Ένα υπέροχο ποτό μπύρας, αρωματισμένο με μέλι, κανέλα και γαρίφαλο.

Ένα υπέροχο ποτό μπύρας, γλυκό, ζεστό, αρωματισμένο με μέλι, κανέλα και γαρίφαλο.

Ένα μελωμένο και αρωματισμένο χειμερινό ποτό μπύρας!
Χειμώνας,
κρύο,
μέρες γιορτινές,
οικογενειακά τραπεζώματα,
γλυκές γεύσεις,
αρώματα μπαχαρικών,
κανέλα,
γαρίφαλο,
μοσχοκάρυδο,
τζίντερ,
κάρδαμο!
Και δημιουργούμε γλυκιές και πικάντικες γεύσεις για τους ανθρώπους που αγαπάμε!
Στη χώρα μας δεν το έχουμε πολύ με τα ιδιόχειρα χειμωνιάτικα ποτά, διότι δεν έχουμε το κρύο που έχουν οι βόρειες χώρες, αλλά είναι κάποια, τα οποία διεγείρουν τις αισθήσεις μας με τη δύναμη των μπαχαρικών,
του μελιού και
του αλκοόλ, ιδανικά για τις χειμωνιάτικες γιορτινές μέρες!
Εξαίσιο χρώμα!
Προκλητικό άρωμα!
Κανέλα!
Γαρίφαλο!
Ζεστασιά και γλυκύτητα μελιού!
Εύκολη συνταγή,
απόλαυση γεύσης και..
ας ετοιμάσουμε το υπέροχο ποτό!
Θα χρειαστούμε
-ένα λίτρο πολύ καλής ποιότητας μπύρα
-πέντε με έξι γαρίφαλα,
-τρία ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης
-ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
-αποξηραμένες φέτες μήλου
-δύο μικρές αποξηραμένες ρίζες τζίντερ ή ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
-δυό κουταλιές της σούπας μέλι
-χοντρές ροδέλες πορτοκαλιού , τόσες όσες τα ποτήρια μας
-χοντρά ποτήρια μπύρας να αντέχουν την υψηλή θερμοκρασία του ποτού μας:
Και
σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε σιγά-σιγά την μπύρα μας και
προσθέτουμε όλα μας τα μπαχαρικά και τις φέτες του μήλου.
Αφήνουμε τη μπύρα μας και τα μπαχαρικά μας να ζεσταθούν αργά-αργά σε χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία μέχρι λίγο πριν το βρασμό -δεν θέλουμε να χάσουμε το αλκοόλ της μπύρας μας βράζοντάς την-
Αν η μπύρα μας αρχίσει να αφρίζει , δεν μας ανησυχεί , χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και μετά από 1-2 λεπτά, ο αφρός θα πέσει!
Μόλις τα μπαχαρικά μας αρχίζουν να βγάζουν τα αρώματά τους και το ποτό μας βρίσκεται λίγο πριν το βρασμό προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε γρήγορα-γρήγορα και όπως είναι καυτό-καυτό σερβίρουμε, σουρώνοντάς το, σε πολύ χοντρά ποτήρια μπύρας!
Ρίχνουμε μέσα με προσοχή την φέτα του πορτοκαλιού μας,
πασπαλίζουμε με κρυσταλική μαύρη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου και λίγη σκόνη κανέλας!
Εις υγείαν!
         
       Στο ποτό μας μπορούμε να αυξομειώσουμε τα μπαχαρικά μας ή να αυξήσουμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο και είναι σίγουρο ότι θα ευχαριστήσει όχι μόνο εμάς που το φτιάξαμε, αλλά και όλους τους αγαπημένους μας, πρώτα-πρώτα με τα υπέροχα αρώματά του και στη συνέχεια με την υπέροχη και δυνατή του γεύση!
Μπορούμε να κάνουμε το ποτό μας και με κάποιο πολύ καλό κρασί!
Συνήθως γίνεται με κόκκινο κρασί με την προσθήκη σταφίδας και μπαχαρικών
Σερβίρεται ζεστό και είναι ένα παραδοσιακό ποτό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων και σερβίρεται στις χριστουγεννιάτικες αγορές στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: