Καρότα – πως να ετοιμάσουμε ένα ισχυρότατο ρόφημα, το οποίο ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας και μας προφυλάσσει από καρδιοπάθειες, διαβήτη και διάφορους καρκίνους.

Καρότα – και ας ρίξουμε μια σύντομη-σύντομη ματιά στις σημαντικές του ιδιότητες.
Τα καρότα με μια ματιά.
Τα καρότα μας προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο
Τα καρότα χτίζουν ισχυρά οστά – το σκελετικό μας σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη τα καρότα!
Τα καρότα χτίζουν ισχυρό μυικό σύστημα – άτομα όπως οι αθλητές που έχουν ανάγκη μυϊκής ενδυνάμωσης έχουν στην καθημερινή τους διατροφή αρκετή ποσότητα καρότων, καθώς αυτά προστατεύουν και ισχυροποιούν τον μυϊκό ιστό.
Τα καρότα χτίζουν υγιές νευρικό σύστημα – το νευρικό μας σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη τα καρότα!
Τα καρότα περιέχουν ένα φυτοθρεπτικό συστατικό με ισχυρότατη αντικαρκινική δράση, την φαλκαρινόλη*, που έχει τη δύναμη να διεγείρει μηχανισμούς καταπολέμησης του καρκίνου.
Σε πολλές τελευταίες έρευνες έχει παρατηρηθεί πως η ισχυρότατη αντικαρκινική ουσία φαλκαρινόλη προσφέρει ισχυρή αντικαρκινική προστασία, καθώς η παρουσία της μειώνει δραστικά την εμφάνιση όγκων!
Η κατανάλωση των καρότων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών στις γυναίκες.
Η κατανάλωση χυμού καρότου μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα , αυξάνοντας την ολική αντιοξειδωτική κατάσταση και μειώνοντας την υπεροξείδωση των λιπιδίων ανεξάρτητα από οποιονδήποτε από τους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου που μετρήθηκαν στη μελέτη.
Τα καρότα μαγειρεμένα αυξάνουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών τους επιπέδων και της συνολικής διατροφικής τους αξίας , αλλά πρέπει να βράζονται ολόκληρα.
Έχει μεγάλη σημασία να βράζουμε ολόκληρα τα καρότα και να τα κόβουμε μετά το μαγείρεμα, καθώς η θρεπτική αξία τους παραμένει “κλειδωμένη” σε ολόκληρο το καρότο, οι αντικαρκινικές ιδιότητές τους είναι πιο ισχυρές και η φαλκαρινόλη είναι 25% περισσότερη.
Τα καρότα διατηρούν τη χοληστερίνη στα επιτρεπτά επίπεδα και σύμφωνα με μετα-αναλύσεις, όσοι είχαν υπερχοληστεριναιμία και κατανάλωναν δύο καρότα κάθε μέρα είδαν τη χοληστερίνη τους να πέφτει κατά 10-20% , ενώ όσοι ακολούθησαν την ίδια διατροφική τακτική, χωρίς να έχουν πρόβλημα υπερχοληστεριναιμίας, διατήρησαν τη χοληστερίνη τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η σωστή διαχείριση των λαχανικών και των βοτάνων και ο σωστός τρόπος παρασκευής τους είναι καθοριστικός παράγοντας για την διατήρηση της υγείας μας

Και τώρα ας ετοιμάσουμε ένα ισχυρότατο και γευστικότατο χυμό καρότο,ασπίδα για τον οργανισμό μας!
Και θέλουμε
– 4 μέτρια βιολογικά καρότα
– χυμό μισού λεμονιού
– στη μύτη από το κουταλάκι θαλασσινό αλάτι-ανεπεξέργαστο
– λίγο μαύρο πιπέρι-προσοχή στο πιπέρι να είναι οργανικό χωρίς προσμίξεις
– το  ζωμό που βράσαμε τα καρότα μας
– λίγο κρόκο κοζάνης
Και
Βάζουμε στο μάτι της κουζίνας μας μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση, σχεδόν, και το αφήνουμε να έρθει στο σημείο βρασμού
Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τα καρότα μας και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μας μόλις αρχίζει να κοχλάζει το νερό.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν πολύ καλά με σκεπασμένη την κατσαρόλα μας.
Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε από το μάτι την κατσαρόλα μας και βγάζουμε τα καρότα από το ζωμό αφήνοντάς τα να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε κομμάτια και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού,
το αλάτι,
το πιπέρι και λίγο από το ζωμό μας.
Δουλεύουμε τόσο, όσο να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας για να γίνουν ένας παχύρρευστος χυμός!
Αν το ρόφημά μας είναι πολύ παχύρρευστο για τα γούστα μας, ρίχνουμε λίγο ζωμό ακόμα, ανακατεύουμε και
σερβίρουμε!
Πασπαλίζουμε με τον κρόκο και απολαμβάνουμε!
Προτιμάμε να πίνουμε τους χυμούς μας στο ενδιάμεσο των γευμάτων μας, ώστε να μπορεί ο οργανισμό μας να τους διαχειρίζεται καλύτερα.
                        Όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

*φαλκαρινόλη – falcarinol ή carotatoxin ή panaxynol
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/falcarinol
http://www.carrotmuseum.co.uk/falcarinol.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192732/

Share: