μελέτες, πως τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν μερικές από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις.
Τα υλικά μου:
1 1/2 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου (5)
1-2 παγωμένες μπανάνες
2 κουταλάκια του γλυκού κουρκούμι – ένα από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά, ιδανικό και για την επίπονη οστεοαρθρίτιδα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, σε σκόνη, σαν πούδρα (3)*
2 κουταλιές της σούπας σπόρους chia
1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας – εκχύλισμα λοβών βανίλιας (2)*
μία πρέζα κανέλα, τόση όσο μας αρέσει,
μία πρέζα θαλασσινού αλατιού, για να πάρουμε το πλήθος των ιχνοστοιχείων που περιέχει (4)*
Και
– βάζω όλα μου τα υλικά στο μπλέντερ,
– σταδιακά ανεβάζω την ταχύτητα και δουλεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μου.
– σερβίρω και απολαμβάνουμε αμέσως!
(1)* ένα ρόφημα με πλήθος αντιοξειδωτικά συστατικά, με ισχυρότατες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με υψηλές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως:
το μαγγανίο, σύμμαχο των οστών μας, απαραίτητο ιχνοστοιχείο σε όλα τα άτομα που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση, το οποίο συμβάλει και στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού και στον μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων,
ο σίδηρος, υψηλή περιεκτικότητα
το κάλιο, υψηλότατη περιεκτικότητα
το νάτριο, υψηλότατη περιεκτικότητα
το ασβέστιο, υψηλή περιεκτικότητα και βιταμίνες όπως
βιταμίνη Α, υψηλή περιεκτικότητα
βιταμίνη Β6
βιταμίνη C
βιταμίνη D, υψηλότατη περιεκτικότητα
βιταμίνη Ε , υψηλότατη περιεκτικότητα
(2)* αμυγδαλόγαλα και αμυγδαλοβούτυρο βρίσκουμε πολύ εύκολα στη χώρα μας από ελληνικά, πεντανόστιμα αμύγδαλα.
Και το γάλα και την πάστα του αμυγδάλου μπορούμε αν θέλουμε να τα ετοιμάσουμε στη κουζίνα μας – δες τε πως ετοιμάζουμε γάλα αμυγδάλου ή αμυγδαλόγαλα και σε επόμενο άρθρο θα σας δείξω πως κάνουμε πάστα αμυγδάλου ή αμυγδαλοβούτυρο όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται και εκχύλισμα λοβών βανίλιας.
(3)* μην υποτιμάτε το αλάτι, το καθαρό αλάτι, αυτό που έχουμε στο τραπέζι μας όχι αυτό που είναι κρυμμένο στα χιλιάδες τυποποιημένα τρόφιμα.
Το αλάτι, το άλας της γης,
το λευκό χρυσό, που στην αρχαιότητα η αξία του ήταν τέτοια που το χρησιμοποιούσαν ως μέσω συναλλαγής.
Ένα προϊόν, το οποίο είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τις ζωές των λαών,
με τις συνήθειές τους,
με τις παραδόσεις τους,
με τις θρησκείες τους.
Το αλάτι, που χωρίς αυτό δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξη ζωής.
Το αλάτι, που είναι απαραίτητο όσο το νερό και το οξυγόνο.
(4) μεγάλη προσοχή στο μαύρο πιπέρι, να είναι υψηλής ποιότητας, διότι πολλές φορές έχει διάφορες προσμίξεις, τελείως ακατάλληλες
(5) μπορούμε να κάνουμε το ρόφημά μας όσο αραιό ή πυκνό θέλουμε προσθέτοντας ή αφαιρώντας γάλα
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr