Χιόνια παντού, κρύο πολύ και στο τραπέζι μας μια αχνιστή κρεμμυδόσουπα

Κρεμμυδόσουπα – μια λαχταριστή σούπα για τη σημερινή ημέρα!

Σας κερνάω τη δική μου κρεμμυδόσουπα
Η συνταγή μου είναι για τέσσερα με πέντε άτομα
Και θα χρειαστώ…
– ένα ποτήρι του κρασιού λάδι
– ένα κουταλάκι του γλυκού αλεύρι βρώμης
– ένα κιλό καθαρισμένα ανάμικτα κρεμμύδια – λευκά,κόκκινα και ντόπιες ποικιλίες – κομμένα σε φέτες ή ροδέλες
– ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαριού ή ανθέων
και
– μια κουταλιά της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου για να καραμελώσουμε τα κρεμμύδια
– 200 ml γλυκό λευκό κρασί
– ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι τριμμένο 
– δύο μεγάλα φύλλα δάφνης
– ενάμιση lt περίπου ζωμό λαχανικών
– δύο σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
– 20 ml. κονιάκ
– μπαγιάτικο ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι κομμένο σε 8-12 φέτες
– 100 γρ. ελληνική γραβιέρα – όποια προτιμάμε – τριμμένη
Και
προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160º βαθμούς C
και
προετοιμάζουμε τη σούπα μας ως εξής:
Βάζουμε την κατσαρόλα για τη σούπα μας στο μάτι της κουζίνας με
λάδι, τόσο όσο να σκεπαστεί ο πάτος της, να ζεσταθεί αρκετά αλλά όχι να κάψει.
Μόλις το λάδι μας είναι έτοιμο ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε κάθε λίγο, με ξύλινη κουτάλα πάντα, σε χαμηλή φωτιά μέχρι τα κρεμμύδια μας να πάρουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα – προσοχή δεν πρέπει να καούν αυτή η διαδικασία θέλει υπομονή – θα χρειαστούν περίπου είκοσι λεπτά με μισή ώρα για να είναι έτοιμα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το ψωμί μας:
Σε ένα κατάλληλο ταψί βάζουμε τις φέτες του ψωμιού μας να φρυγανιστούν καλά και να πάρουν χρώμα ώστε να μην διαλυθούν όταν τις προσθέσουμε στη σούπα μας – και από τις δυό πλευρές.
Μόλις είναι έτοιμες τις βγάζουμε από τον φούρνο και συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια -τα οποία δεν έχουμε αφήσει από την προσοχή μας- ρίχνοντας το μέλι πρώτα και
μετά τη ζάχαρη ενώ ανακατεύουμε συνέχεια ώστε να καραμελώσουν και να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα και γεύση.
Προσθέτουμε αμέσως το κρασί
και
αφήνουμε λίγα λεπτά ώστε να μην έχουμε σχεδόν καθόλου υγρά και να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ.
Και ήρθε η ώρα να προσθέσουμε το ζωμό των λαχανικών, το αλεύρι και τα μπαχαρικά μας.
Αφού τα προσθέσουμε βράζουμε τη σούπα μας για μισή ώρα ακόμα σε χαμηλή φωτιά συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε για ένα τέταρτο της ώρας να πέσει λίγο η θερμοκρασία της.
Αφαιρούμε τη δάφνη και στη συνέχεια και αφού έχουμε προθερμάνει το γκριλ στους 220º βαθμούς C μοιράζουμε την κρεμμυδόσουπά μας σε ατομικά πυρίμαχα πήλινα σκεύη γεμίζοντάς τα σχεδόν μέχρι τη μέση τους.
Προσθέτουμε σε κάθε σκεύος δύο με τρεις – ανάλογα το μέγεθος της φέτας και του μπολ – φέτες από το ψημένο ψωμί μας και συνεχίζουμε γεμίζοντας τα σκεύη μας με την κρεμμυδόσουπά μας σχεδόν μέχρι το χείλος τους.
Πασπαλίζουμε τις φέτες του ψωμιού μας που έχουν έρθει στην επιφάνεια με πλούσια-πλούσια ποσότητα από το χοντροτριμμένο τυρί μας.
   Και φτάνουμε στο τελικό στάδιο.
Τοποθετούμε με προσοχή τα πυρίμαχα σκεύη μας κάτω από το γκριλ του φούρνου μας.
Παρακολουθούμε και το πολύ σε οκτώ με δέκα λεπτά μόλις το τυρί μας έχει λιώσει και έχει πάρει αυτό το όμορφο χρώμα που γνωρίζουμε, αποσύρουμε με προσοχή από το φούρνο, ραντίζουμε με ένα κονιάκ της αρεσκείας μας.
Σερβίρουμε σε συνδυασμό με ένα ροζέ ή κόκκινο κρασί!

Ας θυμηθούμε – Μιά συνταγή και μιά ιστορία : Κρεμμυδόσουπα,πεντανόστιμη και απολαυστική,ιδανική για τα κρύα του χειμώνα.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: