Ο χυμός γκρέιπφρουτ και τα φάρμακα είναι ασυμβίβαστα

Ένα γκρέιπφρουτ την ημέρα – ιδιαίτερα η κόκκινη ποικιλία – προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη Ισραηλινών ερευνητών*

Το γκρέιπφρουτ το τρώμε σκέτο ως φρούτο, αν και περισσότερο το πίνουμε σε χυμούς με την προσθήκη χυμού και άλλων φρούτων.
Οι ιδιότητές του και οι δράσεις του πολλές, καθώς το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και σε βιταμίνη C, είναι το τρίτο  σε περιεκτικότητα εσπεριδοειδή, στη βιταμίνη μετά το πορτοκάλι και το λεμόνι, συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί σωστά και μπορούν, το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του, και πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Ο χυμός γκρέιπφρουτ και το γκρέιπφρουτ όμως, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας των φαρμάκων που μπορεί να παίρνει κάποιος και  η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να είναι ανησυχητική.
Η FDA έχει απαιτήσει ορισμένα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC) που λαμβάνονται γενικά από το στόμα, να  περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις, οι οποίες να εφιστούν την προσοχή όταν μαζί με αυτά καταναλώνεται γκρέιπφρουτ και ο χυμός του.
Με πρόσφατη ανακοίνωση, η FDA τονίζει ότι η λήψη γκρέιπφρουτ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως η αναστολή του ενζύμου CYP3A4, όταν τρώγεται ή πίνεται, αντίστοιχα, μαζί με κάποια φάρμακα.
Ακολουθούν παραδείγματα ορισμένων τύπων φαρμάκων** με τα οποία ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα (αλληλεπίδραση):
-. στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, όπως η simvastatin και η atorvastatin
-. μερικά φάρμακα που θεραπεύουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, nifedipine
-. cyclosporine για ρευματικά νοσήματα  και για την αποφυγή απόρριψης μοσχεύματος οργάνου.
-. buspirone για το άγχος
-. corticosteroids που θεραπεύουν τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα, όπως η budesonide
-. μερικά φάρμακα που θεραπεύουν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, όπως η amiodarone
-. μερικά αντιισταμινικά, όπως η fexofenadine.
Ο χυμός γκρέιπφρουτ βέβαια, δεν επηρεάζει όλα τα φάρμακα στις παραπάνω κατηγορίες.
Η σοβαρότητα της αλληλεπίδρασης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο, το φάρμακο και την ποσότητα χυμού γκρέιπφρουτ που το συγκεκριμένο άτομο πίνει.
Πρέπει οπωσδήποτε όποια άτομα παίρνουν αυτά τα φάρμακα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν να φάνε γκρέιπφρουτ ή να πιούνε το χυμό του και παράλληλα να διαβάζουν τις  πληροφορίες που παρέχονται με το συνταγογραφούμενο ή το μη συνταγογραφούμενο φάρμακο (OTC) για να μάθουν:
-. εάν το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να επηρεαστεί.
-. πόσο, εάν προτείνεται, χυμό γκρέιπφρουτ μπορείτε να πιούν.
-. ποια άλλα φρούτα ή χυμοί μπορούν επίσης να επηρεάσουν το φάρμακο με παρόμοιο τρόπο με το χυμό γκρέιπφρουτ.
-. πώς ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα που παίρνουν
Με τα περισσότερα φάρμακα που επηρεάζονται από το χυμό γκρέιπφρουτ, συμβαίνει το εξής: “ο χυμός αφήνει περισσότερη ποσότητα από το φάρμακο να εισέλθει στο αίμα και όταν υπάρχει πάρα πολύ φάρμακο στο αίμα, μπορεί να έχετε περισσότερες παρενέργειες.” επισημαίνει η Shiew Mei Huang, Ph.D., of the FDA.
Για παράδειγμα, εάν πίνετε πολύ χυμό γκρέιπφρουτ ενώ παίρνετε ορισμένα φάρμακα στατίνης για να μειώσετε τη χοληστερόλη, πολύ μεγάλο μέρος του φαρμάκου μπορεί να παραμείνει στο σώμα σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης στο ήπαρ και στους μυς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.
Πολλά φάρμακα διασπώνται (μεταβολίζονται) με τη βοήθεια ενός ζωτικού ενζύμου που ονομάζεται CYP3A4 στο λεπτό έντερο.
Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να εμποδίσει τη δράση του ενζύμου CYP3A4, οπότε αντί να μεταβολίζεται, εισέρχεται στο αίμα περισσότερο φάρμακο και παραμένει στο σώμα περισσότερο.
Το αποτέλεσμα; υπερβολική ποσότητα φαρμάκου στο σώμα σας.
Η ποσότητα του ενζύμου CYP3A4 ποικίλλει από άτομο σε άτομο
Έτσι, ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους διαφορετικά, ακόμη και όταν παίρνουν το ίδιο φάρμακο.
Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και αρκετές δεκαετίες ότι ο χυμός του γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει υπερβολικά ορισμένα φάρμακα μέσα στο σώμα, πιο πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν, ότι ο χυμός σε κάποια άλλα φάρμακα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ή κάποιο φάρμακο όπως το Fexofenadine μπορεί να μην λειτουργεί εάν λαμβάνεται με χυμό πορτοκαλιού ή μήλου, οπότε η ετικέτα του φαρμάκου λέει, “Να μην λαμβάνεται με χυμούς φρούτων.”
Γιατί αυτό το αντίθετο αποτέλεσμα;
Αντί να αλλάζει το μεταβολισμό, ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τις πρωτεΐνες στον οργανισμό που είναι γνωστές ως μεταφορείς φαρμάκων, μερικές από τις οποίες βοηθούν τη μεταφορά ενός φαρμάκου στα κύτταρα μας για απορρόφηση.
Ως αποτέλεσμα, λιγότερο από το φάρμακο εισέρχεται στο αίμα και το φάρμακο μπορεί να μην λειτουργεί σωστά, λέει η Shiew Mei Huang.

* https://botanologia.gr/i-cholisterini-to-gkreipfroyt-kai-oi-allilepidraseis-toy-me-kapoia-farmaka/
**  https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/grapefruit-juice-and-some-drugs-dont-mix

https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2125.1998.00764.x
      Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia.botanologia.gr

Share: