Η ανεπάρκεια της διατροφικής βιταμίνης Ε είναι μία από τις αιτίες της τριχόπτωσης.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και η βοήθεια και ο ρόλος της στους ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας είναι καθοριστικός.
Η βιταμίνης Ε βρίσκεται, ως επί τω πλείστον, στα φυτικά έλαια, αλλά και γενικότερα στις περισσότερες φυτικές τροφές.
Είναι  μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, και στη φύση συντίθεται από τα φωτοσυνθετικά φυτά, αλλά και από άλλους αυτότροφους οργανισμούς, όπως τα φύκη και ορισμένα βακτήρια, κυρίως κυανοβακτήρια.
Η βιταμίνη Ε δεν συντίθεται από τον άνθρωπο και τα άλλα θηλαστικά και προσλαμβάνονται αποκλειστικά μέσω της διατροφής.
Και τι γίνεται με την τριχόπτωση;
Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που ο περιορισμός του δεν είναι κάτι το απλό.
Η υγεία του τριχωτού της κεφαλής μας μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η παραγωγή σμήγματος, το επίπεδο του pH στον οργανισμό μας, η κυκλοφορία του αίματος και η κατάσταση των τριχοθυλακίων.
Διαθέσιμες θεραπείες υπάρχουν πολλές, υπάρχουν όμως μόνο μερικές που είναι πραγματικά αποτελεσματικές.
Η βιταμίνη Ε συγκαταλέγεται σε αυτές και θεωρείται ότι αποτελεί ιδανικό ίαμα, και ας δούμε γιατί-
Η βιταμίνη Ε
– Έχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση
–  Μπαίνει ασπίδα και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το δέρμα και τα κύτταρα της τρίχας.
– Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Η βιταμίνη Ε βοηθάει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αποτρέπει την πήξη του αίματος εξασφαλίζοντας ομαλή ροή και η ομαλή, βελτιωμένη και αυξημένη κυκλοφορία είναι το έναυσμα για την πρόληψη της τριχόπτωσης και της αύξησης της τριχοφυΐας σε πάρα πολλούς ανθρώπους.
Για αυτό λοιπόν εφαρμόζουμε και τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής μας λάδι με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Ε, για να βελτιώσουμε την κυκλοφορία του αίματος, και να τροφοδοτήσουμε τα τριχοθυλάκια.
– Ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και τα επίπεδα pH.
Τις περισσότερες φορές, η κύρια αιτία της τριχόπτωσης είναι η ανισορροπία στα επίπεδα pH του οργανισμού και η υπερβολική παραγωγή σμήγματος, το οποίο  φράζει τους θύλακες των τριχών με αποτέλεσμα να έχουμε φαγούρα, πιτυρίδα, και κάποιες φορές τριχόπτωση.
Τα λάδια με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνης Ε έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τους σμηγματογόνους αδένες και εξισορροπεί τα επίπεδα του pΗ.
– Ενυδατώνει τα μαλλιά.
Η βιταμίνη Ε έχει και ισχυρές μαλακτικές ιδιότητες , οι οποίες μπλοκάρουν την υγρασία στα μαλλιά μας διατηρώντας τα ενυδατωμένα,
πυκνά,
δυνατά,
λεία και αστραφτερά,  προστατεύοντάς από την ξηρότητα.
Η ανεπάρκεια της διατροφικής βιταμίνης Ε είναι μία από τις αιτίες της  κακής υγείας των μαλλιών μας αλλά και της τριχόπτωσης.
Στον άνθρωπο πραγματική ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε είναι πολύ σπάνια λόγω της ευρύτατης διάδοσης της βιταμίνης Ε στα φυτικά έλαια, αλλά και γενικότερα στις περισσότερες φυτικές τροφές , τα τελευταία όμως χρόνια , τα φυτικά λάδια και τα φυτικά τρόφιμα όλο και απομακρύνονται από το τραπέζι μας .
Η τριχόπτωση και γενικά τα προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής μας είναι ένας αρκετά σοβαρός λόγος να τα επαναφέρουμε στο τραπέζι μας.
Τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι
1) Τα φυτικά λάδια, όπως:
– το σιτέλαιο, το σιτέλαιο, είναι το λάδι, παράγεται από τα φύτρα του πυρήνα του Triticum vulgare  το γνωστό μας μαλακό σιτάρι,  με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε : 150 mg / 100g βιταμίνη Ε
Το σιτέλαιο είναι ένα λάδι ιδανικό για τα μαλλιά μας , γιατί τρέφει και δυναμώνει τα ξηρά εύθραυστα  και ταλαιπωρημένα μαλλιά με τάση για τριχόπτωση
– το καρθαμέλαιο – με  34,1 mg / 100g βιταμίνη Ε .
Το καρθαμέλαιο είναι λάδι από του σπόρους της ατρακτυλίδας – Carthamus tinctorius ,γνωστής και ως ψευδοσαφράν
Το καρθαμέλαιο χορηγείται κατά κύριο λόγο για εξωτερική χρήση για την ενυδάτωση του δέρματος και τη θρέψη των μαλλιών.
– το ελαιόλαδο , με 14,3 mg / 100g βιταμίνη Ε
– το φουντουκέλαιο με 47 mg / 100g βιταμίνη Ε
– το αμυγδαλέλαιο , με 39.2 mg / 100g βιταμίνη Ε
– το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού , με 28.8 mg / 100g βιταμίνη Ε
2) Ακολουθούν οι ξηροί καρποί, όπως
– τα φιστίκια – τα αράπικα , με 8,3 mg / 100g βιταμίνη Ε
– οι ηλιόσποροι , με 34,5 mg / 100g βιταμίνη Ε
– τα φουντούκια  15,3 mg / 100g βιταμίνη Ε και
– τα αμύγδαλα , με 25,9 mg / 100g βιταμίνη Ε
3) Το φίτρο του σταριού με 19 mg / 100g βιταμίνη Ε
4) Με λιγότερες ποσότητες βιταμίνης Ε ακολουθούν τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά , όπως
το σπανάκι,
τα λαχανάκια Βρυξελλών,
το αβοκάντο
τα σπαράγγια και το μπρόκολο,
τα αυγά,
τα στρείδια,
5) τα δημητριακά,
6) τα εσπεριδοειδή.
Η ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Ε διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα και μπορεί να κυμαίνεται από 8-10 mg Ισλανδία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία,  έως 20-25 mg Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Ας θυμηθούμε:
Αμυγδαλέλαιο και δεντρολίβανο για μεταξένια μαλλιά
Τριχόπτωση και η πολύτιμη βοήθεια των βοτάνων
Αμυγδαλέλαιο – ένας πολύτιμος θησαυρός για το δέρμα και τα μαλλιά

Σημειώσεις:
– Ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ κάποιο βότανο, αιθέριο έλαιο, λάδι ή τρόφιμο στο οποίο είμαστε αλλεργικοί
– Πάντα χρησιμοποιούμε τα βότανα υπό την επίβλεψη ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
– Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ΜΟΝΟ για ενημερωτικό σκοπό.
Share: