Για την υγεία της καρδιάς μας-έντεκα ισχυρότατες τροφές

Για την υγεία της καρδιάς μας

Στις μέρες μας η διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας έχει γίνει πρωταρχικός μας σκοπός, διότι τα καρδιακά προβλήματα έχουν γίνει η κύρια αιτία θανάτου και εξασθένησης.
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχουν ομάδες τροφίμων, που προστατεύουν την καρδιά μας με την κυριολεκτική έννοια του όρου και μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την υγεία της απλά και μόνο καταναλώνοντάς τα.
Ας δούμε τα τρόφιμα αυτά ξεκινώντας από το ισχυρότερο:
1. παρθένο ελαιόλαδο
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ούτε για το λάδι ούτε για τις ελιές – ειδικά για μας που ζούμε σε αυτό τον τόπο – αλλά ας θυμηθούμε:
-την αφθονία των μονοακόρεστων λίπαρών τους
-την αφθονία των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους
-τα ωμέγα-3 λιπαρά τους οξέα και
-τις φαινολικές τους ενώσεις.
Tο ελαιόλαδο – λοιπόν – και οι ελιές βρίσκονται στη λίστα των τροφών τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ας θυμηθούμε τις πολύτιμες ιδιότητες της ελιάς:
Τα φύλλα της ελιάς και η πολύτιμη βοήθειά τους στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης
Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς και η χρόνια κόπωση
Ελαιόλαδο, το χρυσό δώρο των θεών και το πεπτικό μας σύστημα
Φύλλα ελιάς, από τα ισχυρότερα επουλωτικά βότανα
2. λιπαρά ψάρια
Ιδιαίτερα τα ψάρια του αλμυρού νερού όπως
-ο σολομός και οι σαρδέλες, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα ωφέλιμων λιπών όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα λιπαρά οξέα- όπως πια πρέπει όλοι να γνωρίζουμε- συνδέονται άμεσα με τα τριγλυκερίδια τα οποία και μειώνουν, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως
αρρυθμία και αθηροσκλήρωση.
Ας θυμηθούμε πως μπορούμε να εντάξουμε τα λιπαρά ψάρια στη διατροφή μας:
Σολομός με σπανάκι, ένα πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας
Σαρδέλες στο φούρνο με σπαράγγια – ένα υπέροχο και υγιεινότατο φαγητό
3. βρώμη
Στην ανάρτησή μου:Ένα σπουδαίο βότανο-σιτηρό: η βρώμη και οι ιδιότητές της  είχαμε γνωρίσει την σπουδαιότητα αυτού του αξιοσημείωτου σιτηρού.
Ας ανατρέξουμε λίγο εκεί να ξαναθυμηθούμε τη σπουδαιότητα της βρώμης.
4. εσπεριδοειδή
Όπως και με το ελαιόλαδο έτσι και με τα εσπεριδοειδή νομίζω πως όλοι μας γνωρίζουμε την σπουδαιότητά τους.
Η κατανάλωση των εσπεριδοειδών όπως
των πορτοκαλιών
των λεμονιών
των μανταρινιών και
των γκρέιπ φρουτ συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής μας υγείας.
Τα φλαβονοειδή τους είναι υπεύθυνα για τη μείωση των κινδύνων καρδιαγγειακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Βέβαια δεν ξεχνάμε την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνης C των εσπερδοειδών.
Ας θυμηθούμε εδώ την μεγάλη αξία της βιταμίνης C:
Η βιταμίνη C θεραπεύει πάνω από 30 σημαντικές ασθένειες
5. μήλα
Ας θυμηθούμε τα μήλα και την σπουδαιότητά τους στο άρθρο μου: Μήλο – ένα φρούτο θησαυρός με πλήθος θρεπτικά συστατικά.
Ας θυμηθούμε τα συστατικά τους ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η σπουδαία quercetin η οποία
δρα ως ένα φυσικό αντι-φλεγμονώδες, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.
Οι ντομάτες,
τα λαχανικά Brassica,όπως το kale και το μπρόκολο,
τα μούρα,
τα ραπάνια,
τα κόκκινα κρεμμύδια και από τα βότανα
ο κόλιανδρος-Coriandrum sativum
η κάπαρη-Capparis spinosa
το Ginkgo biloba ,
το Hypericum perforatum-βαλσαμόχορτο
ο Sambucus canadensis
και ο Anethum graveolens-άνηθος είναι από τις πλουσιότερες πηγές της quercetin
Επίσης οι βιταμίνες και οι φυτικές τους ίνες έρχονται να προσφέρουν μια σπουδαία προστασία σε ολόκληρο τον οργανισμό μας και βέβαια στην καρδιά μας.
Ας μην ξεχνάμε να προσθέτουμε φέτες μήλου στις σαλάτες μας.
6. ξηροί καρποί
Σχεδόν όλα τα είδη ξηρών καρπών έχουν φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ιδανικές για την καρδιά μας,
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα,
βιταμίνη Ε,
βιταμίνες του συμπλέγματος Β και υψηλές ποσότητες ασβεστίου,
σιδήρου,
μαγνησίου,
ψευδάργυρου,
καλίου-όλα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των μυών μας,
του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά και για την ισορροπία των ορμονών, την εξισορρόπηση της χοληστερόλης και την καλύτερη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.
Ας θυμηθούμε γιατί οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της υγεία μας

Η καρδιά μας είναι το κέντρο της ύπαρξής μας, είναι ταυτόχρονα πανίσχυρη και εύθραυστη.
Είναι το ενεργειακό μας κέντρο, για αυτό
οι επιλογές των τροφών για την εύρυθμη λειτουργία της πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας αναζήτησής μας.

7. ρεβίθια
Ένα μόνο φλιτζάνι ρεβίθια προσφέρει μια πλούσια πηγή βιταμινών ειδικά του συμπλέγματος Β,
μέταλλα όπως
ψευδάργυρο,
σίδηρο,
μαγνήσιο,
σελήνιο,
κάλιο,
αμινοξέα και
ω-3 λιπαρά οξέα.
Ας θυμηθούμε έναν πολύ θρεπτικότατο τρόπο να εντάξουμε τα ρεβίθια στη διατροφή μας:Χούμους-ρεβίθια και ταχίνι τα δυό βασικά συστατικά του hummus
8. κακάο
Σε διάφορες έρευνες έχει παρατηρηθεί άμεση σύνδεση της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και του μειωμένου κινδύνου καρδιακής προσβολής και
εγκεφαλικών επεισοδίων.
Αυτό συμβαίνει επειδή το κακάο περιέχει υψηλές ποσότητες πολυφαινολών.
Ενώσεις που μειώνουν την πίεση του αίματος και τις φλεγμονές.
Ας θυμηθούμε πως μία κούπα κακάο επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και ενισχύει τη δραστηριότητα του
9. το κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος λόγω της ικανότητάς του να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.
Και αυτό γιατί το κόκκινο κρασί περιέχει την περίφημη ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη που χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
Η ρεσβερατρόλη-resveratrol  δεν βρίσκεται μόνο στο κόκκινο κρασί όπως πολλοί πιστεύουν.
Η ρεσβερατρόλη-resveratrol βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στη φλούδα των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων σταφυλιών,
στα φύλλα του ευκαλύπτου,
στα φύλλα του ελάτου,
στους ξηρούς καρπούς και σε όλα τα είδη των μούρων.
Η περιεκτικότητα στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών σε ρεσβερατρόλη-resveratrol είναι 50-100 μg/g, ενώ στο κόκκινο κρασί μπορεί να βρεθεί σε συγκεντρώσεις 1,5-3 mg/L.
Η  ρεσβερατρόλη-resveratrol όπως και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, αποτελεί φυσικό συστατικό των φυτών με αντιβιοτική δράση για την προστασία τους από μύκητες και οξειδωτικές βλάβες.
Η ενσωμάτωση μιας μικρής ποσότητας- ένα ποτήρι του κρασιού- του κόκκινου κρασιού στην καθημερινή διατροφή μας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ο πιο ασφαλής όμως τρόπος για να προμηθεύουμε τον οργανισμό μας με ρεσβερατρόλη-resveratrol είναι τα κόκκινα σταφύλια,
οι ξηροί καρποί και τα μούρα.
10 ντομάτες
Οι ντομάτες και οι σάλτες που παρασκευάζουμε από αυτές είναι γεμάτες με βιταμίνες και λυκοπένιο, το οποίο έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Ας θυμηθούμε τη σπουδαιότητα της ντομάτας:Ντομάτα…η κυρία με τα κόκκινα και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων
11. μπρόκολο
Το μπρόκολο και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο και λαχανικό.
Αυτό – λένε – οι ερευνητές οφείλεται – μάλλον -σε ισχυρές ενώσεις που βρίσκεται στο μπρόκολο και στα άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως η ινδολ-3-καρβινόλη (I3C) και
η glucoraphanin. 
Ας θυμηθούμε ποιό, τι και γιατί τόσος λόγος για το μπρόκολο: Μπρόκολο, για μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Επανασυντονισμός του οργανισμού μας με μπρόκολο
Σταυρανθή λαχανικά – Τα πολυτιμότατα λαχανικά μας
Και βέβαια δεν ξεχνάμε:
τα κρεμμύδια,
τα σκόρδα,
τα όσπρια,
τα μούρα – τα συμπεράσματα των ερευνών έχουν αναδείξει όλα τα είδη των μούρων ως “την πηγή της αιώνιας νιότης”.
Το σκούρο μπλε χρώμα τους το δανείζονται από τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και καθιστούν τα μούρα ένα από τα ισχυρότερα καρδιοπροστατευτικά.
Αποτελούν καλή πηγή:
φυτικών ινών
βιταμίνης C
βιταμίνης Ε
βιταμίνης Κ και
μαγγανίου, όλα απαραίτητα στοιχεία για την διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας
τα παντζάρια,
το σπαράγγι,
τα καρότα,
το πιπέρι καγιέν – το καγιέν έχει ονομαστεί «ο βασιλιάς των βοτάνων και των μπαχαρικών” και ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς είναι φορτωμένο με τόσα αντιοξειδωτικά και
άλλα πολύτιμα συστατικά που το καθιστούν άκρως απαραίτητο για αυτήν
“αν πρέπει να κυριαρχεί ένα βότανο στη ζωή μας αυτό πρέπει να είναι το πιπέρι καγιέν είναι ισχυρότερο από οποιοδήποτε άλλο” ισχυρίζονται πολλοί βοτανολόγοι ανάμεσά τους και ο Dr. Schulze
το σπανάκι – το σπανάκι μαζί με το μπρόκολο είναι μια σπάνια φυσική πηγή του συνενζύμου Q10, το τρώμε ωμό σε όλες μας τις σαλάτες ή ελαφρά βρασμένο στον ατμό (σε επόμενη άρθρο πρέπει οπωσδήποτε να ασχοληθώ με το μπρόκολο και το συνένζυμο Q10 )
το λιναρόσπορο,
τους ηλιόσπορους,
τους κολοκυθόσπορους, γιατί ναι, η καρδιά μας θέλει την ησυχία της για να φέρει απερίσπαστα σε πέρας το ακατάπαυστο έργο της,
δεν μπορεί να σταματήσει να σκεφτεί η καρδιά μας, ούτε να αναρωτιέται και να ανησυχεί γιατί αυτό, γιατί εκείνο – δεν μπορεί, γιατί αν η καρδιά μπορούσε να σκεφτεί, θα σταματούσε – όπως κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο είπε ο Bernardo Soares ένας από τους ετερώνυμους του αγαπημένου μεγαλοφυή Fernando Pessôa στο βιβλίο της ανησυχίας

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.nature.com/articles/srep08075
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2018/FO/C7FO01964E#!divAbstract
quercetin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808895/
 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23130505

Share: