Ισχυρότατο οξύμελι με μανταρίνια και κράταιγο και οι τρόποι χρήσης του

Το έχουν αναφέρει και το είχαν χρησιμοποιήσει και ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός.
Ο Ιπποκράτης έλεγε πως το οξύμελι είναι πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία παθήσεων, όπως η απόχρεμψη, αλλά και η δύσπνοια.
Ο Διοσκουρίδης μας έχει μεταφέρει και πως έκαναν το οξύμελι παλαιότεροι από αυτών γιατροί, ενώ μας αναφέρει και άλλα θεραπευτικά ποτά όπως η οξάλμη,
το ομφακόμελι,
το ροδόμελι,
το οινόμελι.
Και, όπως πολύ σωστά υποθέτουμε, είναι ποτά με μέλι,
με κρασί,
με ξύδι,
με βότανα!
Οι ιδιότητες και οι δράσεις των ποτών αυτών εξαρτώνται από τα πρώτα και δεύτερα υλικά τους –  σε επόμενο άρθρο θα δώσω περισσότερες πληροφορίες για τα πολύτιμα ποτά!

Το οξύμελι μου είναι μια  συνδυαστική δύναμη των πανίσχυρων ιδιοτήτων και δράσεων των πρώτων υλών του.
Ο συνδυασμός των υλικών μου, για να ετοιμάσω το οξυμέλι μου, δημιουργεί μια πανίσχυρη προστατευτική ασπίδα για τον οργανισμό, έναντι πολλών λοιμώξεων από ιούς,
βακτήρια  και παράσιτα και είναι αυτονόητο ότι ενισχύει  άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα.
Με το “μητρικό” μου ποτό μπορώ να δημιουργήσω πολλά ροφήματα βοτάνων, όπως να το προσθέσω στα εγχύματα και στα αφεψήματά μου,
μπορώ να το προσθέσω σε σαλάτες,
σούπες και σάλτσες αλλά και σε smoothies φρούτων και λαχανικών και
βέβαια μπορώ να το χρησιμοποιήσω σαν ίαμα σε περιόδους και εποχές λοιμώξεων, για πρόληψη και θεραπεία.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω μια αγαπημένη μου συνταγή.
Ενώ φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια οξύμελι, τα τελευταία χρόνια έχω ερωτευτεί τα οξύμελι με εσπεριδοειδή και ειδικά με το αγαπημένο μου μανταρίνι!
Θα χρειαστώ***
-. 4 μανταρίνια μεσαίου μεγέθους, τα οποία πλένω πολύ-πολύ καλά και τα κόβω σε φέτες  μαζί με τις φλούδες τους
-. 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα κόκκινα μούρα κράταιγου Crataegus monogyna που στη χώρα μας τον γνωρίζουμε με τα ονόματα μουρτζιά,
τρικουκιά,
τρικοκκιά,
μπουρμπουτζελιά,
ξανθή τσαμπουρνιά – ισχυρότατοι τονωτικοί του κυκλοφορικού μας συστήματος καρποί, αλλά και ιδανικοί καρποί σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας και πλευρίτιδας*
-. 1 χούφτα φρέσκες βελόνες πεύκου, το πεύκο** είναι αειθαλές και βρίσκουμε φρέσκες βελόνες και τον χειμώνα περίπου 15gr
-. 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης, το οποίο έχω τεμαχίσει σε μικρότερα κομμάτια 
-. 1 φλυτζάνι αρίστης ποιότητας μέλι – προτιμώ το μέλι ανθέων  με πλεονάζον το φασκόμηλο
 -. 4 φλιτζάνια αρίστης ποιότητας μηλόξυδο τουλάχιστον 5% οξύτητα και
-. βάζω τα μανταρίνια, με όλα τα υπόλοιπα υλικά μου, κατά στρώσεις, σε ένα γυάλινο βάζο αναλόγου μεγέθους και
-. προσθέτω το μέλι,
-. το ξύδι, τόσο όσο να γεμίσει το βάζο μου και να είναι βυθισμένα σε αυτό όλα μου τα υλικά, μερικές φορές μπορεί να μην χρειαστούν και τα 4 φλυτζάνια ξύδι 
-. κλείνω το βάζο μου με ένα γυάλινο ή πλαστικό καπάκι –  το μεταλλικό καπάκι διαβρώνεται από το ξύδι και αν υπάρξει ανάγκη να χρησιμοποιήσω μεταλλικό καπάκι, τοποθετώ μια λαδόκολλα ανάμεσα στο καπάκι και το βάζο.
-. τοποθετώ το βάζο μου σε ένα σκοτεινό σημείο της κουζίνας μου και
-. το αφήνω εκεί για περίπου δύο-2- εβδομάδες, κουνώντας το καθημερινά – δεν το ξεχνάω
-. όσο περισσότερο χρόνο αφήνω τα υλικά μου να εμποτιστούν στο μέλι και στο ξύδι, τόσο πιο δυνατή θα είναι η γεύση του και πιο ισχυρές οι ιδιότητές του.
-. μόλις το οξύμελι μου είναι έτοιμο, σύμφωνα με τα δικά μου γούστα και τις ανάγκες για τις οποίες το ετοιμάζω, το στραγγίζω, με ένα ειδικό σουρωτήρι που έχω για αυτό το σκοπό, συμπιέζοντας πολύ καλά όλα μου τα υλικά, ώστε να πάρω όλο το υγρό, το οποίο έχουν απορροφήσει, σε ένα καθαρό μπουκάλι ή βάζο και το κλείνω αεροστεγώς.
-. αν έχω κάνει μεγάλη ποσότητα, την μοιράζω σε μικρά μπουκάλια, για να μην ανοίγω-κλείνω ένα μεγάλο μπουκάλι και
-. μπορώ να διατηρήσω το ποτό μου μέχρι ένα μήνα*
Τρόποι χρήσεις
Το οξύμελι μου είναι μια  συνδυαστική δύναμη των πανίσχυρων ιδιοτήτων και δράσεων των πρώτων υλών του.
Ο συνδυασμός των υλικών μου, για να ετοιμάσω το οξυμέλι μου, δημιουργεί μια πανίσχυρη προστατευτική ασπίδα για τον οργανισμό, έναντι πολλών λοιμώξεων από ιούς,
βακτήρια  και παράσιτα και είναι αυτονόητο ότι ενισχύει  άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα.
Με το “μητρικό” μου ποτό μπορώ να δημιουργήσω πολλά ροφήματα βοτάνων, όπως να το προσθέσω στα εγχύματα και στα αφεψήματά μου,
μπορώ να το προσθέσω σε σαλάτες,
σούπες και σάλτσες αλλά και σε smoothies φρούτων και λαχανικών και
βέβαια μπορώ να το χρησιμοποιήσω σαν ίαμα σε περιόδους και εποχές λοιμώξεων, για πρόληψη και θεραπεία.

***Το συγκεκριμένο οξύμελι μπορούμε να το ετοιμάσουμε με ομάδες διαφόρων πρώτων υλικών, π.χ αντί για βελόνες πεύκου μπορούμε να βάλουμε φυλλαράκια φασκόμηλου ή κλαδάκια θυμαριού, αντί για μανταρίνι να βάλουμε πορτοκάλι ή λάιμ…

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
πεύκο
πεύκο

Share: