Τα αυγά δεν συνδέονται με καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρά τις αντικρουόμενες απόψεις

Αυγά-
Τα αυγά δεν συνδέονται με καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρά τις αντικρουόμενες απόψεις

Η κατανάλωση μέχρι 12 αυγών την εβδομάδα δεν αυξάνει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου σε άτομα με προ-διαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, διαπιστώνουν νέες έρευνες – παρά τις αντιφατικές διατροφικές συμβουλές που συνεχίζονται με το θέμα σε όλο τον κόσμο
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ μέσα από τις μελέτες τους σκοπεύουν να βοηθήσουν τον πληθυσμό τους λόγω των αντιφατικών διαιτητικών συμβουλών που υπάρχουν γύρω από την κατανάλωση αυγών.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης βρήκε την κατανάλωση μέχρι και 12 αυγών την εβδομάδα, στο διάστημα ενός χρόνου που διήρκεσε η μελέτη, δεν αύξησε τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με προ-διαβήτη και διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, επέκτεινε μια προηγούμενη μελέτη που βρήκε παρόμοια αποτελέσματα μέσα στο διάστημα τριών μηνών.
Με επικεφαλής τον  Dr Nick Fuller του Institute of Obesity, Nutrition, Exercise και Eating Disorders του Πανεπιστημίου Boden στο Κέντρο Charles Perkins, η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Sydney και το Νοσοκομείο Royal Prince Alfred.
Στην αρχική δοκιμή, οι συμμετέχοντες επιδίωξαν να διατηρήσουν το βάρος τους ξεκινώντας μια δίαιτα με 12 αυγά την εβδομάδα η μία ομάδα και με μια δίαιτα με δύο αυγά την εβδομάδα η άλλη ομάδα, χωρίς να εντοπιστεί καμία διαφορά στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου στο τέλος των τριών μηνών.
Για άλλους έξι μήνες – συνολικά 12 μήνες – οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από ερευνητές και συνέχισαν την υψηλή ή χαμηλή πρόσληψη αυγών.
Σε όλα τα στάδια, οι δύο ομάδες δεν παρουσίασαν δυσμενείς αλλαγές στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου και δεν πέτυχαν ισοδύναμη απώλεια βάρους – ανεξάρτητα από το επίπεδο κατανάλωσης αυγών, εξήγησε ο Dr Nick Fuller
“Παρά τις διαφορετικές συμβουλές σχετικά με τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αυγών για άτομα με προ-διαβήτη και διαβήτη τύπου 2, η έρευνά μας δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αποφεύγουν να τρώνε τα αυγά αν αυτό αποτελεί μέρος υγιεινής διατροφής”, δήλωσε ο Dr Nick Fuller.
“Μια υγιεινή διατροφή, όπως προδιαγράφεται στην παρούσα μελέτη, έδωσε έμφαση στην αντικατάσταση κορεσμένων λιπών,  όπως το βούτυρο, με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο”, πρόσθεσε.

Ο Dr Nick Fuller δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης ήταν σημαντικά διότι τα αυγά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ατόμων με προ-διαβήτη και διαβήτη τύπου 2, αλλά και στην υγεία του  γενικού πληθυσμού.
“Τα αυγά αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών που υποστηρίξουν μια σειρά από παράγοντες υγείας και διατροφής, όπως η ρύθμιση της πρόσληψης λίπους και υδατανθράκων, η υγεία των ματιών και της καρδιάς, αλλά και η μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”

Η τελευταία από όλες τις μελέτες καταλήγει και αυτή στο συμπέρασμα πως η μέτρια κατανάλωση αυγών δεν σχετίζεται με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Παρ όλα αυτά, οι συζητήσεις πάνω σε αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα δεν έχουν σταματήσει και η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου αποτελεί θέμα έντονων συζητήσεων στην επιστημονική κοινότητα.
Μόλις τους τελευταίους 12 μήνες, τρεις δημοσιευμένες μελέτες έχουν αναφέρει συγκρουόμενα αποτελέσματα.
H μεγαλύτερη όμως μετα-ανάλυση που διεξήχθη από τους ερευνητές του Harvard T.H. Chan School of Public Health, στα συμπεράσματά της επισημαίνει πως η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα δεν φαίνεται να συνδέεται με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν μια μελέτη του 1999 – την πρώτη σημαντική ανάλυση για τα αυγά και τις καρδιαγγειακές παθήσεις – και δείχνουν τη σχέση μεταξύ των αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων
Η μελέτη αυτή διεξήχθη από τους Frank Hu και Fredrick J. Stare καθηγητή Διατροφής και Επιδημιολογίας, προέδρου του Τμήματος Διατροφής και συν-συγγραφέα της παρούσας μελέτης.
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 173.563 γυναίκες και 90.214 άντρες.
Χρησιμοποίησαν επαναλαμβανόμενα μέτρα δίαιτας στο διάστημα 32 χρόνων παρακολούθησης, για να αποκτήσουν μια λεπτομερή εικόνα των παραγόντων, οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να αναστατώσουν τον τρόπου ζωής, όπως ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης τη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση επί του συγκεκριμένου θέματος, και συμπεριέλαβαν 28 κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια άτομα.
Η ανάλυση δεν έδειξε καμία συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, στους αμερικανικούς και ευρωπαίους πληθυσμούς.
Μόνο ορισμένα στοιχεία υποδήλωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους ασιατικούς μόνο πληθυσμούς, αν και αυτό μπορεί να έχει σχέση με το γενικότερο πρότυπο διατροφής των πληθυσμών αυτών.
     Μέσα από όλα αυτά παρατηρούμε πως το αυγό έχει πλέον απενοχοποιηθεί, αλλά όλες οι έρευνες υποστηρίζουν πως πρέπει να υποστηρίζεται από μια διαφορετική διατροφική αντίληψη.
Μπορούμε να πούμε, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, πως δεν  υπάρχει καλό και κακό, διότι τίποτε δεν είναι εξ’ ορισμού κακό.
Σημασία έχει η διαχείριση, το μαγείρεμα και οι ποσότητες.
Εξ άλλου οι ερευνητές το τονίζουν “δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε να τρώμε τα αυγά αν αυτό αποτελεί μέρος υγιεινής διατροφής”
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αναλογιστούμε με ποια τρόφιμα συνοδεύουμε τα αυγά, πως τα μαγειρεύουμε και τι ώρα τα καταναλώνουμε.
Καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα μιας ομελέτας με πατάτες τηγανιτές, με λουκάνικα και τυρί, όλα αυτά μαζί τηγανισμένα σε διάφορα λάδια υψηλού κινδύνου και δυο λαχταριστών αυγών ποσέ, συνοδευομενων  με αρίστης ποιότητας ελαιόλαδο, φρέσκο λεμόνι και λαχανικά!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Ας θυμηθούμε και:
Tα υψηλής απορροφήσιμης μορφής αντιοξειδωτικά του κρόκου των αυγών
Αυγά – ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος;
Βιταμίνη D – Ας γνωρίσουμε τέσσερις πηγές της εκτός από τον ήλιο
Πως να χειριστούμε και πως να συντηρήσουμε με ασφάλεια τα αυγά μας
Αυγά και πρωτεΐνες
Αυγά -Μπορεί ένα αυγό την ημέρα να αποτρέψει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

αναφορές:
sciencedaily.com
academic.oup.com
https://sydney.edu.au/
news.harvard.edu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10217054

Share: