Φυτικό γάλα αμυγδάλου ή αμυγδαλόγαλα , ένα φίνο ρόφημα

Αμυγδαλόγαλα,ένα φίνο ρόφημα
Πόσα γάλατα ξέρουμε;
Πολλά θα μου πείτε.
Το αμυγδαλόγαλα το γνωρίζουμε;
Αν όχι ας δούμε τι είναι και πως μπορούμε να το ετοιμάσουμε.
Και βέβαια πολύ καλά καταλάβαμε πως πρώτη ύλη για το αμυγδαλόγαλα είναι τα αμύγδαλα,τα αμύγδαλα με τις πολυάριθμες βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού μας.
Και στη χώρα μας έχουμε πολλές αμυγδαλιές  και τυχεροί όσοι έχουν μια δική τους αμυγδαλιά και που μπορούν πολύ εύκολα να ετοιμάσουν το δικό τους γάλα,από τα δικά τους αμύγδαλα.
Και ας δούμε τι ακριβώς είναι το γάλα αμυγδάλου και πως μπορούμε να το παρασκευάσουμε.
Το αμυγδαλόγαλα δεν είναι κάτι καινούργιο.
Έχει μια μακρά ιστορία,σαν ένα από τα δημοφιλέστερα ρόφημα.
Στην μεσαιωνική Ευρώπη το εκτιμούσαν για τις άριστες ιδιότητές του και ειδικά για την μεγάλη περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες.
Στις περισσότερες χώρες το θεωρούσαν- και είναι – το καλύτερο υποκατάστατο της ζωικής πρωτεΐνης για τις ημέρες της νηστείας τους την περίοδο της Σαρακοστής.
Ήταν εδώ και αιώνες – και είναι και σήμερα – δημοφιλέστατο ποτό στην μέση ανατολή γνωστό ευρύτερα με το όνομα amygdalate.
Το αμυγδαλόγαλα λοιπόν είναι ένα γάλα που παρασκευάζουμε με γλυκά αμύγδαλα (σε επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθώ με τις διαφορές του γλυκού και πικρού αμύγδαλου) και νερό.
# περιέχει λιγότερο κορεσμένο λίπος από το γάλα της αγελάδας.
# δεν περιέχει λακτόζη – ότι καλύτερο για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
# δεν περιέχει γλουτένη.
# δεν περιέχει  χοληστερίνη και
# έχει μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών.
Πως μπορούμε μόνοι μας να παρασκευάσουμε αμυγδαλόγαλα;
Πάρα πάρα – πολύ εύκολα με την βοήθεια ενός μπλέντερ.
Θα χρειαστούμε:
1) μία κούπα αμύγδαλα,ωμά,ανάλατα.
2) δύο κούπες εμφιαλωμένο νερό ή νερό που γνωρίζουμε ότι δεν έχει διάφορα πρόσθετα.
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε νερό για έξι με οκτώ ώρες να μουλιάσουν.
Τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο νερό και χτυπάμε καλά, μέχρι να πολτοποιηθούν και να ασπρίσει το νερό.
Κατόπιν περνάμε το γάλα μας από ένα σουρωτήρι ή από λεπτή μουσελίνα ή από ένα τουλπάνι*,και το γάλα μας είναι έτοιμο**.
Μπορούμε,αν θέλουμε και μας αρέσει, να προσθέσουμε στο γάλα μας , όταν το σερβίρουμε,ότι από τα παρακάτω προτιμάμε:
μέλι,
πετιμέζι,
κανέλα,
σταφίδες,
χουρμάδες.
Το αμυγδαλόγαλα είναι ένα φίνο ρόφημα-ποτό,άκρως θρεπτικό,μία φυσική πηγή Βιταμίνης Ε και ασβεστίου,θεραπευτικό,το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε με διάφορους τρόπους.
Θρεπτική αξία σε ένα 1 φλιτζάνι περίπου 240 mL
βιταμίνη E (Alpha Tocopherol)  50%
ασβέστιο 45%
πρωτεΐνες 1 g
νάτριο 7%
κάλιο 5%
μαγνήσιο  4%
σίδηρο 4%
βιταμίνη Α – 10%
Και κάτι τελευταίο.
Δεν πετάμε την αμυγδαλόψιχα που μας έμεινε,μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα γλυκά και κέικ όπως και σε μάσκες ομορφιάς.

*λεπτό ύφασμα αραιοπλεγμένο που χρησιμοποιούμε σαν φίλτρο
** μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο μας δύο μέρες το πολύ!

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης τη botanologia.grΤο κάλιο ,το μαγνήσιο και τα αμύγδαλα

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318612.php

Share: