Η χοληστερίνη, το γκρέιπφρουτ και οι αλληλεπιδράσεις του με κάποια φάρμακα

γκρέιπφρουτ – σύμφωνα με έρευνες, όπως έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal (CMAJ), πολλά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες σε συνδυασμό με γκρέιπφρουτ

“πορτοκάλι
λεμόνι
γλυκολέμονο
μανταρίνι
νεράντζι
κίτρο
φράπα
περγαμόντο
κουμκουάτ
και
γκρέιπφρουτ
τα μήλα των Εσπερίδων που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν οι χρυσοί καρποί των δέντρων που βρίσκονταν στον κήπο των Εσπερίδων και είναι κυρίως γνωστά μέσω του μύθου του Ηρακλή, καθώς η απόκτησή τους αποτέλεσε το αντικείμενο του ενδέκατου άθλου του…” διαβάζουμε σε εγκυκλοπαίδειες
Η πρώτη όμως γνωριμία με το θαυμάσιο γκρέιπφρουτ με το πλήθος των ιδιοτήτων ήρθε πολύ αργότερα, σύμφωνα με μεταγενέστερες μελέτες.
Το γκρέιπφρουτ ή grapefruit, είναι οπωροφόρο δέντρο της τάξης των Sapindales, της οικογένειας των Rutaceae – εσπεριδοειδών και του γένους Citrus και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό του.
Η γενετική προέλευση του γκρέιπφρουτ είναι ένα υβριδικό μείγμα.
Ένας πρόγονος του γκρέιπφρουτ ήταν το γλυκό πορτοκάλι-sweet orange- της Τζαμάικας το Citrus sinensis
Ο υβριδικός καρπός, που στη συνέχεια ονομάστηκε “ο απαγορευμένος καρπός” αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1750 από τον Αιδεσιμότατο Griffith Hughes, Ουαλό φυσιοδίφη, κληρικό και συγγραφέα.
Ο Hughes έγραψε “τη Φυσική Ιστορία των Μπαρμπάντος”, η οποία περιελάμβανε την πρώτη περιγραφή του γκρέιπφρουτ επίσης γνωστό ως “απαγορευμένα φρούτο”
Το έργο του επαινέθηκε από τον Carl Linnaeus, τα μετέπειτα όμως χρόνια θεωρήθηκε από κάποιους “επιστημονική απάτη”
Σήμερα, το γκρέιπφρουτ λέγεται ότι είναι ένα από τα “Επτά Θαύματα των Μπαρμπάντος”.
Το γκρέιπφρουτ κατέκτησε τον κόσμο όταν μεταφέρθηκε στη Φλόριντα από τον πρώτο μόνιμο, μη ιθαγενή έποικο στη χερσόνησο της κομητείας Pinellas, Odet Philippe το 1823 και έγινε γνωστό ως Safety Harbor

Ένα γκρέιπφρουτ την ημέρα – ιδιαίτερα η κόκκινη ποικιλία – προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη Ισραηλινών ερευνητών*

Το γκρέιπ-φρουτ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, και είναι το τρίτο σε περιεκτικότητα στη βιταμίνη μετά το πορτοκάλι και το λεμόνι.
Το τρώμε σκέτο ως φρούτο, αν και περισσότερο το πίνουμε σε χυμούς και με την προσθήκη και άλλων φρούτων.
Οι ιδιότητές του και οι δράσεις του πολλές – μία από όλες η σχέση του με την χοληστερόλη
Έτσι, σύμφωνα με μελέτες ισραηλινών ερευνητών, ένα γκρέιπφρουτ την ημέρα κρατάει τις καρδιακές παθήσεις μακρυά μας.
Σε μια ελεγχόμενη ομάδα μελέτης ασθενών με καρδιακή νόσο οι επιστήμονες
πρόσθεσαν στην ημερήσια διατροφή τους ένα γκρέιπφρουτ και διαπίστωσαν πως οι ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν είτε κόκκινο είτε λευκό γκρέιπφρουτ έδειξαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους.
Oι ασθενείς που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ δεν έδειξε μεταβολές στα επίπεδα των λιπιδίων
Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν πως το κόκκινο γκρέιπφρουτ ήταν πιο αποτελεσματικό από το λευκό στη μείωση των λιπιδίων, ιδιαίτερα στα τριγλυκερίδια του αίματος και της χοληστερόλης.
Και γνωρίζουμε πως η χρόνια υψηλή χοληστερόλη του αίματος και τα αυξημένα επίπεδα των τριγλυκεριδίων συνδέονται συχνά με καρδιακά προβλήματα.
Εν τω μεταξύ η ομάδα της Dr Shela Gorinstein επισημαίνει πως “η ημερήσια λήψη κόκκινου γκρέιπφρουτ αλλά και λευκού είναι ιδανική για την καρδιά – στα πλαίσια πάντα μιας διατροφής χαμηλής σε λιπαρά – διότι κρατά τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στα φυσιολογικά τους επίπεδα, αλλά όταν παίρνουμε φάρμακα τα δεδομένα αλλάζουν, διότι το γκρέιπφρουτ και τα φάρμακα είναι ασυμβίβαστα”

Το γκρέιπφρουτ επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει κάποια φάρμακα.
Όταν πίνουμε χυμό γκρέιπφρουτ  ή τρώμε γκρέιπφρουτ, την ίδια ώρα που παίρνουμε κάποιο  φάρμακο, μπορεί να έχουμε ορισμένες σοβαρές παρενέργειες.
Η τρέχουσα τάση του αυξανόμενου αριθμού των νέων φαρμάκων, των οποίων η δράση επηρεάζεται από το γκρέιπφρουτ, προκαλώντας σημαντικές δυσμενείς κλινικές επιπτώσεις, απαιτεί την κατανόηση αυτής της αλληλεπίδρασης και την εφαρμογή αυτής της γνώσης για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση φαρμάκων στη γενική πρακτική. 
Μια κατηγορία φαρμάκων που επηρεάζεται άμεσα από το γκρέιπφρουτ είναι οι στατίνες, τις οποίες παίρνουν πάρα πολλά άτομα.**

Έτσι οι ερευνητές επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να ρωτάμε τον γιατρό μας για τη λήψη γκρέιπφρουτ εάν παίρνουμε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και αν δεν είναι ένα φάρμακο μείωσης της χοληστερόλης, διότι είναι γνωστό ότι γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα με δυσμενείς επιπτώσεις
Και προειδοποιούν τα άτομα με ιατρική συνταγή φαρμάκων να συμβουλεύονται το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους για τυχόν αλληλεπίδραση.
Σημείωση
– Η χοληστερίνη δεν είναι κάτι άχρηστο και επιβλαβές για τον οργανισμό μας, διότι έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων και στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων.
Σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες χρησιμεύει ως πρώτη ύλη, όπως στην παρασκευή της προβιταμίνης D και το σχηματισμό ορμονών –
Αυτό που είναι επιβλαβές είναι οι τεράστιες ποσότητες χοληστερίνης που προσθέτουμε
στον οργανισμό μας με την μη σωστή διατροφή μας.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

μελέτες και αναφορές:
* http://www.sciencedaily.com/releases/2006/02/060213091300.htm
**  https://www.cmaj.ca/content/185/4/309
https://www.theironyou.com/2012/03/one-grapefruit-day-helps-lowering.html
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-02/acs-rga020806.php
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf058171g

Share: