Εμβοές – αυτό το συνεχές κουδούνισμα στα αυτιά μας

Όταν λέμε εμβοές εννοούμε την αντίληψη κάποιου ήχου χωρίς να υπάρχει κάποια εξωτερική ηχητική πηγή και σίγουρα , οι εμβοές δεν είναι θέμα φαντασίας των ατόμων που υποφέρουν από αυτές.
Κουδούνισμα,
σφύριγμα ή
θρόισμα στα αυτιά μας.
Συμπτώματα καταγεγραμμένα από την αρχαιότητα,
ενώ η πρώτη τους περιγραφή εμφανίστηκε το 1500 π.χ. στον πάπυρο Ebers.*
Από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους ιατρικούς παπύρους της Αρχαίας Αιγύπτου με πολλά βοτανολογικά στοιχεία.
Εμβοές μπορεί να παρουσιάσει οποιοσδήποτε , σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του, οι οποίες μόνες τους ή μαζί με βαρηκοΐα μπορεί να αποτελέσουν μόνιμες καταστάσεις.
Ένα σημαντικό αίτιό τους αποτελεί η επανειλημμένη έκθεση σε δυνατούς ήχους.
Ήχοι έντασης πάνω από 60-70 dB για 6 τουλάχιστον ώρες την ημέρα θεωρούνται επιβλαβείς για την ακουστική λειτουργία και μπορεί να προκαλέσουν εμβοές και βαρηκοΐα.
Έτσι συστήνεται η εφαρμογή ωτοασπίδων και ειδικών καψών σε άτομα που ζουν σε μέρη με υψηλό θόρυβο ή να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τις πηγές της ηχορύπανσης.

Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να καταστρέψει τα τριχοειδή κύτταρα του κοχλία, προκαλώντας μόνιμες εμβοές και απώλεια ακοής.

Η ωτοτοξικότητα είναι ένα άλλο αίτιο των εμβοών , αλλά και οι ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τη διατροφή μας και ειδικά του μαγνησίου.
Η ανεπάρκεια μαγνησίου πολλές φορές είναι και αποτέλεσμα της έκθεσής μας στους επιβλαβείς συνεχόμενους και δυνατούς θορύβους των πόλεων που ζούμε , για αυτό καλό θα είναι να υπάρχουν στη καθημερινή διατροφή ατόμων με εμβοές τρόφιμα με επάρκεια μαγνησίου , το οποίο έτσι και αλλιώς το έχουμε ανάγκη!
Τρόφιμα με επάρκεια μαγνησίου:
πράσινα φυλλώδη λαχανικά
πορτοκάλια
αβοκάντο
μπανάνες
φύτρα του σταριού
ρεβίθια
ηλίοσποροι
πασατέμπος
σουσάμι
αμύγδαλα
καρύδια
αράπικα φιστίκια.
Επίσης εξέχουσα θέση στις περιπτώσεις εμβοών κατέχουν σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνητών:
a) το εκχύλισμα φύλλων του φυτού ginkgo biloba.
Το ginkgo biloba περιέχει:
φλαβονοειδή , τα οποία δρουν αντιοξειδωτικά,
– γκινγκολίδες A και B, εκ των οποίων η A ενισχύει την νευρογέννεση, ενώ η Β έχει αντιπηκτική δράση.
Κάποια από τα συμπεράσματα μελέτης για το ginkgo biloba – tinnitusjournal.com

  1. 80 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία για δύο εβδομάδες με 29,2mg ginkgo biloba ημερησίως. Το συμπέρασμα της μελέτης έδειξε πως το εκχύλισμα ginkgo biloba έχει επιπτώσεις σε ορισμένους μόνο ασθενείς και αυτό λόγω διαφόρων λόγων, π.χ. της ποικίλης αιτιολογίας των εμβοών.
  2. 100 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τρεις μήνες  160mg ημερησίως. Το συμπέρασμα της μελέτης έδειξε πως εκχύλισμα με 160mg την ημέρα ginkgo biloba βελτίωσε την κατάσταση όλων των ασθενών με εμβοές, ανεξάρτητα από τον προγνωστικό παράγοντα.

Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται: Σύμφωνα με τις προηγούμενες μελέτες αλλά και την παρούσα , το ginkgo biloba μπορεί να θεωρηθεί ως μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για τη βελτίωση των εμβοών – αλλά χρειάζονται επιπλέον μελέτες ούτως ώστε να μάθουμε περισσότερα και για το ίδιο το βότανο αλλά και για τις δοσολογίες.
Επειδή οι εμβοές  είναι πολυπαραγοντικές, συνιστάται η αξιολόγηση των ασθενών μεμονωμένα, ανάλογα με την αιτία των εμβοών τους , των τύπων θεραπείας και διαφορετικών δόσεων ginkgo biloba σε πιο εκτεταμένο επίπεδο.
b) οι βιταμίνες C, D ,E.
c) και τα αντιοξειδωτικά  ψευδάργυρος και  ρεσβερατρόλη.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως οι εμβοές είναι μια υπαρκτή κατάσταση για αυτούς που την βιώνουν και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη.
Η ενοχλητική εμβοή συνδέεται περισσότερο με τη ψυχολογική κατάσταση από την ένταση ή την ταλαιπωρία από παρατεταμένη έκθεση σε έντονους και παρατεταμένους δυνατούς ήχους.
Τα ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι διαταραχές του ύπνου και οι δυσκολίες συγκέντρωσης είναι κοινά συμπτώματα  σε αυτούς που ταλαιπωρούνται από εμβοές – και να θυμόμαστε πως όταν κάποιος παραπονιέται για συνεχή κουδουνίσματα στα αυτιά του, χωρίς να υπάρχει εξωτερική πηγή που να τα προκαλεί, δεν είναι της θέμα φαντασίας του , αλλά υποφέρει από αυτό.

*Ο πάπυρος Ebers, είναι μιά αιγυπτιακό ιατρική συλλογή για τις μέχρι τότε ιατρικές και φαρμακευτικές γνώσεις  των βοτάνων και όχι μόνο.
Ο πάπυρος γράφτηκε γύρω στο 1500 π.Χ., αλλά πιστεύεται ότι έχει αντιγραφεί από προηγούμενα κείμενα και συγκαταλέγεται μεταξύ των παλαιότερων και πιο σημαντικών ιατρικών παπύρων της αρχαίας Αιγύπτου .
Είναι ένας κύλινδρος 110 σελίδων, μήκους περίπου 20 μέτρων και μαζί με το Kahun Gynaecological Papyrus – 1800 π.χ , 
τον Edwin Smith papyrus ,- 1600 π.χ,
τον Hearst papyrus ,- 1600 π.χ,
τον Brugsch Papyrus – 1300 π.χ,
τον  London Medical Papyrus – 1300 π.χ , ο πάπυρος Ebers  είναι από τα παλαιότερα διατηρημένα ιατρικά έγγραφα.
Ο πάπυρος περιέχει 700 μαγικές φόρμουλες και λαϊκές θεραπείες που προορίζονται να θεραπεύσουν την μελαγχολία,
τη θλίψη,
το δάγκωμα του κροκόδειλου,
τον πυρετό,
τους πόνους στα μάτια,
τους πόνους στα πόδια αλλά και πως να απαλλάξουν οι ένοικοι το σπίτι τους από διάφορα παράσιτα όπως οι μύγες, οι αρουραίοι , οι σκορπιοί και τα κουνούπια.
Περιλαμβάνει επίσης μια εκπληκτικά ακριβή περιγραφή του κυκλοφορικού συστήματος , σημειώνοντας την ύπαρξη αιμοφόρων αγγείων σε όλο το σώμα και τη λειτουργία της καρδιάς ως κέντρο της παροχής αίματος. 
Οι ψυχικές διαταραχές περιγράφονται λεπτομερώς σε ένα κεφάλαιο του παπύρου που ονομάζεται Βιβλίο των καρδιών.
Συμπεριλαμβάνονται διαταραχές όπως η κατάθλιψη και η άνοια.
Οι περιγραφές αυτών των διαταραχών υποδηλώνουν ότι οι Αιγύπτιοι δεν έκαναν διαχωρισμό μεταξύ των ψυχικών και σωματικών ασθενειών και αντιμετώπιζαν και τις δύο με τον ίδιο τρόπο.
Ο πάπυρος περιέχει επίσης κεφάλαια σχετικά με την αντισύλληψη, τη διάγνωση της εγκυμοσύνης και άλλα γυναικολογικά θέματα , τις εντερικές παθήσεις και τα παράσιτα, τα προβλήματα οφθαλμών και δερμάτων, την οδοντιατρική και τη χειρουργική θεραπεία αποστημάτων και όγκων, οστών και εγκαυμάτων.
Ο πάπυρος αγοράστηκε στο Λούξορ ( Θήβα ) το χειμώνα του 1873-74 από τον Georg Ebers .
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Λειψίας , στη Γερμανία.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia-botanologia.gr
πηγές και αναφορές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31300303/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2947100/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17210337/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29855986/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26413574/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20657537/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36268807/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27315063/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12051570/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21857784/
https://www.starkey.com/tinnitus
http://www.tinnitusjournal.com/articles/ginkgo-biloba-in-the-treatment-of-tinnitus-an-updated-literature-review.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3157487/

Share: