Χούμους-ρεβίθια και ταχίνι τα δυό βασικά συστατικά του hummus

Χούμους-ρεβίθια και ταχίνι,τα δυό βασικά συστατικά του hummus,και ένας ιδανικός τρόπος να εντάξουμε στη διατροφή μας τα ρεβίθια και το ταχίνι.

alhams – الحمّص στα αραβικά σημαίνει ρεβίθια και από αυτή τη λεξούλα εδώ,και αυτό που αντιπροσωπεύει,έχουμε το περίφημο χούμους.
Και τα συστατικά του χούμους είναι τα ρεβίθια-alhams- και το ταχίνι-btahina-δυό συστατικά που δεν μπορούν να αντικατασταθούν.
Ρεβίθια και ταχίνι- حمّص بطحينة -και αφού πολτοποιήσουμε τα ρεβίθια και τα αναμείξουμε με το ταχίνι έχουμε τη βάση για το χούμους!
Στη συνέχεια προσθέτουμε:
λάδι,
χυμό λεμονιού,
– πολτοποιημένο σκόρδο και βέβαια μπαχαρικά
όπως
κύμινο και
πάπρικα και έτοιμο το χούμους μας!
Και η θρεπτική αξία του περικλείει όλο το μεγαλείο των ρεβιθιών και του ταχινιού,αλλά
και του λαδιού,
και του λεμονιού και των μπαχαρικών!
Και ας δούμε τα συστατικά του hummus- χούμους με τη σειρά:
1) ένα μεγάλο φλιτζάνι του τσαγιού βρασμένα ρεβίθια
2) πέντε κουταλιές ταχίνι
3) δυό σκελίδες σκόρδο,πολτοποιημένες
4) το χυμό ενός λεμονιού
5) μισό φλιτζάνι νερό,ή λίγο από το ζωμό από τα βρασμένα ρεβίθια*
6) λάδι όσο μας πάρει
7) αλάτι-όσο μας αρέσει
8) μία κουταλιά περίπου κύμινο
9) μία πρέζα πάπρικα ή και μέχρι μισό κουταλάκια αν μας αρέσει να «ακούγεται» πιό πολύ.
# την ποσότητα του λεμονιού,του λαδιού και του σκόρδου τα προσθέτουμε σταδιακά και δοκιμάζοντας ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που μας αρέσει!!!δεν φοβόμαστε το λάδι και το λεμόνι,πρέπει να είναι μπόλικα,αλλά πολύ καλά ανακατεμένα!
Και ξεκινάμε-
-με το βράσιμο των ρεβιθιών με τον γνωστό τρόπο,προσοχή δεν τα παραβράζουμε,θέλουμε λίγο να κρατάνε,
και τα στραγγίζουμε.
Μόλις κρυώσουν λίγο τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα κάνουμε πουρέ,
προσθέτουμε το ταχίνι,ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα δυό βασικά υλικά μας και
συνεχίζουμε με
το σκόρδο,
το λεμόνι,
το λάδι,
το αλάτι,τα οποία προσθέτουμε σταδιακά δοκιμάζοντας ταυτόχρονα,ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που μας αρέσει.
Συνεχίζουμε με το κάρυ και
την πάπρικα -πάπρικα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιας βαθμίδας θέλουμε,από γλυκιά μέχρι άκρως καυτερή,αλλά πολύ καλής ποιότητας για να μην αλλοιώσει την γεύση του hummus μας.
*αν δούμε πως η πυκνότητα του hummus- χούμους ,είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο από το ζωμό από τα βρασμένα ρεβίθια,συνεχίζοντας να ανακατεύουμε μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αυτό ήταν – έτοιμο το χούμους, το οποίο μπορεί να συνοδεύσει διάφορα πιάτα λαχανικών ή σαν κυρίως γεύμα συνοδευόμενο με μιά απλή καροτοσαλάτα ή παντζαροσαλάτα ή με ότι άλλο μας αρέσει!
Το σερβίρουμε σε πιατέλα, στο κέντρο του τραπεζιού, στολίζοντάς το με λίγα ρεβίθια από πάνω,και μερικές σταλαγματιές ελαιόλαδο!
Ταιριάζει ιδανικά με ζεστές φέτες  προζυμένιου ψωμιού και με ένα άσπρο φρουτώδες,ελαφρύ κρασί -πάντα από ελληνικά σταφύλια.
             Και ας δούμε τι χαρίζει μια μερίδα hummus στον οργανισμό μας:
Πρώτα από όλα ενέργεια και
μετά:
– πρωτεΐνες-υψηλής μορφής
– πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
– υδατάνθρακες
– φυτικές ίνες
– τις περίφημες βιταμίνες του συμπλέγματος Β:
θειαμίνη -Β1
ριβοφλαβίνη Β2
νιασίνη Β3
παντοθενικό οξύ Β5
βιταμίνη Β6
φυλλικό οξύ Β9
– βιταμίνη A
– βιταμίνη C
– βιταμίνη D
βασικά ιχνοστοιχεία όπως
– ασβέστιο
– σίδηρος
– μαγνήσιο
– μαγγάνιο
– φωσφόρος
– ψευδάργυρος
– νάτριο
– κάλιο
και όλα σε υψηλές ποσότητες!
Οι θερμίδες που μας δίνει μιά μερίδα χούμους είναι πολύ λίγες περίπου 65 με 70!
      -τι λέτε; δεν αξίζει τον κόπο αυτό το εύκολο φαγητό με ένα όσπριο,τα ρεβίθια,το οποίο έχει μαζεμένη τόση δύναμη;
Ας το έχουμε,λοιπόν,πιό συχνά στο τραπέζι μας!
Και μην ξεχνάμε πως
– τα ρεβίθια και το ταχίνι είναι ιδανική τροφή για τα παιδιά μας!
-έχει αποδειχθεί πως άτομα που στην διατροφή τους έχουν ενταγμένα τα ρεβίθια,το ταχίνι και κατ’επέκταση το χούμους έχουν υψηλότερο δείκτη υγιεινής διατροφής.
– επίσης έρευνες υποδεικνύουν ότι τα ρεβίθια,το ταχίνι και το χούμους μπορούν να διαδραματίσουν ωφέλιμο ρόλο στη διαχείριση του βάρους και στη ρύθμιση της γλυκόζης και της ινσουλίνης, καθώς και να έχουν θετική επίδραση σε ορισμένους δείκτες καρδιαγγειακής νόσου!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:Ταχίνι,η λιπαρή πάστα από ψημένο,σουσάμι και τα οφέλη του για την υγεία

αναφορές:
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-8
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.2740340510/abstract

Share: