Πως τα παντζάρια μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Παντζάρια – Σε μελέτη παρατηρήθηκε πως τα άτομα που κατανάλωσαν εκατό/100gr χυμό παντζαριών  μείωσαν
τη συστολική αρτηριακή τους πίεση κατά 13mm Hg και τη διαστολική τους κατά 16,6 mm Hg!

Τa παντζάριa έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Μεσαίωνα ως θεραπεία για διάφορες  παθήσεις και ειδικά για αυτές που σχετίζονται με το αίμα και την πέψη.
Οι ιατρικοί ερευνητές επέστρεψαν τα τελευταία χρόνια σε αυτό το φυτικό προϊόν, για να διερευνήσουν την επίδρασή του στην αρτηριακή πίεση και να διερευνήσουν τις ευκαιρίες να το χρησιμοποιήσουν στη σύγχρονη ιατρική αλλά και στη διατροφή.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα ποτήρι χυμός παντζαριού την ημέρα είναι αρκετό για να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Στο συμπέρασμα κατέληξαν διεξάγοντας ελεγχόμενη, με εικονικό φάρμακο μελέτη με δεκάδες συμμετέχοντες.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι, είτε η κύρια αιτία, είτε συνεισφέρει σε πάρα πολλές καρδιακές παθήσεις κάθε μέρα.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός το πόσο πολλές έρευνες πραγματοποιούνται, οι οποίες αφορούν τις ασπίδες προστασίας που προσφέρουν
τα βότανα
τα φρούτα και
τα λαχανικά στον οργανισμό μας, χάρη στα πλούσια συστατικά που περιέχουν.
Επιστήμονες και ερευνητές με μελέτες που δημοσιεύουν έρχονται να επιβεβαιώσουν απόψεις που προϋπήρχαν και αφορούν την ισχυρή προστασία που μας προσφέρουν τα περισσότερα προϊόντα του φυτικού βασιλείου.
Ένα από όλα αυτά προϊόντα του φυτικού βασιλείου είναι και
το παντζάρι, για το οποίο πλέον οι έρευνες και οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τις ισχυρές του καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Τα παντζάρια και τα φυτοθρεπτικά στοιχεία που περιέχουν όπως
η βιταμίνη C
η βιταμίνη Κ
το φολικό οξύ
οι φυτικές ίνες και
οι πολυφαινόλες έχει αποδειχθεί ότι έχουν καρδιοαγγειοπροστατευτικές ιδιότητες.
Εκτός όμως από τα παραπάνω στοιχεία τα παντζάρια έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και
μάλιστα σε μια μορφή που είναι εύκολα βιοδιαθέσιμα από τον οργανισμό μας, τα οποία  έχουν την ιδιότητα να χαλαρώνουν και να διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.
Η ερευνήτρια Julie A. Lovegrove από το University of Reading του United Kingdom και οι συνεργάτες της μελέτησαν 18 άνδρες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
Καθένας από τους οποίους με τυχαία σειρά κατανάλωσαν αντίστοιχα:
– καθόλου gr
– εκατό (100) gr παντζάρια
– διακόσια (250) gr παντζάρια ή
– πεντακόσια (500) gr χυμό παντζαριών σε μια απλή-τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη.
Μετά από τρεις ώρες τα άτομα που κατανάλωσαν εκατό (100) γραμμάρια χυμό παντζαριών η συστολική αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε κατά 13 mm Hg και
η διαστολική μειώθηκε κατά 16,6 mmHg!
Όσοι κατανάλωναν 500 γραμμάρια χυμό παντζαριών παρουσίασαν μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 22 mmHg και της διαστολική μείωση κατά 18mmHg!
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι:
“αυτά τα στοιχεία ενισχύουν παλαιότερα στοιχεία τα οποία εφιστούσαν την προσοχή στις υψηλές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες -αρτηριακή πίεση- των διατροφικών νιτρικών αλάτων από τα οποία είναι πλούσιες ομάδες λαχανικών”
Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο των πιο επικίνδυνων παθήσεων όπως καρδιακή προσβολή,
τα εγκεφαλικά επεισόδια και η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για παθήσεις των νεφρών.
Έτσι εκτός από μεμονωμένες μελέτες πραγματοποιούνται και μετα-μελέτες.
Σε μετα-ανάλυση 16 δοκιμών που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι “η συμπλήρωση ανόργανου νιτρικού άλατος και χυμού τεύτλων συνδέθηκε με σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης”.
Σε μια άλλη μεγάλη δοκιμή που διεξήχθη στο Queen Mary University του Λονδίνου (QMUL) στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation.
Στα αποτελέσματα οι ερευνητές αναφέρουν:
” Αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα από την ομάδα αυτή, η οποία διαπιστώνει, και αυτή, ότι ένα ποτήρι χυμό παντζαριού καθημερινά, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση – ακόμη και σε εκείνα των οποίων η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν ελέγχεται από τη φαρμακευτική αγωγή”.Dr. Shannon Amoils, Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, ανώτερος σύμβουλος έρευνας.
Όλες αυτές οι έρευνες και οι μελέτες πρέπει να αποτελούν εναύσματα για μας ώστε να εντάσσουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα πολύτιμα αυτά προϊόντα που μας έχει χαρίσει η φύση και όπως καλά γνωρίζουμε δεν είναι ένα και δύο-είναι πάρα πολλά.
Άλλα φυλλώδη λαχανικά με παρόμοιες ιδιότητες με το παντζάρι είναι:
το λάχανο
το σέλινο
το κάρδαμο
ο άνηθος
τα πράσα
το μαρούλι
ο μαϊντανός
το σπανάκι
τα γογγύλια και τώρα το χειμώνα, όλες οι λαϊκές της χώρας μας είναι γεμάτες με αυτά τα προϊόντα τα οποία τα περισσότερα είναι εποχικά και είναι ιδανικό να επιδιώκουμε να αξιοποιούμε τη δύναμη της φύσης για να κρατάμε τον οργανισμό μας σε ισορροπία, ενισχυμένο το ανοσοποιητικό μας, ώστε να  αποτρέπουμε τυχόν ανισορροπίες και παθήσεις και να επιτυγχάνουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας.

Και μία σοβαρή επισήμανση:
Τα παντζάρια είναι ρίζες και όπως όλες οι ρίζες μεγαλώνουν και αναπτύσσονται στο χώμα , έτσι απορροφούν όλα του τα συστατικά.
Για αυτό μεγάλη προσοχή στα φυτοφάρμακα.
Πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι από που προμηθευόμαστε τα παντζάρια μας αλλά και όλα τα λαχανικά μας , ειδικά τα ριζώδη , γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μαζί με τα παντζάρια να τρώμε και φυτοφάρμακα.
Σε επόμενο άρθρο περισσότερες πληροφορίες για τα παντζάρια και για τον ενδεικτικότερο τρόπο κατανάλωσής τους…

read more:https://botanologia.gr/pantzaria-ena-polytimo-kai-anantikatastato-lachaniko-gia-tin-ygeia-mas/

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου-thalia:botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr: 
Ένας δυναμωτικός χυμός από ρόδι και μανταρίνι, με πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά
Παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, σελινόριζες- οι πολύτιμες ρίζες του χειμώνα.

πηγές και αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288952/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/288229.php
worldhealth.net
https://academic.oup.com/ajcn/article/90/1/1/4596750
https://www.mdpi.com/2072-6643/7/4/2801

Share: