Κοτόσουπα, η συνταγή της σούπας που αυξάνει την ανοσία του οργανισμού μας

                  Κοτόσουπα – Η σούπα που αυξάνει την ανοσία του οργανισμού μας, δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύει από τα κρυολογήματα και τη γρίπη και βοηθάει στην αποκατάσταση των προβλημάτων της αναπνευστικής οδού.
                 “Αυτό που δείχνει η δουλειά μας είναι ότι υπάρχουν συστατικά σε κοινά τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι το παλιό ρητό που έλεγε ότι αυτό που μας βοηθάει δεν είναι λάθος έχει νόημα” Stephen Rennard, M.D. Professor, Internal Medicine Division of Pulmonary, Critical Care, Sleep & Allergy
Έχει επίσης δειχθεί ότι η σούπα κοτόπουλου περιέχει το αμινοξύ κυστεΐνη,η οποία είναι παρόμοια με την ακετυλοκυστεϊνη, το οποίο χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για τους ασθενείς με βρογχίτιδα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.**
Η σούπα κοτόπουλου είναι γνωστή σχεδόν σε όλους τους λαούς του κόσμου και από πολύ παλιά ήταν γνωστή ως “η εναλλακτική πενικιλλίνη”(1)  ή “εβραϊκή πενικιλίνη” (2).
             Ένα πιάτο ζεστής λαχταριστής σούπας κοτόπουλου ήταν πάντα η πρώτη πρακτική για την θεραπεία του κρυολογήματος,της καταρροής και του βήχα από σχεδόν τις περισσότερες μαμάδες.
Η κοτόσουπα ήταν η πρώτη στη λίστα των λαϊκών θεραπειών για την καταπολέμηση όλων των προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος,όπως είναι τα κρυώματα,οι βρογχίτιδες, οι καταρροές,ο βήχας ακόμα και η γρίπη, που καθιέρωσε την πίστη στους περισσότερες λαούς για τη θεραπευτική της δύναμη και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο  dr Stephen Rennard:
            Μελετώ τη λαϊκή σοφία, και είχα ακούσει από πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, ότι η σούπα κοτόπουλου βοηθούσε τα κρυολογήματα, και επειδή σέβομαι και αγαπώ αυτά τα πράγματα, μελέτησε τη λαογραφία και τη μυθολογία στο Χάρβαρντ.
Και σαν επιστήμονας, ζω και εργάζομαι για να βρω την αλήθεια των πραγμάτων και να τα καταλάβω.
Εάν αισθάνεστε άρρωστοι, και σας φροντίζει κάποιος που σας νοιάζεται και σας αγαπάει αυτό έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.
Αυτό είναι πραγματικότητα δεν είναι ένα εικονικό φάρμακο.
Η σούπα κοτόπουλου της γιαγιάς έχει συνταγογραφηθεί σε όλο τον κόσμο επειδή έχει κάνει πολλούς άρρωστους ανθρώπους να αισθανθούν αμέσως καλύτερα!”
Ο Dr. Murray Grossan*** Μεταξύ άλλων επισημαίνει:
Με τόσα πολλά βακτήρια που ήδη είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμαι φυσικά μέσα διατήρησης της υγείας μας και όχι μόνο φάρμακα!
Έχουμε εξετάσει κάποιες φυσικές και δοκιμασμένες πρακτικές που μπορεί κανείς να κάνει για να βελτιώσει την υγεία του.
Για παράδειγμα, η σούπα κοτόπουλου της μαμάς μας και της γιαγιάς μας και το ζεστό τσάι**** είναι σημαντικές και νόμιμες ιατρικές θεραπείες, επειδή βοηθούν τους βλενογόνους της μύτης και τα βρογχικά περάσματα των πνευμόνων να κινούνται γρήγορα, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν το αναπνευστικό σύστημα έναντι των λοιμώξεων.
Μερικές φορές μόνο η αύξηση της πρόσληψης ζεστού τσαγιού, αρκεί για να εξασφαλιστεί η σωστή ενυδάτωση του σώματος και να προσφέρει μια σημαντική διαφορά στη θεραπεία.
Έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεστε ιατρική τεχνολογία και ιατρικές γνώσεις για να ελέγξετε εάν είστε ενυδατωμένοι – απλά συνεχίστε να πίνετε υγρά μέχρι τα ούρα σας να αποκτήσουν ένα  ανοιχτό κίτρινο χρώμα και να καθαρίσουν.
Χρησιμοποιώντας τις φυσικές θεραπευτικές πρακτικές που συμβουλεύουμε,τόσο προληπτικά όσο και ως αντίδραση στα συμπτώματα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα αποφύγετε τα αντιβιοτικά.
Η υγεία σας θα βελτιωθεί και δεν θα αποκτήσετε αντίσταση στα αντιβιοτικά, αν απλά δίνετε στην άμυνα του οργανισμού σας λίγη βοήθεια”
             Γενικά η παράδοση θέλει, αλλά και γραπτές μαρτυρίες, η κοτόσουπα και η κρεατόσουπα να προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη.
Εκεί οι οικογένειες χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα των κρεάτων και των πουλερικών, όπως κόκαλα, λίπος και φτερούγες και εποχικά λαχανικά για να κάνουν παχύρρευστες νοστιμότατες σούπες
Στη χώρα μας η κοτόσουπα ήταν και είναι ένα από τα πρωτεύοντα και αγαπημένα πιάτα της κουζίνας μας ειδικά το χειμώνα – ένα comfort food* σύμφωνα με τις καινούργιες ορολογίες, που έχουν αρχίσει να επικρατούν στις ομαδοποιήσεις των τροφίμων*
Και τώρα στην συνταγή μας:
χρειάζομαι:
– μία κότα ελευθέρας βοσκής,
– τρία μεγάλα καρότα,
– δύο μεγάλα κρεμμύδια,
– 2 μεγάλα παστινάκια-parsnips, γνωστά και ως άσπρα καρότα και τα βρίσκουμε σε πολλές λαϊκές, αν δεν βρούμε δεν πειράζει,
– δύο πράσα,
– μία με δύο μικρές γλυκοπατάτες
– μία με δύο μικρές πατάτες,
– αρκετό σέλινο,
– δύο μικρές σελινόριζες,
– δύο γογγύλια-ρέβες,
– δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο,
– θαλασσινό αλάτι όσο χρειάζεται,
– μισό κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι,
– μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι,
– μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
– ένα με δύο φύλλα δάφνης.
-ένα με δύο λεμόνια.
– ανάλογο λάδι. 
Και-
– πλένω πολύ καλά την κότα μου και το βάζω σε μία μεγάλη κατσαρόλα.
– ρίχνω το νερό μέχρι να σκεπαστεί, και τοποθετώ την κατσαρόλα μου στο μάτι της κουζίνας και περιμένω μέχρι λίγο πριν το βρασμό, οπότε και ξαφρίζω ελαφρά, δεν χρειάζεται πολύ, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
– μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνω τη θερμοκρασία, σκεπάζω την κατσαρόλα και ενώ η κότα μου σιγοβράζει αρχίζω να καθαρίζω τα λαχανικά μου
– Καθαρίζω και πλένω πολύ καλά όλα μου τα λαχανικά.
– Κόβω στα δύο τα καρότα και τα παστινάκια, σε κύβους τα κρεμμύδια, ενώ τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες αν είναι μικρές τις αφήνωως έχουν, αν είναι μεγάλες τις κόβω στα τέσσερα, τα γογγύλια τα αφήνω ολόκληρα.
– Ανοίγω την κατσαρόλα και προσθέτουμε αυτά τα έξι λαχανικά μου.
– Ελέγχω την θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει το φαγητό μου, δεν πρέπει να σταματήσει ο βρασμός, σιγανός μεν αλλά να είναι συνεχόμενος.
– Σε 40 περίπου λεπτά από την αρχή του βρασμού, προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά – το σέλινο, το σκόρδο, το πράσο, τις σελινόριζες, το αλάτι και όλα τα μπαχάρια εκτός από το πιπέρι.
– συνεχίζω το βρασμό του φαγητού για μισή ώρα και η σούπα μου είναι έτοιμη.
Στη συνέχεια:
-. με δύο μεγάλες λαβίδες βγάζω το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα, με προσοχή, το τοποθετώ σε μια μεγάλη πιατέλα και το αφήνω να κρυώσει λίγο για να μπορώ να το διαχειριστώ
-. μόλις είναι έτοιμο να το διαχειριστώ, το ξεκοκαλίζω και το κόβω σε μέτρια κομμάτια, αν δεν μου αρέσει δεν χρησιμοποιώ πια το δέρμα, τα θρεπτικά του συστατικά τα έχει δώσει στο ζωμό, και τα προσθέτω στην κατσαρόλα μου – 
-. ρίχνω το πιπέρι και το λάδι και βάζω την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και αφήνω να πάρει ένα – δυό βρασμούς.
-. σερβίρω σε βαθιά μεγάλα πιάτα, προσθέτοντας μπόλικο χυμό λεμονιού και απολαμβάνουμε τη νοστιμότατη και θρεπτικότατη σούπα μας.
Σημειώσεις:
1. Βράζω ολόκληρη την κότα, χωρίς να πετάξω τίποτα, ούτε καν τις φτερούγες ή το δέρμα γιατί χρειάζομαι το κολλαγόνο που τα μέρη αυτά της κότας το έχουν πλούσιο, όπως και τα κόκαλα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγος που σιγοβράζω την κότα για αρκετή ώρα.
2. Οι κότες και τα κοτόπουλα ελεύθερας βοσκής – πραγματικής, όχι τύποις, χρειάζονται περισσότερο βράσιμο, οπότε και καθυστερώ να ρίξω τα πρώτα έξι λαχανικά στην κατσαρόλα μου-πρέπει να έχει ήδη βράσει η κότα μου για μισή ώρα.
Συνήθως οι κότες ελευθέρας βοσκής χρειάζονται περίπου δύο ώρες βράσιμο μέχρι το κρέας τους να γίνει μαλακό.
3. Αν θέλω να διατηρήσω για μία το πολύ δύο μέρες τη σούπα μου, διαχωρίζω το ζωμό από τα λαχανικά και το κοτόπουλο και τα συντηρώ στο ψυγείο μου σε ξεχωριστά δοχεία.
Όταν χρειαστεί να σερβίρω, βάζω το ζωμό στην κατσαρόλα μου και τον ζεσταίνω μέχρι να αρχίσει ο βρασμός, ανακατεύω ένα λεπτό!
4. τοποθετώ την κότα και τα λαχανικά στο πιάτο μου, τα οποία, κότα και λαχανικά, δεν ζεσταίνω, απλά τα έχω βγάλει από το ψυγείο πολύ ώρα πριν για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου,
5. ρίχνω επάνω τον ζεστό-ζεστό ζωμό μου και σερβίρω με την προσθήκη χυμό λεμονιού.
6. οι κότες ελευθέρας βοσκής συνήθως δεν χρειάζονται λάδι λόγω του λίπους που έχει το δέρμα τους!!!
7. αγοράζω πάντα λαχανικά οργανικής καλλιέργειας, με όσο το δυνατόν λιγότερα φυτοφάρμακα 
          Η σούπα μου αυτή περιέχει ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων:
υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης
υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών
υψηλές ποσότητες φυτικών ινών
βιταμίνη A
βιταμίνη C
βιταμίνη D
βιταμίνη Β1
βιταμίνη Β3
βιταμίνη B6
βιταμίνη Β9- φυλλικό οξύ
βιταμίνη B12
βιταμίνη Κ
μαγνήσιο
φώσφορο
ασβέστιο
σίδηρος
κάλιο
νάτριο!
Αυτή είναι λοιπόν η κοτόσουπά μου που μπορεί να δεχτεί παραλλαγές , ανάλογα με τη φαντασία μας και την έμπνευση της στιγμής.
Αυτό που είναι βασικό είναι να μην ξεχνάμε να την ετοιμάζουμε τις μέρες με κρύο και να την προσφέρουμε με αγάπη στους ανθρώπους που αγαπάμε και νοιαζόμαστε!
* “comfort food”είναι το φαγητό που παρασκευάζουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με τον τρόπο των γιαγιάδων μας και των μαμάδων μας και έχει συναισθηματική επίδραση και σε μας που το ετοιμάζουμε αλλά και σε αυτόν που το προσφέρουμε με την αγάπη μας και την φροντίδα μας.
**Τροφές πλούσιες σε κυστεΐνη είναι γενικά οι ζωικές και φυτικές πρωτεϊνούχες τροφές όπως κρέατα,
αυγά,
γάλα,
τυροκομικά προϊόντα,
δημητριακά,
όσπρια.
Η ακετυλοκυστεΐνη (acetylcysteine) είναι το Ν-ακετυλο-παράγωγο της κυστεΐνης.
Χρησιμοποιείται ως βλεννολυτικός παράγοντας για τη μείωση του ιξώδους των βλεννωδών εκκρίσεων.
***Ειδικός Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
****Μην ξεχνάμε την καθιερωμένη πρακτική του ροφήματος με το τσάι του βουνού σε όλα τα αγροτικά σπίτια του τόπου μας.
Σημείωση:
2. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το όνομα, η “εβραϊκή πενικιλίνη”  δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αντί αντιβιοτικών για τη θεραπεία μιας λοίμωξης.
Η κατανάλωση καυτών υγρών και η ανάπαυση βοηθά να καταπολεμήσουμε μικρές λοιμώξεις και φλεγμονές, αν όμως κάποιος παραμένει άρρωστος ή τα συμπτώματά του χειροτερεύουν, θα πρέπει να συμβουλευτεί, οπωσδήποτε,  τον γιατρό του.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

http://www.ent-consult.com/index.html
1. https://www.huffpost.com/entry/chicken-soup-for-colds_n_6327998
2. https://www.wisegeek.com/what-is-jewish-penicillin.htm

Share: