Μούσλι – το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο

Μούσλι,
müesli,
müsli,
muesli
Ο όρος “μούσλι” – για το οποίο υπάρχουν πολλές διαφορετικές ορθογραφίες – προέρχεται από την Ελβετική λέξη mus που σημαίνει «μείγμα»
και τι είναι;
μα…
1) Το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο
Το πρωινό με βάση
α) τις νυφάδες βρώμης
β) τα μήλα και
γ) τους ξηρούς καρπούς
2) Το πρωινό που επινόησε ο Ελβετός γιατρός Maximilian Oskar Bircher-Benner -σε επόμενη ανάρτηση η ιστορία του περίφημου αυτού γιατρού που το όνομά του είναι σχεδόν ξεχασμένο- στη δεκαετία του 1890, για τους ασθενείς στο νοσοκομείο του στη Ζυρίχη όπου, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν το ουσιαστικότερο μέρος της θεραπείας του.
Ο γιατρός υποστήριζε ότι το μούσλι με μήλα έχει τη θρεπτική αξία που έχει και το μητρικό γάλα και
ότι γιατρεύει σιγά αλλά σταθερά σχεδόν όλες τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος μέσα στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής εναρμονισμένου με τη φύση,την άθληση και την υγιεινή διατροφή απαλλαγμένης από επεξεργασμένα τρόφιμα,ζάχαρη και κρέας.
Ο Bircher-Benner πίστευε ότι τα ωμά τρόφιμα ήταν πιο θρεπτικά επειδή περιέχουν άμεση ενέργεια από τον ήλιο.
Ήταν από τους πρώτους επιστήμονες στην Ευρώπη που πίστεψαν ότι τα τρόφιμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν το σώμα υγιές και όχι απλώς να ικανοποιήσουν την πείνα.
Ενθάρρυνε τους ανθρώπους με καλή υγεία να καταναλώνουν περίπου 50% ωμά τρόφιμα σε καθημερινή βάση και για όσους έχουν κακή υγεία να καταναλώνουν 100% ωμές τροφές.
Στην αρχική του συνταγή ο Bircher-Benner χρησιμοποίησε σαν βάση τη βρώμη, η οποία παραμένει η βασική βάση του μούσλι μέχρι σήμερα και τα μήλα,τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα αδιαπραγμάτευτα για τις αυθεντικές συνταγές μούσλι.
Το μούσλι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ξεχάστηκε για να ξαναθυμηθεί εκεί γύρω στο 1960 με μιά σύγχρονη μορφή,ως μέρος του αυξημένου ενδιαφέροντος για την υγιεινή διατροφή και τη χορτοφαγική διατροφή.
Η αυθεντική συνταγή,για ένα άτομο,του dr Maximilian Oskar Bircher-Benner ήταν:
– Μία κουταλιά της σούπας νυφάδες βρώμης μουλιασμένες σε 3 κουταλιές της σούπας,κρύο νερό για 12 ώρες
– Μία  κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος -η κρέμα γάλακτος εκείνη την εποχή ήταν τελείως διαφορετική από τα σημερινά προϊόντα,ήταν το ανώτερο στρώμα λίπους  που  συγκεντρώνονταν  στην κορυφή του γάλατος.
– Μία κουταλιά της σούπας χυμού λεμονιού
– Ένα μεγάλο ή δύο μικρά μήλα, με τη φλούδα άμεσα τριμμένα
– Μία κουταλιά της σούπας καρύδια ή φουντούκια ή αμύγδαλα
– Μία κουταλιά της σούπας μέλι
Όλα αυτά μαζί αναμιγνύονταν  το πρωί σε ένα μεγάλο μπολ – και αυτό ήταν το μαγικό και θεραπευτικό πρωινό που προσέφερε ο γιατρός στους ασθενείς του,αλλά και στον εαυτό του και στους δικούς του ανθρώπους.
Ας δούμε τις ποσότητες που χρειαζόμαστε και τον τρόπο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ετοιμάσουμε τη δική μας αυθεντική συνταγή μούσλι

  • 1 κουταλιά της σούπας νιφάδες βρώμης που αφήνουμε να μουλιάσει για όλο το βράδυ σε μισό ποτήρι νερό
  • την επόμενη ημέρα το πρωί προσθέτουμε στη βρώμη
  • μία (1) κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • μία (1) κουταλιά της σούπας συμπυκνωμένο γάλα
  • 200gr μήλο -ένα μεγάλο μήλο- κατά προτίμηση ξινόμηλο τριμμένο στον τρίφτη με τη φλούδα του
  • μιά (1) κουταλιά της σούπας καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια
  • μια κουταλιά της σούπας μέλι
  • ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα για τις ισχυρές της θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και για το άρωμά της 

Εναλλακτικές προτάσεις:
Α) Χρησιμοποιούμε νυφάδες δημητριακών με πρώτες στην σειρά
τις νυφάδες βρώμης που είναι και το δημητριακό της πρωτότυπης συνταγής του μούσλι
Αν δεν θέλουμε βρώμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:
– κινόα-ένας καρπός με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας ή
– ρύζι ή
– νυφάδες καλαμποκιού,-τα τρία αυτά προϊόντα είναι ιδανικά για όσα άτομα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
– κεχρί ή
– σιτάρι
Β) Χρησιμοποιούμε αποξηραμένα φρούτα,που δεν υπήρχαν στην πρωτότυπη συνταγή,όπως
σύκα,
μαύρη σταφίδα,
σταφίδα ξανθή-σουλτανίνα,
μπανάνες,
βερίκοκα,
δαμάσκηνα.
Γ) Χρησιμοποιούμε μείγματα ξηρών καρπών όπως:
αμύγδαλα,καρύδια και φουντούκια-που είναι και οι ξηροί καρποί της πρωτότυπης συνταγής του μούσλι,
κολοκυθόσπορους,ηλιόσπορους και φιστίκια ή κάποιον άλλο συνδυασμό που μας αρέσει.
Δ) Χρησιμοποιούμε φρέσκα φρούτα όπως:
μήλα με τη φλούδα-που είναι και τα φρούτα της πρωτότυπης συνταγής του μούσλι
αχλάδια με τη φλούδα,
ανανά,
γκρέιπφρουτ,
ακτινίδια,
κεράσια,
βύσινα,
φράουλες,
πεπόνι,
ροδάκινο,
βερίκοκο,
σταφύλια.
Όπως καταλαβαίνουμε,δεν χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα φρούτα μαζί αλλά επιλέγουμε από τα φρούτα της εποχής κάθε φορά,προσέχοντας να είναι χωρίς φυτοφάρμακα,πολύ καλά πλυμένα και τα προσθέσουμε σε μικρά-μικρά κομμάτια με τη φλούδα τους ή τριμμένα στον τρίφτη
Ε) Αν θέλουμε πιο ρευστό το μούσλι μας μπορούμε να προσθέσουμε χυμό φρούτων,όπως χυμό μήλου ή γιαούρτι.
Αν δεν μας αρέσει το γάλα ή δεν τρώμε γαλακτοκομικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμυγδαλόγαλα
Το μόνο ιδανικό για να αντικαταστήσει το μέλι σαν γλυκαντικό είναι το πετιμέζι ή η στέβια για τα άτομα που δεν τους επιτρέπεται ούτε το μέλι ούτε το πετιμέζι.
Και για το άρωμά της αλλά και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες μισό κουταλάκι κανέλα.
Όποια υλικά και αν επιλέξουμε τα ανακατεύουμε πολύ καλά και
γευόμαστε το υγιεινότατο αυτό πρωινό και εμείς αλλά -το βασικότερο-τα παιδιά μας.
Οι διαφοροποιήσεις του μούσλι από τότε με σήμερα
Σήμερα εκεί που διαφέρουν οι περισσότερες συνταγές από την αρχική του dr Maximilian Oskar Bircher-Benner είναι:

  • η ποσότητα της βρώμης -πολλοί έχουν αυξήσει σε 100g με 150g ανά άτομο τη βρώμη
  • τα υλικά μουλιάσματος -προτείνουν γάλα ή χυμούς φρούτων στο μούλιασμα αντί για νερό
  • η αναλογία βρώμης και φρούτων -έχουν μειώσει τον αριθμό των μήλων και προτείνουν μόνο ένα
  • ο χρόνος μουλιάσματος της βρώμης -έχουν μειώσει το χρόνο μουλιάσματος,προτείνοντας μόνο 10 λεπτά μουλιάσματος.
  • η κρέμα γάλατος που ήταν τελείως διαφορετική τότε
  • σαν γλυκαντικό προτείνουν αγαύη ή μαύρη ζάχαρη αντί για το μέλι της αρχικής συνταγής .

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Πρωινό γεύμα για ενέργεια και ευεξία με πλιγούρι βρώμης,και μπανάνες
Ένας κρεμώδης χυμός για πρωινό,γεμάτος ενέργεια και θρεπτικά συστατικά

Share: