Η Επιστήμη της κοτόσουπας-Έχει ιατρική αξία η κοτόσουπα;
Η Επιστήμη της κοτόσουπας – Τελικά είναι επιστήμη η κοτόσουπα και έχει ιατρική αξία; Ας δούμε τι λένε οι μελέτες
Η σούπα κοτόπουλου μπορεί να περιέχει μια σειρά ουσιών με ωφέλιμη φαρμακευτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιφλεγμονώδους μηχανισμού που θα μπορούσε να μειώσει αλλά και να βοηθήσει στη θεραπεία λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού.
Το φτέρνισμα, ο πονόλαιμος, ο βήχας, η καταρροή – και όλοι μας γνωρίζουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
Είναι πιθανώς η πιο κοινή “ασθένεια”
Κάθε χρόνο, οι περισσότεροι ενήλικες έχουν περίπου 2-3 κρυολογήματα, και τα παιδιά ακόμη περισσότερα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή του βήχα μας ;
Πρώτα-πρώτα καταναλώνουμε πολλά υγρά και υιοθετούμε κατάλληλη διατροφή και ανάπαυση
“Ένας παιδίατρος μου είπε πρόσφατα ότι για να κατευνάσει και να θεραπεύσει τα κρυολογήματα, η σούπα κοτόπουλου μπορεί να είναι πολύ καλύτερη επιλογή από τα φάρμακα για το βήχα και το κοινό κρυολόγημα.”
Τώρα, με εμπειρογνώμονες να αμφισβητούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για το κρυολόγημα-και όχι μόνο-για τα παιδιά μας , η καλύτερη επιλογή για τους γονείς αυτή την εποχή του κρύου, της γρίπης και των άλλων ιογενών λοιμώξεων είναι και σπιτικές πρακτικές όπως η σούπα κοτόπουλου.
Όπως αποδεικνύεται, από επιστημονικές μελέτες η σούπα κοτόπουλου θα μπορούσε πραγματικά να έχει ιατρική αξία.
Βέβαια η πρακτική αυτή δεν είναι κάτι νέο.
Τα σπουδαία οφέλη της κοτόσουπας είναι γνωστά εδώ και αιώνες.
Τη συναντάμε τον 12ο αιώνα στα γραπτά του εβραϊκής καταγωγής σπουδαίου Ισπανού φιλόσοφου, γιατρού και συγγραφέα Μαϊμωνίδη-Rabbi Moses ben Maimon,τα οποία με τη σειρά τους βασίστηκαν σε προηγούμενα ελληνικά γραπτά.
Ωστόσο, στη βιβλιογραφία υπάρχουν λίγα λόγια για να εξηγηθεί η παθοφυσιολογία τέτοιων παροχών.
Στις μέρες μας η πιο ευρέως διαδεδομένη από αυτές τις μελέτες, είναι η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Chest το 2000, από τον dr Stephen Rennard του Ιατρικού Κεντρικού Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στην Ομάχα.
Οι ερευνητές από το Medicine in the Pulmonary and Critical Care Medicine Section of the Department of Internal Medicine at the University of Nebraska Medical Center in Omaha, ξεκίνησαν την μελέτη για να αξιολογήσουν το ενδεχόμενο η κοτόσουπα να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας εξασθένισης της φλεγμονώδους απόκρισης που σχετίζεται με κρυολογήματα.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις εντατικοποιήθηκαν ώστε να κατορθώσουν να καθορίσουν ποιος ήταν ο λόγος που η κοτόσουπα βοηθάει τα κρυολογήματα, ξεκινώντας από τη σπιτική συνταγή της συζύγου του dr Stephen Rennard, που της είχε παραδοθεί από τη λιθουανικής καταγωγής γιαγιά της.
Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από εθελοντές, έδειξε ότι η σούπα ανέστειλε την κίνηση ουδετερόφιλων, τον πιο συνηθισμένο τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ευνοεί τη μόλυνση.
Ο Dr. Rennard θεωρεί ότι εμποδίζοντας τη μετανάστευση αυτών των κυττάρων καταπολεμάται η λοίμωξη στο σώμα, και η σούπα κοτόπουλου βοηθά ουσιαστικά να μειωθούν τα συμπτώματα και προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού.
Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το ακριβές συστατικό ή τα συστατικά της σούπας που την έκαναν τόσο αποτελεσματική έναντι του κρυολογήματος, αλλά λένε ότι μπορεί να είναι ο συνδυασμός των λαχανικών και του κοτόπουλου που δίνουν στη σούπα αυτή την ιδιότητα.
Η σούπα της μελέτης περιείχε κοτόπουλο,
κρεμμύδια,
γλυκοπατάτες,
παστινάκι-γνωστό και ως άσπρο καρότο,
γογγύλια-γνωστά και ως ρέβες,
καρότα,
σέλινο,
μαϊντανό,
αλάτι και πιπέρι.
Η πλήρης συνταγή, καθώς και το επιστημονικό άρθρο, διατίθενται στην σελίδα university’s Chicken Soup.
Μια άλλη μελέτη από τους ερευνητές του Mount Sinai στο Μαϊάμι δείχνει επίσης ότι η σούπα κοτόπουλου είναι κάτι περισσότερο από ένα εικονικό φάρμακο.
Παρατήρησαν πώς η σούπα κοτόπουλου αντιμετώπισε αποτελεσματικά τις φλεγμονές της μύτης και επηρέασε θετικά τη ροή του αέρα και τη βλέννα σε 15 εθελοντές που έπιναν αντίστοιχα κρύο νερό, ζεστό νερό ή κοτόσουπα.
Γενικά, τα καυτά υγρά βοηθούσαν στην αύξηση της κίνησης της ρινικής βλέννας, αλλά η σούπα κοτόπουλου ήταν η ιδανικότερη πρακτική, σύμφωνα και με παλαιότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε επίσης στο Chest .
Για τη μελέτη του University of Nebraska Medical Center στην Omaha ο dr Stephen Rennard αναφέρει: Ήταν μια καλά ελεγχόμενη μελέτη που μας έδειξε ότι η σούπα κοτόπουλου έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Επειδή πολλά από τα συμπτώματα που ακολουθούν ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος τις περισσότερες φορές οφείλονται και σε φλεγμονές του ρινικού βλεννογόνου και των παραρρινίων κόλπων, η παρούσα μελέτη μπορεί να έχει κλινική σημασία, συγκεκριμένα η κοτόσουπα βελτιώνει τη λειτουργία των προστατευτικών κροσσών, τις φλεγμονές στις ρινικές θαλάμες και προστατεύει τους κόλπους και τις κυψέλες της μύτης.
Και βέβαια η σούπα κοτόπουλου με τα τόσα λαχανικά που περιέχει έχει ένα πλήθος θρεπτικά συστατικά, που προστατεύουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Dr. Murray Grossan –Με τόσα πολλά βακτήρια που ήδη είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμαι φυσικά μέσα διατήρησης της υγείας μας και όχι μόνο φάρμακα!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου -thalia:botanologia.gr
Η αυθεντική συνταγή της κοτόσουπας:
Κοτόσουπα, η συνταγή της σούπας που αυξάνει την ανοσία του οργανισμού μας
πηγές και αναφορές:
well.blogs.nytimes.com
https://medlineplus.gov/coldandcoughmedicines.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11035691
https://www.unmc.edu/publicrelations/media/press-kits/chicken-soup/
https://www.sciencedaily.com/releases/2000/10/001018075252.htm