Το μπρόκολο, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων
Το μπρόκολο, είναι από τα ισχυρότερα λαχανικά του πλανήτη μας και η ισχυρότερη ασπίδα που μας προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις.
Έχει αποδειχθεί ότι τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης, και πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες από τέσσερις ή πέντε μερίδες, ειδικά της ομάδας των σταυροειδών λαχανικών την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου αλλά και άλλων χρόνιων και μη ασθενειών.
Τα σταυρανθή λαχανικά ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού μας και υπάρχει ένα σύνολο επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι υψηλές δίαιτες σε αυτά τα λαχανικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Οι περισσότερες από τις αποδείξεις ότι το μπρόκολο και τα υπόλοιπα σταυρανθή μας κρατούν υγιείς προέρχονται από μεγάλες μελέτες για τη διατροφή των ανθρώπων, μερικές από τις οποίες εξέτασαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.
Πολλές από αυτές τις μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε αρκετές μερίδες από αυτά τα λαχανικά κάθε εβδομάδα έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο καρκίνου και ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες οι ερευνητές με διαφοροποιημένες φυσικές μεθόδους και διασταυρώσεις δημιουργούν νέες ποικιλίες λαχανικών με υψηλότερες ποσότητες των ήδη υπαρχόντων σε αυτά φυτοθρεπτικών συστατικών.
tips υγείας και ευζωίας – μπρόκολο
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε είναι ότι εκτός από τα ανθύλλια του μπρόκολου πρέπει να τρώμε και τους μίσχους του
Έχω παρατηρήσει πολλές φορές οι μίσχοι του μπρόκολου να πετάγονται σαν άχρηστο μέρος του φυτού.
Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος διότι οι μίσχοι του μπρόκολου περιέχουν:
~ 1) σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις ασβεστίου και βιταμίνης C από ό,τι τα ανθύλλιά του
~ 2) περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες κάτι που συντελεί στο κορεσμό της πέψης κάνοντάς μας να αισθανόμαστε χορτάτοι περισσότερη ώρα.
Έτσι – ψιλοκόβουμε τους μίσχους και τους προσθέτουμε ωμούς στις σαλάτες μας ή
τους κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τους σερβίρουμε μαζί με τα ανθύλλια- αφού τα βράσουμε για ελάχιστα λεπτά- σαν σαλάτα με μπόλικο λεμόνι και λάδι
Το Institute of Food Research -IFR Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών- είναι ένα ίδρυμα που ασχολείται με την έρευνα για την αξιοποίηση των τροφίμων με απώτερο σκοπό την διατήρηση της υγείας και
την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
Είναι ένα ίδρυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην επιστήμη των τροφίμων, τη διατροφή και τη διατήρηση της υγεία.
Διεξάγει έρευνες για την παχυσαρκία,
για την υγιή γήρανση,
για τη σχέση μεταξύ των τροφίμων, της διατροφής και της υγείας.
Στην προσπάθειά τους αυτή οι επιστήμονες και για να βοηθήσουν στην αποτροπή διαφόρων παθήσεων, έχουν δημιουργήσει προϊόντα – κυρίως λαχανικά – με υψηλότερα επίπεδα ουσιών, οι οποίες βοηθούν στην αποτροπή πολλών παθήσεων.
Κάτω από αυτή τη λογική δημιούργησαν, πριν κάποια χρόνια, μια νέα ποικιλία μπρόκολου.
Το μπρόκολο, όπως γνωρίζουμε, κρατά δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στα λαχανικά λόγω των σπουδαίων φυτοθρεπτικών συστατικών του.
Οι ερευνητές λοιπόν δημιούργησαν μια νέα ποικιλία μπρόκολου.
Η νέα ποικιλία αυτού του μπρόκολου περιέχει 2 έως 3 φορές υψηλότερα επίπεδα glucoraphanin.
Η ουσία glucoraphanin είναι μια φυσικά απαντώμενη ένωση που βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο μπρόκολο.
Πολλές μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν συσχετίσει το μπρόκολο με τη μείωση των κινδύνων ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις και η συνεχιζόμενη έρευνα δείχνει ότι η glucoraphanin είναι η ένωση που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία.
“Έχει αποδεχθεί ότι τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης, και η κατανάλωση αυτού του μπρόκολου μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα” αναφέρει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Richard Mithen που εργαζόταν επί χρόνια για την ανάπτυξη του μπρόκολου.
Οι ερευνητές δημιούργησαν τη νέα ποικιλία όχι με γονιδιακές τροποποιήσεις αλλά με φυσικές μεθόδους, έτσι μετά από πολλούς πειραματισμούς κατάφεραν να δημιουργήσουν το μπρόκολο που επιθυμούσαν, διασταυρώνοντας μια κοινή ποικιλία μπρόκολου που καλλιεργείται στην Μεγάλη Βρετανία με μια ποικιλία άγριου και με πικρή γεύση μπρόκολου από την Σικελία, το οποίο έχει αυξημένες ποσότητες glucoraphanin.
Στη Βρετανία το νέο μπρόκολο πωλείται ως τμήμα μιας γραμμής λαχανικών με έξτρα ποσότητες θρεπτικών συστατικών στα οποία
περιλαμβάνονται:
-τα μανιτάρια με πρόσθετη βιταμίνη D
-οι τομάτες και οι πατάτες με πρόσθετο σελήνιο
-τα πορτοκάλια με περισσότερο ασβέστιο
-το γάλα με ω-3 λιπαρά οξέα και
-διάφορα άλλα λαχανικά και φρούτα…
read more:https://botanologia.gr/mprokolo-ena-apo-ta-ischyrotera-stayranthi-lachanika-toy-planiti-mas/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Ας θυμηθούμε:
Σταυρανθή λαχανικά – Τα πολυτιμότατα λαχανικά μας
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συνδέεται με περιορισμό της κινητικότητας
Βασικά θρεπτικά συστατικά : Πρωτεΐνες-Πράσινα λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης
Επανασυντονισμός του οργανισμού μας με μπρόκολο.
αναφορές:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mnfr.201400863
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mnfr.201700911
https://academic.oup.com/jnci/article/99/15/1200/1007351
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0002568
https://academic.oup.com/ajcn/article/82/6/1283/4648907
https://quadram.ac.uk/british-research-leads-to-uk-launch-of-beneforte-broccoli/