Είναι η ζάχαρη “τοξική”; “Η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη”

Είναι η ζάχαρη “τοξική”;
Είναι η ζάχαρη ένα “δηλητήριο”;
Δυστυχώς ναι μας λένε οι επιστήμονες-ερευνητές μεγάλων πανεπιστημίων.
Μεταξύ αυτών και οι:
Robert H. Lustig,
Laura A. Schmidt και Claire D. Brindis των πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας και του Σαν Φρανσίσκο
Σε άρθρο τους στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature» οι Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη ενέχει κινδύνους για την υγεία που δικαιολογούν τον έλεγχό της.
Ο τίτλος είναι ενδεικτικός:
“The toxic truth about sugar”   και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ζάχαρης δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί, υποστηρίζουν.
Ήρθε η ώρα να δράσουμε ενάντια σε ζάχαρη και πρέπει να μειωθεί η αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση της και των ουσιών που την περιέχουν.
οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Robert H. Lustig, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα παιδικής παχυσαρκίας ζητούν να 
υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στην ακολουθούμενη δημόσια πολιτική σχετικά με τη ζάχαρη.
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης, η οποία τα τελευταία 60 χρόνια έχει τριπλασιαστεί διεθνώς με αποτέλεσμα:
την έξαρση του διαβήτη,
την υψηλή αρτηριακή πίεση,
τη χοληστερόλη,
το μεταβολικό σύνδρομο,
τον καρκίνο,
την πρόωρη γήρανση,
την εγκεφαλική άνοια,
την ηπατική τοξικότητα και την έξαρση της παχυσαρκίας, ειδικά της παιδικής παχυσαρκίας.

Η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την αύξηση των μη μεταδοτικών ασθενειών.
Οι επιδράσεις της ζάχαρης στο σώμα είναι παρόμοιες με αυτές του αλκοόλ

Το πρόβλημα με τη ζάχαρη δεν είναι απλώς η αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά το ότι η ζάχαρη θεωρείται εξίσου τοξική για το ήπαρ όπως το αλκοόλ.
Η ζάχαρη – επιμένουν οι επιστήμονες- είναι ένα νέο πρόβλημα διότι εξελικτικά η ζάχαρη ήταν διαθέσιμη στους προγόνους μας μόνο:
α) μέσω των φρούτων και μόνο κατά την περίοδο της συγκομιδής και
β) μέσω του μελιού και αυτό σε λίγες ποσότητες διότι το φρουρούσαν πολύ καλά οι μέλισσες.
Η φύση έκανε τη ζάχαρη δύσκολη στη λήψη, αλλά οι άνθρωποι το ανέτρεψαν και με το πέρασμα των αιώνων η επεξεργασμένη ζάχαρη έχει προστεθεί σε σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες επιλογής όλων μας και φτάσαμε στο σημείο σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι να καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερες από 500 θερμίδες την ημέρα μόνο από την προστιθέμενη ζάχαρη.

Εκτός από τις προστιθέμενες θερμίδες η ζάχαρη έχει ιδιότητες εξάρτησης.
Όπως ο καπνός και το αλκοόλ, δρα στον εγκέφαλο και τον κάνει να θέλει και άλλη και άλλη και άλλη.

Οι μελέτες που εξετάζουν τις ιδιότητες ζάχαρης που παράγουν εξάρτηση στους ανθρώπους και που προκαλούν παχυσαρκία πολλές
είναι η ζάχαρη η κύρια αιτία της παχυσαρκίας του κοινού;
Ο παρακάτω σύνδεσμος οδηγεί σε μία τηλεοπτική συνέντευξη του καθηγητή Robert H. Lustig που απαντάει στο παραπάνω ερώτημα
 http://www.youtube.com/watch?v=m8dWNbEscOw&feature=player_embedded#!
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020 διαπιστώθηκε ότι η πρόσληψη ζάχαρης από το 50% των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν πάνω από τις συστάσεις της ΕΕ των 90 g / ημέρα ή το 20% της συνολικής ενέργειας για ενήλικες!
Η μέση συνολική πρόσληψη ζάχαρης ήταν 96,24 ± 24,34 g / ημέρα για τα αγόρια και για τα κορίτσια 91,38 ± 26,78 g / ημέρα, όλα πάνω από την καθορισμένη πρόσληψη αναφοράς για ενήλικες.
Αυτό οδηγεί σε προβληματισμούς σχετικά με την επάρκεια της διατροφής των παιδιών.
Και επειδή τις τελευταίες δεκαετίες, το φαγητό και το περιβάλλον του σπιτιού έχουν αλλάξει τρομερά και υπάρχουν περισσότερες οικογένειες στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς και ο διαθέσιμος χρόνος έχει γίνει κρίσιμος παράγοντας για τον προσδιορισμό των τύπων των τροφίμων που καταναλώνουν ειδικά τα παιδιά,τα αποτελέσματα της μελέτης μας τονίζουν την ανάγκη για προγράμματα διατροφικής εκπαίδευσης των γονέων.
Εμείς βέβαια έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε τη ζάχαρη τελείως από την καθημερινή μας διατροφή και να την αντικαταστήσουμε με το θαυμάσιό μας  μέλι ή  με το πετιμέζι -σε μικρές ποσότητες και αυτά-  και το βασικότερο να προφυλάξουμε τα παιδιά μας και να μην τους δίνουμε ζάχαρη και επεξεργασμένα προϊόντα που την περιέχουν -μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
μελέτες, έρευνες, δημοσιεύσεις:
https://www.nature.com/articles/482027a
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/2/349/htm
https://www.cambridge.org
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/2/394

Share: