Πρωινό γεύμα για ενέργεια και ευεξία με πλιγούρι βρώμης,και μπανάνες

Πρωινό γεύμα, ένα θρεπτικότατο γεύμα για ενέργεια και ευεξία με πλιγούρι βρώμης, μπανάνες και σπόρους chia

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει για τους σπόρους Chia, αυτά τα μικροσκοπική θαύματα υγιεινής διατροφής, τα οποία μας έρχονται από την εποχή των Αζτέκων και ακόμα πιο παλιά, που
εμείς θα τους χρησιμοποιήσουμε σε ένα θρεπτικότατο πρωινό γεύμα για ενέργεια και ευεξία, με πλιγούρι βρώμης και μπανάνες.
Οι σπόροι Chia, λοιπόν, υπήρχε στην καθημερινή διατροφή των αρχαίων λαών, όπως οι Μάγιας και οι Ίνκας, χαρίζοντάς τους μια παρατεταμένη ενέργεια και ευεξία, για αυτό και είχαν ονομάσει τους σπόρους “Chia” που σήμαινε “δύναμη” στη γλώσσα τους.
Εμείς ας τους χαρούμε σε αυτό το πλούσιο πρωινό, που θα μας βοηθήσει να φέρουμε σε πέρας τις ασχολίες μιας δύσκολης μέρας και στα παιδιά μας ενέργεια και ευεξία, παράλληλα με ηρεμία στις καθημερινές τους ασχολίες και στο σχολείο τους.
Πώς μας ακούγεται ένα θρεπτικό πρωινό γεμάτο υγεία και νοστιμιά σερβιρισμένο σε ένα μεγάλο όμορφο γυάλινο φλιτζάνι ;
                Πολύ καλό – ναι;
Αλλά το πρωινό είναι μιά λίγο δύσκολη και λίγο χρονοβόρα διαδικασία και εμείς βιαζόμαστε.
Ναι, όμως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, για αυτό καλό είναι να
ανακαλύπτουμε εύκολους τρόπους ώστε να μην στερούμεθα ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας κάποιους τρόπους ζωής που έχουν να κάνουν με την ευζωία μας!
Τώρα ας δούμε τη συνταγή μας και μιά άλλη μέρα θα μιλήσουμε πιό αναλυτικά για τους σπόρους chia.
Το πρωινό γεύμα που θα ετοιμάσουμε είναι εξαιρετικά θρεπτικό, γεμάτο θρεπτικά συστατικά που δίνει την αίσθηση του κορεσμού χωρίς στην πραγματικότητα να έχουμε φάει μεγάλη ποσότητα.
Ένα πρωινό που έχει το χρώμα και τη γεύση της σοκολάτας, που  στην πραγματικότητα είναι κάτι τελείως διαφορετικό
            Θα χρειαστούμε
– δυό κοφτές κουταλιές της σούπας πλιγούρι βρώμης – το πλιγούρι είναι ολόκληρος ο καρπός της βρώμης σπασμένος σε μικρότερα κομμάτια με καθόλου ζάχαρη, με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που βελτιώνει την πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
– μιά κοφτή κουταλιά της σούπας σπόρους chia – σπόροι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες,
φυτικές ίνες,
ασβέστιο,
αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
– 200 ml αμυγδαλόγαλα – μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο γάλα θέλουμε, τα πιό ιδανικά είναι το αμυγδαλόγαλα και το γάλα καρύδας
– 200ml νερού που μέσα έχουμε διαλύσει μιά κοφτή κουταλιά της σούπας κακάο.
Από βραδύς σε ένα μπολ ανακατεύουμε ελαφριά όλα τα υλικά μας.
Αφού ανακατέψουμε σκεπάζουμε το μπόλ και το βάζουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα!
Το μείγμα αυτό είναι η βάση του πρωινού γεύματός μας και είναι για ένα φλιτζάνι δηλ για ένα άτομο, μπορούμε βέβαια η ποσότητα της βάσης μας να είναι για όσα άτομα θέλουμε και για δυο με τρις μέρες.
Απλά αν είναι για περισσότερες μέρες και περισσότερα του ενός άτομα, μοιράζουμε σε φλυτζάνια και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
Το επόμενο πρωινό βγάζουμε το μπόλ από το ψυγείο και
εάν δούμε ότι είναι πάρα πολύ πηχτό μπορούμε να προσθέτουμε περισσότερο νερό ή γάλα αμυγδάλου -το μείγμα μας πρέπει να είναι αρκετά ρευστό-
Στη συνέχεια συμπληρώνουμε με:
– μία μπανάνα κομμένη σε ροδέλες ή
– ένα μήλο κομμένο σε μικρούς κύβους και αν είναι οργανικό – βιολογικό με την φλούδα του
– μια κουταλιά της σούπας σταφίδες  – ένα από τα υγιεινότερα τρόφιμα, ένας διατροφικός θησαυρός, αλλά τελείως ξεχασμένο στην Ελλάδα, στον τόπο που τις γέννησε, πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α
βιταμίνες Β, απλούς υδατάνθρακες, βιταμίνη C – τα 100gr περιέχουν 300mg C-
και φυτικές ίνες – κάποια στιγμή θα ασχοληθώ εκτενώς με τη σταφίδα, όχι το σταφύλι ή την σουλτανίνα αλλά την μαύρη σταφίδα που η μεγαλύτερη παραγωγή της είναι στην περιοχή του Αιγίου, στην Αιγιάλεια
– μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– μιά κουταλιά της σούπας μέλι ή το αντίστοιχης ποσότητας πετιμέζι ή χαρουπόμελο και αν κάτι δεν έχουμε από αυτά (που δεν νομίζω γιατί είναι όλα προϊόντα της χώρας μας) χρησιμοποιούμε σιρόπι αγαύης ή σφένδαμου
και ανακατεύουμε πάλι.
Στο τέλος δοκιμάζουμε την πυκνότητα και τη γλυκύτητα και αν είναι αυτό που μας ικανοποιεί ,
σερβίρουμε σε γυάλινα μεγάλα ποτήρια αφού πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα, κομματάκια ακατέργαστης σοκολάτας, καρύδι
και…το απολαμβάνουμε!


– για το ανακάτεμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπλέντερ, αλλά νομίζω ότι το ανακάτεμα με το χέρι έχει πιό μεστή γεύση.
– επίσης μπλέντερ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αν θέλουμε το κοκτέιλ μας να έχει την υφή μιάς παχύρρευστης κρέμας.
– μπορούμε να μην ανακατέψουμε καθόλου, απλά να προσθέσουμε πάνω στη βάση μας ότι υλικό μας αρέσει , να περιχύσουμε με μέλι και να πασπαλίσουμε με κανέλα και να το απολαύσουμε εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia –botanologia.gr

Ας θυμηθούμε: Μούσλι – το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο

photo:abstract.desktopnexus.com

Share: