Το βοτανικό μας μπαλκόνι. Βασιλικός μυρίζει εδώ,κι η αγάπη μου διαβαίνει

Το βοτανικό μας μπαλκόνι – Ας το μοσχομυρίσουμε με ευωδιαστά βότανα

Είπε η γαζία,ψηλή και χρύσανθη,
στο μενεξέ τον ταπεινό:
-Κάτω από μένα όποιος διαμένει
κι απάνωθέ μου μ’ανασαίνει
κοιτάζει προς τον ουρανό
…………
Κι ο μενεξές είπε: -Στης μάνας μου
τα στήθη κρύβω με στοργή
την ευωδιά μου και την όψη,
κι όποιος θελήσει να με κόψει
γέρνει γονατιστός στη γη.
Γιώργος Δροσίνης

Το βοτανικό μας μπαλκόνι.”Βασιλικός μυρίζει εδώ κι η αγάπη μου διαβαίνει,- αφήστε με να τον ιδώ γιατί η ψυχή μου βγαίνει.
Στη χώρα μας ακόμα και σήμερα υπάρχει χώρος για μια γλάστρα με βασιλικό,
με δυόσμο,
με ματζουράνα.
Τι θα λέγατε για ένα μπαλκόνι γεμάτο ευωδιές;
Δεν είναι δύσκολο, ήλιο έχουμε, νερό έχουμε και γλάστρες με βότανα και μυρωδικά είναι πανεύκολο να αποκτήσουμε και να καλλιεργήσουμε.
Και το μόνο που χρειάζονται τα βότανά μας είναι ένα φωτεινό σημείο, στο παράθυρο της κουζίνας μας ή του μπαλκονιού μας, την αγάπη μας, πότισμα και τίποτε άλλο.
Και όσο εμείς -με προσοχή και ένα ψαλίδι κουζίνας – κόβουμε όσο χρειαζόμαστε για ένα αφέψημα, για το φαγητό σας ή για την σαλάτα σας αυτά θα μεγαλώνουν.
Όσο κορφολογάμε τον βασιλικό τόσο αυτός φουντώνει.
Όσο ψαλιδίζουμε το μαϊντανό και τον άνηθο τόσο αυτοί ψηλώνουν.
Ας βρούμε λοιπόν τα φωτεινά σημεία στο μπαλκόνι μας και στο παράθυρο της κουζίνας μας και ας ξεκινήσουμε με την αγορά των βοτάνων και των φυτών που θέλουμε.
Μπορούμε να τα αγοράσουμε από οποιοδήποτε φυτώριο εξάλλου αυτή την εποχή όλες οι λαϊκές είναι γεμάτες.
Αν αγοράσουμε μικρές γλαστρούλες μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες.
Προτιμάμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες πλαστικές με ύψος 25 με 30 πόντους και πριν ρίξουμε το χώμα τοποθετούμε μερικά πετραδάκια στον πάτο τους για να διευκολύνουμε την αποστράγγιση του νερού.
Και τώρα τα βότανά μας.
~ μαϊντανός/Petroselinum crispum, και που δεν τον χρησιμοποιούμε.
Και αυτός θέλει συχνό πότισμα και όταν τον χρειαζόμαστε κόβουμε τους βλαστούς με ένα ψαλίδι σε ύψος περίπου τα δύο εκατοστά από το έδαφος για να του δίνουμε την δυνατότητα να μεγαλώνει.
~ βασιλικός/Ocimum basilicum, τι πιό ευωδιαστό.
Τον βάζουμε σε φωτεινό σημείο – όχι κατευθείαν στον ήλιο – και τον ποτίζουμε ειδικά το καλοκαίρι κάθε μέρα.
Ο βασιλικός αγαπά πολύ το νερό και αν θέλουμε να τον βλέπουμε να φουντώνει τον κορφολογάμε πολύ συχνά.
Τον χρησιμοποιούμε στην σαλάτα μας και στα φαγητά μας.
Τον χρησιμοποιούμε σαν τονωτικό αφέψημα του οργανισμού μας , και δεν ξεχνάμε ότι ο βασιλικός διώχνει τα κουνούπια.
~ δυόσμος/Mentha spicata L, τι ευωδιαστά κεφτεδάκια.
Και ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για τον στομαχόπονο και την δυσπεψία.
Ο δυόσμος μας λοιπόν , δεν αντέχει το κρύο για αυτό του δίνουμε ήλιο και τον ποτίζουμε συχνά , καθημερινά.
~ άνηθος/Anethum graveolens ο άνηθος χρειάζεται μια πιο βαθιά γλάστρα και συχνό πότισμα.
Προσέχουμε να αποστραγγίζεται σωστά το χώμα της γλάστρας του και το μέρος που τον έχουμε να είναι ηλιόλουστο.
Δεν ξεχνάμε να τον χρησιμοποιούμε στην σαλάτα μας  , στις σούπες και στα ψάρια.
Ο άνηθος είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου , ας μην το ξεχνάμε αυτό.
~ σέλινο/Apium graveolens δεν αντέχει καθόλου την ξηρασία, για αυτό το ποτίζουμε καθημερινά.
Όταν το χρειαζόμαστε κόβουμε με ένα ψαλίδι τα εξωτερικά του κλωναράκια για να έχουν την δυνατότητα να μεγαλώνουν και τα εσωτερικά.
~ δεντρολίβανο/Rosmarinus officinalisτο δεντρολίβανο είναι φυτό πολυετές και μπορούμε να το καλλιεργήσουμε στη γλάστρα στο μπαλκόνι μας, καθώς είναι ευπροσάρμοστο βότανο και οι απαιτήσεις του ελάχιστες.
Αυτό που θέλει είναι ένα ηλιόλουστο σημείο στο μπαλκόνι μας.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως το δενδρολίβανο είναι από τα ανθεκτικότερα βότανα σε χαμηλές θερμοκρασίες και στις παγωνιές του χειμώνα, αποφεύγουμε όμως τον βορεινό προσανατολισμό, γιατί υπάρχει περίπτωση το δεντρολίβανό μας θα “μαραθεί”.
Αγοράζουμε το βότανο από ειδικά καταστήματα που πουλάνε είδη κηπουρικής
Μπορούμε να αγοράσουμε σπόρους ή ένα μικρό φυτό, το οποίο θα μεγαλώσουμε εμείς.
Και ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.

Ποτίζουμε όταν δούμε ότι το χώμα αρχίζει να στεγνώνει.
~ φασκόμηλο/Salvia officinalisάλλο ένα πολυετές φυτό το οποίο όμως δεν το κρατάμε πάνω από δύο με τρία χρόνια γιατί αποδυναμώνεται.
Το φασκόμηλο δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις για νερό και ανθίζει από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο.
Το φασκόμηλο μπορούμε να το κόβουμε και να το χρησιμοποιούμε όλον τον χρόνο.
Αν θέλουμε όμως να το αποξηράνουμε το κόβουμε πριν την άνθισή του.
~ ματζουράνα/Origanum majoranaκαι ας χαρούμε τις χάρες της και την ευωδιά της.
Η ματζουράνα έχει ανάγκη από αφράτο χώμα και καλή αποστράγγιση.
Έχει ανάγκη τον ήλιο και δεν αντέχει την ξηρασία , για αυτό λοιπόν ας της χαρίσουμε μιά ηλιόλουστη γωνιά και πολύ νεράκι.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Να ήμουνα βασιλικός και συ να με μυρίζεις,
να στέκω πάντα δροσερός και συ να με ποτίζεις.

Ας θυμηθούμε γιατί να φυτέψουμε τα δικά μας βότανα :
Να φυτέψουμε και να μεγαλώσουμε βότανα στις γλάστρες μας ;

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr
Μπορούμε να έχουμε πάντα φρέσκα βότανα στον πάγκο της κουζίνας μας;
γιατί επιβάλλεται να μαρινάρουμε τα ψητά κρέατα με δεντρολίβανο
Το βοτανικό μας μπαλκόνι. Βασιλικός μυρίζει εδώ,κι η αγάπη μου διαβαίνει
Πως μπορούμε να φυτέψουμε σκόρδα στη γλάστρα μας

 

Share: